KrzysiekS 26.06.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Nieco gesciej niż co 0,5m. Mam jednak półkę pośrednią na stropie nad piwnicą i nad parterem, wiec wysokosc sciany elewacyjnej nie przekracza 3 metrow i ma ona dobre podparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 27.06.2003 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 A te półki to eleganckie mostki termiczne, przez które dużo kW ucieka na zewnątrz. Czy jest to jakoś rozwiązane nie tworząc mostków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 27.06.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 U mnie ten mostek termiczny będzie ocieplony 3 cm styropianu od dolu i 3 cm styropianu od frontu. Poza tym mam 15 cm styropianu pod podłogą parteru i 6 cm pod podlogą pietra. To cieplo musialo będzie pokonac prawie 1 metrową bariere. To taki dosyc dlugi most dla ciepla i wiele go nie ucieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 27.06.2003 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 3 cm to nie jest aż tak wiele. A i ściana elewacyjna stoi bezpośrednio na betonowej półce (przedłużene stropu, jak rozumiem) - to też ciepło "przecieka" przez tę półkę i ścianę elewacyjną. Czy może stosujesz jakieś ekstra rozwiązanie (np. Foamglas)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 30.06.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 Naprawde tym mostkiem sie az tak nie przejmuje i daleki jestem od extra rozwiązan. Wystarczy mi to rozwiazanie, ktore przedstawilem, a dom i tak bede mial bardzo dobrze izolowany termicznie - sciany, podlogi, dach, wentylacja mechaniczna, to mi wystarczy. Sciane chce oprzec na polce grubosci 10 cm, gdyz tak zalecil konstruktor. Bez polki posredniej mialbym mur wysoki na prawie 8 metrow w scianach szczytowych, ktory przejmuje wiatr i znaczne dzienne roznice temperatur i to nie byloby jego zdaniem najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Zamiast czytać opinie niewiadomego pochodzenia, poczytajcie troche najprostrzej literatury fachowej np. bardzo przystępny Poradnik Majstra Budowlanego. Kosztuje tyle co 3-4 numery MURATORA, a rozwiąrze prawie wszystkie problemy przy budowie stanu surowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts