Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zdecydowalem sie na ogrzewanie elektryczne i chcac wykorzystac taryfe nocna zastanawiam sie nad polozeniem kabli grzejnych na calej powieszchni domu jako akumulacyjne i dac 10cm wylewki lub zamontowac piece akumulacyjne np. DUO HEAT.

Zastanawia mnie natomiast jak sterowac takim ogrzewaniem podlogowym, wiem ze trzeba ustawic sterowanie na grzanie w nocnej taryfie tak zeby przez reszte dnia oddawane bylo cieplo ale jak to zrobic jezeli chce miec w pomieszczeniu temperature np 20 -21 stopni ? Jak zadam taka temperature w normalnym ogrzewaniu podlogowym to czujnik ja monitoruje i w miare potrzen zalacza lub wylacza ogrzewanie ale to sie odbywa przez cala dobe, a jak to bedzie wygladalo tutaj? Czy jak ustawie temp powiedzmy 21 stopni w grzaniu noca to przez caly dzien bedzie sie ona utrzymywala czy na koniec dnia rowniez bedzie 21?

https://forum.murator.pl/topic/76664-jak-sterowac-podlogowym-ogrzewaniem-akumulacyjnym/

u mnie w pompie ciepła jest steownik który wykonuje taki steowanie :). Działa on tak:

Czujnik zatopiony jest w betonie, drugi jest na dworze, a trzeci w domu w powietrzu. Pompa ma ustawienie taryfikacji to jest zadaje jej godziny taniego prądu. I teraz tak w szczycie (czyli drogim prądzie) jeśli temperatura podłogi spadnie poniżej x stopni to pompa włączy się (zadziała histereza i dogrzeje podłogę o 0,4stC), poza sczytem ten próg (x) jest przesuwany w górę o ileś tam stopni (u mnie o 3). Termometr zewnętrzny ustawia krzywą grzania. Na przykładzie:

załóżmy że temperatura podłogi ma mieć 23stC i ma taką temperaturę (troche wyzszą) bo układ już działał jest a załóżmy że aktualnie ma 24stC i jesteśmy w godzinach szczytu tj np 10-ta. Ok wychładza się oddając ciepło do otoczenia i jej temperatura spada gdy osiągnie 22,8 włacza się pompa i dogrzewa podłogę do temp 23,2 znowu. Aż tu nagle przychdzi godzina 14 (14 do 16tej mam tani prąd) i na pompie zadana temperatura podłogi przesuwa się o 3 stopnie - czyli automatycznie pompa załącza się i dogrzewa podłaogę do 26,2 stC (najczesciej jej sie nie udaje w tych dwóch godzinach- bo w tym czasie grzana jest tez ciepłą woda która ma priorytet wyzszy) ale załóżmy że dogrzewa do 25,5 o 16-tej próg zostaje przeniesiony znowu do 23 stopni i podłoga ma dużo czasu do wychłodzenia się o 22giej znowu przychodzi tani prąd i znowu próg się przesuwa i podłoga jest dogrzewana do 26 stC - całą noc to znaczy że całą noc oscyluje pomiędzy 25,8 a 26,2 - nad ranem o 7mej próg sie znowu przestawia i jest proces wychładzania do 23 st i w razie potrzeby oscylacja wg tego punktu. Żeby nie było tak miło do procesu tego dochodzi jeszcze funkcja krzywej grzania - czyli progi te są ruchome w zależności od temperatury zewnętrznej. Termometr pokojowy niczym w tym przypadku nie steruje. Acha i żeby jeszcze było bardziej miło to proces ten zaburza dogrzewanie ciepłej wody użytkowej (na podobnych zasadach tylko już beez uwzględniania temperatury zewnętrznej). W praktyce mam stałą temperaturę całą dobę (w zakresie 1st) -ale bardzo przydajae sie ten tani prąd za dnia wiem że w niektórych rejonach go nie ma.

https://forum.murator.pl/topic/76664-jak-sterowac-podlogowym-ogrzewaniem-akumulacyjnym/#findComment-1728105