Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C148 DOGODNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

obiecane ogrzewanie:

parter:

podłogówka obejmuje salon, kuchnię, łazienkę, hol i wiatrołap

w gabinecie przewidywany grzejnik:

- materiały na podłogówkę: 600 m alupexu, 70m maty styropianowej, rozdzielacz pompowy na 6 obiegów, złączki pod rozdzielacz, do tego osobny rozdzielacz na c.o. trzyobiegowy, grzejnik w garażu, grzejnik w łazience i w gabinecie - cena ok. 4800zł (+, -) + grzejniki

rozdzielacz 5-obiegowy, zawór RTL na podłogówkę w łazience, 60m rury Alupex, mata styropianowa - cena materiałów na górę 600zł

+ grzejniki

Do całości trzeba doliczyć rury zasilające do rozdzielaczy z kotłowni (koszt zależy od materiału - plastik, miedź)

no i oczywiście dochodzi robocizna

banko - doprecyzuj o jaka wentylację mechaniczną Ci chodzi? z wymiennikiem ciepła czy zwykła mechaniczna?

Pozdrawiam wszystkich

witam wszystkich.

widze że wszyscy sa juz daleko z budową ja dopiero zaczynam i mam prosbe o doradzenie mi mianowicie nie wiem z czego robic fundament czy taniej wyjdzie z betony czy z bloczków i która metoda jest lepsza ile wogóle jest metrów fundamentów bo nie wiem ile metrów będzie potzreeba betonu i wogóle nie wiem nic na temat budowy. Z czego postawic dom bo mój mąz chce z potothermu 44. Moim zdaniem wystarczy 25 + 14 styropian. Pomocy proszę :cry:

witam wszystkich.

widze że wszyscy sa juz daleko z budową ja dopiero zaczynam i mam prosbe o doradzenie mi mianowicie nie wiem z czego robic fundament czy taniej wyjdzie z betony czy z bloczków i która metoda jest lepsza ile wogóle jest metrów fundamentów bo nie wiem ile metrów będzie potzreeba betonu i wogóle nie wiem nic na temat budowy. Z czego postawic dom bo mój mąz chce z potothermu 44. Moim zdaniem wystarczy 25 + 14 styropian. Pomocy proszę :cry:

To nie taka prosta sprawa. Ja np. fundament będę szalował i zalewał w całości. Ale ja buduję dom bez piwnic i nie mam dużego spadku terenu. Z bloczków to opłaca się murować jak ma się piwnice.

Ilość betonu zależy od głębokości i szerokości fundamentu (długość wszyscy mamy taką samą :D ). Głębokość na jakiej posadawia się fundament zależy od gruntu a szerokość od szerokości ściany z jakiej będzie zbudowany dom. I tak do porothermu 25 wystarczy szerokość 30 cm a do porothermu 44 trzeba zrobić ok 50 cm.

Ja będę budował najprawdopodobniej z porothemu 25 (wienerbergera oczywiście) + 15 cm styropianu na zwykłej zaprawie. Ewentualnie z 30 + 12 styropianu. Zależy to jakie będą cenowe różnice.

Można budować z porothermu 44 ale aby dom był ciepły trzeba to robić na ciepłej (drogiej !!!) zaprawie. A i tak dom będzie według mnie zimniejszy od takiego ze ścianą 25 + styropian.

Do ocieplenia można też użyć specjalnej wełny która powoduje to że ściany "oddychają" ale jest o ok. 50 % droższa.

To by było na razie na tyle. Mam nadzieję że się trochę rozjaśniło a jak jeszcze za mało to pytać, pytać i jeszcze raz pytać. A my na pewno pomożemy :D

Pozdrowienia.;)

Ja mam miejscową ekipę która zrobi mi SSO z pełnym wykończeniem dachu (dachówka, okna połaciowe, rynny, kominy etc.), wylanie 2 tarasów, ścianki działowe, płyta monolityczna z wieńcem, schody. Życzą sobie za to wszystko 47 000 zł brutto. Mam wrażenie że nie jest to mało ale chyba i nie za dużo.

Firma sprawdzona i pewna. Nie ma z nimi żadnych problemów. Myślę że za święty spokój warto dać trochę więcej.

Miałem oferty za kilka tysięcy mniej (za więcej też :lol: ) ale ekipy niepolecone i niesprawdzone.

Myślę że zezwolenie powinno być z początkiem maja bo ekipę mam już zamówioną na czerwiec.

Pozdrowienia.;)