Carlos1 25.01.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Jeżeli komin nie jest nigdzie przemieszczany czyli jest zgodny z projektem to wszystko jest OK. Natomiast gdy zostanie przemieszczony w stronę ściany zewnętrznej to pasowało by go podwyższyć. Jednakże będzie to paskudnie wyglądało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 25.01.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Ok, cenna informacja, dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 1973 25.01.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 przesunięcie komina daje efekt uboczny na dachu czyli komin wyprowadzony ze skraju dachu i komin wysoki który chyba tak mi sie zdaje bedzie dominował nad bryłą budynku. Przeszklenie tylnej elewacji domu jak to jest przedstawione w wizualizacji jest ciekawym pomysłem dodatkowe okna pokojowe w szczycie budynku oraz przeszklenie budynku z wyelyminowaniem tarasu to dodatkowy koszt ok. 30 tys.zł , dodatkowe podniesienie budynku nadaje jego bryle całkiem inny wygląd co czyni ten projekt nie podobnym do pierwowzoru , kwestia przemyślenia. Dodatkowe okno połaciowe w celu dostlenia klatki schodowej to zdominowanie dachu przeszkleniami , my wybraliśmy dodatkowe okno na klatce schodowej. Jedyną zmiana którą zastosowałem to wysokość pomieszczeń na 2.85 , jest to minimum które daje komfort oraz perspektywe w salonie tej wielkości czyli 39 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 25.01.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 To przeszklenie nie będzie identyczne z zaprezentowanym, tylko dopasowane do Dogodnego. Więc podniesienie budynku nie będzie potrzebne (choć faktycznie myśleliśmy o dodaniu 1 pustaka na poddaszu) A doświetlenie będzie chyba rekompensowało poniesione wydatki Marzena 1973, a ile wysokości ma parter z założenia? Faktycznie wyjdzie ciemny i płaski ten salon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 1973 25.01.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 w projekcie to chyba 2.65 jesli myslisz o wysokości ale pamietaj im wyższy tym lepiej stara zasada. Jesli myslisz o doswietleniu pomieszczeń na poddaszu to przy oknach 160x76 jest ono znakomite czyli wystarczające , my zastosowaliśmy wariant dwa okna połaciowe na pomieszczenie. Ściana kolankowa determinuje wielkość pomieszczenia pamiętaj o tym , w którym miejscu ją postawisz i jakiej wysokości takie będziesz miała pokoje. Moja uwaga pamietajcie o wielkości łazienki przesunięcie ścian działowych pokoi determinuje wielkość łazienki a tam metrów nigdy za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 25.01.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Moja uwaga pamietajcie o wielkości łazienki przesunięcie ścian działowych pokoi determinuje wielkość łazienki a tam metrów nigdy za mało Ja łazienkę chcę przenieść do pokoju nad garażem właśnie ze względu na metry A czy podniesienie parteru o pustak i poddasza o pustak nie zmieni wyglądu domu na zewnątrz zbyt drastycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 25.01.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A czy podniesienie parteru o pustak i poddasza o pustak nie zmieni wyglądu domu na zewnątrz zbyt drastycznie? Ja podniosłem mój obecny dom (ściankę kolankową) o 2 pustaki i aby dom zachował proporcję krokwie przedłużyłem o jakieś 40 cm. Tak że wygląd zewnętrzny pozostał prawie bez zmian. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 1973 25.01.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 myślę że dłuższe krokwie ukryją zmianę bryły budynku a efekt na poddaszu będzie znakomity. My nie zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie ale jak widać pomysły są warte rozważenia. gg 6909766 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.01.2009 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Moja uwaga pamietajcie o wielkości łazienki przesunięcie ścian działowych pokoi determinuje wielkość łazienki a tam metrów nigdy za mało Ja łazienkę chcę przenieść do pokoju nad garażem właśnie ze względu na metry A czy podniesienie parteru o pustak i poddasza o pustak nie zmieni wyglądu domu na zewnątrz zbyt drastycznie? Ja dokłądnie wpadłem na ten sam pomysł z łazienką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 25.01.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Panowie (i panie) błagam o zdjęcia, dzienniki budowy bo trudno mi sobie cokolwiek wyobrazić Pomóżmy sobie nawzajem i innym "Dogodniakom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.01.2009 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A czy podniesienie parteru o pustak i poddasza o pustak nie zmieni wyglądu domu na zewnątrz zbyt drastycznie? Ja podniosłem mój obecny dom (ściankę kolankową) o 2 pustaki i aby dom zachował proporcję krokwie przedłużyłem o jakieś 40 cm. Tak że wygląd zewnętrzny pozostał prawie bez zmian. Pozdrowienia. A czy po przedłużeniu krokwi dom nie wygląda jak w kapeluszu?? Czy okap nie wygląda za szeroki?? Będzie miał grubo ponad metr. Pytam bo też się zastanawiam nad podniesieniem ścianki kolankowej i wychodzi mi na to że albo wygląd zewnętrzny, albo powierzchnia wewnętrzna. że jak podniosę o 1 pustak zmienię kąt do 38 stopni dam grubsze ocieplenie i odpowiednio wydłużę krokwie to zachowam idealne proporcje pomimo iż budynek troszke urośnie ale o więcej niż jeden w/g moich przymiarek już nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 25.01.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Jeżeli komin nie jest nigdzie przemieszczany czyli jest zgodny z projektem to wszystko jest OK. Natomiast gdy zostanie przemieszczony w stronę ściany zewnętrznej to pasowało by go podwyższyć. Jednakże będzie to paskudnie wyglądało. Pozdrawiam. Dzięki Carlos za spostrzeżenia, jutro z rana dzwonię do biura i odwołuję zmianę kominka. Kominek wróci na swoje miejsce zgodne z projektem. Nie zdawałam sobie sprawy, że komin musiałby ulec takiemu wydłużeniu (obrzydliwe). Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.01.2009 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Carlos jeśli można proszę o fotki domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 25.01.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Bez podniesienia ścianki kolankowej powierzchnia pomieszczeń nie jest zbyt imponująca - ale teraz mieszkam na 50m2 i też się da a niestety widziałam podobny dom z podniesioną kolankową i już nie był taki ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełG 26.01.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam budujących Dogodnego, w szczególności Carlosa i Anne Klepkę. Mam parę uwag i myslę, że to miejsce odpowiednie do kontynuawania wątku domu na działkę 20 m. (nadmienię ze zamierzam budować po raz pierwszy i nie mam w tym względzie innego doświadczenia niż to nabyte przy korzystaniu z forum)Wybór Dogodnego C148a (jak również pozostałych) niesie pewne pytania na które byłbym wdzieczny za podpowiedźCzy:1. Kuchnia nie mnie winna być od strony wejscia ( sprawdzenie kto "puka" do drzwi) oraz od strony zimnej tj. północy ?2. Pokój "gościnny" 3 nie będzie miejscem dość ciemmnym ?3. Dach wschód - zachód - gdzie solar ? To te najważniejsze pytania, dla których mimo niewątpliwych PLUSÓW Dogodnego - ciągle szukam projektu Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 26.01.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam Pawła rzeczywiście kuchnia mogłaby być z drugiej strony ale nie ma idealnych projektów. Kuchnię można zrobić w gabinecie.PozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 26.01.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dla mnie pokój przy wejściu jest jednym z powodów, dla których właśnie wybrałam ten projekt - nie chcę, by ludzie przechodzili mi przez całe mieszkanie w drodze do "gabinetu" Nasza działka jest tak fikuśna, że wjazd będziemy mieć od strony północno-zachodniej, a taras od południowego wschodu niestety, inne ułożenie nie wchodzi w grę przy działce narożnej o szerokości 20m A właśnie, solar - planuje ktoś? Orientuje się w kosztach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 1973 26.01.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Solar to kwestia kalkulacji czyli przy rodzinie 4-osobowej okres zwrotu inwestycji od 5 do 7 lat , czy warto , pozoztaje jeszcze kwestia strony nasłonecznionej budynku czyli nie zawsze jestesm w staie zgodnie z zaleceniami prawidłowo zainstalować kolektor słoneczny ja zrezygnowałam z instalacji kolektorów słonecznych z takich samych powodów jak pompy ciepla czyli koszty i opłacalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 26.01.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Solar to nie tylko wydatek jednorazowy, te części też podlegaja wymianie, pytanie co zrobic z nadmiarem gorącej wody, zrzucać ja do kanalizacji - to dodatkowy koszt, chyba że ktoś ma basen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 26.01.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 A czy po przedłużeniu krokwi dom nie wygląda jak w kapeluszu?? Czy okap nie wygląda za szeroki?? Będzie miał grubo ponad metr. Pytam bo też się zastanawiam nad podniesieniem ścianki kolankowej i wychodzi mi na to że albo wygląd zewnętrzny, albo powierzchnia wewnętrzna. że jak podniosę o 1 pustak zmienię kąt do 38 stopni dam grubsze ocieplenie i odpowiednio wydłużę krokwie to zachowam idealne proporcje pomimo iż budynek troszke urośnie ale o więcej niż jeden w/g moich przymiarek już nie wychodzi. Nie ma się co bać podnieść ściankę kolankową. Można to wszystko zgubić manewrując długością krokwi i kątem pochylenia dachu. Odpowiedzcie sobie wszyscy na pytanie: czy ważniejszy jest wygląd zewnętrzny czy to jaki dom będzie wewnątrz ?? Dla mnie mnie podstawa to funkcjonalne wnętrze. To jak dom wygląda od zewnątrz też jest ważne ale dla mnie jest sprawą drugorzędną. Ja mieszkam w domu a od zewnątrz to dom oglądają głównie sąsiedzi Zdjęcia będą wkrótce, jak wrócę do domu o "ludzkiej " porze. 1. Kuchnia nie mnie winna być od strony wejscia ( sprawdzenie kto "puka" do drzwi) oraz od strony zimnej tj. północy ? 2. Pokój "gościnny" 3 nie będzie miejscem dość ciemmnym ? 3. Dach wschód - zachód - gdzie solar ? Ad1. Kuchnie można zamienić miejscami z pokojem. Jednakże ja spędzam znacznie więcej czasu w gabinecie niż w kuchni, więc takie rozwiązanie mi pasuje. A jak ktoś dzwoni to zawsze ktoś musi podejść do domofonu bo i tak zza ogrodzenia nie widać kto zacz. Ad2.U mnie też będzie od północy tak że nie będzie słoneczny. Jak świeci słońce to z reguły zasłaniam okna. W obecnym domu mam tak samo i wcale nie jest za ciemno. Ale to już kwestia gustu. Ad3. Niestety solara żeby ładnie wyglądał się nie zamontuje na dachu. Pozostaje ściana szczytowa lub ogród (czyli na ziemi). Ja z tego powodu nie będę go montował nigdzie. Za to zrobię ogrzewanie kominkiem całego domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts