Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C148 DOGODNY

Recommended Posts

U mnie tak samo jak wyżej.

Rozpoczęte murowanie ścian jednak zima nas przepędziła i chwilowy przestój.

Ekipa 3 osobowa i ja do pomocy spokojnie w tydzień dałaby radę postawić wszystkie sciany parteru. W poniedziałek wiadomo zanim sie rozkręcilismy i ustawione zostały wszystkie narożniki troszkę sie zeszło. Wtorek pogoda pod psem lało prawie cały dzień ale my nieugieci walczylismy. Na koniec pracy (około godz. 14) zakończyliśmy pracę na etapie 4 warstw pustaków. W środę przyszła zima, w czwartek zima, dzisiaj zima odpuściła ale nadają mrozek niemały w nocy, a i w dzień nie było za ciekawie więc odpuścilśmy. Na dzisiaj było zaplanowane wylewanie chudziaka. Doszedłem do wnoisku że lepiej go nie mieć jeszcze przez tydziń niż póżniej patrzec jak sie kruszy bo przemarzł.

Tak więc odsłona druga planowana jest na przyszły tydzień i jeśli pogoda bedzie to pod koniec tygodnia powinny stać wszystkie sciany parteru.

• Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My też Porotherm25 plus 15cm styropianu. Ze względu na planowane podpiwniczenie fundamenty będą z bloczków betonowych. A działówki z silikatu - co myślicie o silikacie?

Podniosę pytanie ani klepki - zna ktoś +- koszt stanu surowego otwartego? Nas postraszono, że taka wielka chałupa (koszt całkowity) połknie 300 tys i jeszcze będzie wołać 150 kolejnych :cry:

My też Porotherm25 plus 15cm styropianu. Ze względu na planowane podpiwniczenie fundamenty będą z bloczków betonowych. A działówki z silikatu - co myślicie o silikacie?

Podniosę pytanie ani klepki - zna ktoś +- koszt stanu surowego otwartego? Nas postraszono, że taka wielka chałupa (koszt całkowity) połknie 300 tys i jeszcze będzie wołać 150 kolejnych :cry:

Ja tam jakoś nie mam zaufania do silikatu. Wolę tradycyjny materiał ceramiczny.

Z moich pobieżnych wyliczeń wynika że SSO powinien mi się zamknąć w kwocie cirka about 150 000 zł - 160 000 zł. Ja buduję bez piwnic które trochę na pewno podniosą ogólne koszty.

Pozdrowienia.;)

Ja tam jakoś nie mam zaufania do silikatu. Wolę tradycyjny materiał ceramiczny.

Z moich pobieżnych wyliczeń wynika że SSO powinien mi się zamknąć w kwocie cirka about 150 000 zł - 160 000 zł. Ja buduję bez piwnic które trochę na pewno podniosą ogólne koszty.

Pozdrowienia.;)

to koszt z robocizną czy same materiały?

co do kosztów to myślę że nikt nie jest w stanie ich dokładnie określić przed rozpoczęciem budowy, u nas wyglądało to mniej więcej

fundamenty bloczek betonowy ściany porotherm 25 , ścianki działowe porotherm 11 , strop porotherm , dach dachówka Roben , okna dachowe które muszą być u nas 10 szt rozmiar 78x160 z kołnierzami.

robocizna 40 tys ,plus przyłącza , ostrówek , beton z gruszki bez rachunku , drewno na dach bez faktury z deskowaniem całego dachu plus koszty jakieś tam jak to zwykle bywa całość czyli SSO to ok.215 tys.

Wasze odpowiedzi (za które bardzo dziękuję :) ) załamały mnie :( Naprawdę aż tyle? To nas SSO z piwnicą 200 tys wyjdzie?

Może zacznę inaczej: na ile oszacowaliście koszt postawienia domu w takim stanie, by można było się doń wprowadzić (nie pytam, czy bierzecie kredyt, czy budujecie z oszczędności)? Ja myślałam, że za 300 tys wykończymy parter na tyle, żeby się do niego wprowadzić :( Nie mam szans, co? Nawet zakładając całkowity brak "szaleństw"?

I drugie pytanie: dlaczego ci, którzy już mają postawionego dogodnego nie piszą dzienników na forum? To byłaby prawdziwa skarbnica wiedzy :lol:

Radził nam budowę z ytonga i odradzał dachówkę Rabena. .

Ytong niezły, tyle że drogi. A co do Robena to jest to raczej niska klasa wyrobów ceramicznych. Ja się zastanawiam nad wysokiej klasy cementówką, która jest w tej samej cenie co Roben jak nie tańsza.

A mam na myśli Braasa lub Euronit.

Pozdrawiam.;)

Radził nam budowę z ytonga i odradzał dachówkę Rabena. .

Ytong niezły, tyle że drogi. A co do Robena to jest to raczej niska klasa wyrobów ceramicznych. Ja się zastanawiam nad wysokiej klasy cementówką, która jest w tej samej cenie co Roben jak nie tańsza.

A mam na myśli Braasa lub Euronit.

Pozdrawiam.;)

Właśnie taką dachówkę nam doradzał.

Podobno najgorsza ceramika jest lepsza od dobrej cementówki - cementowe niby mają dużą nasiąkliwość.

Ja jestem wręcz odwrotnego zdania. Ceramika przede wszystkim jest krzywa (krzywi się w procesie wypalania), a te tanie to są czasem tragicznie krzywe. Oczywiście w stosunku do betonowych które są idealnie równe.

Betonowe są (niedużo) lżejsze. Mają barwienie nie tylko na wierzchu ale w całym przekroju.

No i z ta nasiąkliwością to nie ma aż takiej różnicy. Przy każdej trzeba zrobić dobrą wentylację dachu, który jednakże wcześniej czy później i tak porośnie mchem :lol:

Reasumując. Gdybym miał nieograniczone możliwości finansowe to budowałbym inny dom a nie Dogodnego (którego wybór jest pewnym kompromisem) i dach tego innego domu pokryłbym na pewno bardzo dobrą (i bardzo drogą) dachówką ceramiczną.

Ale rzeczywistość jest taka a nie inna i wolę pokryć dobrą cementową jak marną ceramiczną. A porównajcie sobie jeszcze ceny dodatków (gąsiory i takie różne inne). Tutaj zdecydowanie wygrywają cementówki.

Pozdrowienia.;)

oj była bym bardzo ostrożna w ferowaniu tak jednoznacznych sądów jak wyższość dachówki cementowej nad dachówką Robena , oby takie opinie nie zaważyły nad wyborem materiału do pokryć.

My osobiście nie mieliśmy żadnych problemów z zakupioną dachówką a decyzja jaki dach i że z ceramiki była przemyślana i jednoznaczna i chyba słuszna.

Co do mchu i porostów to jest to zależne od kształtu dachu i położenia budynku czyli Pn- Płd

pozdrawiam i jak zwykle życzę sukcesów