Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy piekarnik elektryczny podlaczyc na 230 czy sile ?

Recommended Posts

Nie róbcie sobie jaj z człowieka. Chodzi tu pewnie o podłączenie poszczególnych grzałek (pól grzejnych) do jednej lub różnych faz. Jest przynajmniej taka możliwość w mojej kuchni. Ja podłączę do różnych. Jest wtedy większa równomierność obciążenia i mniejsze przekroje przewodów (chociaż musi być pięciożyłowy zamiast trójżyłowego).

Nie róbcie sobie jaj z człowieka. Chodzi tu pewnie o podłączenie poszczególnych grzałek (pól grzejnych) do jednej lub różnych faz. Jest przynajmniej taka możliwość w mojej kuchni. Ja podłączę do różnych. Jest wtedy większa równomierność obciążenia i mniejsze przekroje przewodów (chociaż musi być pięciożyłowy zamiast trójżyłowego).

I kto tu sobie jaja robi.

Widziałes ty kiedyś poszczególne pola grzejne w piekarniku ??

Przeczytaj pytanie autora.

Zaraz za nim są rzeczowe odpowiedzi

niedawno to wałkowałem, i podłączyłem u siebie tak : płyta ceramiczna miała możliwośc podłączenia 1 2 lub 3 fazowego , piekarnik tylko 1 fazowo ( o tym jak można podłaczyć łatwo się przekonać, bo jeśli piekarnik ma tylko przewód 3 żyłowy , to nie ma innej możliwości jak 1 f ) , gniazdo pod kuchenkę miałem przygotowane 3 fazowe , 5-cio przewodowe , do 2 faz podłączyłem płytę , a trzecia faza zasila piekarnik . Zabezpieczenie jest 16 A

Skoro autor pytania pisze, że ma do wyboru podłączenie na 230 lub 400 to muszą być przynajmniej dwie grzałki.

Ale i tak możliwosć podłaczenia jest tylko na 1-fazę.

Piekarnik zakończony jest wtyczka i to na przewodzie 1,5mm2 !!!!!

Przeważnie (bo pewnie są wyjątki)

Piekarniki 3,3kW na przewodzie 1,5mm2 to lekkie przegięcie ale producent widać ma na to papiery.

gregor 456 wklej linka do katalogu producenta tego piekarnika (konkretnego modelu) to Ci koledzy napiszą co i jak.

Skoro autor pytania pisze, że ma do wyboru podłączenie na 230 lub 400 to muszą być przynajmniej dwie grzałki.

Ale i tak możliwosć podłaczenia jest tylko na 1-fazę.

Piekarnik zakończony jest wtyczka i to na przewodzie 1,5mm2 !!!!!

Przeważnie (bo pewnie są wyjątki)

Piekarniki 3,3kW na przewodzie 1,5mm2 to lekkie przegięcie ale producent widać ma na to papiery.

gregor 456 wklej linka do katalogu producenta tego piekarnika (konkretnego modelu) to Ci koledzy napiszą co i jak.

wtrące się do wątku z pytaniem:

u mnie będzie tylko piekarnik elektryczny, palniki na płycie będą gazowe, wobec tego do kuchni nie pociągnę instalacji 3fazowej tylko 1 fazową. Czy przewód 3x2,5mm2 taki jak do gniazdek wystarczy pod taki piekarnik np. 3,5kW ? Oczywiście już nic wiecej na tym obwodzie nie będzie.

W każdym markecie budowlanym, zalecają moce do 3 KW podłączać na 1,5 mm2 a więc mamy tutaj narodziny nowej świeckiej tradycji. Prawdopodobnie przyjęli tutaj założenie że nikt nie używa kuchenki elektrycznej non stop pełną mocą przez 24h/dobę więc teoretycznie kabel 1,5 mm2 wytrzyma sporadyczne obciążenie go mocą do 3 KW.

...

Co nie znaczy że mamy ich słuchać.

W dodatki jeden ma w domu piekarnik 3m od roździelnicy a drugi 30m więc i długość obwodów bardzo rózna.

Proponuję nie kobinować i używać tylko przewodu 3x2,5mm2.

Co do problemu autora wątku to stawiam że piekarnik kupi jednofazowy bo 90% piekarników na rynku przeznaczonych do domów jest jednofazowych.