ka_em 02.04.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Sorki za błąd ortograficzny ale to była literówka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regiss11 02.04.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam, Czytam Forum od dawna. Jestem już na tym etapie myślenia o budowie, że zdecydowałem się na mój pierwszy post . Mam projekt domu z użytkowym poddaszem i zintegrowanym garażem (w sumie ok. 230 m2) w skali 1:50, rysunki elewacji, rzuty parteru i poddasza, 3 przekroje. Projekt był zrobiony przez projektanta wnętrz, na bieżąco konsultowany z architektem. Teraz czeka mnie przerobienie tego projektu na budowlany. W związku z tym, że układ pomieszczeń itp jest gotowy zastanawiam się jaką część ceny projektu stanowi projekt konstrukcji? Ile za coś takiego może wziąć architekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 03.04.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam, Czytam Forum od dawna. Jestem już na tym etapie myślenia o budowie, że zdecydowałem się na mój pierwszy post . Mam projekt domu z użytkowym poddaszem i zintegrowanym garażem (w sumie ok. 230 m2) w skali 1:50, rysunki elewacji, rzuty parteru i poddasza, 3 przekroje. Projekt był zrobiony przez projektanta wnętrz, na bieżąco konsultowany z architektem. Teraz czeka mnie przerobienie tego projektu na budowlany. W związku z tym, że układ pomieszczeń itp jest gotowy zastanawiam się jaką część ceny projektu stanowi projekt konstrukcji? Ile za coś takiego może wziąć architekt? ja niestety nie za bardzo mogę ci pomóc Z mojego doświadczenia wszystko się może zdarzyć :/ ale na szczęście nie każdy trafia na takich ludzi jak ja :/ Moja pani architekt twierdzi że za obliczenia konstruktora mamy zapłacić 1500zł. W sumie za projekt krzyknęła 10000zł tzn, za adaptację projektu... Dokładnie obgadaj cenę zanim zlecisz pracę i spisz umowę z wyraźnym zakresem prac architekta i CENĄ!!! - to tak z doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.szymkowiak 26.06.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam. A wracając do tematu wątku - najlepiej po prostu poszukać kilku specjalistów w swoim regionie, spotkać się, porozmawiać o cenach. Rozeznanie sytuacji nic nie kosztuje, może poza własnym wysiłkiem. Wtedy można zapytać ile będzie kosztował indywidualny projekt budowlany zawierający jedynie NIEZBĘDNE MINIMUM do uzyskania pozwolenia na budowę (jeśli chcemy w ogóle porównywać z gotowcami+ich przeróbką) dowiedzieć się co jeszcze można ująć w projekcie, bo może jednak pewne rzeczy warto zawczasu rozwiązywać z projektantem na papierze niż później w żelbecie Jak widać zakres cenowy może być spory, ale rzadko kto tutaj wspomina co się za tą ceną kryło. Budowa domu kosztuje kilkaset tys. i projekt jest chyba ostatnią rzeczą na której bym oszczędzał. A zarazem najlepszym etapem do cięcia przyszłych kosztów, jeśli możemy wpływać na koncepcję i proponować zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 27.06.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 ... najlepiej po prostu poszukać kilku specjalistów w swoim regionie, spotkać się, porozmawiać o cenach. Polecam wizytę w zamieszkanym domu, który projektował potencjalny projektant waszego domu. Jeśli nie chce podać namiarów - odpada w przedbiegach. Wizyta w takim domu i rozmowa z właścicielem może wiele powiedzieć o współpracy z architektem i jego fachowości. Budowa domu kosztuje kilkaset tys. i projekt jest chyba ostatnią rzeczą na której bym oszczędzał. A zarazem najlepszym etapem do cięcia przyszłych kosztów, jeśli możemy wpływać na koncepcję i proponować zmiany. W moim przypadku ostatnią rzeczą na której bym oszczędzał jest kierownik budowy. jestem na etapie wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanilka133 29.06.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 W Szczecinie za dowony indywidualny projekt ze wszystkimi przyłączami -branżami (załatwiali chłopaki za mnie wszystko) zapłaciłam 12 tyś. Dom w sumie 200 m2.Dach kopertowy.Ale mój wymarzony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 01.07.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Mnie projekt indywidualny, bez projektów instalacji (proj. instalacji zrobi mój małż, więc ma je za free) kosztuje 5tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 21.07.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 My za projekt indywidualny z projektem przyłączy, oczyszczalni ścieków i zjazdu z drogi powiatowej zapłaciliśmy 6 tys. zł. :0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 22.07.2009 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Zapłaciłam za projekt indywidualny + projekt techniczny instalacji elektrycznej w grudniu 2008 roku, 3000tys, dom około 180m2 z garażem, okolice Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 26.08.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 W 2007 roku za projekt indywidualny 11000 z odebraniem PNB. Pow. użytkowa 380 m2 kubatura 1425 m3. Inni chcieli o wieeele więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziutek78 26.08.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ja za projekt indywidualny rozbudowy i nadbudowy domu - kostki ze wszystkimi branżami i inwentaryzacją budynku zapłaciłam 12.200,00 zł z VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selkamteam 03.09.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Ja za projekt domu indywidualny w 2008 roku w okolicach Grodziska Mazowieckiego, dom o powierzchni 330 m2 z garazem zapłaciłam 7500 zł. W tym był juz projekt szamba i wszystko ładnie przygotowane do złożenia w Starostwie. Bardzo miła współpraca i elastyczna Pani architekt, a musze przyznać że bardzo marudziłam, zmieniałam decyzje, odrzucałam kolejne propozycje, także się napracowała i nie marudziła - efekt końcowy bardzo mnie zadowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjab 05.09.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 My za projekt indywidualny zapłaciliśmy 4000 + 1800 za szkody górnicze. Budowa - Górny Śląsk. Cena obejmowała projekt domu, szamba i wszystkie uzgodnienia czyli wszystkie formalności związane z pozwoleniem na budowę załatwiał architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola08 10.09.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Za projekt indywidualny (robiliśmy przebudowę małego domku ok. 50 m2 na który nie było projektu, czyli inwentaryzacja istniejącego stanu + na tym projekt domu 190 m2 + wszystkie instalacje +szambo) zapłaciłam 5500 zł. Woj. Lubelskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dario1971 10.09.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 za projekt indywidualny domu 170 pow użytkowej, plus projekt garażu , plus projekt wszystkich przyłączy - 8000,00 zł .Wszystkie formalności załatwiała architetka, budowa na działce rolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SandraP 25.09.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 My za projekt indywidualny razem ze wszystkimi mapkami i pozwoleniami zapłacimy 3000zł, dom 150m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indigo 26.09.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 a my 14 tys. Wrocław, spora trudna działka, projekt + instalacje + zagospodarowanie terenu + formalności. To cena po ostrych negocjacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.09.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Wrocław - 10 tys. za 221 m2 pow. całkowitej - zagospodarowanie terenu, projekt, projekty instalacji (w tym wentylacji mechanicznej), załatwienie formalności związanych z pozwoleniem na budowę, nadzór autorski. Mamy też dostać kosztorys. Mieliśmy do wyboru dwa warianty - ten wyżej z możliwością wykorzystania naszego projektu do kolejnych odsprzedaży lub dwa razy droższy do realizacji tylko przez nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 26.09.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 My za projekt indywidualny razem ze wszystkimi mapkami i pozwoleniami zapłacimy 3000zł, dom 150m. Jaki domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia12 19.10.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Nam Pani architekt wyceniłLa projekt domu ok 140 m plus garaż parterowy na 20000 tys złotych.Nie sądzicie,że to trochę dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts