Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga bez wylewki.

Recommended Posts

Po przeszukaniu zasobow forum mam niedosyt informacji dotyczacych mozliwosci zrobienia podłogi ocieplanej na suchym gruncie.Lecz zamiast tradycyjnej wylewki chciałbym dac na styropian 2 warstwy płyt wiórowych i panele na wykonczenie podłogi.Chodzi mi głownie o czas i pracochłonnosc z tym wiazaną.Druga sprawa to powinno byc nieco lepsze odczucie "ciepła" z takiej podłogi w porównaniu z wylewką betonową.Jakie są Wasze sugestie w tym temacie?Pozdrawiam.

A może by tak pójść krok dalej i... pozbawić podłogę także chudziaka?

Na ubitym piachu, być może w górnej warstwie wymieszanym lekko z cementem położyć kilka warstw twardego styropianu a ścianki działowe przedtem wykonać na własnych, niezbyt głębokich fundamencikach?

Mogłoby to zagrać?

pzdr.

-romwis

Po przeszukaniu zasobow forum mam niedosyt informacji dotyczacych mozliwosci zrobienia podłogi ocieplanej na suchym gruncie.Lecz zamiast tradycyjnej wylewki chciałbym dac na styropian 2 warstwy płyt wiórowych i panele na wykonczenie podłogi.

A dasz radę płyty wiórowe idelanie wypoziomować na styropianie? Ja myślę, że to dość trudne, panele mają 7mm grubości i posadzka pod nimi musi być idealna :-?

Myślałem nad zaizolowaniem płyt pod panelami warstwa folii w razie wylania czegokolwiek.Poziom podłogi bedzie naprawde idealny jezeli połoze 2 warstwy płyt wiórowych na mijanke i dodatkowo skrecę to wkrętami.Inaczej nie wyobrażam sobie idealnej gładzi dla paneli bo beton aż tak rowno sie nie ułoży.Inna opcja to połozenie na wylewce warstwy płyt gipsowych.Sam nie wiem co bedzie lepsze.Obecnie mam deski podłogowe na legarach i żadnej izolacji od gruntu.Chciałbym to zmienic.Łaczna powierzchnia do zrobienia to jakieś 28m2.

Ja zrobiłem to tak.Rozebrałem podłogę na legarach.Pod spodem była glina wyschnięta na kamień\ nie do skucia \Wysypałem 5 -7 cm żwiru płukanego ,który wysechł i został wypoziomowany. Na to poszedł styropian 120x200x10 i legary z uszkodzonych przy rozbiórce desek \co 40 cm\ Do legarów bite stare deski. W czasie cyklinowania wszystko osiadło ok.5mm póżniej lakier i listwy .Świadomie nie dawałem izolacji przeciw wilgociowej i po 2 ch latach z podłogi jestem zadowolony choć i tak się rozeschła \1mm\ mimo że deski miały 25 lat.Pozdrawiam.

Inaczej nie wyobrażam sobie idealnej gładzi dla paneli bo beton aż tak rowno sie nie ułoży.

jak to sie równo nie ułozy? , a widziałeś wylewkę np. z miksokreta ? wręcz idealnie gładki beton wychodzi , i panele się na tym doskonale układa , nawet na najcieńszej z dostępnych pianek.

Sęk w tym ze nie widziałem takiej wylewki.Coraz bardziej przekonujecie mnie do wylewki.Moze zatopie przy okazjii przewody do podłogówki.Przyznam sie ze pare razy obiła mi sie o uszy wzmianka o miksokrecie ale nie zagłębiałem sie w tym temacie,musze poczytac dokładnie co to jest.

no to wsadź wełnę między legary i tyle

a jak za mało (grubości) to nabij coś na legary

żeby sotawić minimalną pustkę między legarami a podłogą

Dzieki za rade.Poczytam jeszcze troche informacji na temat miksokreta.Jezeli jest aż tak dobry to chciałbym zrobic konkretną podłoge na grubej izolacji i moze z podłogówką.

Sprzet mam w domu,fachowcy tez są wiec dla mnie nie ma znaczenia co robie.Znaczenie ma tylko kwestia co warto zrobic a czego lepiej nie ruszać.Na pewno musze zerwac starą wylewke i nie chce bawic sie w poziomowanie legarów.Jezeli ułozenie nowej warstwy płyt nie zda (w/g Was) egzaminu to pozostanie mi tradycyjna wylewka-trudno.