Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIERCENIE STUDNI Piaseczno, Góra Kalwaria, okolice Warszawy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
Na potrzeby budowlane obudowa studni nie jest potrzebna. Jej wykonanie jest konieczne, gdy woda ze studni ma być pobierana na cele domowe przez cały rok. Jeśli studnia ma służyć do budowy a potem na cele ogrodowe to wystarczy zwykła studzienka ogrodowa (tj. do nawodnienia).

• 1 month później...

witam, przedstawie po krotce swoje doswiadczenia i problemy (no wlasnie problemy) z kopaniem studni, moze ktos pomoze jakas dobra praktyczna rada...

mam wiertnice mechaniczna, stalowa konstrukcja wyciagarka i silnik na sile z przekladnia, do tego swider o dl okolo 100cm i srenidcy 150mm + kolejny swider 50cm dlugi i srednica 85mm, to wszystko laczone rura kwadratowa i spuszczane w glab ziemi, wiercenie...

dowiercilem sie przez sam piach do 8-9m i jak juz wczesniej wiele osob w roznych tematach na forum pisalo zaczal sie mokry piasek ktorego nie dalo sie wyciagac za pomoca swidra poniewaz byl na tyle mokry ze praktycznie do gory juz nic nie wyjezdzalo na swidrze, wtedy postanowilem wjechac z rura pcv 110 zwykla kanalizacyjna (9m) i potem wiercic mniejszym swiderem w tej oslonie.

problem polega na tym ze swider schodzi w dol a rura juz nie, potem jest problem z jego wyciagnieciem bo urobku jesttyle ze nie przecinie sie do gory, jak zjade swidrem za nisko czyli za plytko zanurze w szlamie ktory tam jest to nic nie wyciagne do gory, postanowilem wiec po przeczytaniu kilku postow zrobic to co inni czyli wykonac szlamowke z rury metalowej , na gorze ucho na line na dole klapka metalowo gumowa

szlamowke szybko spuszczam w dol, wbijam kilka-kilkanascie razy i nic praktycznie nie wyciagam...

rece opadaja...

wyciagnalem wszystkie rury i postanowilem wjechac swidrem jak najglebiej sie da

swider 150mm spuszczam na 12,5m w dol z czego 3,5 metra zanurzone jest juz w szlamie

swider 85mm spuszczam na 14,5m w dol z czego 5,5metra jst zanurzone w szlamie

wnisokuje ze mokro to tam jest, ale ja bym wolal ta wode miec nad ziemia :-)

cos spapralem?

jak sie do tego dalej zabrac?

glupio odpuscic przy tej calej robocie...

zadzwonilem do fachowcow - moga wiercic gdzie chce :-) nawet pol metra obok byle nie poglebiac mojej dziury, pocieszyli mnie...

czy gdybym wsadzil rure pcv 110 kanalizacyjna znowu do dziury na te 9m, dodatkowo wezme rure niebieska do wody 40mm (jakos tak) zatkam jej koniec i w 20-30cm od dolu ponawiercam dziurki z boku wsadze ta rure w moja pcv szara do samego dolu i na gorze podlacze pompe spalinowa i bede tam tloczyl wode zeby pryskala bokami na zakonczeniu ryry 40mm to bedzie jakos sie to "plukac" i rura pcv 110 mi sie zacznie zanurzac w glab ziemi?

Witam, mam pytane mam wykopana studnie głebinową i nie wiem co dalej za niecały miesiac musze sie wprowadzic do domu i uzywac ta wode. znajomi powiedzieli mi ze powinnam przed badaniem wrzucic tabletki nastepnie wypompowywac wode przez 24H dopiero dac wode do analizy w celu dopasowania uzdatniacza wody. Bardzo prosze o informacje ( lustro wody jest na 20m a wykopana jest do 32m ) pozdrawiam Ewa

Witam, mam pytane mam wykopana studnie głebinową i nie wiem co dalej a juz 25 V musze sie wprowadzic do domu i uzywac ta wode. znajomi powiedzieli mi ze powinnam przed badaniem wrzucic tabletki nastepnie wypompowywac wode przez 24H dopiero dac wode do analizy w celu dopasowania uzdatniacza wody. Bardzo prosze o informacje ( lustro wody jest na 20m a wykopana jest do 32m ) pozdrawiam Ewa Korycka

• 1 month później...

Przypomnę żeby przyspieszyć otrzymanie odpowiedzi na zapytanie proszę podać lokalizację (miejscowość ulicę ew. link do mapy)

Zapytania proszę kierować na e-mail, na pw raczej sporadycznie zaglądam. [email protected]

wiercenie studni osieck otwock celestynów całowanie wilga łaskarzew

Edytowane przez urgot

• 2 weeks później...
Witam, z przyjemnością dołączyłam do grona zadowolonych klientów Urgota. Fachowa informacja, świetna komunikacja, terminowe i szybkie wykonanie (u mnie początek przed 7 rano, koniec ok. południa), w budżecie, na dodatek w miłej atmosferze. Panowie zadbali nawet żeby moje rośliny nie ucierpiały. Konkurencja u sąsiada obok wykonała niepotrzebnie prawie dwa razy głębszą studnie, na dodatek woda z niej nie jest zbyt dobra w smaku a zajęło im to kilka dni. Tak więc dziękuję i polecam Urgota.

• 2 weeks później...
Wszystko się zgadza dziękuję. Warto może napisać dlaczego głębsza studnia u sąsiada ma gorszą wodę. Spore grono firm studniarskich wierci studnie do samego końca czyli maksymalnie głęboko jak się da - wiadomo $$$. A często choć nie zawsze skutkuje to ogromną ilością żelaza.

• 11 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Mam problem z zażelazioną i zamanganioną wodą i wielu fachowców (m.in. Studniarz) zalecają mi instalację odżelaziacza.

Już miałem go zamawiać ale okazało się, że studnia sąsiada oddalona o 30 m od mojej daje mu idealnie czystą wodę(wykonywane badania);

I teraz albo zrobię drugą studnię(inny studniarz mówi ze po piasku da się ocenić czy woda będzie ok czy nie) albo zamontuję odżelaziacz który będę musiał co jakiś czas czyścić, wygospodarować na niego miejsce w kotłowni(od 150 do 300 l zbiornik))....

Dodam jeszcze, że w okolicy jest więcej sąsiadów z czystą wodą; nie było mnie niestety przy wierceniu studni i nie pamiętam, żeby studniarz mówił coś nt czystości wody/piasku....

Podczas wiercenia nie można określić zawartości żelaza.

Najlepsze rozwiązanie to odżelaziacz.

Ostatnio mieliśmy problem takiego typu, że u trzech sąsiadów woda była

a u czwartego nie było wody w żadnym z 5 wykonanych odwiertów.

I jak wytłumaczyć taką sytuację...

• 3 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 6 months później...