HenoK 24.09.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witaj Heniu , miło że o mnie pamiętasz ,,, naprawdę miło .. bo inni to nawet już zapomnieli jak mam na imię zapewne ( mam tu na myśli Rafał Lisowicza - prowodyra Isomaxu ) A więc - pozwolenie na budowę będę miec do odbioru jak wróce z Rodos 6.10 , bo lecę sobie wypoczywac przed walką z budową... Trochę architek dał " ciała " i złożył wszystko dopiero na początku września , ale spoko jeszcze mu nie zapłaciłam i nie zapłacę tyle ile sobie zażyczył ...a to dlatego ,że nie wywiązał się z umowy a umowa była taka ,że PnB miało byc w ręce mojej góra początek września!! Fakt ,że potem już go nawet nie goniłam , bo mi sie znudziło wydzwanianie za nim , zresztą budowac się w tym roku i tak nie będę.... pozdrawiam Dlaczego mam nie pamiętać. Ja także zapaliłem się do systemu isomax, jednak jak przyjrzałem się mu szczegółowo, to okazał się on nie tak bardzo różowy. Jednak nadal chcę wybudować dom "prawie pasywny". Staram się weryfikować wszystkie rozwiązania tak, aby moja budowa była sensowna pod względem ekonomicznym. W ten sposób wiele początkowych pomysłów upadło, a na placu boju zostały te rokujące najlepiej dla zbliżenia mojego domu do idei domu pasywnego, a jednocześnie efektywne pod względem ekonomicznym : - idealne usytuowanie budynku względem stron świata, - bardzo dobra izolacyjność przegród zewnętrznych (ściany z pustaków szalunkowych Thermomur, super termoizolacyjne okna), - eliminacja mostków cieplnych, - pasywne (duże przeszklenie od strony południowej) i aktywne (pompa ciepła oraz kolektor dachowy) wykorzystanie energii słonecznej - akumulacja ciepła w dłuższym okresie czasu (w skali tygodnia, a nie sezonu jak w isomaxie), - wentylacja z odzyskiem ciepła (rekuperator z wymiennikiem przeciwprądowym), - schładzanie budynku latem przez GWC (glikolowe z wykorzystaniem dolnego źródła pompy ciepła). Zrezygnowałem z tych, które wydawały mi się zbyt mało efektywne: - bariera termiczna w ścianach i na dachu, - akumulator ciepła pod budynkiem pracujący w cyklu rocznym, - posadowienie budynku na płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.09.2007 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Ja też pamiętam o Tobie Asia ale jestem na razie wieloma rzeczami zajęty- m.in. budową domu a dokladnie wyjściem z ziemi czyli plyta fundamentowa z GWC jednocześnie. Wypunktuj tego architekta . I będę miał podobnie jak Henio czyli prawie pasywny, a że prawie robi różnicę to będzie to 3-litrowy ale tyle to wiesz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 25.09.2007 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Ciesze się Rafałku ,że idziesz do przodu ,trzymam kciuki za dobrze wykonaną płytę . Heniu , z zainteresowaniem czytam zawsze Twoje pomysły i opinie też trzymam kciuki i dzięki za wsparcie. Ja narazie jadę na ROdos wypoczywać i odstresować się )) Jak wrócę to wracam do działań i to ostro zakasam rękawy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yakimo 27.09.2007 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 z tego co widzę to system jest "inteligentny". Bo "wie" że ciepło zmagazynowane pod domem ma oddawać np. od 27 września do 13 marca . No bo przecież nie będzie oddawać ciepła w lato bo zrobiłby się z domu duży piekarnik..ale zawsze można na okres letni wyłożyć podłogę styropianem aby odizolować się od cudownie ciepłej podłogi w te chłodne lipcowe przymrozki. Dobra rada. Rekuperator - tak..może być w połączeniu GWC. Solar - może być. Ale ja osobiście wolałbym od ISOMAXA mieć źródło ciepła nad którym panuję. Darmowe ciepło za 80 tyś zł + odsetki ? Jeśli cenisz komfort to zatop kable w wylewce + grzejniki akumulacyjne i ogrzewaj elektrycznie z 2 taryfy. 80 tyś (jeśli masz gotówkę a nie kredyt) na lokatę i rocznie masz 4 tysiące odsetek na prąd plus forsa na koncie a nie w ścianach i pod domem. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.09.2007 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 z tego co widzę to system jest "inteligentny". Bo "wie" że ciepło zmagazynowane pod domem ma oddawać np. od 27 września do 13 marca . No bo przecież nie będzie oddawać ciepła w lato bo zrobiłby się z domu duży piekarnik..ale zawsze można na okres letni wyłożyć podłogę styropianem aby odizolować się od cudownie ciepłej podłogi w te chłodne lipcowe przymrozki. Jeżeli już chcesz krytykować ten system to poznaj go dogłębnie. W systemie ISOMAX płyta fundamentowa jest odizolowana od pomieszczenia. Nie musisz się więc obawiać przegrzewania pomieszczeń latem. Ciepło z akumulatora jest pobierane przez powietrze wentylacyjne oraz dostarczane do bariery termicznej w ścianach. System z pewnością działa, jednak koszty jego realizacji, w tym powalające opłaty licencyjne, przekreślają sens ekonomiczny jego stosowania na skalę masową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.10.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Co tam słychać na Waszej budowie po powrocie z wojaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 29.10.2007 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Na budowie spokój :) przed burzą Teraz szukam gruzu na wjazd . Co do PnB to do odbioru po 5 listopada bo Pani na urlopie teraz no i kończy sprawy z sierpnia a nasz architekt złożył dokumenty po 5 września. i tak się zastanawiam czy dałoby radę zrobic jeszcze fundamenty !?????? Dobrze ,że nabrałam dystansu do pewnych spraw na tej wyspie greckiej ale architekt i tak już " pogrzebany" ))) Czekam narazie jak tam wyjadą fundamenty u Rafała z Zielonej G.... wiem ,że zrobi b.dobrze i wtedy poproszę go o informację jak wykonać moje . aaaa w święta zmarłych jadę do rodzców na ślask rozmawiać z fachowcem ..kto wie, może zechce budować mi domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 06.11.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Z cvzego będziesz budowała, bo chyba pomysł isomaxu upadł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 07.11.2007 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Pomysł isomaxu ... jest ok .. gorzej z Firmą , wykonawcami, obietnicami , brakiem organizacji, brakiem pewności czego kolwiek itd.... Za mierzamy budować albo z betonu komórkowego albo ytong czerwony . Zresztą tak jak już ktoś wcześniej napisał ... ściana wszystko w sumie jedno z czego ważne by zachować jej odpowiednią izolacyjność > Dlatego będę dawała więcej styropianu niż standardowo. Zresztą zobaczymy , ale chcę zachować zasady domu pasywnego co do budowania , izolacji , i takich szcególików które składają się potem na całość domu i jego energooszczędność. A no i zamierzam dać kolektory na dach ... już załatwiam sobie po korzystnej bardzo cenie Jestem na etapie rozmów z wykonawcami tzn ekipami .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 07.11.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Wiem, że jesteś mocno "proizolacyjna" zatem dlaczego nie rozważasz IZODOMu? HenoK jest chyba zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.11.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Witam, to wygrał rozsądek czy cena? przepraszam, ale kiedyś byłem troszkę upierdliwy. Jurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 10.11.2007 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 :) zwyciężył i rozsądek a czas pokazał prawdziwe oblicze Firmy " Isomax" miałam kontakty z wieloma osobami , które z tą Firmą budowały i bilans wyszedł bardzo niepewnie i negatywnie. Mimo to nadal uważam ,że pomysł jest na medal problem z wykonaniem i ekipą . Czemu nie buduję z isodomu> mojej przyjaciółki ojciec ma taki dom - rozważałam taka koncepcję wcześniej - ale jak wszystko to też mam pewne minusy - a decyzja to także decyzja rodziny nie tylko moja.HenioK jest fachowcem i ma ten plus ,że wiele może robic sobie sam , ja musze szukac ekipy-wykonawcy. Postawiłam na tradycyjne murowanie -myśle ,że mój domek też będzie bardzo ciepły i będzie w nim miło mieszkac.Nie startuję zaś w rzadnym konkursie na " budowanie domu " by się z kimś prześcigac, a celem jest wybudowanie po kosztach na jakie mnie stac i bezproblemowo własnego małego domu, bo juz marze o tym by zamieszkac u siebie. Kto wie... może drugi dom ( córce lub synowi ) wybuduję typowo nowatorsko ekologiczny Coż - czy błędem było ,że poznałam technologię isomaxu- myślę że nie , może żałuję troche straty czasu , tego że zaufałam paru osobom które tego nie są warte , ale z drugiej strony poznałam pare osób które są świetne i do dziś mamy kontakt.JEdnak chyba nikt nie rodzi się od razu z wiedzą a coż uczymy się całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 10.11.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 Teraz rozumiem. Na pewno domek będziesz miała bardzo ciepły zarówno w fizycznym jak i mentalnym znaczeniu Powiedz mi jeszcze jakich minusów się dopatrzyłaś w izodomie, bo nie były to chyba trudości z wieszaniem szafek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 23.11.2007 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Cóż mój awspaniały architekt znów dał ciała... podobno nie uzgodnił wjazdu z drogi w Zarządzie Dróg Powiatowych no i brakuje jednego świstka .....ale już mnie on nie wzrusza ..... -ekipa jest -kosztorys się robi Bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 27.11.2007 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Pozwolenie na budowę - odebrane Uprawomocnienie i dziennik budowy 7-10-2007 RUSZAMY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.11.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Widzę spore zaległości w Dzienniku budowy . Mam nadzieję, że się poprawisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 28.11.2007 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ano jakoś ostatnio strasznie zapracowana jestem : robię dodatkowe zajęcia a i w pracy bieżącej teraz gorący sezon, no i jeszcze budowa i te ustalanie wszystkiego , więc mało czasu mam ale o forum nie zapominam:) Poprawie się napewno jak tylko zaczną się konkrety . Dziś miałam spotkanie w sprawie wyboru kredytów i następny temat do analizowania narazie korzystnie wypadł nam mbank i Millenium Ale zobaczymy bo pewnie i tak z tym do stycznia poczekamy . Znalazłam też barak dla ekipy całkiem miły i w dobrym stanie , zresztą od koleżanki Kasi z forum :) mam nadzieję ,że transakcja dojdzie do skutku - obym załatwiła tani transport tego ustrojstwa z Piaseczna ..jakis HDS -em Tak sobie wczoraj pomyślałam i uśmiałam się , bo chętnie bym podjęła się znów studiowania -tyle że tym razem wybrałabym budownictwo i już nic nie byłoby mi dziwne hihiih. Co do ekipy to bydom raczej na 80 % ślązoki - bo te pierony robią i gibko i sprawnie :) no i cena nie taka wycwaniakowana jak u warszawioków !! Pozdrowiom hanysów !!):) i innych pieronów budowlańców -buźka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PedroJ 11.12.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 cześć,ja wziąłem po wielu poszukiwaniach kredyt w CHF w mBanku 1% marży Libor 3M i niewiele innych opłat-jak chcesz to mogę szczegółowo CI opisać-Millenium i inne banki miały gorsze warunki.pozdrPrzemek Ps. Mi właśnie dziś przywieźli ściany i zaczynają stawiać-oby pogoda dalej sprzyjała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.12.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Mi właśnie dziś przywieźli ściany i zaczynają stawiać-oby pogoda dalej sprzyjała. Widzę, że jako jedyny na tym forum zdecydowałeś się na budowę w systemie isomax. Ciekaw jestem osiągniętych efektów (energooszczędność) i kosztów (u mnie to był główny powód rezygnacji z tej technologii). Obiecałeś założyć dziennik budowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PedroJ 12.12.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Mi właśnie dziś przywieźli ściany i zaczynają stawiać-oby pogoda dalej sprzyjała. Widzę, że jako jedyny na tym forum zdecydowałeś się na budowę w systemie isomax. Ciekaw jestem osiągniętych efektów (energooszczędność) i kosztów (u mnie to był główny powód rezygnacji z tej technologii). Obiecałeś założyć dziennik budowy ... myślałem, że założe, ale mam masakrycznie mało czasu-postaram się w weekend coś nadrobić-może dziś założę. Tobie też nieźle idzie z tego co widzę. Mi dziś postawili większość ścian. Też miałem piękne założenia, ale opóźnienia, opóźnienia i mamy prawie Święta...ale spoko-późną wiosną będziemy mieszkać obaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts