Dax 15.04.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Witam serdecznie, czy ktos moze nam pomoc i przeslac jakas strone internetowa , gdzie mozna zapoznac sie z aktualnymi cenami materialow budowlanych. W szczegolnosci zalezy nam na cenach Ytong. z gory dziekujemy za pomoc M+W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.f 15.04.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Witam, Na chwilę obecną producent Ytonga-a nie przyjmuje zamówień, dopiero od 20 kw. Dystrybutorzy nie znają cen, prawdopodobnie na maj będzie już nowy cennik. Tydzień temu dokupywałem Ytong 24 po 13 zł, ale tylko dlatego udało mi się dokupić, że ktoś inny zrezygnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 15.04.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Mo ja ciotka która się buduje z YTONGA z początkiem marca kupowała po 13,30. A ale zaznaczam z początkiem marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dax 15.04.2007 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi. Musze sie zorientowac w Niemczech jakie maja ceny. Mieszkam 70 km od granicy i gdzies czytalem na Forum , ze ktos kupowal u naszych sasiadow Ytong. Chce kupic 36.5 mm . Uwazamy , ze szkoda czasu i pieniedzy na docieplanie. Ta grubosc murow powinna w naszym klimacie sie sprawdzic. Niemcy pisza , ze ta grubosc calkowicie przy technologi Ytong wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 16.04.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 ...ytong-40 stka 158zł m2 + transport 1300zł od tira (trzeba gdzieś 2 3)...36,5 8zł taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 16.04.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Cholernie drogi materiał choć bardzo dobry, do tego trzeba to otynkować ... hmm m2 sciany na gotowo 180 do 200 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dax 16.04.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 wlasnie wrocilem z Niemiec i mam informacje na temat Ytong u sasiadow. Z braku czasu , zajechalem tylko do marketu TOOM . Nie jest to typowo budowlana instytucja , ale handluja Ytongiem . Pewnie ceny u nich tez nie sa najnizsze , ale dla orientacji podam to co uzyskalem. Ktos zakupil wlasnie 90 palet Ytong 24 i zaplacil za to 6.300€ + 19%MwSt ( podatku Vat ) Mozna na podstawie tej informacji obliczyc jak to sie ma do naszych cen i czy warto. Musialem wydusic z faceta w Bauservice te dane , bo inaczej musial bym czekac 1-2 dni na odpowiedz ofertowa. Normalnie trzeba wypelnic formylarz . Wpisac ile i jakich materialow potrzebujemy i odpowiednio do ilosci wystawiaja cene. Nie ma tego ot tak z marszu. Nie znaczy oczywiscie , ze trzeba na to czekac. Po zamowieniu , towar jest dostarczany w przeciagu tygodnia. Kiedy gosc sie dowiedzial , ze jestem z Polski to gleboko wzdychal Znow z Polski... Codziennie lataja tam polacy i pytaja o ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dax 16.04.2007 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Cholernie drogi materiał choć bardzo dobry, do tego trzeba to otynkować ... hmm m2 sciany na gotowo 180 do 200 pln. Myslelismy tez o tym czy to jest drogo. Na pierwszy rzut oka moze i tak , ale... jak sie policzy , ze za inny material trzeba dac np. 70zl za m2; a do tego doliczy jeszcze styropian za 100 zl m2; + klej + siatka+ zaprawa + dodatkowa robocizna + problemy z nierownymi scianami + 2 x wiecej czasu w stawianiu scian + ewentualne krzywizny powstale z niedokladnosci ,,fachowcow,, moze cos mi umknelo... ale w swietle tych wszystkich przykladow, jestesmy przekonani , ze Ytong bedzie najbardziej oszczednym materialem. Mowi sie ,, ze jestesmy zbyt biedni , zeby tanio budowac ,, Takie oszczednosci mszcza sie pozniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dax 16.04.2007 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 ...ytong-40 stka 158zł m2 + transport 1300zł od tira (trzeba gdzieś 2 3) ...36,5 8zł taniej a ile palet wchodzi na TIR-a ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 17.04.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Nie wiem ile palet ...ale sprzedawca przez tel. mówił mi że tak średnio na dom trzeba gdzieś 2.5 tira . Zgadzam się że że ytong nie jest tak ogromnie drogi biorąc pod uwagę jakość i to że w porównaniu z inym materiałem (np. inny beton komórkowy )nie potrzeba już go docieplać nie trzeba dodatkowo kupować klej ,bo się dostaje razem z bloczkami.Choc sami mamy naprawde krucho z kasą (nie ma możliwości kredytu) to poważnie zastanawiamy sie właśnie nad tym materiałem.My znowu mieszkamy blisko granicy z Czechami -12 km, muszę się więc zorientowac w jakiej cenie można u nich dostać ten ytong. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willa.ytong 17.04.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 a ile palet wchodzi na TIR-a ? Na TIR-a wchodza 34 palety. Pojemnosc ma sporo wieksza, ale wtedy przekroczy ladownosc. Wedlug Xella wazy jedna paleta bloczków PP2/0,4-40cm 830kg. 34 takie palety to waga ponad 28 ton. Tutaj mozna zobaczy ile wchodzi, i na jakie samochody http://www.ostsped.pl/ostsped_pl/pages_pol/gabaryty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dax 17.04.2007 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 bardzo dziekuje, to bardzo wazna wiadomosc. Pewnie do tego trzeba jeszcze wynajac dzwig. A moze sa takie TIRy , ktore same potrafia sie wyladowac.. No i jeszcze kierowca powinien nam to wymurowac i posprzatac po sobie To oczywiscie zart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 17.04.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 bardzo dziekuje, to bardzo wazna wiadomosc. Pewnie do tego trzeba jeszcze wynajac dzwig. A moze sa takie TIRy , ktore same potrafia sie wyladowac.. Pewnie są takie tiry ale ja szukałem od stycznia i nie znalazłem. Najwiekszy HDS jaki znalazłem zabierał 20 palet. Stanęło na tym że w piątek jadę odebrać bloczki na dwa razy takim co bierze 16 (mam 27 palet). Z ciekawostek: jak zadzwoniłem że chciałbym w piątek przyjechać po bloczki to kobita z działu sprzedaży z gębą że co ja sobie wyobrażam że tu są zapisy itp. Dopiero jak wytłumaczyłem że są kupione były w grudniu i jest depozyt to zaczęła przepraszać że się uniosła. Jeszcze człowiek zdania nie skończy już się wydzierają tacy rozpieszczeni. Normalnie marzę o recesji i długiej mroźnej zimie. Jest jeszcze inna opcja wynająć TIR-a i koparkę z widłami do rozładunku (większość ma), jak można podjechać z boku - chyba taniej niż dźwig. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dax 18.04.2007 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 no to miales przeprawe z nimi Ta Pani to penie z komuny demobil Normalka ale z ta koparka to fajny pomysl. Mozna wziasc normalnego TIRa i go troche z bokow okopac Taki jest tanszy i po budowie moze zasuwac. Mam widlaka do dyspozycji na przyszlej budowie , ale na takich koleczkach to on daleko w piachu nie zajedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 19.04.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Toście mnie nie pocieszyli... Ytong 40... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2magda5 23.04.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Ytong 36,5 - 17szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dax 23.04.2007 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 dziekujemy za info. Decyzja padla jednak na rozmiar 40. Oszczedniej i cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts