Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze J&J-dziennik

Recommended Posts

Dziś rano o 8 spotkałam się z b.miłą Panią M. -ekologiem w BOŚ w Warszawie.

Po wstępnej rozmowie jest ok.

Istnieje możliwość otrzymania kredytu preferencyjnego na urządzenia ekologiczne.

Pani M. wstępnie zapoznała się z tematem tej technologii.

Teraz muszę jej nazbierać jak najwięcej materiałów i można będzie składać wniosek o kredyt preferencyjny. Oczywiście Fundusz decyduje i ma prawo każdy wniosek rozpatrzyć indywidualnie i odrzucić jeśli tak uzna ale ja jestem dobrej myśli.:0 Niestety jest to kredyt podpisany z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i tylko na województwo mazowieckie.

Kredyt do spłaty na max.8 lat w PLN. Cała atrakcja kredytu polega na dopłacie do oprpcentowania przez WFOŚ i GW, do 70 % inwestycji ale to oczywiście zależy od przedstawionego kosztorysu na poszczególne intalacje eko.

To narazie tyle o BOŚ . Teraz następna akcja oczekuje na działanie.

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybacz ale z pewnym rozbawieniem czytałem o zaletach izomaxa... Liczyłaś może o ile ta technologia będzie droższa od tradycyjnego domu?

Jeżeli budujesz się z kredytu na 30lat to różnicę pomnóż x2. I wtedy policz kiedy Ci się to zwróci....

ja liczyłem to dla pompy ciepła i reku. Po policzeniu okazało się, że nie zwróci się to za mojego życia. Czyli szkoda zachodu.

Fajnie jakbyś wrzucała w dziennik jakieś dane o kosztach.

Pozdrawiam i zyczę powodzenia - będę śledził Twój dziennik bo pomysł mi się podoba (tylko ta kasa)

Witaj pierwek....

Ano kasa ....gdyby nie ona jakże inne byłyby nasze decyzje i wybory ...tylko kasa to narazie środek by osiągnąc cel- MOJ CEL to super domek pasywny z ciepełkiem za które nie będę musiała co sezon płacić... Odpowiem Ci tak , gdyby mieli budować tylko ludzie ,których w dniu budowy na to stać to świat by wyglądał dziś inaczej , gdyby każdy kto ma cel , pomysł , wiarę , siłe i energię do walki opierał swój niewład na braku pieniądza w owym czasie w którym podejmować ma decyzję na lata ....to ....pomyśl sam.

Zdaję sobie z tego sprawę, że kupowanie mieszkania na kredyt czy budowanie domu na kredyt to także spłata odsetek...ale :D

Ale na całym świecie tak ludzie postępują, nie będę czekać ze swoją decyzją aż uzbieram na kupkę kilkaset tysięcy ...bo do tego czasu włosy mi zsiwieją a po tych 30 latach odkładania okaże się, że te pieniądze to mimo leżenia w banku mają już za małą wartość ,bo mój dom będzie wart 3 albo 4 razy tyle co teraz !!

Twoje argumenty są dla mnie za słabe ..a to dlatego, że ......nieruchomości to super inwestycja.. poza tym za 30 lat ......czy nawet za te 10 lat to nie masz pojęcia i ja też nie mam ale mogę się domyślać i czerpać z przewidywań specjalistów i analityków od energii - jakie będą wymogi co domów , jak dalego będzie technologia ? Myślę , że to że muszę wybudować za kredyt to nie jest takie straszne , gdyż ceny nieruchomośći i ziemi idą w górę co roku i tak będzie , to naturalne...... :) [/u]

I jeszcze wracając do wątku z kredytem, płacić co miesiąc czynsz za mieszkanie? czy mieszkać u siebie w nieruchomości, której wartość rośnie?

Generalnie mam taki wybór: zostać tu gdzie jestem nic nie ryzykować i nic nie zyskać czy ......zaryzykować z kredytem , powalczyć o przyszłość, powalczyć o lepszą pracę.Trzeba do przodu , w miejscu stojąc tylko się cofasz

Wybacz ale z pewnym rozbawieniem czytałem o zaletach izomaxa... Liczyłaś może o ile ta technologia będzie droższa od tradycyjnego domu?

Jeżeli budujesz się z kredytu na 30lat to różnicę pomnóż x2. I wtedy policz kiedy Ci się to zwróci....

ja liczyłem to dla pompy ciepła i reku. Po policzeniu okazało się, że nie zwróci się to za mojego życia. Czyli szkoda zachodu.

Pozdrawiam i zyczę powodzenia - będę śledził Twój dziennik bo pomysł mi się podoba (tylko ta kasa)

Pompa ciepła to nie to samo co w systemie isomax i jest znacznie droższa.

Co mi się ma zwrócić od tradycyjnego?Tradycyjny wyniesie mnie porównywalnie tak samo, więc wg Twojego myślenia, dom na kredyt nigdy mi się nie zwróci, najistotniejsze jest to ,że będzie mnie na ten dom stać by go utrzymać w sezonie w warunkach dogodnych dla mojego ciała :) albo wytłumaczę Ci to inaczej zamiast wydawać co sezon na ogrzewanie będę mieć na odsetki !! :) taka ze mnie dziołcha ze śląska to szporowito :) dzięki za powodzenie bo jest mi

szalenie potrzebne

Szkoda ze nie mam wyceny nefer z innego forum jej olbrzimi dom budowany tradycyjnie został oszacowany na 580-680 tys zł.. wycena isomax to 580 tys..nic wiecej niepotrzeba wydawac dom "zarabia"na siebie od pierwszego dnia istnienia i daje mozliwosc spłaty odsetek..masz racje dla pomp ciepła i kolektorów poza wydatkami na budowe domu trzeba wydac na urzadzenia ..póki co zmiescilismy sytem w wartosci domu..zajrzyj na strone..http://www.isomax.com.pl

Pozdrawiam rafał gg 10441662

nie zrozumiałaś mnie.

Pytam się ile więcej będzie kosztował dom w technologii isomax od tradycyjnego z np. ścianą dwuwarstwową?

Nie pisz mi że tyle samo bo to niemożliwe. A za każde 1zł pożyczone dzisiaj (na 30 lat) musisz oddac dodatkowo 1zł - przy obecnych stopach procentowych.

Nie mówię że trzeba nazbierać na budowę domu i dopiero się budować. Sam buduję się z kredytu.

Ja dla pompy ciepła i reku to policzyłem w ten sposób że wyszło mi że koszt PC będzie większy około 30-40tys zl. I o tyle więcej musiałbym wziąć kredytu. Czyli oddaić trzebaby 60-80 tys więcej. Pytanie: w jakim czasie wydam te 60 -80 tys ogrzewając drożej? Ano będzie to okolo 30lat lub więcej - bo przecież popma ciepła też pobiera prąd.

Przy założeniu że PC zostanie wykonany dobrze i sprawność układu będzie taka jak chwalą się producenci. A co jak "fachowcy" spaprzą robotę?

A teraz powim Ci coś co może Cię zainteresuje. Moja kuzynka wybudowała dom 140m2 z BK 3 lata temu. Mają piec na holzgaz (czyli drewno) i wydają na ogrzewanie i CWU przez cały rok okolo 1500zł. No weżmy nawet 2000zł (3 lata temu wydali 1200zł/cały rok - prawdę mówiąc nie wiem jak obecnie)

to przy 2000zł masz ogrzewanie przez 30-40lat za tą nadwyżkę na "oszczędny dom". Byłem u nich w zimie i utrzymują temperaturę w domu taką, że chodziło sięw krótkim rękawku.

Ja akurat będę montował piec na ekogroszek więc będzie troche drożej ale wygodniej (bo jest podajnik).

Ciekawi mnie czy kalkulowałaś zyski/koszty przed wyborem tej technologii. Czy poszłaś na żywioł bo kiedyś będą oszczędności...

pozdrawiam

Szkoda ze nie mam wyceny nefer z innego forum jej olbrzimi dom budowany tradycyjnie został oszacowany na 580-680 tys zł.. wycena isomax to 580 tys..nic wiecej niepotrzeba wydawac dom "zarabia"na siebie od pierwszego dnia istnienia i daje mozliwosc spłaty odsetek..masz racje dla pomp ciepła i kolektorów poza wydatkami na budowe domu trzeba wydac na urzadzenia ..póki co zmiescilismy sytem w wartosci domu..zajrzyj na strone..http://www.isomax.com.pl

No cóż wybacz, ale jako przedstawiciel handlowy nie jesteś obiektywny.

Nie wiem jaki dom został oszacowany na 580-680 tys - ale chyba taki z 300-350m2. Możliwe że przy tak dużych domach różnica "ginie" (zresztą podobnie jest przy pompie ciepła). Ale przy przeciętnym domku o pow. 130-180m różnicę na pewno widać.

pozdrawiam

dobrze "pierwku" to podaj mi w jakiej kwocie od dziś mogę wybudować dom

120m2 pow.użytkowej tj.ok216m2 pow.całkowitej ???? stan surowy zamknięty , nie liczmy developerki czy pod klucz bo to akurat zależy od standartu na jaki się decydujesz ,bo można różnymi materiałami wykańczać ....ale proszę podaj mi ceny za 1m2 wybudowania domu przez ekipę ?????

Z góry dzięki !

No cóż wybacz, ale jako przedstawiciel handlowy nie jesteś obiektywny.

Nie wiem jaki dom został oszacowany na 580-680 tys - ale chyba taki z 300-350m2. Możliwe że przy tak dużych domach różnica "ginie" (zresztą podobnie jest przy pompie ciepła). Ale przy przeciętnym domku o pow. 130-180m różnicę na pewno widać.

Chcesz powiedziec ze kłamie..?to co pisze musi miec odzwierciedlenie przy wycenie szczególowej i niemam zamiaru tu wymyslac jakis nieprwadziwych danych

Joanny dom został wyceniony na ok 360tys to tez daje blisko 1500zł m2

W naprawde małym domku 100m moze byc wiecej..ale 130m luzik ta sama wycena

dobrze "pierwku" to podaj mi w jakiej kwocie od dziś mogę wybudować dom

120m2 pow.użytkowej tj.ok216m2 pow.całkowitej ???? stan surowy zamknięty

Myślę że lepiej porównywać stan surowy otwarty bo to jakie okna wstawisz i za ile to nie ma znaczenia przy wyborze technologi stawiania domu.

To Ty powinnaś mieć takie kosztorysy. Jak ja mam oszacować koszt budowy Twojego domu? Myślałem, że masz. Jak jak szukałem ekipy to dostałem 4 wyceny.

Jedną jako zbyt wygórowaną odrzuciłem 3 pozostałe oscylowały w okolicach 50 tys za wybudowanie stanu surowego otwartego domu 170m pow użytkowej +garaż z kotłownią 50m2 (jedna bryła). Do tego trzeba doliczyć materiały ale to już zależy od osobistych preferencji.

Jeżeli już podjęłaś decyzję to ją realizuj. Jaką masz wycenę stanu surowego otwartego ? Rozumiem że będzie w niej także część instalacyjna ogrzewania.

Chcesz powiedziec ze kłamie..?

360tys - ale za co? Do jakiego etapu budowy?

Nie twierdzę, że kłamiesz ale "falandyzujesz". Sprawny sprzedawca jest w stanie udowodnić że BMW jest tańsze od Daewo.

Dobry jestes. . Joanny dom był wiliczony do stanu deweloperskiego ze wszystkimi instalacjami i mediami,, tylko kłasc panele czy płytki i załozyc biała armature..moze przeniesiesz sie na GG pogadamy jesli temat ciebie interesuje GG 10441662

Dziękuję nie musisz mnie przekonywać. Mnie tylko interesował koszt stanu surowego otwartego. Ale widzę że to problem. Rozumiem że część instalacji jest wykonywana w trakcie stanu surowego bo wynika to z technologii.

te 360 tys to neto czy brutto? - Rozumiem że jest to wykonywane na zasadzach nadzoru inwestorskiego? Czyli inwestor tylko płaci i nic go więcej nie interesuje (szukanie materiału itp).

poprawka - chodziło mi o inwestora zastępczego

Będę starał się śledzić dziennik Joanny i ze swojej strony proszę o dużo fotek...

pozdrawiam

Chcesz powiedziec ze kłamie..?

360tys - ale za co? Do jakiego etapu budowy?

Nie twierdzę, że kłamiesz ale "falandyzujesz". Sprawny sprzedawca jest w stanie udowodnić że BMW jest tańsze od Daewo.

Dobry jestes. . Joanny dom był wiliczony do stanu deweloperskiego ze wszystkimi instalacjami i mediami,, tylko kłasc panele czy płytki i załozyc biała armature..moze przeniesiesz sie na GG pogadamy jesli temat ciebie interesuje GG 10441662

a ja jestem wyjątkowo upierdliwy, co do kosztów isomaxu. jak popatrzysz dokładnie na tabelkę ze stornie ismaxu napisane jest; stan surowy-289.656..00 domu pow 136,15m2 wynik 2.127.00 zł za m2 +vat

powiedziałbym dociekliwy...to bardzocenne dla poznania sprawy.. masz racje do do tych metrów , architekci swoje , budowlancy swoje,,

Wiekszosc firm liczy pole podstawy budynku razy ilosc kondygancjii..ja licze tak zobacz na swój plan ile masz metrów na parterze i na pietrze dodaj to i wymnóz razy 1500 to jest najbardziej zblizony wynik do prawdziwego..czasami dom ma 130m2 pow. użytkowej a całkowitej 277m2 i co zrobic jak dopasowac cene 1m2 ..w jednym miejscu sa skosy a winnym cała sciana .. to dosc skomplikowane , bo gdybysmy mieli własne projekty to wtedy miałbym konkretnacene za budynek a interpretacja ilosci metrów byłaby niewazna.. mozesz miec skos w domu i niewsadzisz tam nawet buta ale trzeba to wybudowac i dac dach..a to kosztuje i to samo jest wazne przy ogrzewaniu domu.. jak policzysz ile potrzebujesz ciepła ..trzeba wziśc pod uwage kazdy cm2 ..Zgodzisz sie..?

Moi drodzy :

1- Mój projekt jaspis ma 121m2 pow.użytkowej , 277,9m2 powierchni całkowitej co = odpowiedz biura projektowego z którego pochodzi mój projekt

W Słowniczku Inwestora w zakładce Projekty na stronie głównej zamieszczamy określenie rodzajów powierzchni.

Powierzchnia całkowita - powierzchnia wszystkich kondygnacji budynku w obrysie zewnętrznym ścian oraz wszystkich elementów wykraczających poza kubaturę obiektu tj. tarasów, schodów zewnętrznych, balkonów, podcieni, zjazdów do garaży itp.

Jak wynika z powyższej definicji wiele zależy od rozrzeźbienia bryły budynku (jedne domy maja podcienie, inne nie... itp.) Nie można uogólniać, że powierzchnia całkowita to ok 130% użytkowej!

Definicję powierzchni całkowitej przyjęliśmy w oparciu o normę PN-ISO 9836. Norma ta nie jest jedyną i bezwzględnie obowiązującą - stąd też pewnie róznice w obliczaniu powierzchni całkowitej w różnych pracowniach architektonicznych.

2-Wstępna wycena w isomaxie to 270 tys za stan surowy i 360 tys za stan % developerski netto + 7% VAT

3-Co do wyceny metodą tradycyjną otrzymałam różne ceny w zależności od poziomu Firmy , regionu , użytych materiałów stan surowy otwarty zyli bez okien i dachu jakiś 1000zł za metr .Stan surowy zamknięty też jakieś 280 tysięcy netto , stan developerski to już zależy od wykończenia i standardu .

Firma z Warszawy A też rzuciła mi cene za 1m2pow 2500-3000 na gotowo netto