Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C148 DOGODNY

Recommended Posts

Mój aktualny salon jest od południowego zachodu.

W dogodnym planuję nieco mniejsze drzwi balkonowe (tarasowe) czyli nie cztery kwatery, a trzy. W zamian będzie okno na pustej ścianie, w moim przypadku zachodniej.

Co do ogrzewania to pozostaje przy rozwiązaniach sprawdzonych w obecnym domu. Czyli gazowy piec kondensacyjny Vaillanta z zasobnikiem. Jeszcze niedawno można by się zastanowić nad węglem ale ostatnio tak zdrożał że nie ma sensu. Może i gaz jest troszkę droższy per saldo ale jaka wygoda.

Jako ogrzewanie alternatywne i awaryjne (brak prądu, gazu), analogicznie jak w obecnym domu będzie kominek (bez płaszcza wodnego) z rozprowadzeniem na cały dom od dołu. Tzn,. kratki nawiewowe będą w pokojach na poddaszu przy podłodze, a całe rozprowadzenie będzie schowane pod podwieszanymi sufitami parteru. Nie wiem jeszcze jaka jest w projekcie wysokość parteru ale w razie czego podniosę wysokość do pożądanej. Rozwiązanie takie (grawitacyjne) ma tą przewagę nad wymuszonym że nie potrzeba prądu aby całość działała no i wszystkie rury są schowane a nie plątają się po strychu.

Aktualnie kominkiem ogrzewam bez problemu cały dom gdy na polu nie ma zbyt wielkiego mrozu. Piec gazowy cały czas jest oczywiście włączony i tyko dogrzewa (np. noc). Nie palę w kominku gdy mrozy są większe bowiem wtedy rozkład temperatur w domu jest nierównomierny no i nie działają tak pożądane podłogówki.

Pozdrowienia.;)

• Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D Mąż mówi o ogrzewaniu gazowym, ale ja (po ostatniej gazowej aferze) podchodzę do tego z pewną taką nieśmiałością :wink: Czyli podłogówki nie masz i mieć nie zamierzasz? A płaszcz wodny jest niepotrzebnym zbytkiem? Myślałam, żeby kominkiem z płaszczem ogrzewać wiosną i jesienią, a gazu użyć tylko zimą :-?

Możesz mi jeszcze powiedzieć (jeżeli masz ochotę jeszcze mi odpowiadać) czym ogrzewasz wodę latem? I co myślisz o pompie ciepła?

Wysokość parteru w projekcie wynosi 265cm bodajże - czyli podniesiesz o pustak żeby instalacje schować pod sufitem?

O gaz nie ma się co bać bo mamy w kraju własne złoża a nasi wschodni bracia muszą komuś swój upychać bo co by z nim sami zrobili. Oni tylko tak czasem postraszą żeby pokazać że jeszcze mogą napiąć muskuły :)

Podłogówki mam, pisałem o nich kilka postów wyżej. Chodziło mi o to ze przy ogrzewaniu kominkiem piec CO się nie włącza i choć w domu jest ciepło to podłogi są zimne.

Kominek z płaszczem można zamontować ale trzeba wziąć pod uwagę duuuużo wyższe koszty całej instalacji. No i taki układ nie będzie funkcjonował bez prądu, a mój jest całkowicie niezależny.

Mój piec gazowy ogrzewa zarówno wodę do CO jak i ciepłą wodę użytkową (CWU), cały rok. Mam programator i ustawiam go jakie mi pasują temperatury w różnych przedziałach czasowych. Tak samo można ustawiać CWU. Jeżeli odległości od pieca do baterii (w kuchni, łazienkach) jest większa niż 6 metrów to warto zamontować piec (ja taki mam i będę miał też w Dogodnym) jednobiegowy z zasobnikiem i cyrkulacją. Daje to taki efekt że ciepłą wodę mamy cały czas w kranie i nie musimy czekać aż się nagrzeje.

Co do pompy ciepła to kiedyś analizowałem tę sprawę dogłębnie i doszedłem do wniosku że per saldo jest to za droga impreza. Stosunek kosztów do zysków nie był taki aby się w to pchać. Teraz będę musiał jeszcze raz przeanalizować wszystko, bo przez 3 lata sporo się mogło zmienić.

Co do wysokości parteru to jeżeli w projekcie jest 265 cm to podniosę ścianę o jeden pustak.

Mam nadzieję że moje odpowiedzi są wyczerpujące ale w razie czego śmiało proszę pytać. Chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami w każdym aspekcie budowy.

Pozdrawiam.;)

Carlos1 wielkie dzięki za cierpliwość dla początkującej inwestorki :D faktycznie pisałeś, że masz podłogówkę wszędzie tam, gdzie płytki - czy w takim razie nie lepiej jest położyć podłogówkę na całym parterze (skoro na większości i tak będzie) plus łazienka na górze? Jak ania klepka? (tak naprawdę szukam argumentów żeby przekonać do tego pomysłu męża :lol: )

Co do pompy ciepła - siedzę i szukam cały wieczór, zerknij tu:

http://www.ecopol-system.pl/

To zestawienie mówi samo za siebie. Tylko czy można mu wierzyć?

myślę że dłuższe krokwie ukryją zmianę bryły budynku a efekt na poddaszu będzie znakomity. My nie zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie ale jak widać pomysły są warte rozważenia.

gg 6909766

Marzenka, możesz napisać jak w realu wychodzi powierzchnia pomieszczeń na górze bez podniesienia ścianki kolankowej. Jeszcze mam czas na ewentualną zmianę.

Dzięki Carlosowi komin wrócił na miejsce "pierwotne".

Pozdrawiam Dogodnych, w styczniu pojawiło się tu więcej postów niż od początku wątku do stycznia.

Przecież ja cały czas się dzielę :lol:

- dręczy mnie ten mały balkonik nad tarasem - dlatego albo go zlikwiduję i wstawię taflę szklaną (prezentowałam ją już tutaj) albo przestrzeń pod balkonem zabuduję oknami i będę miała ok 10m2 pseudo ogrodu zimowego (o którym marzę i na który pewnie nigdy nie będzie mnie stać)

- marzą mi się też pustaki szklane w celu doświetlenia salonu, wiatrołapu i schodów (ale Carlos1 mnie lekko zniechęcił do tego utratami ciepła - tylko czy one będą aż tak znaczne?)

- tzw. gabinet wydaje mi się też ciemny (okno od północnego zachodu) więc chcę na drugiej ścianie dołożyć okno

- jako że podpiwniczamy dom nie potrzebujemy tak dużego pomieszczenia gosp. i jego kosztem powiększamy łazienkę

- zastanawiamy się nad drzwiami zewnętrznymi do piwnicy w związku z tym

- łazienkę przenosimy do pokoju 19, na jej miejsce wchodzi pralnia, troszkę zmniejszona na korzyść garderoby

- wydaje nam się, że w każdym pomieszczeniu wystarczą po 2 połaciówki, jedną damy też nad schodami (tylko jak to umyję :-? ) - jeżeli ktoś obliczył, że będzie za ciemno, proszę dać znać

- ja bardzo chciałam dach gontowy, ale podobno średnio się sprawdza i myślimy i dachówce betonowej

- marzę o podłogówce na całym parterze, ale o tym zdecyduje mąż

- kominek z płaszczem wodnym lub ogrzewaniem grawitacyjnym

- ogrzewanie prawdopodobnie gazowe, choć myśleliśmy też o pompie ciepła :-?

- komin (nie ten główny, tylko mniejszy) chcieliśmy przenieść w pobliże ściany tarasowej, żeby się wkuć i mieć wbudowany grill

- planujemy wprowadzić się na parter, resztę wykończyć powolutku już tam mieszkając.

Więcej grzechów nie pamiętam, dopiero wstałam :lol:

P.S. Odkurzacz centralny - planujemy założyć instalację, a kiedyś jak wygramy w lotka - resztę :lol:

Edit do odkurzacza centralnego: Znalazłam na stronie BEAM odkurzacz za 1700pln. Możliwe? :o (pomijam wszelkie instalacje)

My podłogówkę będziemy mieć na całym parterze, plus grzejniki.

Kwestia ogrzewania, i całego montażu mnie nie martwi, mój mąż zajmuje się tym zawodowo, więc to na jego głowie.

A czy mąż dokonał wstępnego oszacowania kosztów podłogówki na parterze? Byłabym bardzo wdzięczna, bo nie wiemy, czy się na to decydować :-?

My podłogówkę będziemy mieć na całym parterze, plus grzejniki.

Kwestia ogrzewania, i całego montażu mnie nie martwi, mój mąż zajmuje się tym zawodowo, więc to na jego głowie.

A czy mąż dokonał wstępnego oszacowania kosztów podłogówki na parterze? Byłabym bardzo wdzięczna, bo nie wiemy, czy się na to decydować :-?

jeszcze nie dokonywał kalkulacji, podaj który wariant domku budujesz to takiej kalkulacji dokona.

jesli chodzi o odkurzacze centralne, to akurat pracuję naprzeciw beama, jak ktoś zainteresowany to mogę podejść i podpytać.

ania klepka, dziękuję bardzo. Budujemy Dogodny C148a, czyli ten:

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_504_8.jpg

Chciałam podłogówkę na całym parterze plus łazienka z pralnią na górze.

Czy mogłabym Cię od razu prosić o obliczenie wariantu "minimum" kuchnia plus korytarz plus obie łazienki z pralnią?

Co do odkurzacza nie mam na razie pytań, bo jestem zbyt zielona w tym temacie :oops:

Z góry dziękuję za pomoc :lol:

zmiany w projekcie prowadzące do zmiany bryły budynku oraz elewacji czołowej oraz tylnej czyli adaptacja projektu tak dalece idaca jak likwidacja tarasów , przerobienie garażu na jednostanowiskowy prowadzi do wypaczenia projektu i już nie możemy wtedy pisać dogodny to jest inny dom.

Nie byłbym taki "ortodoksyjny". Spotkaliśmy się w tym wątku bowiem każdy z nas zamierza kupić plany domu pt. "Dogodny".

Wiadomo jest że nie ma na świecie ideałów i tak samo nie istnieją idealne plany wymarzonego domu. Każdy z nas aby zbliżyć się do swego ideału wprowadzi swoje mniejsze lub większe zmiany. I nie jest to moim skromnym zdaniem żadne wypaczenie projektu, tylko większa lub mniejsza jego modyfikacja (dopuszczona zresztą przez autora projektu).

Ja w domu który wybudowałem 3 lata temu wprowadziłem mnóstwo zmian ale ktoś zainteresowany bez trudu rozpozna jaki to projekt.

Co do podłogówek to nie jest to jakiś kosmiczny wydatek. Ot trochę plastikowego węża z metra i trochę specjalnej folii. Przy ogólnych wydatkach to naprawdę "pikuś". A trzeba też wsiąść pod uwagę że grzejniki (których się wtedy mniej montuje) też kosztują.

Pozdrawiam.;)

wyliczyłem wstępnie ogrzewanie podłogowe w pomieszczeniach 1,2,3,6,7,9

rozdzielacz z układem pompowym 1389

mata na podłogówkę 3 centymetry 1846zł

rura na ogrzewanie 1831zł

spinki 300zł,

taśma 50zł

doprowadzenie rur do rozdzielacza około 300zł w zależności od materiału [miedzi czy plastiku]

robocizna 2012zł plus podłączenie rozdzielacza 150zł

jest to koszt bez rabatów ( a takie można uzyskać) i dotyczy wszystkich pomieszczeń na parterze

pozdrawiam

Dokładnie tak jak pisze Carlos, my na dole tylko podłogówka plus kominek bez płaszcza, a tylko na górze grzejniki (poza łazienką - tam podłogówka).

Cieszę się Carlos, że tu dołączyłeś, bo uniknęłam domu z kosmicznym kominem.

Teraz rozważamy kwestię podniesienia dołu o jeden pustak.

Aniu, dziękuję Ci bardzo (i Szanownemu Małżonkowi) za naświetlenie sprawy - nie miałam pojęcia, jakiego rzędu będzie to kwota. Dzięki raz jeszcze :)

Gdyby Carlos1 Ci tego nie powiedział, ja powiedziałabym Ci to samo, bo dziś usłyszałam to od naszej architekt :lol: więc sprawa pewna i potwierdzona :lol:

Nawet nie pytaj, wszystko przez tę budowę - jesteśmy na etapie wprowadzania zmian do projektu, więc siedzę na forum całymi nocami i wyszukuję ważnych zmian :oops: i chodzę niewyspana. Na szczęście od jutra tygodniowy urlop od internetu :lol:

A propos zmian - przestrzeń pod balkonem południowym będzie zabudowana oknami (musimy tylko fundamenty pod tym postawić), w związku z tym prawdopodobnie okna w salonie i kuchni od strony południowej staną się drzwiami balkonowymi, aby ułatwić wyjście na taras.

Aha - chcieliśmy ten mniejszy komin "wentylacyjny" przysunąć do ściany południowej, żeby mieć grill wbudowany w ścianę domu - niestety, zgodnie z tym co mówił Carlos1 istnieje prawdopodobieństwo, że dym cofałby się i w związku z tym musieliśmy zrezygnować, bo nie chcieliśmy mieć komina jak w Zakładach Azotowych w Tarnowie ;)

A gdzie robicie wyłaz na dach? My z dawnej łazienki na poddaszu (u nas pralni)

A gdzie robicie wyłaz na dach? My z dawnej łazienki na poddaszu (u nas pralni)

Ja tam zrobię wyłaz na dach jak najbliżej głównego komina i będzie on na strychu. Nie wiem dlaczego miałby być w łazience ??

Przypomniała mi się jeszcze fajna sprawa jaką mam w obecnym domu. Otóż pod schodami mam łazienkę. Pogłębiłem trochę całe pomieszczenie i wyszła całkiem fajna łazienka - kabina prysznicowa, muszla, umywalka i półki pod schodami. Wejście do niej jest po 4 schodkach.

W Dogodnym będzie się tam znajdowała spiżarka- składzik, a kuchnia będzie powiększona o zaplanowaną właśnie tam spiżarkę (pom. nr.5.)

Jak by co to służę zdjęciami dla lepszego zaznajomienia się z możliwościami zagospodarowania przestrzeni pod schodami.

Pozdrowienia.;)