urgot 19.04.2009 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Dla budownictwa jednorodzinnego jest 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 21.04.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 czy okolice Pruszkowa też wchodzą w grę, konkretnie Kanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 26.04.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam, nie jeździmy w te okolice ze względu na dojazd. Wiercimy przeważnie Złotokłos, Zalesie Górne, Chojnów, Dobiesz, Krępa, Łoś, Prażmów i dalej na południe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 03.05.2009 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 I inne po uzgodnieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol85 06.05.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Witam was. Interesuje mnie studnia we wsi Grochowa koło Zalesia.A dokładnie w jej północnej części pod lasem. Wiercił ktoś studnię w tamtych okolicach i orientuje się na jakiej głębokości jest woda? Wystarczy taka do podlewania i budowy. I jaki jest koszt takiej studni? Aha i czy znacie jakieś sposoby na szukanie wody? I ile coś takiego kosztuje lub można zrobić samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 06.05.2009 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Powinna być do 30m. Jeżeli masz działke rzędu 1000m2-2000m2 to szukanie wody metodą elektrooporowa czyli geofizyka nie ma sensu. Prawda jest taka że jeżeli woda jest to w każdym miejscu na działce jak nie ma, to jest szansa z 0,5% że będzie w innym miejscu na działce. Tak więc próbny odwiert na wszystko odpowie.Napisz na [email protected], prześle więcej infoDodam że terminy na koniec maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 13.05.2009 04:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 W Grochowej na ul Pawlaka studnia 30m (tak jak mówiłem), lustro wody na ok 10m więc pompowanie przy pomocy pompy ręcznej odpada. Ilościowo wody duużo ale lekko zażelaziona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 19.06.2009 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 22.06.2009 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 http://images42.fotosik.pl/83/3dbfa49be6bdba6dmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 09.07.2009 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 U mnie przynajmniej ze studnią nie było problemów. Jak narazie to cały czas pod górke przez te deszcze. Ekipa w umówionym terminie przyjechała, pomogli mi wyznaczyć miejsce pod studnie i wzięli sie do roboty. Po chyba 4 godzinach leciała woda. Studnie mam głębinową w rurach 120mm. Podobno nie ma potem problemu z doborem pompy. Polecam ekipe forumowego urgota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malutka_ 11.07.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 ja również bardzo polecam tych Panów. Solidnie i fachowo z odpowiednią wiedzą "glebową" u mnie jest woda, której wg struktury ziemi nie powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 12.07.2009 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Struktura ziemi była naprawde wyjątkowa Pod trzeciorzędowymi iłami trafiliśmy w czwartorzędowe piaski czyli młodsze osady pod starszymi. Mało tego że woda jest to jeszcze ma niską zawartość żelaza co w tej okolicy jest również sytuacją naprawde naprawde ale naprawde wyjątkową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro-p11 13.07.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam serdecznie! Mam studnie z 1985 roku. Używałem ją blisko przez 8 lat po czym przyłączyłem się do sieci wodociągowej i tak słuch o studni zaginą... Jednak w tym roku zrobiłem ogród, który potrzebuje ogromnych ilości wody wraz z ciśnieniem. Postanowiłem więc spróbować uruchomić istniejącą studnię wąskorurową (1 1/4'), której głębokość wynosi 22,5m a filtr dł. 2m i szerokość 2' Hydrofor (nowy o mocy 1450W) wprawdzie zaciągnął wodę, ale wydajność filtra pozostawia wiele do życzenia ( ok 700l/h) Teraz mam pytania do Państwa czy istnieje jakaś możliwość wyczyszczenia filtra czy bardziej opłaca się wiercenie nowej studni? A jeżeli wiercenie to może nowy odwiert być w miejscu byłego? Bardzo proszę o odpowiedź Pozdrawiam Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 13.07.2009 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam,po piersze proponuje dokonać pomiaru głębokości do lustra wody. Jeżeli jest mniej niż 7m to ok jeżeli jest głębiej niż 7m to pozostaje wiercić studnie głębinową z pompą zapuszczaną do środka. Spadek wydajność studni to zjawisko spowodowane albo spadkiem przepuszczalności filtra albo oniżeniem się poziomu wody.Nie proponuje wiercić nowej studni w tym samym miejscu - kolmatacji czyli zjawisku zatykania filtra ulega również warstw wodonośna w najbliższej okolicy - lepiej odsunąć sie ze dwa metry.Czyszczenie filtra będzie droższe niż wywiercenie nowej studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro-p11 13.07.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Lustro wody znajduje się na blisko 5m, więc pewnie pozostaje mi wiercenie nowej studni... Jeszcze mam do Pana jedno pytanie... Hydrofor jest firmy IBO, a jego wydajność wynosi 6000l/h. Jakim sposobem mógłbym osiągnąć taką wydajność (jeżeli oczywiście jest ona do osiągnięcia w praktyce) oraz jakie optymalne wymiary powinien posiadać filtr i z czego powinien być zbudowany? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 13.07.2009 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 5m to jeszcze nieźle. Trzeba zacząć od tego że I B O jest made in china. Czy faktycznie ma taką wydajność kto wie Gdyby studnie pompowano jakąś espą czy nawet starą dobrą pompą grudziądzką lub apollo i leciało mało wody to faktycznie studnia do kitu. Czy studnia jest w miare sprawna można sprawdzić zalewając ją wodą - jeżeli wchłania wode to i ją oddaje. Wydajność studni można zwiększyć przybliżając pompe do lustra wody np przez postawianie ją w wykopie czy kręgach.Co do konstrukcji studni to nie filtr czy rury dają wode tylko warstwa wodonośna Jeżeli będzie marna to żadne cuda nie pomogą. Filtr do takiej studni powinien mieć z 2m długości i do tego solidna obsybka filtracyjna.Uff to chyba wszystki triki o studni typu abisynka Powodzenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro-p11 13.07.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź Przed załączeniem pompy woda zaciągnięta była przez pompę ręczną z opuszczonym tłokiem i już wtedy był problem ponieważ strasznie odbijało (jakby wytworzyło się jakieś podciśnienie) ale woda leciała, choć z wolna... Może to już o czymś świadczyło... A odnośnie tej pompy to nawet nie wiedziałem ze china na etykiecie pisze made in POLAND no ale pewnie to tylko etykieta z Polski Następnym razem kupuję głębinową Grundfossa serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 14.07.2009 04:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Made in Poland to jest etykieta. Jeżeli reczna pompa odbijała to na bank przytkany jest filtr. Zostaje wiercenie nowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro-p11 14.07.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Bardzo dzięuję za korespondencję... Teraz muszę jakąś firme wiertniczą załatwić... Jak popma ruszy to napiszę jaka wydajność wyszła Serdecznie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 02.08.2009 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 A wracając do tematu wątkuwiercimy studnie głębinowe Piaseczno Tarczyn Grójec Góra Kalwaria Garwolin ŻelechówSobolewTrojanówKłoczewRykiNowodwór [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts