radex 18.06.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Witam, u mnie w projekcie jest ogród zimowy. Chciałbym się spytać czy ktoś z Forumowiczów już użytkuje takie pomieszczenie? Z czego zrobiona jest konstrukcja - PCV, alu, drewno, drewno + alu? Jakie wypełenienie dachu - szyba, poliwęglan? Jakie ogrzewanie i czy wystarczające w zimie? W jaki sposób zrobione oświetlenie? Jaka powierzchnia i ile zapłaciliście? No i na jakiej wysokości na poziomem terenu jest posadowiony? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.06.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 ja obecnie mieszkam w domu z kilkoma ogrodami zimowymi budowanymi w przedziale kilku ostatnich lat.konstrukcja jest drewniana, utrzymana w tym samym stylu co okna, generalnie w kazdym moim ogrodzie zimowym okna to witryny + drzwi przesuwne, ktore czesto wymagaja opieki np smarowania. Konstrukcja dachu to profile alu z szybami iso k0.7. Zaluje ze nie sa "samoczyszczace" bo okolica jest zalesiona i czesto sie brudza. Pomieszczenia te stanowia integralne czesci pokoi dlatego wykorzystuja cieplo pochodzace z grzejnikow umieszczonych w pokojach. Jesli zima swieci swlonce jest w nich cieplej niz w normalnym pokoju i generalnie nie wyczuwa sie duzej roznicy temperatury w ogrodzie zimowym i pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.06.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 zapomnialem dodac ze pomieszczenia ogrodow byly dobudowywane kilka lat po wybudowyniu domu. poziom podlogi jest kilka centymetrow wyzej niz poziom ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 18.06.2003 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 A jaki wymiar ma taki ogród zimowy? Bo u mnie będzie około 20 m2 i dlatego myślę o ogrzewaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.06.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 u mnie ogrody dobudowane sa w trzech pokojach ale u mnie kazdy ogrod to okolo 10..12m˛jesli juz to najlepiej ogrzewac go podlogowka lub promiennikiem. Jesli bedziesz mial tam duzo roslin to promiennik raczej tez odpada. Jesli grzejniki to pewnie jak najnizsze a te sa drozsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 18.06.2003 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 A z jakiego materiału (konstrukcja) są zrobione te ogrody? Jaka firma je wykonywała? I czy drogo za nie zapłaciłeś. Ja na razie nie mogę zejść poniżej 30k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.06.2003 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 ja za same drzwi placilem ponad 7k. konstrukcja to po prostu witryna drewniana fix z szybami 0,7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts