Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C148 DOGODNY

Recommended Posts

Cena 59 tyś. wydaje mi się conajmniej wygórowana. Z ciekawości kiedyś pytałem tu na forum w ogłoszeniach firm budowlanych o cenę za jaka wybudują mi dogodnego. Padały właśnie kwoty zbliżone do 60 tyś. U mnie w sumie ma wyjść 40 tyś. a jak wyjdzie zobaczymy bo ściany zaczynam w poniedziałek. Za fundamenty zapłaciłem 3 tyś. Za sciany umówione mam 26 tyś. tylko zmieniłem troszkę zakres prac na korzyść ekipy i będę jeszcze ta kwotę z nimi negocjował. Dach w/g projektu mam wyceniony na 11 tyś. Jeśli urośnie mi rozmiar dachu w rzeczywistości to i cena troszke poskoczy bo każda praca liczona od metra lub od sztuki.

Co do fundamentów to niestety rodzaj zastosowanej technologi można dobrać dopiero po ocenie "łopatologicznej". U mnie raczej by się nie udało wylać betonu do ziemi bo mam piasek i się osypywało. Mam ławę 40x50 i 40x60. Na głębokości poniżej metra na szczęście się już nie obsypywało i ławy udało się wylać do ziemi. Poszło mi na to 18m3 betonu. Później 8 warstw bloczków betonowych (12x24x38 około 1600 szt). Muszę powiedzieć że murowanie szło expresowo bo ściany fundamentu były gotowe w niespełna 3 dni.

• Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ławy dołowane 72 mb x65 zł mb 4650zł 4600zł

Ściany fundamentowe 80 m2 x50 zł m2 4000zł 4000zł

Dołowanie i chudy beton (płyta)

Kanalizacja

Ściany 24 parter 203 m2 x35 zł m2 7105zł 7000zł

Ściany 12 parter 58 m2 x35 zł m2 2030zł 2000zł,

Słupy 7,5 mb x150 zł mb

Schody betonowe 18 st x130 zł st 2340zł 2100zł

Strop 156 m2 x60 zł m2 9360zł 9200zł

Podciągi 36 mb x100 zł mb 3600zł 3600zł

komin z klinkierem 1800zł 1800zł

Ściany 24 piętro 70 m2 x45 zł m2 3150zł 3100zł

Ściany 12 piętro 90 m2 x42 zł m2 3780zł 3500zł

Wieńce ściany kolankowej + trzpienie

Dach zakładówka 268 m2 x70 zł m2 18760zł 18500zł

60605zł 59400zł

Przesyłam wycenę, jaką otrzymałam ta kwota 59 400, juz po rabacie

witam, widze, ze duzo sie dzieje :D u nas jutro tynki wewnetrzne, a ja mam dylemat z lazienka u gory, jak to wszystko rozplanowac, moja lazienka jest powiekszona o garderobe, ale trudno upchnac wanne, 2 umywalki, kibelek, bidet i pralke, macie jakies pomysly na swoje lazienki? co u marzeny slychac? pozdrawiam wszystkich ania

dzieki banko u mnie jest glina i chyba tego problemu mieć nie będę ale jesli będę chciała podnieść fundament wyżej bo w stosunku do ulicy działkę mam niżej to będę musiała stawiać z bloczków czy tak?

Trzeba też od razu pomyśleć czy sie będzie izolowało ściany fundamentowe przeciwilgociowo i termicznie. Jeśli tak to napewno beton w szlunku lub sciany z bloczków. Już nie jeden rozkopywał beton wylany do gruntu i drapał sie po głowie jak to teraz zaizolować.

Trzeba też od razu pomyśleć czy sie będzie izolowało ściany fundamentowe przeciwilgociowo i termicznie. Jeśli tak to napewno beton w szlunku lub sciany z bloczków. Już nie jeden rozkopywał beton wylany do gruntu i drapał sie po głowie jak to teraz zaizolować.

Niekoniecznie. Polecam ten wątek: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3176429#3176429

Ja też będę zalewał w ziemi i nie będę tego w ogóle izolował. Najwyżej dam folię.

Pozdrowienia.;)

Niekoniecznie. Polecam ten wątek: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3176429#3176429

Ja też będę zalewał w ziemi i nie będę tego w ogóle izolował. Najwyżej dam folię.

Pozdrowienia.;)

To jakś nowa technologia :-). Tylko że taka folia to żadna izolacja przeciwwilgociowa, a i płyty styropianu podejrzewam że zmienią swoje położenie w skutek nacisku. Ale kazdy robi jak uważa za stosowne. Tylko z tym gruzikiem nie szalej jak ktoś w tamtym wątku :-) I czekam na relację jak Ci poszło i jakie były koszty to porównamy w stosunku do moich, które zresztą chyba juz zamieszczałem. Jak kalkulowałem w zeszłym roku to niewiele drożej wychodzily bloczki niż beton do ziemi. W tym roku nie znam ceny bloczka i jeszcze betonu z betoniarni. I ten humus z którego ktoś tam sie śmieje to raczej ściągać koniecznie. Zeby później nie zachodzić w głowę co tak niemiło pachnie jak zacznie to wszystko gnić pod podłoga.

@banko przeczytaj wypowiedź @brzozy z tego wątku. Ja się zgadzam z nią w 100%.

Co do humusu to go nie ściągam bo go po prostu nie ma (gleba 5 klasy, raczej piasek jak ziemia). Gdyby był to bym go zdjął.

Co do gruzu to nie stosuję. Przyjeżdża gruszka i pompa, i zalewa się do pełna.

Folię zastosuję aby mi się piach nie obsypywał do betonu. Naprawdę w mojej bardzo szeroko zrozumianej okolicy prawie wszyscy zalewają w ziemi.( Wyjątkiem są ci którzy robią piwnice.) Jest to znacznie szybsze i tańsze.

A domy postawione na takim fundamencie bedą stały baaaaaaardzo długo.

Jeszcze nie tak dawno domy budowano całkiem inaczej. Beton do fundamentów i do płyty mieszano ręcznie i nijak się on ma do dzisiejszego kupowanego z betoniarni. Nie zbroiło się fundamentów a i płyty były zbrojone bardzo ubogo w porównaniu z dzisiejszymi (każdy chyba wie jak było z zaopatrzeniem we wszystko za komuny). Nikt nie robił wieńcy czy ścian kolankowych a jakość materiałów budowlanych w porównaniu z dzisiejszymi to była rozpacz. I jakoś te domy stoją już od kilkudziesięciu lat, nic się z nimi nie dzieje i nie słychać o jakiś katastrofach budowlanych.

Wracając do ocieplania fundamentów to uważam że jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Oczywiście mam na myśli to co jest w ziemi, bo to co nad ziemią to mam ocieplone. 70 % ciepła ucieka przez dach i tam się trzeba skupić z ocieplaniem.

Jeszcze o opłacalności. Nikt mi nie wmówi że beton jest droższy od bloczków z niego wykonanych i że koszt wykopania rękami lub koparką i zalanie w ziemi będzie wyższy od murowania.O czasie nawet nie wspomnę.

Ale każdy może mieć inne zdanie i robić tak jak to uważa za stosowne :D

Jeśli uważasz że to rozwiązanie będzie dla Ciebie odpowiednie to janse że rób w ten sposób.

Pewnie gdybym miał gline też bym się nad tym sposobem zastanawiał jednak w moim przypadku wyszło jak wyszło, a przy okazji zrobiłem izolacje co wcale nie kosztowało tak drogo.

dzieki wszystkim za tyle cennych rad teraz juz wiem o wiele wiele więcej i musimy z męzem zastanowic sie jak to zrobić oczywiście biorąc wasze wskazówki pod uwagę. jak tylko coś będzie zrobione i postanowione to dam znać :)

jeszcze raz dzieki :)

Niestety, wraca sprawa schodów - okazało się, że prawdopodobnie będziemy musieli postawić zabiegowe, żeby można było swobodnie wejść do piwnicy :( Przedłużenie dolnego biegu nic nie da :(

Czy jest wśród nas specjalista, który obali tę teorię? :cry:

Po zabudowaniu przestrzeni pod balkonem południowym powstanie mi mini ogród zimowy: 5,5m2 :lol:

Witam też planujemy budować dogodny a dokładniej c148cL powstanie niedaleko Poznania w tym tygodniu geodeta wchodzi i zaczynamy kopać fundamenty.

Planowane zmiany w projekcie:

wygodniejsze schody i powiększona spiżarnia [6] kosztem jednych drzwi do kuchni

rezygnacja z balkonu [19]

powiększone pomieszczenie gospodarcze [3] i wydzielenie w nim pralni (ściana gospodarczego zrówna się z ścianą garażu pozostanie wnęka zadaszona z drzwiami wejściowymi)

powiększenie toalety [4] (dodatkowo prysznic), kosztem pomieszczenia gospodarczego [3]

taras [10] na całej długości domu

powiększona sypialnia [16] kosztem sypialni [15] (która zostanie garderobą)

powiększenie łazienki [17] kosztem sypialni [16]

jak tylko będę miał trochę czasu wrzucę jakieś wizualizacje :)

część zmian przeczytana i zaczerpnięta z forum za pomysły dziękuje :)

ma ktoś wycene materiałów na SSO dogodnego.

To ciężko określić bo zapewne każdy buduje z czego innego, a i ceny materiałów mają tendencję do zmian (raczej w dół :D ). Teraz jest ponoć niezły okres na budowę domu. W każdym razie dużo lepszy niż w w 2 ubiegłych latach.

No właśnie a propos, z czego robicie ściany ? Ja z 25 lub 30 Porothermu.

A płytę robicie systemową bo ja zmieniam na tańszą monolityczną.

Fundamenty z bloczków czy zalewane (jak ja) w całości ?.

Ścianki działowe u mnie będą z 11,5 Porotherm, a u Was ?

Kominy systemowe czy też nie ?

Pozdrowienia.;)

U nas w planach są

ława fundamentowa wylewana ale ścianki fundamentowe murowane z bloczków

ściany porotherm 25

reszta do ustalenia z wykonawcą, nadzorcą i po przetrawieniu dostępnych artykułów w prasie i internecie...