les111 08.06.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witaj,cieszę się Twoją radością jesteś już na Swoim a u mnie staneło kryzysik trzeba będzie się oglądnąć za jakimś kredytem a myślałem że się obejdzie a po zatym trzeba wreście pożegnać się z pracą na wyspach mam już dość tej pogody itp. jak przyjade za 6 tygodni robię prąd i tynki pozdrawiam a propo okienka mi wymurowali gitarka i mam nadzieje że nie będzie problemów z obróbką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.06.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Nasz domek dostał klasę energetyczną BCzyżbym o czymś nie wiedział ? Jak na razie. to klas energetycznych domów chyba jeszcze w Polsce nie wprowadzono. Pochwal się lepiej jaka wartość EP i EK wyszła na świadectwie charakterystyki energetycznej. Do 5kWh/m2/rok, które obiecywał Isomax pewnie daleko, ale prawdę mówiąc mam poważne wątpliwości, czy w którymkolwiek domu udało im się taki wynik uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 16.06.2009 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Heniu w świadectwie nie mam wpisu że to klasa B - wydedukowałam to na zasadzie takiego opisu : Klasa energetyczna budynku to przypisanie budynku lub lokalu do jednej z kategorii, określających jego energochłonność. Tak samo jak w przypadku sprzętu AGD, informacja o klasie energetycznej daje możliwość oszacowania przyszłych kosztów eksploatacji. Głównych klas energetycznych jest siedem (oznaczonych literami od A do G), lecz w projekcie uwzględniono także kategorie pośrednie dla dwóch najwyższych klas (A1, A2, B1, B2), zatem ostatecznie klas energetycznych jest dziewięć. Klasa A to klasa najwyższa. Oznacza, że budynek/lokal jest wysoko energooszczędny i rachunki za energię będą w nim bardzo niskie. Klasa G oznacza, że budynek jest mało energooszczędny i dla zaspokojenia podstawowych potrzeb mieszkańców (odpowiednia temperatura wewnątrz, ciepła woda) potrzebuje on bardzo dużo energii (rachunki za nią mogą być bardzo wysokie). W praktyce oznacza to nieocieplone ściany, nieszczelne okna, nieefektywną i źle izolowaną instalację, urządzenia grzewcze starego typu itd. u mnie jest 70 kWh/m2/rok .:) czytałam też że teraz budynek oddawany nie może miec niższej klasy niz C Same obliczenia to sobie w wolnej chwili sprawdzę , bo narazie jestem z tego blada , może gościu wogóle źle coś policzył .....ale to może jak sie wybiore na kurs to będę mądrzejsza .... Jestem zadowolona ale jeszcze chciałam sobie zamówic kamerkę termowizyjną i sprawdzic gdzie mam błedy w wykonaniu ...a pewnie takie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.06.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 u mnie jest 70 kWh/m2/rok .:) Rozumiem, że to 70 kWh/m2/rok to wartość EP. Czym ogrzewasz swój dom? Doczytałem, że kotłem, ale na jakie paliwo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 18.06.2009 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 mam kociołek na gaz kondensacyjny , solary do ogrzewania ciepłej wody i kominek z rozprowadzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.06.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 mam kociołek na gaz kondensacyjny , solary do ogrzewania ciepłej wody i kominek z rozprowadzeniemTo taka wartość EP powinna być bliska prawdy. A jakie EK wyszło na świadectwie ? Ono w większym stopniu świadczy o energooszczędności domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 21.06.2009 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 EK mam własnie70 mniejsze niz EP=90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts