ania klepka 05.03.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/445b26ee1c3985bf.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c160e2c35754ac0f.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 05.03.2009 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Aniu a masz może informacje na temet deski czołowej tej po bokach domku jakiej jest czerokości?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 05.03.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 banko, nie wiem, to są zdjęcia z wizyty u arc-en-ciel.dostaliśmy dzisiaj WZ, dokumenty do pozwolenia prawie gotowe, to niedługo będę miała większe rozeznanie w szczegółach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 06.03.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dziękuję czy to http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4c21cf4ac1b4566.html to jest spiżarnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 06.03.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dziękuję czy to http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4c21cf4ac1b4566.html to jest spiżarnia? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 08.03.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Dzięki. Jeszcze przypomnę się w sprawie wyliczeń podłogówki, których podobno juz dokonaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 08.03.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 mój mąż zajmuje się "hydrauliką, klimatyzacja itp. " zawodowo. Dzisiaj wieczorem ma dokonać szczegółowego wyliczenia podłogówki na parter. Jak tylko wyliczy od razu wrzucę dane, obiecuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 08.03.2009 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 To może i macie pomysła na wentylację mechaniczną? Chodzi mi o trasy i przekroje kanałów. To byście zaproponowali coś ciekawego bo ja kombinuję narazie sam ale raczej bez fachowej pomocy się nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 08.03.2009 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Swoją pomoc proponuję w zakresie systemów alarmowych. Jak ktoś ma jakieś pytania lub niejasności postaram się je rozwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 08.03.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 obiecane ogrzewanie:parter:podłogówka obejmuje salon, kuchnię, łazienkę, hol i wiatrołapw gabinecie przewidywany grzejnik:- materiały na podłogówkę: 600 m alupexu, 70m maty styropianowej, rozdzielacz pompowy na 6 obiegów, złączki pod rozdzielacz, do tego osobny rozdzielacz na c.o. trzyobiegowy, grzejnik w garażu, grzejnik w łazience i w gabinecie - cena ok. 4800zł (+, -) + grzejniki - góra rozdzielacz 5-obiegowy, zawór RTL na podłogówkę w łazience, 60m rury Alupex, mata styropianowa - cena materiałów na górę 600zł + grzejniki Do całości trzeba doliczyć rury zasilające do rozdzielaczy z kotłowni (koszt zależy od materiału - plastik, miedź) no i oczywiście dochodzi robocizna banko - doprecyzuj o jaka wentylację mechaniczną Ci chodzi? z wymiennikiem ciepła czy zwykła mechaniczna? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 08.03.2009 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperacją). Gruntowy wymiennik ciepła też będzie, ale to już nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 09.03.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Aniu, czy mąż mógłby podpowiedzieć, ile mniej - więcej, wynosi koszt robocizny (procentowo, w stosunku do materiału) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 09.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Famelia - podłogówka średnio 25zł za m2,150zł za każdy punkt czyli doprowadzenie rury zasilającej i powrotniej, każdyy grzejnik 150 złOczywiście są to ceny średnie +- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 09.03.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 09.03.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Famelia, nie ma za co, mamy od razu wycenę materiału dla nas.Banko, z rekuperatorem nie za wiele mogę pomóc, my na dzień dzisiejszy nie planujemy rekuperatora. Mąż zostawi sobie możliwość podłączenia rekuperatora na przyszłość, ale teraz póki co odpuszczamy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelka_k 10.03.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 witam wszystkich. widze że wszyscy sa juz daleko z budową ja dopiero zaczynam i mam prosbe o doradzenie mi mianowicie nie wiem z czego robic fundament czy taniej wyjdzie z betony czy z bloczków i która metoda jest lepsza ile wogóle jest metrów fundamentów bo nie wiem ile metrów będzie potzreeba betonu i wogóle nie wiem nic na temat budowy. Z czego postawic dom bo mój mąz chce z potothermu 44. Moim zdaniem wystarczy 25 + 14 styropian. Pomocy proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 10.03.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 witam wszystkich. widze że wszyscy sa juz daleko z budową ja dopiero zaczynam i mam prosbe o doradzenie mi mianowicie nie wiem z czego robic fundament czy taniej wyjdzie z betony czy z bloczków i która metoda jest lepsza ile wogóle jest metrów fundamentów bo nie wiem ile metrów będzie potzreeba betonu i wogóle nie wiem nic na temat budowy. Z czego postawic dom bo mój mąz chce z potothermu 44. Moim zdaniem wystarczy 25 + 14 styropian. Pomocy proszę To nie taka prosta sprawa. Ja np. fundament będę szalował i zalewał w całości. Ale ja buduję dom bez piwnic i nie mam dużego spadku terenu. Z bloczków to opłaca się murować jak ma się piwnice. Ilość betonu zależy od głębokości i szerokości fundamentu (długość wszyscy mamy taką samą ). Głębokość na jakiej posadawia się fundament zależy od gruntu a szerokość od szerokości ściany z jakiej będzie zbudowany dom. I tak do porothermu 25 wystarczy szerokość 30 cm a do porothermu 44 trzeba zrobić ok 50 cm. Ja będę budował najprawdopodobniej z porothemu 25 (wienerbergera oczywiście) + 15 cm styropianu na zwykłej zaprawie. Ewentualnie z 30 + 12 styropianu. Zależy to jakie będą cenowe różnice. Można budować z porothermu 44 ale aby dom był ciepły trzeba to robić na ciepłej (drogiej !!!) zaprawie. A i tak dom będzie według mnie zimniejszy od takiego ze ścianą 25 + styropian. Do ocieplenia można też użyć specjalnej wełny która powoduje to że ściany "oddychają" ale jest o ok. 50 % droższa. To by było na razie na tyle. Mam nadzieję że się trochę rozjaśniło a jak jeszcze za mało to pytać, pytać i jeszcze raz pytać. A my na pewno pomożemy Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 10.03.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 dostałam pierwszą wycenę: robocizna SSO ( z dachem ) 43 tys., ekipa sprawdzona (tak twierdzi mój mąż) mam drugą wycenę od mojego kuzyna - SSO z dachem 59 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 10.03.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Ja mam miejscową ekipę która zrobi mi SSO z pełnym wykończeniem dachu (dachówka, okna połaciowe, rynny, kominy etc.), wylanie 2 tarasów, ścianki działowe, płyta monolityczna z wieńcem, schody. Życzą sobie za to wszystko 47 000 zł brutto. Mam wrażenie że nie jest to mało ale chyba i nie za dużo. Firma sprawdzona i pewna. Nie ma z nimi żadnych problemów. Myślę że za święty spokój warto dać trochę więcej. Miałem oferty za kilka tysięcy mniej (za więcej też ) ale ekipy niepolecone i niesprawdzone. Myślę że zezwolenie powinno być z początkiem maja bo ekipę mam już zamówioną na czerwiec. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 10.03.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 masz Carlos rację, święty spokój ważna rzecz. My też myśleliśmy, że weźmiemy kuzyna, nawet jeśli będzie droższy.ale ta granica więcej to u nas miała być do 5 tysiaków ale nie 16 tysięcy różnicy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts