Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosze o pomoc. Szukam aktualnych cen Ytong

Recommended Posts

bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi. Musze sie zorientowac w Niemczech jakie maja ceny. Mieszkam 70 km od granicy i gdzies czytalem na Forum , ze ktos kupowal u naszych sasiadow Ytong. Chce kupic 36.5 mm . Uwazamy , ze szkoda czasu i pieniedzy na docieplanie. Ta grubosc murow powinna w naszym klimacie sie sprawdzic. Niemcy pisza , ze ta grubosc calkowicie przy technologi Ytong wystarczy.

wlasnie wrocilem z Niemiec i mam informacje na temat Ytong u sasiadow. Z braku czasu , zajechalem tylko do marketu TOOM . Nie jest to typowo budowlana instytucja , ale handluja Ytongiem . Pewnie ceny u nich tez nie sa najnizsze , ale dla orientacji podam to co uzyskalem.

Ktos zakupil wlasnie 90 palet Ytong 24 i zaplacil za to 6.300€ + 19%MwSt ( podatku Vat )

Mozna na podstawie tej informacji obliczyc jak to sie ma do naszych cen i czy warto.

Musialem wydusic z faceta w Bauservice te dane , bo inaczej musial bym czekac 1-2 dni na odpowiedz ofertowa. Normalnie trzeba wypelnic formylarz . Wpisac ile i jakich materialow potrzebujemy i odpowiednio do ilosci wystawiaja cene. Nie ma tego ot tak z marszu.

Nie znaczy oczywiscie , ze trzeba na to czekac. Po zamowieniu , towar jest dostarczany w przeciagu tygodnia.

Kiedy gosc sie dowiedzial , ze jestem z Polski to gleboko wzdychal :roll: Znow z Polski...

Codziennie lataja tam polacy i pytaja o ceny.

Cholernie drogi materiał :cry: choć bardzo dobry, do tego trzeba to otynkować ... hmm m2 sciany na gotowo 180 do 200 pln.

Myslelismy tez o tym czy to jest drogo. Na pierwszy rzut oka moze i tak , ale... jak sie policzy , ze za inny material trzeba dac np. 70zl za m2; a do tego doliczy jeszcze styropian za 100 zl m2; + klej + siatka+ zaprawa + dodatkowa robocizna + problemy z nierownymi scianami + 2 x wiecej czasu w stawianiu scian + ewentualne krzywizny powstale z niedokladnosci ,,fachowcow,, moze cos mi umknelo... ale w swietle tych wszystkich przykladow, jestesmy przekonani , ze Ytong bedzie najbardziej oszczednym materialem. Mowi sie ,, ze jestesmy zbyt biedni , zeby tanio budowac ,, Takie oszczednosci mszcza sie pozniej :wink:

Nie wiem ile palet ...ale sprzedawca przez tel. mówił mi że tak średnio na dom trzeba gdzieś 2.5 tira .

Zgadzam się że że ytong nie jest tak ogromnie drogi biorąc pod uwagę jakość i to że w porównaniu z inym materiałem (np. inny beton komórkowy )nie potrzeba już go docieplać nie trzeba dodatkowo kupować klej ,bo się dostaje razem z bloczkami.

Choc sami mamy naprawde krucho z kasą (nie ma możliwości kredytu) to poważnie zastanawiamy sie właśnie nad tym materiałem.

My znowu mieszkamy blisko granicy z Czechami -12 km, muszę się więc zorientowac w jakiej cenie można u nich dostać ten ytong.

a ile palet wchodzi na TIR-a ?

Na TIR-a wchodza 34 palety. Pojemnosc ma sporo wieksza, ale wtedy przekroczy ladownosc. Wedlug Xella wazy jedna paleta bloczków PP2/0,4-40cm 830kg.

34 takie palety to waga ponad 28 ton.

Tutaj mozna zobaczy ile wchodzi, i na jakie samochody

http://www.ostsped.pl/ostsped_pl/pages_pol/gabaryty.html

bardzo dziekuje, to bardzo wazna wiadomosc. Pewnie do tego trzeba jeszcze wynajac dzwig. A moze sa takie TIRy , ktore same potrafia sie wyladowac..

Pewnie są takie tiry ale ja szukałem od stycznia i nie znalazłem. Najwiekszy HDS jaki znalazłem zabierał 20 palet. Stanęło na tym że w piątek jadę odebrać bloczki na dwa razy takim co bierze 16 (mam 27 palet).

Z ciekawostek: jak zadzwoniłem że chciałbym w piątek przyjechać po bloczki to kobita z działu sprzedaży z gębą że co ja sobie wyobrażam że tu są zapisy itp. Dopiero jak wytłumaczyłem że są kupione były w grudniu i jest depozyt to zaczęła przepraszać że się uniosła. Jeszcze człowiek zdania nie skończy już się wydzierają tacy rozpieszczeni. Normalnie marzę o recesji i długiej mroźnej zimie.

Jest jeszcze inna opcja wynająć TIR-a i koparkę z widłami do rozładunku (większość ma), jak można podjechać z boku - chyba taniej niż dźwig.

no to miales przeprawe z nimi :lol: Ta Pani to penie z komuny demobil :lol: Normalka

ale z ta koparka to fajny pomysl. Mozna wziasc normalnego TIRa i go troche z bokow okopac :p

Taki jest tanszy i po budowie moze zasuwac. Mam widlaka do dyspozycji na przyszlej budowie , ale na takich koleczkach to on daleko w piachu nie zajedzie :lol: