Ronam 15.04.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Witam jak w temacie ,co sądzicie, a może ktoś ma i podzieli sie opinią dodam Linkhttp://www.termet.com.pl/strony/produkty_kps.htm Pozdrawiam........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 10.01.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Podnoszę temat, szukam użytkowników, którzy mogliby się podzielić swoimi doświadczeniami związanymi z tym polskiej produkcji kotłem kuchennym z płaszczem wodnym. Wydaje się być ciekawą alternatywą dla drogich piecokuchni Kalvis i Termomont , jaki i tańszych piecokuchni "Anrys" "Sked" , które natomiast są słabsze. Kosztuje około 2500zł , moc 23 kW . Z mocą jest o tyle dziwna sprawa, że Central 23 ma mniejszy wymiennik wodny niż zwykły uniwersalny kocioł np. zębca, a mimo to ma 3 krotnie większą moc (teoretycznie). Kotły o takiej powierzchni wymiennika jak Central 23 mają moc około 8kW. Otrzymałem odpowiedzi na kilka pytań zadanych producentowi tego kotła :> 1. Czy kocioł może być zabudowany po bokach - chodzi o szafki kuchenne> z niepalnego materiału ? Czy wszystkie czynności obsługowe np:> czyszczenie przeprowadza się od góry kotła ? Czyszczenie kotła od góry i poprzez drzwiczki. Montaż od materiałów palnych, a takimi najczęściej są meble kuchenne wg przepisów min. 60 cm > 2. Jak aktualnie wygląda kocioł ? Z tego co wiem, zdjęcia z Państwa> strony są nieaktualne, bo drzwiczki do kotła mają rączkę pionową, a> kratka na nich jest biała ? W ostatnim czasie nastapiła zmiana wyglądu. Za niewłaściwe zdjęcie przepraszamy. Strona internetowa jest w przebudowie więc za jakiś czas powinno być to zmienione. > 3. Czy istnieje możliwość zasilania kotła tylko powietrzem> doprowadzonym z zewnątrz ? W miejscu , w którym ma stanąć kocioł mam> doprowadzone powietrze z zewnątrz rurą 110PCV i nie chciałbym, żeby> kocioł zużywał powietrze z wnętrza domu. Kocioł produkowany jest w jednym typie, z zaciąganiem powietrza z pomieszczenia. Można oczywiście doprowadzić dodatkowym kanałem powietrze pod kocioł, ale byz przyłączania go do obudowy. > 4. Jak wygląda przekrój boczny kotła, czy wymiennik jest pionowy ? Kocioł posiada pionowe płaszcze wodne > 5. Jak powinna być zamontowana strumienica - w instrukcji nie ma> słowa o montażu tego elementu ? O jaką strumienicę chodzi ??? > 6. W opisie technicznym na Państwa stronie pojawia się informacja "> Moc kotła bez instalacji" - co Państwo rozumiecie pod tym pojęciem -> czy kocioł wodny może być używany bez podłączenie do układu wodnego ?> Podejrzewam , że chodzi raczej o moc cieplną oddawana do otoczenia> przez płytę grzejną , czyli np 5kW do otoczenia oraz 18Kw do układu> wodnego , czy mam rację ? Ma Pan rację. Jest to moc płyty grzewczej do gotowania. > 7. Czy za dopłatą i na zamówienie mogą Państwo wykonać kocioł Central> 23 z drzwiczkami ze stali nierdzewnej i z możliwością doprowadzenia> powietrza z zewnątrz ? Kocioł produkowany jest w jednym typie, bez możliwości stosowania innych rozwiązań. > 8. Jaki jest okres gwarancji i jakie elementy ona obejmuje , i w jakim> zakresie , na jakich warunkach ? Gwarancja wynoci 24 miesiące, na wszystkie podzespoły. Oczywiście uszkodzenia mechaniczne obudowy, termometru, uchwytów nie podlegają gwarancji > 9. Z jakich blach (jakiej grubości) jest wykonany korpus kotła ? Blacha kotłowa 4 mm Tak czy inaczej bez opinii UŻYTKOWNIKÓW tego kotła się nie obędzie. Dla mnie ten kocioł jest kuszącą propozycją, ponieważ nie mam kotłowni i muszę mieć centrum ogrzewania zamontowane w kuchni. Dodatkowo będę miał kuchnię kaflową z podkową i wszystko wpięte w bufor 1000L. Edytowane 21 Stycznia 2011 przez K160 Uzyskanie dodatkowych informacji od producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts