ania klepka 23.08.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 arc-en-ciel, u nas dopiero jutro fundamenty wylewają. Czekam na Twoje zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arc-en-ciel 23.08.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 a macie w planach tylko fundamenty i reszta na wiosne czy bedziecie walczyc dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arc-en-ciel 23.08.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Marzena co macie na podlodze w salonie? pieknie wyglada, czy to szary kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 1973 23.08.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 podłoga to panel imitujący stare drewno kolor szary, panel firmy quick step pisownia może być błędna , dość ciekawy wzór no niestety cenowo prawie to co deska ale panel posiada dedykowaną listwę przypodłogową i w sumie daje to ciekawy efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 23.08.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 arc-enc-iel mamy w planach:- fundamenty w przyszłym tygodniu,- potem 2 tygodnie przerwy i dalej roboty po założenie dachu.- okna i wykończenia na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arc-en-ciel 23.08.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Marzena, efekt jest swietny, tez rozwazalam takie szare panele, tyle ze z firmy egger, ale cena byla ok 100 zl za m, wiec drogo, mysle, ze oprocz swietnego efektu estetycznego sa rowniez bardzo praktyczne, malo brud widac Aniu, czyli za rok bedziecie juz mieszkac, czego Wam zycze z calego serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 24.08.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Marzena 1973 rewelacyjny domek Moje gratulacje My podlewamy ławy, od czwartku wjeżdżamy z bloczkami i pewnie końcem września wyjdziemy z ziemi ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karinkaad 29.08.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Zastanawiamy sęe nad kupieniem projektu C148c, na Waszych zdjeciach prezentuje się rewelacyjnie. Zrobiłabym troche zmian - likwidacja okna z doku w kuchni - mamy dzialkę 18 m szeroką, okno z garażu przeniosłabym na ścianę pod gankiem. Zmniejszyłabym teżś ilość okien połaciowych - do 1 szt w każdym pomieszczeniu, najmniejsza sypialnia miała by być pokojem gościnnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 29.08.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Wszystkim którzy już mieszkają w swoich "Dogodnych" gratuluję i proszę o więcej zdjęć z wnętrz waszych domków w celu czerpania inspiracji na przyszłość. Tym którzy zaczynają życzę dobrej pogody aby udało im się bezproblemowo przykryć dachem przed zimą ich domki. A u mnie we czwartek nastąpiło oficjalne zakończenie SSO czyli wiecha. Impreza była tak udana że dopiero dzisiaj jestem w stanie zamieścić jakieś zdjęcia. http://img137.imageshack.us/img137/3227/pict0022.jpg http://img137.imageshack.us/img137/5251/pict0028w.jpg http://img42.imageshack.us/img42/6347/pict0023q.jpg Przez podniesienie ścianki kolankowej dom może i stracił nieco (według mnie niedużo) na urodzie ale za to powierzchnia użytkowa wzrosła o 28 m2 i to przy niezmienionych kosztach. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karinkaad 29.08.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Carlos - ile poniosłeś kosztów do SSO? Na podniesienie ścianki kolankowej trzeba mieć zmiany w projekcie? jestem totalny laik w sprawach budowania Mam działkę 18x25 m, załatwiamy teraz wlasność, bo jest to darowizna od rodziców no i szukamy projektu. C148c jest super a przegladam różne projekty już kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 29.08.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Carlos - ile poniosłeś kosztów do SSO? Na podniesienie ścianki kolankowej trzeba mieć zmiany w projekcie? jestem totalny laik w sprawach budowania Mam działkę 18x25 m, załatwiamy teraz wlasność, bo jest to darowizna od rodziców no i szukamy projektu. C148c jest super a przegladam różne projekty już kilka miesięcy. Prawie każda zmiana musi być naniesiona w projekcie. Ze zmianami nieistotnymi (czyli np. podniesienie ścianki kolankowej, zmiana usytuowania i wielkości otworów okiennych) nie ma najmniejszego problemu. Te zmiany nanosi architekt który adaptuje projekt i robi projekt zagospodarowania działki. Co do kosztów SSO (w tym projekt, zezwolenie, geodeta itp. itd.) zamknęły się w kwocie 140000 zł. Tak więc koszt m2 zamknął się w kwocie 636 zł. Po odzyskaniu ok. 10 000 zł z tytułu zwrotu podatku wat, koszty jeszcze spadną i m2 wyjdzie po 591 zł. Bardzo ważna jest ekipa budująca. Ja za pełny SSO - krycie dachówką, rynny, płyta monolityczna, tarasy itd. zapłaciłem 47 000 zł. Moja ekipa wszystko robiła sama. Tzn. wszystkie nadproża "produkowali" sami. Kominy także. Nie kupowałem żadnych "systemowych" które może i ładnie wyglądają ale wychodzą 3 razy drożej. Mogłem wsiąść ekipę o kilka tyś tańszą ale ta była polecona sprawdzona i bezproblemowa. A to też ma swoją cenę. Per saldo i tak wyszło niedrogo. Pozdrowienia. PS. Jeśli szukasz domu na wąską działkę może spodoba Ci się projekt firmy BAUHERR "PG16" : http://www.dom-parterowy.pl/lista.php?kategoria=pg&os=12 Jest bardzo podobny do Dogodnego. Sam w takim mieszkam aktualnie. A kilka jego zdjęć jest w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karinkaad 29.08.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Zależy mi na garażu dwustanowiskowym no i układ dogodnego mi odpowiada. Jest również idealny wymiarowo do naszej działki. A robiłeś może kosztorys ile będzie kosztowało wykończenie "pod klucz"? Nie ukrywam, że troche się boję czy budowa C148c nie przekroczy naszych możliwości finansowych Zastanawiam sie, czy nie lepiej wybudować np. Z99 ze studia Z500 http://z500.pl/projekt/z99.html i garaż postawić osobno w granicy działki z gotowych elementów np taki http://www.and.bytom.pl/ - oferta jaką dostałam to 15 - 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 29.08.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 zobacz ten projekt:http://www.archipelag.pl/projekty-domow/katarzyna/?AreaMaxMenu=160&AreaMinMenu=120 nazwalbym go "dogodnym dla ubogich", ale mi sie podoba, chyba go bede budowal. tez sie boje dogodnego, kawal domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karinkaad 29.08.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Ten zupełnie nie w moim guście, no i potrzebuje 3 sypialnie bo mam dwoje dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 29.08.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 zobacz ten projekt: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/katarzyna/?AreaMaxMenu=160&AreaMinMenu=120 nazwalbym go "dogodnym dla ubogich", ale mi sie podoba, chyba go bede budowal. tez sie boje dogodnego, kawal domu. Mi kiedyś też się wydawało, że dogodny to kawał domu, ale jak zobaczyłam na żywo dogodnego u arc-en-ciel to jest to domek akurat na rodzinkę 2+2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 29.08.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 pisze to przez pryzmat kosztow budowy, a zapotrzebowanie na powierzchnie kazdy ma specyficzne. duzo zalezy od stylu zycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 29.08.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 pisze to przez pryzmat kosztow budowy, a zapotrzebowanie na powierzchnie kazdy ma specyficzne. duzo zalezy od stylu zycia. Oczywiście, że masz rację, jednemu wystarczy 100m a drugiemu 300 jest mało. Poza tym my na dogodnego też zdecydowaliśmy się ze względu na koszty (prosta bryła i dach). Podobny dom a mniejszy z muratora to projekt delikatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 30.08.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Ech, zazdroszczę wszystkim, którzy mają już postawiony dom Mam pytanie: jakiego rodzaju stropy macie i ile Was wyniosły? Nam za strop porotherm zaśpiewali 15tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 30.08.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 A robiłeś może kosztorys ile będzie kosztowało wykończenie "pod klucz"? . O ile SSO da się jeszcze wyliczyć w jakimś przybliżeniu to koszty wykończenia są nie do ogarnięcia. Z mojego doświadczenia kwota wydana na SSO pozwoli wykończyć dom w dosyć niskim standardzie i potrzeba do tego sporo udziału własnego (sporo prac można wykonać samemu). Natomiast chcąc wykończyć dom jako tako trzeba przyjąć kwotę wydaną na SSO + minimum 50%. Górnej kwoty granicznej nie da się określić gdyż w wielu przypadkach zmierza ona ku nieskończoności . Własny dom to po prostu wielka skarbonka bez dna. Ech, zazdroszczę wszystkim, którzy mają już postawiony dom Mam pytanie: jakiego rodzaju stropy macie i ile Was wyniosły? Nam za strop porotherm zaśpiewali 15tys Ja mam płytę monolityczną, czyli zalewaną w całości. na pewno taki strop jest bardziej pracochłonny ale zarazem tańszy niż każdy systemowy. Ciekawy jestem czy te 15 tyś to koszt samych elementów stropu, czy cena całości z dodatkowym drutem zbrojeniowym i betonem ?. Mnie beton na całą płytę ze schodami oczywiście kosztował 5300 zł a stal na cały dom 5600 zł ( z tego na samą płytę poszło stali za ok. 4500 zł. Do tego trzeba doliczyć deski i stemple, które są po wykorzystaniu do odsprzedania. Sumując wszystko do 15 tyś jeszcze bardzo daleko. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karinkaad 30.08.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Carlos, a myślisz, że systemem baardzo gospodarczym da się zmieścić w 300 tys? Instalację elektryczną będę miała free, część stali i desek od ojca, no i bez szaleństw z wykończeniem - wersja ekonomiczna ale tak, żeby posłużyło. Ogrodzenie też już jest, trzeba tylko wymienić bramę z przodu i zrobić ładniejsze ogrodzenie, ale to tylko 18 m szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts