Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika B&S

Recommended Posts

• Odpowiedzi 325
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

GosiaIAdam

Po otrzymaniu PnB trochę odetchnęliśmy. Pierwszy etap za nami :D

Myślę jednak, że dopiero teraz zacznie się jazda. Bieganie po składach budowlanych, ustalanie terminów, liczenie kosztów, pilnowanie ekipy i niestety wydawanie kasy. Ogrom pracy do wykonania i pewnie sporo stresu, ale damy radę :) :o

Pozdrawiam i trzymam kciuki za Wasze PnB.

B&S

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Wiadomość bardzo dobra, a czy prawdziwa :o przekonamy się za tydzień lub dwa kiedy zakupimy pierwsze materiały na nasz dom :D

Już niedługo startujemy, więc kciuki trzymajcie mocno!!!

Ale będzie jazda, strach się bać :wink: :D

B&S

No właśnie z tymi materiałami to tak sobie... Niektóre rzeczywiście odrobinę staniały - i to też różnie w różnych częciach kraju, ale to, czego jeszcze nie kupiłam - jakoś nie tanieje :evil:

Jazda w każdym razie będzie :wink: Trzymajmy SIĘ więc mocno, kciuki też... 8)

Budujemy domek "Grześ" z Archetonu. Jest on prawie identyczny jak wasz projekt. Szukam rad i pomysłów dotyczących funkcjonalnego urzadzenia

wąskiego i długiego salonu.

Chcemy w nim mieć kanapę (najlepiej narożną), bibliotekę ( regał w sumie ok. 3,5 m ) oraz sprzęt TV i AUDIO.

Jestesmy na etapie stropu. Będę wdzęczny za wszelkie podpowiedzi , pomysły i wskazówki.

Budujemy domek "Grześ" z Archetonu. Jest on prawie identyczny jak wasz projekt

Obejrzałam "Grzesia" na stronach Archetonu.

Fakt, projekt bardzo podobny do naszego. Naprawdę ładny i funkcjonalny domek.

Szukam rad i pomysłów dotyczących funkcjonalnego urzadzenia wąskiego i długiego salonu.

Chcemy w nim mieć kanapę (najlepiej narożną), bibliotekę ( regał w sumie ok. 3,5 m ) oraz sprzęt TV i AUDIO.

U nas wymiary salonu i jego ustawność również nie są zadowalające, ale będzie w nim niewiele sprzętów i mebli. Funkcję pokoju komputerowego i telewizyjnego, sali ćwiczeń, biblioteki i gabinetu w jednym przejmie pokój nad garażem. I właśnie przy urządzaniu tego pokoju będę miala najwięcej problemów :roll: Garaż poszerzyliśmy o 0,5 m i automatycznie pokój nad nim też. Jednak to tylko 22,5 m2 powierzchni, a ile trzeba będzie tam zmieścić :o Ale od początku tak właśnie chcieliśmy ten pokój wykorzystać. Sypialnie to strefa w pełni prywatna bez telewizora, komputera, rowerka treningowego i innych tego typu rzeczy. A salon ma być jasny, przytulny, z rozkładanym stołem oraz wygodnymi fotelami przy kominku, no i jeszcze jakieś kwiatki, bibeloty, obrazki :D :D

Będę wdzęczny za wszelkie podpowiedzi , pomysły i wskazówki.

Jeżeli wymyślę coś naprawdę fajnego, chętnie się tym podzielę.

Liczę też na to, że i Wy z czasem pokażecie swoje wnętrza, bo jak piszesz jesteście już na etapie stropu a ja dopiero zaczynam budowę :(

Pozdrawiam

B&S

Wiadomość bardzo dobra, a czy prawdziwa :o przekonamy się za tydzień lub dwa kiedy zakupimy pierwsze materiały na nasz dom :D

Już niedługo startujemy, więc kciuki trzymajcie mocno!!!

Ale będzie jazda, strach się bać :wink: :D

B&S

Beatko, jeszcze raz powiem - było bardzo miło Was gościć u siebie, szkoda, że tak krótko. Jesteście wspaniałymi ludźmi i bardzo się cieszę, że mogłam Was poznać osobiście. :D A działkę macie piękną - taka sielska okolica, a blisko do wszystkiego. Oby Wam tylko za mocno okolicy nie zabudowali. :roll: Trzymam kciuki za Waszą budowę i pozdrów serdecznie swoich chłopaków od nas! :D :D :D

dompodsosnami

Wielkie dzięki za wszystkie pochwały :oops: :oops:

Cieszę się, że odwiedziłaś mój dziennik i komentarzyk wpisałaś.

Chłopaków pozdrowiłam - dziękują i przesyłają Ci, taki oto prezent:

http://farm2.static.flickr.com/1236/1161125032_81ff0e6885.jpg http://farm2.static.flickr.com/1261/1161125080_e933d4998e.jpg

Chyba domyślasz się, gdzie zrobiliśmy te zdjęcia :D

B&S

Będę bacznie śledzić Wasze poczynania budowlane :D :D :D Trzymam kciuki i czekam na pierwsze fotki z "placu boju" :lol:

Witaj, zapraszam serdecznie do kibicowania i trzymania kciuków :D

Ja też chciałabym zamieścić już zdjęcia rozkopanej działki i pracującej ekipy.

Jeszcze trochę cierpliwości :wink: Za miesiąc coś powinno się ruszyć i wtedy poszaleję ze zdjęciami, tym bardziej, że coraz lepiej idzie mi ich wstawianie :oops:

Pozdrawiam

B&S

Ha, trudno byłoby się pomylić. :D

Ale teraz już myśl o budowie - będzie na pewno ciekawie, zobaczysz, parę razy szlag Was trafi, parę razy będziecie tańczyć i śmiać się z radości... Na budowie fajnie jest... :lol: 8)

Ale teraz już myśl o budowie - będzie na pewno ciekawie, zobaczysz, parę razy szlag Was trafi, parę razy będziecie tańczyć i śmiać się z radości... Na budowie fajnie jest... :lol: 8)

Ja o niczym innym nie potrafię już myśleć :wink:

Chyba masz rację, że na budowie fajnie jest, to znaczy, będzie u nas za miesiąc.

Już nie mogę się doczekać, chociaż myślę, że wiele razy dopadnie mnie chandra budowlana. Proszę wtedy o wsparcie i słowa pocieszenia :oops:

B&S

Przygotowałam już wszystkie dokumenty do PINB więc jadę jutro zgłosić rozpoczęcie budowy i według przepisów po siedmiu dniach od zgłoszenia możemy ruszać z robotą. Ale fajnie!!!

Ciśnienie mi skacze, ręce drżą, myślę tylko o... budowie :o Tak czułam się ostatnio tuż przed ślubem :wink: Dziwne, mąż takich objawów nie ma, ale i wtedy ich nie miał. Po prostu niespotykanie spokojny człowiek :wink:

:D :D :D :D

Ja mam podobne objawy :wink: I prawdopodobnie będę zaczynać niedługo po Tobie, bo chyba pod koniec tego tygodnia, albo na początku następnego będę mieć prawomocną decyzję o PnB ( minał właśnie miesiąc od złożenia wniosku). Naprawdę serce mi mocniej zabiło, jak to dzis usłyszałam od pani w Starostwie :wink: Teraz to już szybko muszę wyszukać kierownika budowy...

A możesz napisać, jakie dokumenty są potrzebne przy zgłaszaniu rozpoczęcia budowy w PINB, oprócz oświadczenia kierownika?

Pozdrawiam :)

Witaj amonite :D

Tak jak pisałam w dzienniku, zawiozłam dzisiaj dokumenty do PINB.

Składałam je w Krakowie na al. Słowackiego 20

Znowu trzeba było zgromadzić stos papierków. A mianowicie:

1.Zgłoszenie rozpoczęcia budowy

2.Oświadczenie o podjęciu obowiązków kierownika budowy

3.Decyzja o stwierdzeniu przygotowania zawodowego do pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie

4.Zaświadczenie o członkostwie w Małopolskiej Okręgowej Izbie Inżynierów Budownictwa

5.Oświadczenie kierownika o planie bezpieczeństwa i ochronie zdrowia

6.Oświadczenie inwestora o powiadomieniu projektanta o rozpoczęciu budowy

7.Kopia okładki dziennika budowy (wypełniona i ostemplowana w starostwie)

8.Kopia prawomocnej decyzji o pozwoleniu na budowę

Papierki z punktów od 1do 5 dostarczył nam nasz kierbud (pkt. 2-5 to jego obowiązek).

Punkt 6 wypełniłam w urzędzie, bo nie wiedziałam wcześniej nic o tym druku. 7 i 8 miałam przygotowane wcześniej. Oryginał pozwolenia i dziennik budowy trzeba mieć ze sobą do okazania :roll:

Ja nic o tym nie wiedziałam, jednak przezornie wzięłam.

Niektóre z tych druków można ściągnąć ze stron krakowskiego PINB.

I to chyba już wszystko w temacie zgłoszenia rozpoczęcia budowy.

Pozdrawiam :D

B&S

Witaj amonite :D

Tak jak pisałam w dzienniku, zawiozłam dzisiaj dokumenty do PINB.

(.......................)

Papierki z punktów od 1do 5 dostarczył nam nasz kierbud (pkt. 2-5 to jego obowiązek).

Punkt 6 wypełniłam w urzędzie, bo nie wiedziałam wcześniej nic o tym druku. 7 i 8 miałam przygotowane wcześniej. Oryginał pozwolenia i dziennik budowy trzeba mieć ze sobą do okazania :roll:

Ja nic o tym nie wiedziałam, jednak przezornie wzięłam.

Niektóre z tych druków można ściągnąć ze stron krakowskiego PINB.

I to chyba już wszystko w temacie zgłoszenia rozpoczęcia budowy.

Pozdrawiam :D

B&S

Dzięki serdeczne! :) :) :)

Ja o niczym innym nie potrafię już myśleć :wink:

Chyba masz rację, że na budowie fajnie jest, to znaczy, będzie u nas za miesiąc.

Już nie mogę się doczekać, chociaż myślę, że wiele razy dopadnie mnie chandra budowlana. Proszę wtedy o wsparcie i słowa pocieszenia :oops:

B&S

No, jakby co, to proszę liczyć - będziemy i pomożemy! 8) 8) 8)