Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze J&J-dziennik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Joanno!

Nie denerwuj sie na to, że sąsiedzi muszą zostać poinformowani o tym co się będzie w ich sąsiedztwie budować. Moim zdaniem jest to dosyć mądry przepis, który pozwala w przyszłości uniknąć wielu nieporozumień i kłótni. No bo jeżeli ktos przyjął do wiadomości, że za jego płotem będzie budowa, nie wniósł protestów co do projektu, itp. itd., to potem może sobie co najwyżej.... ;) A w przypadku gdyby o niczym nie wiedział, a był bardzo upierdliwy to mógłby Ci bardzo zaszkodzić... Oczywiście w większości jest to niepotrzebne (a przynajmniej ja mam takie optymistyczne podejście ;) ), ale zawsze zdarzają się wyjątki... ;)

Witam,

Widzę, że będzie nas więcej w tym roku. Jestem właśnie po wizycie w Turawie i oglądałem budowy na Śląsku. 3 ruszyły tej wiosny. Jestem niemal zdecydowany na budowę w tej technologii na Śląsku. Też jestem po polibudzie, ale jednak cały czas mam małe wątpliwości czy zrobią to tak jak trzeba i czy będzie taka wydajność systemu, ale to zdrowe uczucie jak dotąd w życiu się przekonałem. Działkę powinienem mieć za tydzień i wtedy ruszam już pełną parą. Zobaczymy jak skalkulują mi budowę. Może też założę dziennik-zobaczymy. Pozdrawiam i będę wymieniał się spostrzeżeniami w miarę upływu czasu.

Jeżeli chcesz zastosować system ŽISOMAX, to musisz przeprojektować nie tylko fundament na płytowy. Zmienia się również konstrukcja ścian zewnętrznych i prawdopodobnie konstrukcja dachu (wiązary dwuteowe).

O tym wszystkim warto rozmawiać z jednym konstrutorem (obciążenia fundamentu zależą przecież od rodzaju dachu oraz ciężaru ścian).

Ponieważ zmienia się również system ogrzewania powinnaś rozmawiać z projektantami, którzy znają ten system i wezmą za całość odpowiedzialność.

H

Jeżeli chcesz zastosować system ŽISOMAX, to musisz przeprojektować nie tylko fundament na płytowy. Zmienia się również konstrukcja ścian zewnętrznych i prawdopodobnie konstrukcja dachu (wiązary dwuteowe).

O tym wszystkim warto rozmawiać z jednym konstrutorem (obciążenia fundamentu zależą przecież od rodzaju dachu oraz ciężaru ścian).

Ponieważ zmienia się również system ogrzewania powinnaś rozmawiać z projektantami, którzy znają ten system i wezmą za całość odpowiedzialność.

HenoK ale w zasadzie tylko płyta wymaga zmiany PnB, reszta na szczęście nie :).

A co do konstrukcji ścian nosnych, przecież to tylko domek jednorodzinny myślisz że jeśli ktoś zaprojektuje ściany z BK 24 cm to mu fundament nie wytrzyma betonu wylewanego o gr. ok. 18 cm z rurami wewnątrz?

Różnica jest gdy zmieniasz chatę o konstukcji lekkiej na ciężką a tu wg mnie masz w technologi tradycyjnej (cieżkiej) i zmieniasz na jakiś probeton po chłopsku- beton czyli też ciężką. I wg mnie tu myślę że konstruktor nie potrzebny.

Natomiast przy dachu zgadzam się trzeba będzie pogadać czy się zgodzi i wpisze do dziennika to odstapienie.

Ale i tak nie jestem do końca przekonany czy faktycznie koniecznie trezba zmieniać konstrukcje dachu.

Isomax pisze że dach składa się z krokwi w ksztalcie dwuteownika, konstruktorem nie jestem- jak to wygląda?

pzdr

i

pzdr Asiu Ciebie :), jak postęp?

Ja czekam, w przyszlym tyg. mam dostać PnB.

Wariantowo fundamentu mi chyba nie puszczą, rozmawiałem i po dyskusji przyznałem im rację że w sumie to za duża różnica aby dawać wariantowo fundament, ostatecznie przed wydaniem PnB skreślę po prostu ławy z projektów i zostanie płyta

I po co mi było czytać o Isomaxie ? No i po co ?

I teraz mi się to spodobało i też tak chce mieć :):) Joasiu :) Znienawidzisz mnie :)

Mi się też idea tego systemu od razu podobała :).

Jest tak dobry, że początkowo nie wierzyłem w skuteczność niektórych zastosowanych w nim rozwiązań (np. bariery termicznej w ścianie).

Helo Kochani zainteresowani Isomaxowcy;)

Codziennie dowiaduję się, że coraz więcej osób zaczyna analizowac Isomaxa i zaczyna się zastanawiac ,czy tak nie wybudowac swojego domku.

Ja czekam teraz na reakcje mojego nowego architekta i na przeróbki jakie beda konieczne,żeby dopasowac projekt do tej technologii.

Nefer z tego co widzę to ty już jesteś w zaawansowanej budowie a szkoda ....

ale może ten wybudowany sprzedaż a zbudujesz nowy w isomaxie:)

Helo Kochani zainteresowani Isomaxowcy;)

Codziennie dowiaduję się, że coraz więcej osób zaczyna analizowac Isomaxa i zaczyna się zastanawiac ,czy tak nie wybudowac swojego domku.

Ja czekam teraz na reakcje mojego nowego architekta i na przeróbki jakie beda konieczne,żeby dopasowac projekt do tej technologii.

Nefer z tego co widzę to ty już jesteś w zaawansowanej budowie a szkoda ....

ale może ten wybudowany sprzedaż a zbudujesz nowy w isomaxie:)

Ja w zaawansowanej walce z urzędem jestem :):) Luzik - jeszcze do odkręcenia :)

tu głownie tacy co to chcą się wypisać. Ale gdyby nie to Forum dawno temu bym odpuściła :):) A jak Twój architek z płytą ? Oczywiście chciałabym sie do niego podłączyć jakby co :):):) Może za 2 taniej policzy , co ? W końcu to hurt :) Oczywiście jak nie masz nic przeciwko :oops: