HenoK 18.05.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 w kwestii formalnej - stan surowy otwarty to dom z dachem. Bez okien, drzwi, instalacji tynków i wylewek oczywiscie. wydaję mi się że do stanu surowego otwartego nie wlicza się tarasów i schodów zewnętrznych. W systemie Isomax nikt Ci stanu surowego otwartego nie zaproponuje , chyba, że na wyraźne Twoje życzenie, ale wtedy zapomnij o gwarancji, że to wszystko zadziała. Zazwyczaj dom wykonuje się w stanie "deweloperskim", wtedy firma może dać na ten dom pełna gwarancję. Jak już wcześniej pisałem, domu w tym systemie nie da się zrobić "systemem gospodarczym", no chyba, że inwestor zglebił wszystkie jego tajniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 18.05.2007 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Właśnie chodzi tu o porównanie jeśli już do stanu developerskiego bądź surowego zamkniętego , tak aby ekipa która wchodzi po isomaxie niczego nie schrzaniła .Już kiedyś wcześniej pisałam : wyszło by taniej jeśli załatwiałabym wszystko sama i osobno ; murarzy , tynkarzy, sama fundamenty , ale to odpada ja nie dam rady aż tak sama stawiać tego domu . A porównując ekipe do ekipy ( nie co do złotówki ,bo tak się nie da ) to isomax jest OK. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.05.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Wasza kasa, jak się wam podoba to budujcie z isomaxem. mi coś tu nie gra i na dzień dzisiejszy w to nie wchodzę.pozrawiam Jurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 18.05.2007 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 ale co CI nie gra Jurku ?? Chodzi ciągle o te koszty ? Czy sama technologia Ci nie pasuje ....... ja też nie jestem "omegą " we wszystkim ale, nadal liczę zanim podpiszę umowę , a do milionerów nie należę sam wiesz Dostałam wycenę wstępną , dalsze rozmowy w toku co do dokładnego ustalenia ile może się to zmienić realnie w prawo czy w lewo , bo to ta powierchnia obliczeniowa jest ciezka do ustalenia na oko. Jeśli się zdecyduję to usiądę z kierownikiem i ustalimy szczegółowo co i jak, żeby było dobrym rozwiązaniem dla mojego domu.A jeśli się nie zdecyduję to wogóle , chyba że zaczne budowę sama , własnymi rękami bez robocizny obcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 18.05.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Czesc Joanno, przeczytalem Twoj dziennik. Zobaczylem Twoj projekt domu, ktory jest relatywnie maly - bryla bardzo prosta - dwuspadowy dach - powierzchnia netto (czyli po podlogach plus garaz w bryle) - 177 m2. Sugerowana cena firmy Žkrzak to 400 000 zl dla Ciebie do wydania. Systemem gospodarczym w technologii tradycyjnej zamkniesz kwote na poziomie ok. 300 000 pln. Dla CIebie szansa obciecia kosztow wys 100.000 pln.Ale..... trzeba pomyslec, poszukac, podzialac.... Za owe 100 000 pln ladnie wykonczysz dom i bedziesz cieszyla sie posiadaniem swojego wlasnego miejsca na ziemi. Wybierzesz rozwiazania sprawdzone. Trwale. Jesli juz tak bardzo zapatrzylas sie na firme Žbezcertyfikatu - przelicz sobie:rzuce tak na oko :Žobiecywane-oszczednosci zalozmy w granicach 6000 pln rocznie( a bedzie ich znacznie mniej!!)Kredyt 100.000 , oproc ok 4% rocznie daje Tobie do splacenia ok 4000 pln odsetek w pierwszym roku , 3800 w drugim, 3600 w trzecim.... itd (znow przyblizenie przy malejacej racie)W pierwszym roku zaoszczedzisz 2000, w drugim 2200 .... Z grubsza nastapi to po ok 30 latach..... przyznam....slabiutka perspektywa...i to strasznie uproszczona na korzysc systemu Žanonimowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 18.05.2007 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 dziękuję CI za opinię : fajnie że poczytałeś dziennik Coż , pytanie czy dam radę wykonać ten dom za 300 tys brutto w metodzie tradycyjnej , mówisz poszukać - podziałać , kurcze ....teraz jest coraz trudniej ....a co z ogrzewaniem musze mieć butlę na gaz butan -coś w stylu statoil lub Bp , szukać ekipy która mi zrobi to solidnie itd. Wybory tak ważne są bardzo cieżkie ktoś doradza teraz ...a potem ja będę niosła ten ciężar ,....ale dobrze jest też rozmawiać z wieloma ludźmi , każdy ma jakieś doświadczenia. Projekt Jaspis miał mieć w swojej opcji kociołek kondensacyjny na gaz plus kominek z płaszczem wodnym, beton komórkowy, kosztorys tego domu z roku 2005 to 285 tys brutto z cegłą kratówką zresztą jest na tej stronie archetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 18.05.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Kurcze! Co ja czytam? Jak dotad w dzienniku nieustanna walka, parcie na przod, i jak? Dobrze! Sa efekty... efekty wielkiego wysilku! Teraz czas na kolejny! Jak zapewne wiesz, nie ma ludzi, ktorzy poprowadza Ciebie za reke i zbuduja dom taniej niz bys zrobila to z wlasnej inicjatywy i z duza iloscia wkladu wlasnej pracy, nie koniecznie fizycznej! Ja w takie rzeczy nie wierze i staram sie caly czas wlasnie tylko TO Tobie uswiadomic! Odpocznij, zbierz mysli, excel i do roboty! Milego weekendu! -K- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.05.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 popatrz na koszty isomaxu, UWAŻNIE. masz link przecież-reklamujesz isomax odnośnikiem www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Kurcze! Co ja czytam? Jak dotad w dzienniku nieustanna walka, parcie na przod, i jak? Dobrze! Sa efekty... efekty wielkiego wysilku! Teraz czas na kolejny! Whitemag Rozumiem, że czujesz się wielkim ekspertem w sprawach finansów przy budowaniu domu, a także w załatwianiu różnych spraw urzędowych - widać to po kpiącycm tonie Twoich wypowiedzi. Swojego dziennika budowy nie odważyłeś się założyć na tym Forum, ale może napisz może krótko jakie masz doświadczenie w załatwianiu różnych spraw budowlanych (może wybudowałeś już kilka domów ?). Joanna budową swojego domu zajmuje się od kilku miesięcy. Uważam, że posuwa się konsekwentnie do przodu. Wierzę, że uda jej się w krótkim czasie zbudować dom jej marzeń, dom który bedzie nie tylko przyjazny dla środowiska, ale także dla jej portfela. Dla niektórych drogą do takiego domu może być budowanie sposobem gospodarczy, użeranie się z kolejnymi ekipami, szukanie materiałów. Inni, w tym Joanna wolą budowę swojego domu powierzyć dobrze przeszkolonej ekipie, która wybuduje dom w krótkim czasie. Czy to dobrze, czy źle? Może po prostu inaczej. W każdym razie wyśmiewanie się z takiego podejścia uważam co najmniej za chamskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 20.05.2007 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Moi drodzy forumowi koledzy......z tego ,że się przejmuję ,bo ktoś mnie będzie krytykował już się wyleczyłam, jakkolwiek bym nie wybrała ,zawsze ktoś skomentuje ,że źle robię, źle bo za wolno ( tylko kto się nie przebijał przez te papierologię to nie wie ) ,źle że inaczej niż inni , źle że z kredytu , wogóle może źle że budowac chcę.Owszem jest mi najtrudniej ,bo jestem pierwsza ,bo jestem z tym prawie sama, bo taka decyzja to nie łatwa decyzja.W kraju w którym zamiast pomagac młodym osobom, odsyła się je z kwitkiem, w kraju w którym wyuczyłam się, pracuję , płacę podatki ciężko znaleźc jakąkolwiek pomoc. Kiedy się ma kupe kasy, kiedy się jest politykiem albo biznesmenem to można wiele przepchac ale kiedy się ma tylko chęc zmiany czegoś na lepsze, to już o wiele gorzej.Ktoś powie dziewczyno ile Ty masz lat , nie wiesz jak kręci się ten świat ? Ano wiem , doskonale Warszawa mi to w 100% pokazała.Mimo to jakoś nadal mam wiare ,że może warto czasem o coś powalczyc, jeśli zabraknie mi siły -trudno ponisę porażke, może stwierdzę ,że próbowałam ale zbyt mała na to jestem ,by przesunąc ten głaz. Czasem się zastanawiam ,czy jeszcze są ludzie, którzy mogą coś zrobic tak od siebie ,bez pociągniecia z tego zysku dla siebie. Najważniejsze ,że słucham ludzi ,wyciągam wnioski , jednak doskonale zdaję sobie sprawę z tego ,że to moja i męża decyzja i my będziemy zbierac owoce jej wyboru.Liczę tylko na siebie, bo każdy mądrowac potrafi ale jeśli chodzi o czyny to potem człowiek zostaje i tak sam. w każdym razie ....jeśli ma to byc dom na lata , nie mogę podjac tej decyzji w moment.a efekty pracy nie zawsze widac od razu. Poza tym budowa to nie wyścigi !!!!! Jakże mogłabym postępowac z tym na czas !!! Wykonuje kupę pracy,której narazie może nie widac, ale wiem co robię.....poza tym normalnie pracuję zawodowo od ..do ..., to że napotykam na przeszkody gdzie w urzedach karzą mi czekac , to czy to moja wina??? Najprościej z kogoś jest się smiac i krytykowac , najtrudniej pomóc wyciągnac rękę .Ale to nic dam radę jak narazie wielkiego wysiłku jeszcze nie wykonałam, najgorsze przedemną Działka jest bez obciążenia z KW, projekt jest czeka na małe poprawki, warunki zabudowy będą myślę jutro, możliwości są kwestia wyboru...mam jeszcze pare pomysłów ,ale o tym narazie nie napiszę, bo po co -jak już to ew.efekty Miłej spokojnej słonecznej niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 20.05.2007 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 popatrz na koszty isomaxu, UWAŻNIE. masz link przecież-reklamujesz isomax odnośnikiem www. no czepiłeś się tej ceny jak rzep psiego ogonka )))))) Już o tym pisałam ,każdy dostaje wycenę isomaxu pod swój projekt, te ceny są poglądowe ,żeby miec pogląd, kosztorys budowy każdego domu zawiera w sobie kupę pozycji ,które w zależności od Twojego wyboru są ruchome.Zadzwonisz do 5 Firm i za mój projekt każdy da mi inną cenę , cudów nie ma każdy wykonuje pracę i każdy oczekuje zapłaty.Ci co mówią najtaniej , też nie można ryzykowac ,bo na czymś muszą obciąc sobie.Najtaniej nie znaczy najlepiej. I żeby było jasne : nie zakładałam budowac tego domu sama z wujkami i kolegami czyli systemem gospodarczym, bo tylko wtedy mogłabym się zmieścic w 30%niżeszej kwocie A propo prędkości działania Witemag - widzę że TY już działasz od stycznia 2006 i jeszcze domu nie masz czyżbyś był mniej przebojowy niż ja w tych urzędach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 21.05.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 To fakt, dlugo dzialam, ale styczen 2006 to pierwsze logowanie, pierwszy rzut oka na temat budowania. Potem maj 2006 zakup działki, chyba sierpien 2006 wybor domu - zakup projektu gotowego, w miedzyczasie czekanie na WZ do kietnia 2007 A do tego czasu dotarla do mnie mysl, ze ten projekt gotowy, ktory wybralem, jest beee.... znow walka - tym razem z architektem, ktory dzis wlasnie obiecal mi odeslac plan zagospodarowania dzialki.... pozniej jeszcze kilka formalnosci i mierze na wrzesien 2007 jako start. Bardzo podoba mi sie to forum, sledze je od ponad roku, sporo sie naczytalem, sporo pomocy otrzymalem od ludzi. Dzieki temu forum zrozumialem, ze mimo dlugich godzin pracy wszystkie sprawy formalne moge zalatwic sam, architekta moge znalezc w bytomiu, nie isc po najmniejszej linii oporu do przodu tylko myslec, analizowac, decydowac. HenoK, podziwiam Twoja pasje dotyczaca budowy domow pasywnych. Jesli przesledzisz moje posty - nigdy nie zdazylo mi sie podwazyc teorii, na ktorej opiera sie isomax - poniewaz na tym sie po prostu nie znam. Poniewaz jednak jestem ciekawski - postanowilem sobie uzyc googla i powertowac. Wyszly rozne informacje...wszystkie nie scisle, bardzo zle wykonane strony internetowe, niepochlebne opinie sprzed 3 lat na niemieckim forum, tajemniczy spis luksemburskich spolek akcyjnych, w ktorej w/w byla spolka anominowa, brak konkretnych odpowiedzi ze strony polskiego przedstawiciela isomax na moje pytania, brak certyfikatu passiv haus. Ja sie czepiam spraw czysto formalnych! Uwazam, ze kazdy produkt mozna sprzedac dzieki odpowiednim dzialaniom. Kosmodysk tez brali jak cieple buleczki! Do tego wszystkiego okazalo sie, iz dom w ich niesprawdzonej technologii ma kosztowac wiecej, niz w tradycyjnej! Strach sie bac. A szydzic.... pewnie ze lubie... szczegolnie z takich technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 21.05.2007 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Withemag -jest konferencja Isomaxu 16.06.2007 w Opolu , jeżeli byłbyś zainteresowany ( mógłbyś wtedy więcej popytac włascicieli Firmy i innych znawców technologii o gnębiące Cię niepewności ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.05.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Serdeczne życzenia z okazji Twoich imienin !http://akumulator.blox.pl/resource/kwiaty_po_prostu..bylo..jpg Przy korzystnym kredycie budowa domu pasywnego może zupełnie inaczej wyglądać pod względem atrakcyjności finansowej. Poza tym uważam, że jeżeli porównywać koszt domu wybudowanego w systemie Isomax, to tylko z kosztem podobnego budynku, ale wybudowanego jako dom pasywny. Druga sprawa, to ilość dostępnych projektów domów pasywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 24.05.2007 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Ojjjjjjojjj jaki piękny bukiet -bardzo dziękuję panie Henryku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 24.05.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 rowniez przesylam zyczenia i duzo sily bo wiara widze jest mam pytankojaki koszt w % stanowi instalacja ekologiczna z kredytu BOŚ wzgledem calosci u kolezanki?co do kredytu prowizje atrakcyjne porownaj % w innych bankach i spread czyli roznice na kursach CHF oraz dodatkowe ubezpieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 25.05.2007 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Myślę ,że 30 % to koszty samych elementów, które można zaliczyć pod kredyt BOŚ. Reszta to materiały budowlane np. styropian itd.Dokładną wycenę napewno otrzymam wraz z kostorysem szczegółowym po podpisaniu umowy z wykonawcą " Isomax". Spread o który pytasz w Fortis banku wynosi : 3,5% około, na dziś. W BOŚ oczywiście tylko w PLN. Dzięki za wpis ...))) buźka Mam właśnie WZ i odpis o KW złożony .25-05-2007 lubię takie daty z "5" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 25.05.2007 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 rowniez przesylam zyczenia i duzo sily bo wiara widze jest Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 29.05.2007 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Dziś ubyło mi wiary .............od liczenia głowa mi pęka ............... a decyzję i tak trzeba podjąć ......nie wiem ....nie wiem .........każdy doradza ale nikt nie ponosi tego ryzyka tylko my sami 270 tys jaki to procent inwestycji ?? nie wiem ??? bo pytanie jak można to wycenic , Ja liczę tak : 270 - 80 ( system ) to mam 190 stan surowy otwarty to to wychodzi straszna herezja no bo średnia cena za stan surowy otwarty to chyba 150 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 29.05.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Dziś ubyło mi wiary .............od liczenia głowa mi pęka ............... a decyzję i tak trzeba podjąć ......nie wiem ....nie wiem .........każdy doradza ale nikt nie ponosi tego ryzyka tylko my sami 270 tys jaki to procent inwestycji ?? nie wiem ??? bo pytanie jak można to wycenic , Ja liczę tak : 270 - 80 ( system ) to mam 190 stan surowy otwarty to to wychodzi straszna herezja no bo średnia cena za stan surowy otwarty to chyba 150 tys zaraz zaraz sso czyli bez stolarki, tynkow elewacji podłóg posadzek i to kosztuje 270tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts