Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do/Roz(?)budowa garażu do odebranego domu-krok po kroku-proc

Fili_P

Recommended Posts

Witam jak w temacie

Mieszkamy z rodzicami w domu jednorodzinnym (rodzice sa wlascicielami). chcemy dobudowac do sciany szczytowej garaz na 2 stanowiska (jedno za drugim). dom jest skrajnym domem w ciagu szeregowek- mamy do plotu 4,2m a potem teren gminy jakies 4 metry zieleni chodnik znowu ze 3 metry zielieni i row i droga asfaltowa

Wyslalem ojca po opinie czy mozemy sie za to w ogole brac z pismem i kserem dzialki (z wycietymi wszelkimi pieczatkami z urzedu jakie tam oryginalnie byly) i namalowanym kwadracikiem gdzie to niby ten garaz mialby stanac i przy ktorej scianie stojacego juz i odebranego domu

skasowali go na 70zl!!!! (za co i czy prawnie) i kazali sie poajwic za tydzien po mapke i z tym niby dopiero jechac do starostwa do wydzialu architektury.....

przeciez ja nie chce na tym etapie pozwolenia na budowe tylko o opnie czy moge w ogole takowe skladac...?

Jak formalnie powinna wygladac procedura (najpierw opinia potem pozwolenie na dobudowe i ile bedzie takowe wazne) i ile co na jakim etapie kosztuje i kto i co na danym etapie bedzie mi do tego potrzebny (projekt architekt, kierownik budowy...?)

Znaczy sie wszystko od paczatku do konca jak sie zalatwia i ile to kosztuje?

Z gory dzieki

PF

no dobra widze ze wszyzscy chetni do pomocy do powiem co zaczalem dzialac

- dostalem z urzedu wyciag i wypis Warunkow zabudowy dotyczacy ogolnie terenu i w tym mojej dzialki (ubaw mam jak 100-50) bo kosztowalo mnie to 70zl a mozna wszystko w necie znalexc- w tym ta ich smieszna mapke planu agospodarowania - co ciekawe nie widac na niej dosc istotnych szczegolow (na tym kserze co mi zrobili) np jaki typ drogi przebiega obok dzialki KZ KL? itp

co smieszniejsze zanioslem im ksero o wiele bardziej szczegolowe zz juz mojaj dzialka i namalowanym garazem gdzie to niby mialby byc i chodzilo mi o opinie- a oni mi WZ dali - bez sensu....

gdzie to trzeba isc dokladnie... zeby sie dowiedziec czy w ogole taka dobudowa garazu jest mozliwa?