Marzena 1973 18.04.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 witam uff chciało by się napisać ale nie zawsze jest czas i ochota , budowa to zajęcie chyba dla najbardziej upartych lub zdeterminowanych . W naszym dogodnym ... prawie koniec z dociepleniem czyli pozostał tylko tynk akrylowy i ciągłe wątpliwości co do koloru , od kilku dni trwa akcja tynk w środku który mam nadzieję zakończy się za około 14 dni po czym w planach ogrzewanie i posadzki. Terminy mamy bardzo napięte a przeprowadzka do naszego dogodnego już w ostatnich dniach lipca. czego sobie i wszystkim na tym forum z całego serca życzę Marzena ps.a dzisiaj było też coś dla przyszłego relaksu czyli zakup altany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 18.04.2009 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Witam. postanowiłem uruchomic tygodnik budowy. Tam teraż więcej pisze na temat budowy. Zapraszam do komentarzy. Ewentualnych pytań osób zainteresowanych.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 1973 19.04.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 świetny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Holek 21.04.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam po przerwie U nas w Pamiątkowie też wiosna więc się mury pną do góry jak na razie koszta w naszym przypadku to: Geodeta i ubicie profili (z drewnem) 750zł Stal na zbrojenie 1000zł Beton (2 gruchy) 4000zł Bloczki betonowe 4000zł Izolacje 1500zł Piasek 2200zł Rozprowadzenie Kanalizy 1500zł Beton Wylewka 2000zł Robocizna 5500zł Suma 21700zł Przyszła kolej na Mury Zakup 2204 Pustaków Poroton Robena 11150zł Mury rosną, a przed nami kolejne zakupy: cegła pelna na kominy oraz coś na ścianki działowe potem strop... A tu kilka zdjęć z realizacji: http://images45.fotosik.pl/108/79e3fbdf897fd5f7med.jpg http://images45.fotosik.pl/108/aaa45c99692c9bd2med.jpg http://images44.fotosik.pl/109/b8adac063e846c3dmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hkey 24.04.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam wszystkich na tym forum. Jak widzę liczba sympatyków "dogodnego" rośnie Ja również jestem już posiadaczem projektu, a teraz powoli przymierzam się do realizacji. O zmianach jakie wprowadziłem w projekcie napiszę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 24.04.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Witaj i opisuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 24.04.2009 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam wszystkich na tym forum. Jak widzę liczba sympatyków "dogodnego" rośnie Ja również jestem już posiadaczem projektu, a teraz powoli przymierzam się do realizacji. O zmianach jakie wprowadziłem w projekcie napiszę Pozdrawiam A której wersji stałeś się szczęśliwym posiadaczem?? Z dwu czy czterospadowym dachem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hkey 24.04.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Hello Zacznę może od początku Pierwotnie z żoną planowaliśmy dom parterowy. Przejrzeliśmy chyba wszystko co oferuje internet i.... nie znaleźliśmy W końcu zaadoptowaliśmy jakiś projekt i po 17 wersjach przeróbek mieliśmy mniej więcej to czego oczekiwaliśmy. Jednak po konsultacji z architektem okazało się, że pomieszczenia są trochę ciasnawe i warto by wykorzystać choć część poddasza, bo działka się już tez mocno skurczyła (1000m2). A jednak ogród to nieodłączna część domu. I tak zaczęliśmy szukać czegoś z pięterkiem W końcu trafiliśmy na c148 w wersji "a". No i znowu zaczęły się przeróbki Pierwszy na odstrzał poszedł dach. W wersji oryginalnej moim zdaniem dom wygląda jak grzyb Dlatego skróciliśmy go do 60 cm i odkryliśmy cały taras od frontu. Dom jest zdecydowanie lżejszy. Posłuchałem rad moich znajomych: "...nie rób balkonów jak masz ogród...", balkon od ogrodu zniknął, od frontu nie ma wyjścia na balkon (okna są z barierkami). Wykusz od strony ogrodu podciągnęliśmy do samego dachu i zwiększyliśmy rozmiar okien na piętrze. Na dole wyjście na ogród jest przez drzwi balkonowe od kuchni i od salonu. Wykusz ma "normalne" okna (osadzone 30 cm od ziem po sufit), bo tam ma być stół jadalniany a nie ciąg komunikacyjny. Z okien dachowych zostały tylko dwa do sypialni od ogrodu. Z dwóch sypialni od frontu zrobiliśmy jedną (dla nas ) z garderobą. Klatka schodowa ma okno i jest normalnie doświetlona. Kuchnia nie ma osobnego wejścia, jest połączona z salonem. To z grubsza wszystko Zmiany w projekcie poszły sprawnie i teraz mając gotowy projekt czas na realizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 24.04.2009 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 To w takim razie będzie Dogodno-podobny domek po takiej ilości przeróbek. Szkoda że nie wersja z czterospadowym dachem było by troszkę raźniej. A tak samiuteńki jestem. Czy może ktoś jednak buduje 148?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 25.04.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Też mam wyjście na ogród z kuchni i salonu ale wykusz powiększyliśmy z przeznaczeniem na mini oranżerię. Jest zabudowana cała przestrzeń pod balkonikiem. Faktycznie, dużo zmian wprowadziliście - mnie właśnie ta loggia od frontu ujęła, nie mogłabym z niej zrezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arc-en-ciel 26.04.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 ja tez witam serdecznie na forum dach dogodnego to moim zdaniem jego najwiekszy urok, to bylo decydujace przy wyborze, dobrze, ze mozna projekt modyfikowac mniej lub wiecej, u nas zmnian jest malo, w tej chwili na budowie konczy sie schniecie tynkow, jutro ma wejsc instalator, po dlugim weekendzie wylewki, w trakcie bedzie robiona elewacja i trwa malowanie desek na podbitke, w tym tygodniu bedzie tez robiona oczyszczalnia. Nadszedl czas powoli decydowac o plytkach, dzrwiach, itd. Jak u Was postepuja prace Marzena? Ja mysle intensywnie nad kuchnia, czy robic w niej maly stol, a moze ktos juz ma projekt kuchni, pochwalcie sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 1973 26.04.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 No tak więc my jesteśmy w tyle w tym tygodniu koniec z tynkami po majowym weekendzie instalacje co , styropian na posadzki i wylewki na podłogi. Co do kuchni mamy mniej więcej koncepcje ale projekt będzie za dwa tygodnie. Oj czas goni w założeniu mamy się wprowadzić na koniec lipca no jak by co to tylko na górę więc straszny pospiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 26.04.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Marzenko jak będziesz miała projekt kuchni , to pochwal się koniecznie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 26.04.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 mam pytanko do tych co mają schody lane (żelbetowe). Na jakim etapie robiliście zmiany w projekcie i czy musieliście mieć nowy projekt na zmianę schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 26.04.2009 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 mam pytanko do tych co mają schody lane (żelbetowe). Na jakim etapie robiliście zmiany w projekcie i czy musieliście mieć nowy projekt na zmianę schodów. Ja zmianę zrobiłem podczas robienia szablonu schodów pod szalunek. I tak jeszcze były poprawiane jeszcze trzy razy. Nie zaprzątaj sobie głowy jakims projektem schodów tym bardziej z projektem zamiennym. Ustal z wykonawcą jakie maja być i takie zrób. A jeśli czujesz taką potrzebę to niech kierownik w dzienniku zrobi odpowiedni wpis. Jednak taka zmiana jest nieistotna i nie wpływa na konstrukcje budynku. To tak jabyś chciała postawić ściankę działową przesuniętą o metr względem projektu. Tego i tak nikt nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 26.04.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 dzięki banko, mój mąż też tak mówi.Fajny ten Twój domek. Chciałbym być już na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 26.04.2009 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Dzięki. Taki etap osiągniecie po około 2 tygodniach prac. Tak było w moim przypadku. Tzn. fundamenty miałem zrobione w zeszłym roku. Czyli tydzionek trzeba doliczyć więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 28.04.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 mam pytanie jak grubą warstwe wylewaliście na piasek po ubiciu betonu i ile zostało centymetrów do krawedzi betoników. bo moje przemyslenia niewiem czy zgodne i własciwe to :ubijam piasek jakies 15 centymetrów poniżęj krawedzi potem 5 cm betonu 2 x 5 cm styropianu i jestem na równi z betonikami czyli poziom 0 potem ogrzewanie podlogowe i wylewka ???????napiszcie jak to uwas wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 28.04.2009 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Jeśli dobrze zrozumiałem chodzi Ci o chudziaka. U mnie wyglądało to podobnie. Piach zagęszczony na głębokość 20 cm poniżej ściany z bloczków. 10 cm betonu. Później dam 10 cm styro wtedy się zrównam z bloczkami i dodatkowo jeszcze 5 cm styro i na to szlichta i wykończenie.Wydaje mi sie że 5 cm betonu na chudziaka to trochę za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arc-en-ciel 30.04.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 u nas wyglada to tak:duzo duzo piasku....az do poziomu -10cm od krawedzi bloczkow, piasek ubijany mechanicznie warstwowofolia 10 cm chudziaka- poziom bloczkow - folia (lub papa - u nas jest folia)na to 3cm styropozniej 5cm styro "na mijanke"folia alu (wychodzi taniej niz styro z przyklejona folia)rurki do ogrzewaniawylewkaplytki http://images44.fotosik.pl/115/f7d168f961526673med.jpgprzed chudziakiem http://images50.fotosik.pl/115/df0c3d35c23db4d4med.jpgprzed chudziakiem http://images38.fotosik.pl/111/7dc4a63e5c167f11med.jpgubity piasek i na to folia http://images49.fotosik.pl/115/7e4b3cb5e44f0f96med.jpgchudziak na gotowo z izolacją pionową fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts