Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze J&J-dziennik

Recommended Posts

no tak mi podano po wstępnym oszacowaniu, dałam projekt do wyceny szczegółowej wtedy będę miała porównanie pozycji i będę mogła prawdzic co wchodzi w ten koszt

Stan surowy otwarty jest bez pokrycia dachowego ale masz dach ocieplony i konstrukcję tego dachu

Nie o to mi chodzi mnie zastanawia co jest w cenie 190 tys zł bo wiem , że system cały isomax pod mój dom to 80 tysięcy , pojawia się pytanie ile wychodzi stan surowy otwarty w pierwszej lepszej Firmie budowlanej z materiałami czyli fundamenty,ich ocieplenie,ściany,stropy, schody nie ma co gdybac dostanę kostorys gdzie bedzie pokazene pozycja po pozycji ile za materiały i ile za robocizne

to się porówna>

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stan surowy otwarty jest bez pokrycia dachowego ale masz dach ocieplony i konstrukcję tego dachu

Nie o to mi chodzi mnie zastanawia co jest w cenie 190 tys zł bo wiem , że system cały isomax pod mój dom to 80 tysięcy , pojawia się pytanie ile wychodzi stan surowy otwarty w pierwszej lepszej Firmie budowlanej z materiałami czyli fundamenty,ich ocieplenie,ściany,stropy, schody nie ma co gdybac dostanę kostorys gdzie bedzie pokazene pozycja po pozycji ile za materiały i ile za robocizne

to się porówna>

Jak już ktoś Ci napisał nie można porównywać całego stanu surowego, tylko poszczególne elementy.

Jeżeli chcesz rzeczywiście obniżyć koszty, to musisz znaleźć najtańszy wariant dla każdego elementu : np.: fundamentów, ścian zewnętrznych, stropów, konstrukcji dachu, ocieplenia dachu, pokrycia dachowego, nie mówiąc już o robotach instalacyjnych i wykończeniowych. Taki mały dom, jaki chcesz wybudować można wybudować na wiele sposobów, nie naruszając jego architektury, funkcjonalności i walorów użytkowych, np. zużycia energii.

I tu moim zdaniem możesz poszukać największych oszczędności, a nie tylko w ofertach banków, które prawdę mówiąc w długim okresie czasu nie mogą się wiele różnić, bo przecież bank musi na Tobie zarobić.

Ciepły Kredyt - na wyjątkowo korzystnych warunkach:

* Atrakcyjne oprocentowanie

ale konkretnie jakie?

Uważaj na FortisBank zdaje mi się że oni majątaki zapis w umowie, że mogą sami przewalutować Ci kredyt na PLN w razie jakiegoś swojego widzimisie...

Czyli rata za cały kredyt wynosiłaby 2567 tralalallalalaallala

Mimo ,że suma odsetek od kredytu 80 tys wyniosłaby jedynie 13 tys dla mnie to :( nie bardzo chyba z tej opcji można skorzystac zaoszczedzi sie na tym 5 tys zł ot cała pomoc od Państwa

Co do dopłat ekologicznych i kredytu w BOS z "dopłatami". Ja też się temu kiedyś przyglądałem (jak przymierzałem się do PC) - szkoda czasu i zawracania głowy z tym ich "super" kredytem. To ma sens jedynie jak nikt nie chce Ci dać kredytu hipotecznego a chciałabyć zrobić sobie coś takiego jak PC itp.

Nie licz, że ktoś pomoże Ci wybudować domek. A na pewno nie licz na nasze państwo. Oni tylko kombinują jak zabrać nam inwestorom więcej kasy a nie dawać..

vide ulga budowlana, vat, kredyty z "dopłatami" itd

Jak to zrozumiesz to oszczędzisz wiele czasu rezygnując z bezcelowych poszukiwań.

tak tak wiem ...kredyt też ma znaczenie.....

Prawda jest taka, że mogę walczyc tak z wiatrakami i nic nie wywalczę ...okrutna rzeczywistośc trzeba się martwic tylko o swój tyłek i tylko o swój... jak ktoś chce Ci coś sprzedac to wiele upiększa, obiecuje, .....na mała chwilę obudziła się we mnie Joasia z lat xxxx ale szybko życie znów skorygowało moje zapędy ,że może warto powalczyc o coś , co zmieni w małym stopniu coś dla kogoś...doświadczyłam tego że i tak człowiek na polu walki zostaje sam.....

Dzwoniłam dziś do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i GW

Otrzymałam odpowiedź : nie rozpatrujemy wniosków osób fizycznych WOGÓLE

Jak Pani chce coś zmienic lub miec zażalenie : prosimy do Ustawodawcy !

Taaa.....kółko się zamyka w denną beznadziejną całośc ....pretensje możesz miec narodzie do rządu , który sam sobie wybrałeś....( nie głosowałam na PiS- dla jasności )

to się porówna>

Jak już ktoś Ci napisał nie można porównywać całego stanu surowego, tylko poszczególne elementy.

Jeżeli chcesz rzeczywiście obniżyć koszty, to musisz znaleźć najtańszy wariant dla każdego elementu : np.: fundamentów, ścian zewnętrznych, stropów, konstrukcji dachu, ocieplenia dachu, pokrycia dachowego, nie mówiąc już o robotach instalacyjnych i wykończeniowych. Taki mały dom, jaki chcesz wybudować można wybudować na wiele sposobów, nie naruszając jego architektury, funkcjonalności i walorów użytkowych, np. zużycia energii.

I tu moim zdaniem możesz poszukać największych oszczędności, a nie tylko w ofertach banków, które prawdę mówiąc w długim okresie czasu nie mogą się wiele różnić, bo przecież bank musi na Tobie zarobić.

sso w inwestycji to max 50% kosztow calej budowy choc oczywiscie zalezy ile sie przytnie na wykonczeniowce ktora stanowi jakies 35%

tradycyjna metoda 3tys za m2 zbudujesz na przyzwoitym standardzie co daje przy domku 120m2 pow uzytkowej 360tys pod klucz

isomax 80 tys + 190tys x2 = 460 tys

wsrod znanych mi technologi budowy domow pasywnych nigdy nie sa one tansze niz poziom 130% techniki tradycyjnej

nie kwestinuje samej idei ale co do kosztow budowy mam watpliwosci

no tak mi podano po wstępnym oszacowaniu, dałam projekt do wyceny szczegółowej wtedy będę miała porównanie pozycji i będę mogła prawdzic co wchodzi w ten koszt

to się porówna>

mysle ze najlepszym rozwiazaniem byloby podejsc do jakiejs firmy w wawie zajmujacej sie prywatna developerka z prosba o wycene wykonawstwa takiego projektu

przeciez opis projektu masz, materialy i ustalic cene m2 i calkowita pod klucz

wtedy bedziemy wiedzieli

domy ze słomy.. z tego co pamietam joasi dom wyszedł 360 tys w stanie deweloperskim a nie 460..tysto mała roznica a jednak.. obejrzyjcie sobie film , mojego przyjaciela dla rozluznienia sytuacjii..Joasiu trzymaj sie pomoge cii..Rafał

http://www.homegrownhome.co.uk/video.htm :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

to ustalcie wspolne stanowisko czego dotyczy cena bo teraz co innego mowi inwestor i wykonawca

dla mnie jednak stan developerski nie to nie to samo co pod klucz

Ale kwota jest jasna : tak jak pisałam wyżej :

-stan developerski 360-370 netto +7% vat

-stan surowy otwarty z systemem 270 netto + 7% Vat

dokładna analiza co ile wychodzi możliwa będzie jedynie po otrzymaniu kosztorysu szczegółowego z podziałem na ( koszty materiałów+ koszty robocizny) amen.

Co wchodzi w skład danego etapu można sprawdzic na stronie, mam ją w www

Kosztorys domu mojego w technologi tradycyjnej bez kosztów C.O. ;

2500-2700 za 1m2 pow użytkowej stan developerski

2500-2700 ( w Firmie A z podłogami ;standard kafle i panele )

2200-2500 ( w Firmie B developerka bez podłóg ) wiele zależy od standardu

W poniedziałek mam zamiar załatwic sobie kosztorys samej robocizny mojego projektu .Poszczególne etapy, ile będą kosztowac prace same.

Jutro jadę do Gminy po WZ -wersja z pozwoleniem na zjazd z drogi powiatowej

PS; przyszła tablica żółta na budowę mam nadzieję ,że jednak będzie wypisana

Ale kwota jest jasna : tak jak pisałam wyżej :

-stan developerski 360-370 netto +7% vat

-stan surowy otwarty z systemem 270 netto + 7% Vat

dokładna analiza co ile wychodzi możliwa będzie jedynie po otrzymaniu kosztorysu szczegółowego z podziałem na ( koszty materiałów+ koszty robocizny) amen.

Co wchodzi w skład danego etapu można sprawdzic na stronie, mam ją w www

Kosztorys domu mojego w technologi tradycyjnej bez kosztów C.O. ;

2500-2700 za 1m2 pow użytkowej stan developerski

2500-2700 ( w Firmie A z podłogami ;standard kafle i panele )

2200-2500 ( w Firmie B developerka bez podłóg ) wiele zależy od standardu

W poniedziałek mam zamiar załatwic sobie kosztorys samej robocizny mojego projektu .Poszczególne etapy, ile będą kosztowac prace same.

Jutro jadę do Gminy po WZ -wersja z pozwoleniem na zjazd z drogi powiatowej

PS; przyszła tablica żółta na budowę mam nadzieję ,że jednak będzie wypisana

to calkiem symaptycznie

Witam,

Joanno ja tez buduje od kilku miesiecy i co poczytam forum to zmieniam zdanie - ciagle mi sie wydaje ze cos mozna zrobic lepiej - ostatnio po komentarzu Henok - zaczelem grzebac w Isomaxie (niestety jeszcze sie jakos w nim nie widze - choc pewnie bedzie juz Ytong 24 a nie 40 - HEnok daje do myslenia)

ale ale ja tylko formalnie chcialbym cie w sprawie kredytow poinformowac (wydaje mi sie ze tu mam wiecej doswiadczenia niz w budowaniu)

jestem dobrym klientem swojego banku i bede bral duzy - duzy kredyt - wiec i pewnie mam inne mozliwosci negocjacyjne - jednak zwroc uwage na kilka rzeczy:

ubezpieczenie - badz kredytu badz na zycie czy jest i ile - to niby kilkadziesiat zlotych w skali miesiaca ale n akoniec cos z 0,2 % sie uzbiera (najmniej istotne z moich uwag)

przemysl sprawe aby kredyt byl denominowany w jenach - tak jenach - dadam ze japonskich - wciaz nie wiele bankow daje - miesiac temu jeszcze zaden - ale cos w tym jest bo jak czytam w roznych informacjech finansowych - podobno juz sie takie kredyty pojawily

dla przykladu - oprocentowanie + prowizja na poziomie ......

......

1 %

moze byc??? :D

druga wazna sprawa - niezaleznie od waluty - jesli to nie pln - istotne jest po jakim kursie ci ta kase wyplaca??? juz w tym momencie mozesz kilka groszy stracic - nawet kilkanascie

tak wiec bedzie to sredni nbp (lepiej) czy moze sprzedazy?? (dziekuje)

podobnie ma sie sprawa z zamiana z pln na walute i spowrotem - po jakich kursach - popytaj - bo na kazdej operacji mozesz stracic niezle procenty

po trzecie moze sie da wziasc kredyt w walucie i w walucie go splacic

pomijajac kwestje wzrostu kursow - jak pozyczasz 100.000 to oddajesz 100.000 (+ oplaty i prowizje) jednak nie tracisz z powodu przewalutowan

(wiem wielu sie boi bo co bedzie jak frank wzrosnie - jest to ryzyko - ale jego w zadnym kredycie denominowanym w obcej walucie nie unikniesz w taki czy inny sposob cie dopadnie tylko bedzie ladniej wygladalo jak ci rada np tylko o 50 zl wzrosnie)

i na koniec najlepsze - bo pewnie oczywistym jest pytanie gdzie drogo sprzedac walute - o ile wyplaca w walucie i gdzie tanio kupic walute aby w niej splacac

odpowiedz:

na warszawskiej gieldzie towarowej

- mozesz handlowac po cenach forex - wiec roznica kupna sprzedazy jest po 2 miejscu po przecinku lub dalej

co wiecej mozna sie zabezpieczac od zmian kursow itd - wiem brzmi jak wyzsza szkola jazdy - ale bedziesz potrzebowala na obcykanie tego z 2 tyg na necie i skoro jestes w warszawie to wszedzie masz blisko - no i patrzac jak sobie radzisz do tej pory - moze warto sprobowac

ja moje doswiadczenie mam w wyniku tego ze zajmuje sie exportem -wiec kazde 10 gr na dolarze daje mi ostro w d.... poniewaz 90% dochodow mam w walucie

tak wiec

w jenach

w jenach wyplacic

w jenach splacac

kupowac i sprzedawac je na gieldzie towarowej

robic to za pomoca dobrego banku nie kasujacego za duzo za przelewy walutowe (mnie obsluguje ING)

ale co najciekawsze kredy najprawdopodobniej bede bral w deutche banku - sprawdz u nich oferte na CHF

mam nadzieje ze powyzsze pozwoli ci urwac kilka - nascie tys w skali calego kredytu

Joanno ja tez buduje od kilku miesiecy i co poczytam forum to zmieniam zdanie - ciagle mi sie wydaje ze cos mozna zrobic lepiej - ostatnio po komentarzu Henok - zaczelem grzebac w Isomaxie (niestety jeszcze sie jakos w nim nie widze - choc pewnie bedzie juz Ytong 24 a nie 40 - HEnok daje do myslenia)...

:) :wink: .

super dzięki za szybki kurs co do walut ..nie sądziłam ,że można coś w jenach...

Szczerze to myślałam o Fortis Banku , bo właśnie oni mają opcję ,że wypłacają mi w walucie a nie w PLN , i ja mogłabym spłacać też w walucie nie w PL , czyli mogłabym własnie na kursach troche zaoszczędzić może to nie dużo na miesiąc ale w skali roku lat daje spoko kwotę....myśłałam żeby właśnie brać taki kredyt ,żeby troche kombinować z walutą , bo też mnie to trochę bawi i daje satysfakcję jak zarobię nawet 50 zł :) a w swojej pracy też handluję trochę z bankiem o kursy jak kupuję dla Firmy $ lub EUR ( oczywiście negocjuje powyżej 10 tys EUR )

Ahh dużo tego ...ale postudiuję ...tym bardziej że lubię sie ciągle uczyć czegoś nowego/// Ciesze się ,że znalazł się ktoś kto dodaje mi wiary ,że mi się uda :)

ja od kilku lat targowanie sie z bankiem mam z glowy

bylem w BZWBK - tragedia

i w raffaisenie (czy jak im tam) or reki dawali kilka grosy wiecej

obecnie w ING - ale tylko dlatego ze maja male cena na przelewy walutowe w kraju

bo kase przelewamy do domu maklerskiego na gieldzie towarowej

powinnas to nawet w firmie zrobic (szef sie moze zdziwic ze tak tez mozna)

wiec olejcie handel z bankiem - zrob to dla firmy - to sie nauczysz prywatnie

(ewentualnie wejdz na http://www.waluty.com.pl - po prawej na dole masz forex live i dopiero negocjuj z bankiem - na zasadzie - "co mi tu pani czy pan pi......, daje jak widze ze wlasnie na forexie macie to za.... - jak czuja ze sie znasz i nie w ciemie bity - dodatkowe kilka groszy sie znajduje)

powodzenia

prowizja to 12zl za maly kontrakti 27 zl za duzy - nas obsluguje DMK - poszukaj na warszawskiej gieldzie towarowej

jesli chodzi o przelewy

dostajesz kredyt (od razu negocjuj koszty wychodzacych przelewow z konta na ktory dostaniesz kredyt - czy tez moze ci przeleja na konto w innym banku)

wtedy szukaj dobrego innego banku deutche i ING sa Ok dla nas

na gieldzie sprzedajesz kontrakt (u siebie w kompie to robisz) i potem tylko piszesz lub dzwonis z potwierdzeniem zeby wykonac i kase przelas na takie i takie konto

jak kupujesz walute - to przelewasz zl - u mnie w banku przelew jest 3 zl za to - kupujesz walute w swoim kompie i potwiedzasz aby ci przelali na konto - lub konto gdzie slacasz kredyt - i tu tylko sprawa ile banki za to chca

nie podchodz do sprawy ze kazdy chce tam zarobic - owszem chce - ale koszty sa do przezycia - a 6-9 groszy np na usd - przy 10.000 dolarow daje sporo kasy- policz na koszty starcza

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Witaj Heniu , miło że o mnie pamiętasz ,,, naprawdę miło .. bo inni to nawet już zapomnieli jak mam na imię zapewne ( mam tu na myśli Rafał Lisowicza - prowodyra Isomaxu )

A więc - pozwolenie na budowę będę miec do odbioru jak wróce z Rodos 6.10 , bo lecę sobie wypoczywac przed walką :) z budową...

Trochę architek dał " ciała " i złożył wszystko dopiero na początku września , ale spoko jeszcze mu nie zapłaciłam i nie zapłacę tyle ile sobie zażyczył ...a to dlatego ,że nie wywiązał się z umowy a umowa była taka ,że PnB miało byc w ręce mojej góra początek września!!

Fakt ,że potem już go nawet nie goniłam , bo mi sie znudziło wydzwanianie za nim , zresztą budowac się w tym roku i tak nie będę....

:) pozdrawiam