Mags 21.09.2007 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Czas na podsumowanie kosztów stanu ZERO, dziś właśnie rozliczyliśmy faktury, były jakieś zwrotki również.Cały stan ZERO bez papierologii wyniósł- materiały - 16.284,--rozbocizna - 6.000,-RAZEM - 22.530,- Za materiały na ściany do tej pory- ściany zewn. - 7.280,-- ściany wewn.- 4.504,-- inne - 1.184,-razem materiały-12.968,-robocizna - 7.000,- Ten stan zero chyba nie był taki kosztowny, jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 22.09.2007 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Tak urósł nam domekhttp://img337.imageshack.us/img337/9403/025yg2.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 23.09.2007 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 http://img294.imageshack.us/img294/3794/gotowecianyjx8.png To ściana, którą trzeba było dokończyć. Także ściany zewn. wszystkie gotowe. Jutro start z działówkami i kominami. 2 tygodnie chyba im starczy, co? Zastanawia mnie teraz kiedy więźbę zamawiać, bo jak gotowe wiązary to napewno tak z dnia na dzień nie przyjadą. Trzeba sprawdzić. A o cenie narazie nie myślę, bo mnie głowa jeszcze rozboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 23.09.2007 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 http://img221.imageshack.us/img221/5228/044ti1.png Takie mamy rusztowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 26.09.2007 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Prace trwają na całego, pogoda fantastyczna. Ściany wewnętrzne rosną jak grzyby po deszczu. Deskowanie pod wieniec przygotowane.A tak to wygląda mniej więcej http://img406.imageshack.us/img406/6384/069wi8.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 01.10.2007 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Stagnacja na całego, ale na krótko Otóż czekamy na kominy (Leiera) i na beton na wieńce. Kominy może będą jutro, a beton dopiero w czwartek. Z tymi kominami to nie tak łatwo jakby się wydawało, niestety. Nie mam pojęcia co z wykończeniem nad dachem. Komin w kotłowni będziemy mieli ogromny, bo połączone będą ze sobą kanał spalinowy + 3 kanały wentylacyjne. I tak jak jeszcze chcielibyśmy go obudować cegłą to obwód byłby dużo większy. Taki komin byłby potworem panującym nad naszym dachem. No i psia kostka, nie wiem co teraz wybrać, czy oklejać ten komin płytkami klinkerowymi czy go otynkować. Dylemat na maksa, a i wiedza nijaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 01.10.2007 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Właśnie zadzwonił telefon i ... beton przywiozą na jutro, 2 dni wcześniej Na dodatek przyjedzie betoniarka z pompą, więc pompy dodatkowo nie trzeba będzie zamawiać, więc i koszt będzie niższy. Mam męża negocjatora Jakieś 3 m3 wyjdzie na ten wieniec, no cóż. Nawet jakby kominy nie dojechały na jutro to i tak chłopaki będą zajęci, a co, wolne mieli 4 dni to sobie wypoczęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 03.10.2007 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Wieńce schną, ścianki wewnętrzne się domurowują. Trzeba było przestawić jedną małą ściankę, więc ścianka wycięta na razie, postawiona będzie we właściwym miejscu we właściwym czasie. Ciągle męczą mnie te kominy. Jak je wykończyć? A tak wogóle to jeszcze nie przyszły. Od 3 dni nachodzą nas ludziska i zwiedzają wszystkie kąty. Otóż przyszła pora na sprzedaż mieszkania z późniejszym go opuszczeniem, by nie brać kredytu. Gdyby nie ten dach to nie sprzedawalibyśmy jeszcze mieszkania. Choć z drugiej strony coś czuję, że ceny osiągnęły już najwyższy pułap i właśnie teraz jest najlepszy okres dla sprzedających. No cóż zobaczymy co z tego wyjdzie, bo chętnych wielu, ale ten okres 10 miesięcy do przejęcia mieszkania tych ludzi odstrasza chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 06.10.2007 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Murarze zakończyli prace, ścianki wszystkie stoją, a kominów niestety jeszcze nie ma. Akcja sprzedaż mieszkania raczej zakończona, kupiec zmierza się z bankiem, może uda się za tydzień doprowadzić sprzedaż do skutku. Oby, bo tylko termin mojego urlopu wchodzi w grę. Także jest ok.Myślę, że w przyszłym tygodniu możemy spokojnie już dach zamawiać. Napewno na niego będziemy czekać. Wieńce dobrze zwiążą, ściany nieco przewieje i będzie git. Nowych zdjęć niet, bo baterie odmówiły współpracy z aparatem.To tyle na dziś.Aha, piękna dziś pogoda, cudowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 06.10.2007 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Zapłacono za- deski - 800,-- wapno w płynie - 80,-- robocizna - 3500,- KOSZTY PAPIEROLOGIA - 6885,-STAN ZERO - 16.284,- + robocizna 6000,-ŚCIANY - 13.848,- + robocizna 10.500,- RAZEM53517,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 08.10.2007 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Nic się nie dzieje na budowie, kompletnie nic. Kominy dopiero na czwartek, tyle już czekamy Dach przyjdzie nam zamawiać za niedługo, ale termin realizacji jest dla nas jeszcze nieokreślony, więc narazie głęboka cisza. Za tydzień urlop , trzeba się dobrze zorganizować na kolejny etap budowy. Mamy nadzieję, że uda nam się położyć i przykryć dach przed zimą. A powiadają, że zima będzie surowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 11.10.2007 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Kominy dojechały ! No niemożliwe, po takim czasie. No ale to jeszcze nic. Na dach będziemy ponoć czekać jakiś miesiąc. Także czuję w kościach, że nie zdążymy przed zimą. W połowie listopada może być już nieciekawie z pogodą Kominy będą montowane dopiero w środę, bo nasza ekipa poderwała już inną robotę. No i dobrze, bo chłopaki zdolne naprawdę. Jeszcze zostaną do wymurowania ścianki szczytowe, ale to jak będzie dach. No i teraz już zaczynam się lekko denerwować jak to wszystko pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 16.10.2007 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Z urlopowego centrum dowodzenia melduję się i donoszę, że misja DACH została rospoczęta , ale niestety to tyle, zakończenie tego odcinka nie ma określonej daty , ustalono mniej więcej na za 2 miesiące Także zima mi da niestety popalić, a tak się staraliśmy. Zaliczka na dach 5000,- wpłacona Cała więźba wyjdzie jakoś 11-12 tys już z transportem i montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 19.10.2007 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Urlop urlopem a ja ciężko pracuję. Taka ze mnie mrówka robotnica, no co zrobić Wczoraj ruszyłam na poszukiwania dachówek. Niby już wiedziałam co chcę, jaki kolor. No i masz babo placek. Jak zobaczyłam dachówki z bliska, to stwierdziłam, że nic mi się nie podoba I teraz już sama nie wiem. Czasu na decyzję mam trochę, bo więźba przyjedzie za 2 miesiące, ale to nie zmienia faktu, że te wszystkie dachówki wyglądają tak okropnie Niedaleko nas wybudowano 2 nowe domy, których czarne dachy są wręcz przepiękne. Chyba poprostu podejdę i zapytam co ludzie mają na dachu, zamówię i nie będę więcej jeździć po składach i szukać. Ani czasu za bardzo, ani celu, bo pewnie wszystkie dachówki będą mnie tak straszyć z bliska. A poza tym to mamy już dekarzy i to w bardzo przystępnej cenie. To już 3 lub 4 ekipa do położenia dachówki, z którą warto rozmawiać. Nie wiem tylko jeszcze czy cena podana przez tych ostatnich zawiera koszt montażu rynien i podbitki. Najważniejsze jest jednak to, że ekipa ma czas w grudniu i może u nas zacząć jak tylko będziemy gotowi. No ale ta pieruńska więźba psuje wszystko, bo na samą myśl o takim przestoju szlak mnie trafia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 25.10.2007 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Dawno mnie tu nie było, ale tak mnie nerwy szarpały za ten dach, że nawet nie chciało mi się tu zaglądać, by sobie nie przypominać. No ale i tak nie pomogło, przygnało mnie tu tak czy inaczej Kominy nie były murowane wczoraj, chyba będą je stawiać w weekend. Sama już nie wiem, ale co mi tam mogę poczekać, dachu i tak nie mam Za dobrze szło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 29.10.2007 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Dziś rozliczyliśmy się z hurtownią. Zwróciliśmy trochę materiałów, których nie zużyliśmy, również palety po bloczkach przyjęli nam spowrotem, bo nawet za nie płaciliśmy. Zwrócona kasa pokryła koszty kominów i jeszcze stówka została w kieszeni Koszty poniesione do tej pory 58.417,- Wczoraj robiłam sobie wizualizacje w takim beznadziejnym programie, że nawet nie śmiem tu tego zamieszczać. Chciałam tylko sprawdzić ustawność wszystkich pomieszczeń. No i wyszło na to, że dom jest dal nas w sam raz Zastanawiamy się też nad poddaszem. Jest nieużytkowe i takie pozostanie, bo 120m2 w parterze stnowczo nam wystarczy. Ale może jednak jakiś właz na strych zamontować i trzymać tam niepotrzebne graty, już sama nie wiem czy to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 30.10.2007 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Zamówiliśmy cegły na komin. Ryzykujemy, może nam się komin nie zawali. No nie, oczywiście żartuję. Chodzi o to, że gotowe kominy systemowe mają to do siebie, że ciężko je ładnie wykończyć, kiedy brak stropu na którym można oprzeć cegły obudowujące komin. O płytkach nie było też raczej mowy, bo ze względu na temperatury spalin mogłyby odpadać (choć nie koniecznie). O tynkowanym kominie nie marzę raczej. Wymyśliliśmy więc, że jednak komin od samej podstawy obudujemy betonem komórkowym, a ponad poddaszem obłożymy cegłą klinkeirową. Także cegła kupiona, czeka na swoją kolej. Czarna z CRH Klinkier. Koszt 550,- Ponadto kupiliśmy odskraplacz do kominów Koszt 290,- Do wydatków jeszcze dojdzie zaprawa do cegły i bloczki bk i już wiem, że zmieściliśmy się w przewidzianym kosztorysie na tym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 31.10.2007 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Małe sprostowanie odskraplacz kosztował nas 313,- , a do klinkieru doliczam jeszcze bk, o którym pisałam wcześniej, a więc razem 651,- Dostaliśmy wycenę na Brassa troszkę poniżej ceny katalogowej a więc: - dachówka podstawowa - 2,70 - dachówka krawędziowa - 19,90 - dachówka wentylacyjna - 34,40 - gąsiory - 13,60 - denko gąsiora - 50,- Teraz zastanawiamy się nad folią Tyvek. Brać ją czy tańszą? Ta tańsza jest tańsza o jakieś 250 - 260 zł (dla naszego dachu - 200m2) Szukamy już rynien i innych dupereli Dekarze zaklepani na grudzień Robocizna wyniesie nas 6000,- z obróbkami Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim strychem Jak jeszcze Wam powiem, że wysokość w szczycie ma 3 metry, to mi się w głowę każecie pewnie puknąć, że ja się jeszcze zastanawiam. No tak tylko, że ja nie chciałam mieć takiego wysokiego poddasza, tylko po zmianie kąta nachylenia dachu tak się to porobiło Piękne poddasze bym tam miała, ale kto by to ogrzewał Miało być ekonomicznie, wygodnie i funkcjonalnie. Lepiej trzymajmy się planu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 04.11.2007 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Po przeszło 3 tygodniach postoju ruszyliśmy znów pełną parą Chciałabym Nic z tych rzeczy. Murarze owszem i przyjechali wczoraj i wymurowali nam komin, a raczej jego kawałek. Do wysokości ścian jak narazie, ale zawsze to coś. Komin został okryty folią, ale nie wiem czy to coś da jak zawieje i zamiecie http://img100.imageshack.us/img100/6136/komin01aj6.jpg Narazie to tyle, komin kończyć będą jak dach przyjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 04.11.2007 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 A jakby kto pytał, to komin jest systemowy obudowamy betonem komórkowym, który stworzy podstawę dla cegieł klinkierowych, co bym miała ten komin ładniusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts