Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik "Zero Energii" J&J

Recommended Posts

Kredyt w BOŚ na budowę domu, który miałby się składac z II części wychodzi następująco :

1częśc -80 tys suma instalacji na 8 lat przy oprocentowaniu preferencyjnym 3,8%

967 złotych raty równe i jakieś 1086 raty malejące

2częśc- 280 tys suma reszty budowy do stanu developerskiego 5,56 % w PLN

1600 zł rata stała i jakieś 1900zł malejące przez pierwsze 8 lat

Czyli rata za cały kredyt wynosiłaby 2567 tralalallalalaallala

Mimo ,że suma odsetek od kredytu 80 tys wyniosłaby jedynie 13 tys dla mnie to :( nie bardzo chyba z tej opcji można skorzystac zaoszczedzi sie na tym 5 tys zł ot cała pomoc od Państwa

Jeszcze takie rozmyślanie: gdyby instalację wycenic na mniej ,bo np BOŚ uznałby jedynie pewne materiały tego systemu za składowe " urządzenia ekologicznego"

np 50 tys zł rata 604 zł odsetki 7680 zł a przy oprocentowaniu normalnym 11285zł odsetki a rata 646 zł .W tym wypadku mam 3605 zł WOW

Dobra olewam ich totalnie bo 3600 to ja zarobie sobie przez te 8 lat z palcem w tyłku

Morał : dużo optymizmu, dużo wiary w ekologię chodzenia dzwonienia dostarczania materiałów itd i w zamian dostałaby.......................................................................... *****

Jest git git git

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odebrałam dziś zgodę od Archetona na wszelkie potrzebne mi zmiany w projekcie

Wczoraj udało mi się dodzwonić do Zarządu Dróg Powiatowych, Pan obiecał działać w mojej sprawie, mam nadzieję ,że przyszły tydzień zatwierdzą decyzję o zjeździe.

Czas ucieka ...coraz mniej nam go zostało .....do 15 czerwca powinnam:

-podjąć decyzję o kwocie kredytu i banku

-pozamykać zaległe tematy fin.

-otrzymać szczegółowy kosztorys w Isomaxie, podjąć decyzję

-zrobić bramę na działce

-kompletnny projekt ze zmianami i dokumentami złożyc na PnB

-otrzymac odpis działki pod hipoteke

• 3 weeks później...

No dobra minął 15 i czas na wstępne podsumowanie prac :

-Warunki Zabudowy nr26/2007 odebrane wraz z pozwoleniem zjazdu z drogi

- projekt u architekta zmiany ustalone , adaptacja działki się robi , szambo będzie i studnia , wjazd jak zostanie wytyczony to mam plan zrobić "prowizorke bramy" z tatą jak do mnie przyjedzie ( bo męża już nie będę miała pod ręką :) )

- kosztorysu jeszcze nie mam, nadal czekam

- odpis działki pod hipotekę już mam i wcale nie czekałam 2-3 tyg.

Poza tym .....jestem w fazie pakowania i żegnania się z mężem , bo wylatuje mi za granicę :) ale damy radę , bo w miłości siła

Coż przez ten okres wiele się już nauczyłam, wierzyć we własne siły , słuchać wielu ale postępować tylko według siebie i liczyć na siebie, być konsekwentna w działaniu ale też co przynosi los traktować z szacunkiem , bo może to co sobie zaplanujemy nie zawsze jest dobra, czasem los sam podsuwa idealne rozwiązania.

" Co ma być to będzie - niebo znajdę wszędzie ,gdy zabraknie tchu "

Z nowym tygodniem nowe plany i wyzwania.Przeprowadziłam dziś rozmowe z kierownikiem ekipy budowlanej mającej mi stawiac dom w "Isomaxie"

Sytuacja jest taka ,po wstępnej rozmowie zasugerował mi może byc ciężko i zmieścic się jeszcze w tym roku z moją budową.Z tego co wiem realizacja, którą kończą troche się przeciągnęła a jeszcze mają kolejną budowę w kolejce przedemną. Może więc byc cieżko z ruszeniem u mnie na jesieni-plany były sierpień -wrzesień.Kosztorysu też nie ma, bo skoro nie ma możliwości by budowac to po co wyliczenia na okres ,który się odwelka w czasie,chyba że przez inną ekipę a jak przez inną to już oni powinni kosztorysowac,wstrzymałam architekta z przeróbkami w projekcie, bo myślałam będzie kosztrys-będzie pewnik za ile jakie etapy, gdzie można samemu i do jakiego stanu ,że damy rade finansowo, możne by ewentualnie coś pozmieniac by obniżyc koszty wykonania.

Ktoś zapyta czy jestem zawiedziona..hmm zimny prysznic przyszedł już wcześniej, byłam naiwna że uwierzyłam,że mogę miec coś w życiu bez trudu, przeszkód i zgodnie z planem, dałam się ponieśc emocjom obietnicom i zaangażowaniu. Nie przeraża mnie to jednak, teraz kiedy mam świadomośc ,że tak naprawdę wszystko to co ma cenę musi narodzic się w bólu i poświęceniu.

Zaprojektowałam wstępny szkic projektu "ogrodu" a dziś oddałam do znajomej która zna się na tym, by dobrała właściwe rośliny na właściwe dla nich miejsca.

Architek projektuję płytę pod isomax , adaptacja będzie nas kosztować 2000 zł plus przeróbka fundamentów na płytę 1000 zł

Trochę mnie to zdziwiło architek polecony przez kogoś z rodziny a tu taka cena , gdybym wiedziała to nym zabrała to do obcego , liczyłam ze za adaptacje nie wiecej niz 1500 zł ale trudno ........ widać każdy tylko czeka zeby zedrzeć jak najwiecej kasy jak tylko się da

• 3 weeks później...

Dobra trochę mnie tu nie było , jeździłam to tu to tam działo się sporo ....

Teraz jestem i zakasam rękawy do działania:

mam już mapkę z zagospodarowaniem działki , wiem ile ma byc na wjazd i bramę wiec spokojnie mogę zrobic jakies ruchy ..no dobra ale najpierw będę musiała poszukac materiałów.

Hmm może ktoś wie lub na namiar na jakieś gruz , albo coś pod ten podjazd dużo tego nie musze miec ale jakieś 10 wiader , sama jeszcze nie wiem jak zrobic ten wjazd wiem tylko ze musze tam wsadzic kręgi ze 4 metrowe albo i 5 sztuk, przydałaby sie też jakas brama ze złomowiska ..no coż tato ma do mnie wpaśc i mi pomóc ale ja musze juz rozeznanie na materiał zrobic.

Poszukam może okolice Sulejówka to po drodze to i z transportem nie będzie kłopotu ..może tam mają takie betonowe kręgi lub płyty na wjazd.

Ostatnio też się dowiedziałam , że mój przyszły sąsiad co miał kupowac obok nas działkę " potłukł sobie pięty " gdzieś skakał , no i nie wiem czy on będzie kupował tę działkę czy jego mama.A to dla mnie ważny sąsiad ,bo oczko wodne z nim będę dzielic.

Poza tym zdystansowałam się trochę do tej budowy, odpoczęłam, liczę we wrześniu na pozwolenie w ręce a narazie mam czas na dokształcanie się i koszenie trawy ;))))

• 2 weeks później...
  • 4 months później...

oo jejku ale u mnie zaległości ale już nadrabiam :

Pozwolenie na Budowę odebrane -26.11.2007

Będę mieć domek na budowe dla robotników :) dzięki uprzejmości Kasi z forum

za co dziękuję :) bo jest on naprawdę w b.dobrym stanie ....

mam tez zaklepanego kierownika budowy za co dziękuję Moiq77 , bo to od niej mam namiar na tego Pana :)

uhhhh mam nadzieję ,że czas zastoju mamy za sobą i ruszamy teraz z kopyta :)

Dziś jadę rozliczać się z architektem za ten jego zmarnowany czas . i nasze nerwy .. no ale cóż ...nie trzeba być takim samym jak inni są wobec Ciebie, bo dobro powraca i w to wierze , nawet jeśli z innego kierunku :)

Moja kochana Ania z Gorlic już liczy mi kosztorys :) myślę , że w grudniu albo początkiem stycznia trzeba kupować materiały .

A dziś tak wogóle to Barbórka !!

Całuję wszystkich GÓRNIKÓW i tych z góry i tych z dołu ! w tym mojego tatę

Dziś spotkałam w wannie małego pajączka - to napewno dobry znak , zły okres czas zamknąć i rozpocząć dobry czas :)

No i mąż wraca w lutym na początku -yeeesss :) wreszcie

To tyle :)

• 2 months później...

Mąż wrócił .....działamy ....

kredyt ...zbieramy dokumentację : mbank Millenium lub Polbank

Zobaczymy .....

Dziś kręgi do rowu na działkę przyjechały ...

Wczoraj zapadła decyzja o oknach , bo mamy kogoś w rodzinie meża kto działa w tym temacie już 15 lat i spoko :) Generalnie PCV, kolor orzech z zewnątrz białe w środku .Brama garażowa pod kolor orzech , ocieplana i " antywłamaniowa " .

Dziś też może się uda ustalić coś z Panem ELEKTRYKIEM podłączenie do salonki i może się uda w marcu już mieć prąd .

Poza tym sprawdzamy dostawców i narazie to

- bloczki betonowe 3,10 z dostawą -

- pustak ceramika z cegielni 2,80 netto - transport jeden kurs 200 zł

Szukamy betoniarni , styropian pod nosem , drzewo tez tartak pod nosem ale jeszcze nie wiem ile .

No i stal za 1 kg narazie 2,20 netto

No i tak się lekko rozpędzamy ....

• 3 weeks później...

Nommm pora coś dopisać, bo praca wre aż brak czasu na pisanie :

-prąd jest na działce , skrzynka założona , prąd opłacony czekamy na licznik

-woda jest jej aż nad to pod dostatkiiem i to nas BARDZO martwi narazie jak sobie poradzimy z tymi fundamentami - a tak to studnia gotowa z pompą elektryczną

-wjazd zagruzowany sam wjazd plus płyty betonowe 8 sztuk na wjeździe , potrzeba będzie jeszcze ułożyć z 5 sztuk i nasypać tłucznia czy czegoś bo ziemia u nas tłusta i urodzajna ale cieżkie auta to po niej będą mieć problem narazie....

-materiały generalnie połapane , maż zakupił już piłę spalinową ( wierzby zostały pościnane bo już z 2 lata nikt ich nie " golił " )

-dziś zdejmowanie humusu i niezła jazda była ... , bo w trakcie zdejmowania tej warstwy znaleziono jakieś ciekawostki z 1944 roku , ale o tym może później ....

- przy okazji wykorzystania koparki pogłebiliśmy oczko wodne i .... wiekszość szlamu wylądowała na brzegu , okazało się że spokojnie 2 m głębokości tam mamy wiec ryby w przyszłości będą miały pole do pływania niezłe.

- wc wczoraj zamontowane , maż samodzielnie pod jabłonką zorganizował wszystko ...eh jestem z niego już dumna bo działa jak błyskawica :)

Nie sądziłam , że tyle to wszystko te całe przygotowanie przed samymi pracami kosztuje latania i kasy , bo już włożyliśmy około 10 tys jak nic .. no ale wszystko co potrzebne do budowy jest ..teraz geodeta , materiały po świetach i ekipa może wchodzić o ile się tam nie POTOPIMY ... bo strasznie mokro narazie i woda wysoko stoi a to mnie martwi oj martwi ....

-

KUJ ŻELAZO JAK GORĄCE- dlatego wczoraj z uprzejmym bardzo właścicielem Firmy z Cisia Markop ustaliliśmy że jednak robimy wjazd porządny taki na duże samochody .Dziś od rana już działania sprytnych panów wraz z moim dzielnym mężem zmierzające do "rozdziewiczenia totalnie tej naszej działki " ale za to mamy nadzieję ,że wreszcie będzie wygodny i pewny wjazd ...... poszły na to działania pana koparkowego i 3 samochody po 14m3 - tłucznia kolejowego ...

Jak to moja mama mówi : żeby ciasto wyrosło musi być piekarnik nagrzany :) tak i u nas wszystko musi być porządnie przygotowane co by potem tragedii nie było , bo jednak wjazd musi być solidny a nie jakaś popierdułka :)

normalnie podniecające te działania ( na tej ziemi naszej urodzajnej ale kompletnie się nie nadającej na prace budowlane ) prawie jak przed sexem :)

ufff no i mamy poniedziałek ... ale co się w sobotę nerwów najadłam i sama już nie wiem co myśleć....

Działka wygląda jak pobojowisko .. humus zdjęty wyszło tego ( 40-50 cm ) wjazd zasypany ale o dziwko jakiego szoku dostałam jak zobaczyłam ten " tłuczeń kolejowy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czarne to wymiaszane z jakąś ziemią dizwnego brunatnego koloru .. pytam meża co to czy oni rozysywali na tym jakaś ziemię a on że nie że takie już przywieźli ....no ale nic mysle sobie coś miekie to ... efekt taki jaki miał być dupiasty bo jakoś nie wygląda mi to na utwardzenie wjazdu ....

idę do sąsiadki a oni że to dziwne jakieś .. dzwonię wiec do Pana Marka z zapytaniem co to mi przywózł bo miał być tłuczeń kolejowy a on że to taka pospółka z tłuczniem , że to kładą na drogi i że to się jeszcze utwardzi ...że mam dać temu czas 3 dni i będzie ok ....

No to ja do niego że mam taką nadzieję bo nie po to wywaliłam na to kasę by teraz jeszce do tego dokładać kolejne parę stówek na kruszec betonowy ....

No ale jak tu spradzić jak ciągle pada i woda stoi i ni jak wywnioskować okiem majstra czy to ok czy dupa blada.....

Nic to .. licze na to że się to utwardzi jeszcze i betoniara wjedzie .....

po południu w domu wkleję zdjęcia naszej przeoranej działeczki ...

Dziś załatwiamy :

-druty do fundamentów

-szczegóły dostawy pustaków w cegielni

-piasek - look w terenie za cenami

Normalnie budowa to mała firma ; ile to trzeba by zgrać to finansowo- logistycznie i wogóle :roll:

no i znów nie miałam czasu wkleić zdjęć z tego poligonu naszego ....

mam nadzieję ,że wszystko się poukłada

-dziś zakupiliśmy na FV materiał na ściany konstr i działowe plus palety cegły pełnej

U-220 plus cegła DZ-2 ( lepsza od kratówki pod kątem murowania i działań wew.)

-z płaczem dzwoniłam do Pana Marka by łaskawym okiem podjechał i zrobił look na ten nasz wjazd -bo bloczki betonowe po świetach muszą nam wjechać...

-kolejne pytanie : jaki piasek do zaprawy na fundamenty

wiślany siany ? czy wiślany ale nie siany ??? ot pytanie -zapewne do ekipy

-wytyczanie budynku geodezyjne - i "zaś " czyt. znów , dylemat

bo holerka jakie to są te metody , oś ściany , oś ławy , krawędz zewntrz ściany bez ocieplenia albo krawędź ławy - bądz tu mądra i pisz wierszem jeszcze..

:-? zadzwoniłam do kier-buda i on mówi że oś ściany najprecyzyjniej będzie , ekipa na to że ok im pasuje i " nie ma problema " ale tak sobie kombinuję ,że przecież , jak mi wjedzie tam koparka wykopac ziemie pod ławy ( bo humus już zdjęty ) to ......czy nie poniszczy tych wytyczeń?

To tera se poczytałam :) że trza poprosić geodetkę żeby nam zrobiła coś co potem można odtworzyć ten wymiar osi.No głowa Panie Boże moja jedna to mała na te kombinacje alpejskie.......Bożżżżżeee daj mi siłę , co bym to wszystko pojęła :)

a najlepsze jest to że panowie od ;energetyki; przychodzą sobie w Wielki Piątek liczniki na działce zakładać .....nie ma jak to na ostatni moment coś robić..bo w piątek mija im termin od dnia mojej zapłaty ...

No nic to tyle na dziś.....

• 2 weeks później...

po wielkiej burzy mózgów wkońcu padło na opcję :

-ścianki fundamentowe smarowane min 2 * emulbit - lub inne smarowidło

-styropian STYROPEX AQUA min 8 cm lub 10 cm na klej lub smar wodoszczelny do styropianu i fundamentów,

-ewentualnie folia budowlana do osłony styropianu przed jego uszkodzeniem mechanicznym

no i wsparłam się radą j-j :) on ma ten sam styropian u siebie i mówi że to b.dobry wybór szczególnie na nasze grunty

Dziś przeżyliśmy też 1 podejście GEODETKI :((

( nie powiem żebym była zachwycona jej spóźnialstwem i podejściem do tematu ) no ale ocenię ją po wykonanych robotach ( a propos polecona z forum ) prace przełożone na poniedziałek , bo czegoś tam nie ma i jest problem z wytyczeniem budynku , bo na dodatek chyba mamy zmienione granice działki ...

http://styropex.infowm.pl/templates/34/files/images/AQUA/styropian_paczka_zwyk%B3a.jpg

Oj ile to czasu i biegania zanim się KONKRETY zaczną ....

dziś pogoda dopisuje :

-maż z bratem ciotecznym po wczorajszym wypompowaniu oczka wodnego , dziś przyjął deski na szalunki i stal ....

-jutro jedzie po ekipę -

Beton zamówiony na wtorek na 13 , z PawBudu 260 + 10 zł za dodatek + 20 zł za pompę od metra

Bloczki przyjadą jak będą już ławy

Jestem bardzo ciekawa tyczenia ław i zastanawiam się może wezmę wolne....

w Poniedziałek ruszamy pełną parą !

Moje żaby na działce pozbawiono znacznie domku...... :)

Ruszyło :

http://images28.fotosik.pl/197/69b36a9362105e50m.jpg

Wczoraj o 18 już szalunki i zbrojenie gotowe :)

Dziś zmiana przyjazdu betonu na 10 rano i uwaga :

ŁAWY ZALANEEEEE YESS YES ( temp dziś na dworze 5 *C )

teraz betonik sobie będzie wiązał , oby my się dobrze zawiązało :)

[/b]

http://images33.fotosik.pl/219/0b3b1d1a552b4fa7m.jpg