Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C148 DOGODNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekt C148L 1 850,00 zł

Adaptacja architekta + uzgodnienia 3 500,00 zł

Ogrodzenie z siadki 40metrów 1 785,00 zł

ogrodzenie z siatki tymczasowe przód 300,00 zł

Wytyczenie geodeta 400,00 zł

Kierownik budowy zaliczka 500,00 zł

garaż blaszak 1 490,00 zł

Stal na fundament 1 250,00 zł

transport stali 140,00 zł

Strzemiona gotowe do fundamentów + drut wiązłkowy 450,00 zł

Koparka 400,00 zł

Folia budowlana 150,00 zł

beton B20 z pompą 12,5m3 3 700,00 zł

WC materiał 170,00 zł

Piasek 10t 200,00 zł

Transport Piasku 150,00 zł

Papa +dysperbit 511,00 zł

Bloczki betonowe 1260szt 4 762,00 zł zostało 10szt

cement 1tona 478,00 zł

Dysperbit + styropia +klej+folia kubełkowa 1400

Rury kanalizacyjne 750

Piasek do zasypania fundamentów 100 ton 1500

Rury kanalizacyjne + studzienka rewizyja tylko materiał 620 robota sam 0zł

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Ja troszke się pospieszyłem i zakupy już zrobiłem zimą w zeszłym roku. Udało mi sie wynegocjować na tamte czasy zupełnie przyzwoite ceny i kupiłem materiał na ściany na cały domek. Dzisiaj widzę że juz kilka groszy na sztuce jest taniej ale wtedy i tak się cieszyłem jak dzieciak kupując za polowe tego co sąsiedzi kilka miesięcy wcześniej. Sciany zewnętrzne i wewn. nośne będą z porothermu 25 P+W a wewnętrznie z połówki BK. Strop będe robił również z Porothermu 19/62,5 taki mam w projekcie i nie będe go zmieniał. Właśnie będe robił zakupy typu strop, stal, cegła klinkierowa... Zastanawaim sie też nad zakupem styropianu na izolacje, waty. Powoli zaczne chyba zamawiać dach no i okna dachowe, których będe miał aż 10. Myślę że to dobra chwila na zakupy. Po nowym roku napewno będzie podwyżka energi i wszystkiego jak zwykle więc nie sądzę żeby cokolwiek taniało znacznie jeśli nie będzie drożeć. Właśnie dostałem wyliczenia więźby od mojego cieślo-dekarza i teraz zastanawiam sie nad tym czy ewentualnie zamawiać już więźbe czy jeszcze poczekać. Zdania są podzielone jedni mówią że teraz i niech leżakuje, inni że dopiero tuż przed położeniem na dach. Tak czy siak chce zrobić większe zakupy jeszcze teraz i złożyć do US papierki niech oddają to co zabrali niesłusznie :lol: (15%)

• 3 weeks później...

Witam.

Właśnie zastanawiam się nad zakupem Dogodnego i mam pytanie czy ktoś może kombinował cos w kierunku częściowego podpiwniczenia?

Inna sprawa jest taka, że chciałbym zobaczyć ten projekt na żywo. Może jest ktoś na forum z województwa opolskiego, dolnośląskiego lub sląskiego kto wybudował się?

Jeżeli tak proszę o informacje.

Z góry dziękuję.

My już mamy za sobą część pierwszą budowy czyli stan surowy otwarty , już na wstępie przyjeliśmy założenie że bryła domu pozostanie bez zmian. Technologia to porotherm ścianki działowe też z ceramiki strop też porotherm , jedyne zmiany to okna połaciowe zamiast 13 jest 10 ale ich wymiar 78x160 daje gwarancjie prawidłowego oświatlenia pokoi.

No w końcu jakaś dobra nowina w temacie.

PRRRROOOOOsimy szybciutko zamiścić jakieś fotki z realizacji. Którą dokładnie wersję wybraliście Dogodnego??

Proszę o podanie ilości pustaków stropowych PTH oraz ich rozmiaru czy tak jak w projekcie czy jakies inne. Ilości belek stropowych w projekcie są wystarczjące czy w praniu wychodzi coś innego. Pytam dlatego że właśnie zamawiam strop i jakby coś to skoryguje zamówienie. No i te fotki tak długo tu wyczekiwane pleace.....

Witam wszystkich budowniczych Dogodnego.

Ja też przymierzam się do budowy tego domu w wariancie c148a dzięki @ani klepce która była tak łaskawa i podpowiedziała mi ten projekt.

Trzy lata temu na tej samej działce (długa i wąska) wybudowałem bardzo podobny dom: pg 16 z firmy Bauherr

http://www.dom-parterowy.pl/lista.php?kategoria=pg&os=12

Oczywiście z wieloma przeróbkami. Np. balkony z obydwu stron.

Wybrałem ten projekt bo mam wjazd od południa. Do Dogodnego wjazd jest od północy. I tak samo przy tym projekcie nie obejdzie się od wielu zmian.

Ale o tym następnym razem.

Pozdrowienia.;)

Pragnę w tym miejscu podziękować @ani klepce za przesłanie rzutów z naniesionymi zmianami. Na pewne parę rzeczy wartych przemyślenia.

A poniżej moje szybkie sugestie na zmiany jakie naniesiono:

1. Jeżeli w domu ma być kominek to przeniesienie komina pod ścianę zewnętrzną spowoduję że jego wylot (komina) będzie za nisko (zasłonięty

przez kalenicę), co będzie skutkowało brakiem ciągu. Komin im dłuższy

tym lepszy a zdecydowanie powinien wystawać ponad kalenicę.

2. Nie zauważyłem okna połaciowego nad schodami. A jasne doświetlone

chody to bardzo fajna sprawa.

3. Nie rezygnował bym pochopnie z 4 pokoju na górze. Nigdy nie wiadomo

co będzie w przyszłości. A pralnia można urządzić w kotłowni. Ja w

obecnym domu mam kotłownię o pow. 4,5 m2 i świetnie się tam wszystko

mieści: piec CO z zasobnikiem, pralka, półki za ścianach i mnóstwo

gratów a dodatkowo podwieszana pod sufitem suszarka. Ale wtedy konieczne

jest w kotłowni okno.

@Famelia może pochwal się jakie zmiany zamierzasz wprowadzić :D ?

Pozdrowienia.;)

Noo my mamy pełno pomysłów (tylko nie wiem, jak z ich realizacją)

1. dodatkowe okno w pokoiku na dole (jakoś ciemno tam mi się wydaje)

2. podpiwniczenie domu (więc pomieszczenie gospodarcze znika - powiększamy łazienkę na parterze)

3. zastanawialiśmy się nad przesunięciem komina (ale nie tego głównego, tylko tego mniejszego, w kuchni) do zewnętrznej ściany tej od tarasu, żeby od zewnątrz wbudować w nią grill (ale czy to możliwe technicznie...)

4. tam, gdzie wszyscy mają łazienkę ja planuję pralnię, a łazienkę w pokoju z wyjściem na balkon (jakoś marzy mi się ta łazienka z balkonem :o choć po tym, co napisałaś już nie jestem taka pewna) Za pralnią na piętrze przemawia fakt, że tam przecież będzie część sypialna i znoszenie brudnych ciuchów na parter będzie jakieś takie... nieporęczne

5. chcemy zrezygnować z tego balkoniku od strony tarasu i zamiast tego zrobić coś takiego: http://www.z500.pl/projekty/47/wizualizacje/z47_widok1_0.jpg

Więcej grzechów nie pamiętam (na razie), chcemy się wprowadzić na parter i poddasze kończyć później, więc koncepcja 10 razy się jeszcze zmieni, ale tak "z grubsza" to tyle...

Carlos1 możesz mi objaśnić Twoje spostrzeżenie nr 1 z poprzedniego postu dotyczące kominka i komina?

Carlos1 możesz mi objaśnić Twoje spostrzeżenie nr 1 z poprzedniego postu dotyczące kominka i komina?

Chodzi o to że przy takim usytuowaniu komina i kominka w tym pierwszym będzie słaby ciąg co doprowadzi w pewnych okresach do niemożności palenia w tym drugim bowiem dym będzie zostawał w domu..

Komin aby spełniał swoje zadanie w 100% powinien wystawać ponad dach. Czyli być wyższy od kalenicy.

Znam ten problem z autopsji, bowiem mój sąsiad miał właśnie taki problem i musiał podwyższać komin co przy jego usytuowaniu przy krawędzi domu w tej chwili psuje wszystko i wygląda mówiąc oględnie nie za "pięknie".

Pozdrowienia.;)