Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C148 DOGODNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witam wszytskich Dogodnych. Jestem zainteresowany budową domu wg projketu C148 - Dogodny z Muratora więc włączam się do dyskusji. Na wstępię informuję że projket nie odpowiada mi w 100% i planuję w nim następujące zmiany tzn

1. zamknięcie ściany łączącej kuchnie z salonem,

2. zamiana kuchni z gabinetem,

3. wyprostowanie ściany w salonie przy stole (wyjście na działkę) a tym samym likwidacja (nie wiem jak się nazywa) daszka nad tym wyjściem. Oczywiście wyjście pozostaje. Poza tym chciałbym aby ta ściana na długości 3/4 była szklana (okna + drzwi balkonowe ale przesuwne)

4. wstawienie drugiego okna dachowego w pokoju nr 13 aby było symetrycznie z oknami w pokoju 17

to narazie tyle.

Jednocześnie zwracam się z prośbą do forumowicza o nicku KREO o przesłanie zdjęć z budowy oraz informację czy można obejrzeć budowę w realu.

Pozdrawiam Dogodnych

Witam wszytskich Dogodnych. Jestem zainteresowany budową domu wg projketu C148 - Dogodny z Muratora więc włączam się do dyskusji. Na wstępię informuję że projket nie odpowiada mi w 100% i planuję w nim następujące zmiany tzn

1. zamknięcie ściany łączącej kuchnie z salonem,

2. zamiana kuchni z gabinetem,

3. wyprostowanie ściany w salonie przy stole (wyjście na działkę) a tym samym likwidacja (nie wiem jak się nazywa) daszka nad tym wyjściem. Oczywiście wyjście pozostaje. Poza tym chciałbym aby ta ściana na długości 3/4 była szklana (okna + drzwi balkonowe ale przesuwne)

4. wstawienie drugiego okna dachowego w pokoju nr 13 aby było symetrycznie z oknami w pokoju 17

mój adres [email protected]

to narazie tyle.

Jednocześnie zwracam się z prośbą do forumowicza o nicku KREO o przesłanie zdjęć z budowy oraz informację czy można obejrzeć budowę w realu.

Pozdrawiam Dogodnych

• 4 weeks później...
Witam wszystkich dogodnych. Dzisiaj wlaśnie oglądałem dogodnego, który powstaje. sIwestor miał kilka ciekawych pomysłów, które znajdą zastosowanie w naszym domku. Niwstety z braku czasu teraz nie napisze wiecej. Później postaram sie napisać w skrócie zmiany, może nawet załącze jakieś zdjęcia. Pytanie tylko czy moge?:-( nie zapytałem właściciela.

Jednym najciekawszych przeróbek to wylanie stropu nad wejsciem w ten sposób znacznie powiekszył sie pokój na poddaszu jest teraz sporo wiekszy od sypialni obok łazienki. Pan inwestor postanowil delikatnie zwiekszyc kąt nachylenia dachu co spowdowalo oczywisci powiekszenie powiezchni poddasza powyzej 1.9m. Pwiekszona zostala też łazienka na dole kosztem kotłowni, ale tego pomyslu chyba niezapożycze. Pozmieniane równiez zostaly umiejscowienia otworów kokiennych na scianie garaz, kotlownia. Rownież okna tarasowe zostaly zamienione z 4 dużych na jedno balkonowe podwójne i dwa zwykłe okna. Zrezygnował równiez z elementów drewnianych elewacji tylnej co w połaczeniu ze zmiana otworów okiennych wczesniej wspomnianych według mnie odebrało sporo uroku temu domkowi i juz teraz wiem ze tutaj zadnych zmian nie ma sensu wprowadzac.

Szkoda że do tej pory spotkałem sie tylko z jednym domkiem bo na "żywym organizmie" najlepiej sie uczyc. Coprawda domek jeszcze nie miał zrobionej elewacji ale ja naprawde byłem pod wrażeniem.

Na moje zapytanie o belkach stalowych w więźbie dachowej Pan odpowiedzial że jest starej daty czlowiekiem i jego 20 lat temu uczyli ze ma być dobrze i mocno i z tego co widziałem da sie tak ten dach zrobić nie stosując tych belek. Coprawda pokrycie ma być blachodachówka, która jest sporo lżejsza od dachówki ceramicznej.

Do tej pory przerażały mnie też schody, które sa zabiegowe jednak sa one naprawde odpowiednie i bezpieczne.

Reasumujac dzisiejsza wizyta utwierdzila mnie tylko ze wybór dogodnego to słuszny wybór.

Zdjecia mam ale jak pisałem nie wiem czy wlaściciel nie miałby nic przeciwko zamieszczaniu ich w necie wiec przepraszam ale ich nie załącze.

Mam nadzieje że już wkrótce pojawi sie jakiś dogodny, który zechce sie podzielic wlasnymi doświadczeniami z budowy tego projektu.

Pozdrawiam wszystkich

• 1 month później...

Zmiany do wersji lustrzanej

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=506&IdKolekcji=36

maja sie nastepujaco

łazienka na podaszu przeniesiona z 17 na pokój nr 15 powiekszone pomieszczenie nr 17 o wielkosc balkonu sciana przesunieta do krawedzi dodane do wszystkich dzwi na podaszu od frontu po i dzwi co daje łacznie 4 a od ogrodu 3lacznie co pozwoli doświetlic podasze i zmniejszyc ilośc okien dachowych .Rysunki dolacze zeby miało to jakis obraz

proszę o opinie co wy na to

Ja zdecydowałem sie na wersję pierwotna tego projektu. Również zamierzam wprowadzic do niego kilka zmian, o których juz kiedys pisalem z ostatnich pomysłów jakie przyszły mi do glowy to zamiana łazienki na górze z pomieszczeniem obok, natomiast w miejscu łazienki bedzie garderoba. Dzieki temu bedzie duuuzo wieksza łazienka bo jak na taki duzy dom to troche smieszne zeby nawet nie było gdzie wstawic nawet wanny.

• 4 weeks później...

Witam dogodnych,

planujemy budowę dogodnego 148a w Szewcach koło Wrocławia. Na razie jesteśmy na etapie żmudnej papierologii.

Nasze zmiany to

- likwidacja wykusza i balkonu nad wykuszem z tyłu domu

- powiększenie łazienki i zrobienie pralnio-suszarni obok łazienki z wyjściem na balkon

-likwidacja zadaszenia nad przednim tarasem

- zmniejszenie liczby połaciówek na rzecz okien ściennych

Pozdrawiam

Ania

• 3 weeks później...

Dziennki Dogodnego jeszcze nie ma ale dotarłem do kilku osób, które go budują. Jeden koło wawy jest w budowie i na sprzedarz na ukcji allegro

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=354803423

Niestety interesowałem sie tylko wersja c148 czyli w pierwotnym wyglądzie

Otrzymałem kilka fotek również z budowy z Pozdnania też tej wersji.