Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena projetu indywidualnego ?

peterp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, Czytam Forum od dawna. Jestem już na tym etapie myślenia o budowie, że zdecydowałem się na mój pierwszy post :oops: .

Mam projekt domu z użytkowym poddaszem i zintegrowanym garażem (w sumie ok. 230 m2) w skali 1:50, rysunki elewacji, rzuty parteru i poddasza, 3 przekroje. Projekt był zrobiony przez projektanta wnętrz, na bieżąco konsultowany z architektem. Teraz czeka mnie przerobienie tego projektu na budowlany. W związku z tym, że układ pomieszczeń itp jest gotowy zastanawiam się jaką część ceny projektu stanowi projekt konstrukcji? Ile za coś takiego może wziąć architekt?

Witam, Czytam Forum od dawna. Jestem już na tym etapie myślenia o budowie, że zdecydowałem się na mój pierwszy post :oops: .

Mam projekt domu z użytkowym poddaszem i zintegrowanym garażem (w sumie ok. 230 m2) w skali 1:50, rysunki elewacji, rzuty parteru i poddasza, 3 przekroje. Projekt był zrobiony przez projektanta wnętrz, na bieżąco konsultowany z architektem. Teraz czeka mnie przerobienie tego projektu na budowlany. W związku z tym, że układ pomieszczeń itp jest gotowy zastanawiam się jaką część ceny projektu stanowi projekt konstrukcji? Ile za coś takiego może wziąć architekt?

ja niestety nie za bardzo mogę ci pomóc :(

Z mojego doświadczenia wszystko się może zdarzyć :/ ale na szczęście nie każdy trafia na takich ludzi jak ja :/

Moja pani architekt twierdzi że za obliczenia konstruktora mamy zapłacić 1500zł. W sumie za projekt krzyknęła 10000zł tzn, za adaptację projektu...

Dokładnie obgadaj cenę zanim zlecisz pracę i spisz umowę z wyraźnym zakresem prac architekta i CENĄ!!! - to tak z doświadczenia ;)

• 2 months później...

Witam.

A wracając do tematu wątku - najlepiej po prostu poszukać kilku specjalistów w swoim regionie, spotkać się, porozmawiać o cenach. Rozeznanie sytuacji nic nie kosztuje, może poza własnym wysiłkiem.

Wtedy można zapytać ile będzie kosztował indywidualny projekt budowlany zawierający jedynie NIEZBĘDNE MINIMUM do uzyskania pozwolenia na budowę (jeśli chcemy w ogóle porównywać z gotowcami+ich przeróbką) dowiedzieć się co jeszcze można ująć w projekcie, bo może jednak pewne rzeczy warto zawczasu rozwiązywać z projektantem na papierze niż później w żelbecie ;)

Jak widać zakres cenowy może być spory, ale rzadko kto tutaj wspomina co się za tą ceną kryło.

Budowa domu kosztuje kilkaset tys. i projekt jest chyba ostatnią rzeczą na której bym oszczędzał. A zarazem najlepszym etapem do cięcia przyszłych kosztów, jeśli możemy wpływać na koncepcję i proponować zmiany.

... najlepiej po prostu poszukać kilku specjalistów w swoim regionie, spotkać się, porozmawiać o cenach.
Polecam wizytę w zamieszkanym domu, który projektował potencjalny projektant waszego domu. Jeśli nie chce podać namiarów - odpada w przedbiegach. Wizyta w takim domu i rozmowa z właścicielem może wiele powiedzieć o współpracy z architektem i jego fachowości.

Budowa domu kosztuje kilkaset tys. i projekt jest chyba ostatnią rzeczą na której bym oszczędzał. A zarazem najlepszym etapem do cięcia przyszłych kosztów, jeśli możemy wpływać na koncepcję i proponować zmiany.
W moim przypadku ostatnią rzeczą na której bym oszczędzał jest kierownik budowy. jestem na etapie wylewek.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Ja za projekt domu indywidualny w 2008 roku w okolicach Grodziska Mazowieckiego, dom o powierzchni 330 m2 z garazem zapłaciłam 7500 zł.

W tym był juz projekt szamba i wszystko ładnie przygotowane do złożenia w Starostwie. Bardzo miła współpraca i elastyczna Pani architekt, a musze przyznać że bardzo marudziłam, zmieniałam decyzje, odrzucałam kolejne propozycje, także się napracowała i nie marudziła - efekt końcowy bardzo mnie zadowala

• 3 weeks później...
Wrocław - 10 tys. za 221 m2 pow. całkowitej - zagospodarowanie terenu, projekt, projekty instalacji (w tym wentylacji mechanicznej), załatwienie formalności związanych z pozwoleniem na budowę, nadzór autorski. Mamy też dostać kosztorys. Mieliśmy do wyboru dwa warianty - ten wyżej z możliwością wykorzystania naszego projektu do kolejnych odsprzedaży lub dwa razy droższy do realizacji tylko przez nas.

• 4 weeks później...