Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy sobie domek

Recommended Posts

Bogdan z moim tatą malują podbitkę. Daszek na ganek przywieziony na budowę, jutro montaż.

Ciągle przeglądam łazienki. Już chyba napewno wiem co chcę :roll:

I nie jest to żaden z wcześniejszych pomysłów :lol:

Kobieta zmienną jest :oops:

Do przeprowadzki 104 dni :o

Zamierzamy zdążyć ze wszystkim 8)

A potem wakacje, nie mogę się doczekać.

• Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Mags

242

No i zonk :evil: Dekarze się nie wyrobili i przyjdą jutro. No dobra, ten jeden dzień nas nie zbawi.

Pogoda sprzyja schnięciu tynków.

Chcieliśmy dekarzy zatrudnić do robienia nam sufitów, bo tym się też zajmują. Niestety mają zawalone terminy. No więc prawdopodobnie będziemy robić to sami, jak to było w pierwotnym planie. Tylko czasu brak na wszystko :evil:

I znowu zonk :evil: :evil: :evil: Dekarze nie przyjdą. Czy to naprawdę człowiek nie może sobie nic już zaplanować? Po świętach niby mają przyjść. Jeszcze im wierzę.

Alllle !!! Mamy kaloryfery :D I to już w nowym domu. Już coraz rzadziej używam słowa budowa :lol: , bo w sumie to już dom stoi, nie?

Kaloryfery oczywiście czekają na swój czas, ale są!

Wczoraj zaczął padać śnieg :o

Taka niespodzianka, a już tak wiosennie było. Czyżby śnieg pomylił święta? Na Boże Narodzenie go u nas nie było.

Pomimo iż ekipa dekarzy wystawiła nas do wiatru, dom nie został zamknięty na cztery spusty i dziś cały dzień mój tata w zimnie :cry: robił podłogę na poddaszu. Płyty OSB są więc już przybite i teraz dopiero widać ile tam miejsca.

Dobrze, że zdecydowaliśmy się na ten strych :D

Kolejne prace polegać będą na ocieplaniu stropu wełną i mocowaniu profili dla płyt g-k. I tu znowu tata pomoże, bo nikogo nie znaleźliśmy. Zaraz po świętach dom będzie pełen ludzi, bo i tata pewnie jeszcze będzie robił sufity, Bogdan - centralne , a dekarze - ganek. To się będzie działo :roll:

Pierwszy dzień wiosny, a tu taka pogoda :evil: Na budowie cisza do przyszłego tygodnia :cry: Przynajmniej odpoczniemy wszyscy w święta :D Na to też trzeba mieć czas. Człowiek ciągle gdzieś pędzi, czasu mu brakuje. A tak to chociaż 3-4 dni spędzi na lenistwie :lol: Nie mogę się doczekać tego NICNIEROBIENIA :lol:

Święta minęły spokojnie ale wesoło. Ja to taki jednak żywioł jestem, że siedziałam przy stole, a myślami to już tam na budowie byłam i wykańczałam pokoje :lol: No w sumie w niedzielę wielkanocną nie obyło się bez nalotu na domek, trzeba było przecież dotknąć ścian, nie mogłam czekać do wtorku :roll:

A dziś przynajmniej wiem co i jak i mogę tu śmiało napisać - JESTEM ZADOWOLONA 8)

Dziś przywiozą wełnę z PSB i tata z pomocnikiem Tadkiem już tam czekać będą, żeby ją od razu układać. No czasu nie marnujemy. A ja chyba dziś i jutro spędzę na szukaniu płytek. Wiem co chcę, będzie łatwiej.

Poza tym muszę załatwić i to koniecznie:

- zamówić z montażem przydom. oczyszczalnię ścieków

- zamówić z montażem rekuperator

Miał to robić Bogdan, ale się nie wyrobimy. Poza tym teren miał być wyrównywany dziś albo jutro, zabrany humus co już nam na działce kiśnie od września, ale pogoda na to nie pozwala :evil:

To się dzisiaj napisałam :o :lol:

Byłam dziś w Castoramie i Nomi za płytkami do łazienek. Do dużej znalazłam te co chciałam, do małej niestety nie. Ale za to do kotłowni znaleźliśmy. Jutro kupno, bo zabrać się nie mogliśmy dzisiaj. Schody strychowe też jutro z tego samego powodu. Ja to chciałam wszystko już dziś kupić od razu :lol: 8)

Bardzo jestem zadowolona z tych płytek, że już coś, że zaraz będą zmiany, że do przodu.....

Znowu byliśmy na zakupach. Kupiliśmy wreszcie te schody strychowe, a także kafelki do kotłowni.

A na budowie udało się dziś:

- dokończyć dach - przyszli dekarze dziś położyć 7 dachówek brakujących :o

- ułożyć trochę wełny

Nie udało się przez pogodę zrobić ganku :evil: :evil: :evil: Czy ja go kiedyś będę miała?

Czy to koniec zimy? Powiedzcie, że tak. Nie jest chyba nikomu na rękę taka pogoda. Dziś było coprawda pięknie, słoneczko, ale chłodno, a rano mróz. Nie da się w takich warunkach pracować :cry: I choć mój tata walecznie mierzy się z wełną na poddaszu, to i tak mi go żal :oops:

Ciągle szukamy rekuperatora i oczyszczalni, tempo zawrotne, ale jakoś przedstawicieli w naszym regionie brak. Chyba, że źle szukam. Następni od rekuperacji biorący udział w konkursie - są panowie aż z Wrocławia. Dziś wysyłamy im rzuty budynku.

Pogoda dziś piękna była, nieprawdaż? Wełna ciągle się układa, może jutro skończą

http://img232.imageshack.us/img232/3943/01wenays1.jpg

A teraz Panie i Panowie! Oto nasz ganek :o :evil: :lol:

http://img252.imageshack.us/img252/2909/030daszekig6.jpg

Czy ja prosiłam o te frezy? Odpowiedź brzmi NIE

I co teraz? Nadbitka już stracona, przybita. Teraz trzeba zamówić znowu drzewo i to obudować :evil: I znowu niepotrzebne koszta :cry:

Wylewki zamówione, połowa kwietnia. Do tej pory trzeba się uwinąć z CO i odkurzaczem. No i oczywiście strop ma być ready, bo rekuperator też ma przyjechać w połowie kwietnia. Wszystko na raz.

Dekarze postawieni w stan gotowości 8) Przerobią ganek :D No, i to mi się podoba.

Właśnie postanowiliśmy zaadoptować poddasze. Tak, była o tym mowa, ale...

Zaszły zmiany. Poddasze będzie przedzielone na pół. W jednej części będzie planowany wcześniej strych - na pierdołki. Wejście z korytarza. Druga część poddasza z wejściem z pokoju będzie poddaszem użytkowym - ok.20 m2. Oznacza to, że Weroniki pokój będzie miał 2 poziomy :D Trzeba tylko wykuć otwór okienny w ścianie szczytowej i pociągnąć centralne. Oczywiście elektrykę też, z elektrykiem trzeba się znowu spotkać 8) Mam nadzieję, że nie będzie problemów.

Tym sposobem dom się powiększy do ponad 140m2

Dzisiaj wolne od prac wykończeniowych. Żeby jednak coś się działo, Bogdan spotkał się z panem od oczyszczalni. Lada moment zaczną, oby tylko pogoda dopisała :roll:

Kurcze, trzeba się wreszcie podłączyć do prądu i wody. Jakoś ciągle z tym zwlekamy :oops:

A do przeprowadzki 3 miesiące :o

Dziś mieliśmy miłych gości na budowie, szkoda, że mnie nie było :cry:

Do przeprowadzki 90 dni, o matko przenajświętsza.

Plan na przyszły tydzień

- dokończyć układanie wełny

- rozłożyć podłogówkę

- centralny odkurzacz

- przypilnować ganku :evil:

Plan ambitny 8)

Dziś Bogdan zwozi na budowę wszystko co potrzebne do centralnego. Niestety dopiero jutro zaczynają z montażem. Ma dwóch młodych pomocników. Tata z Tadkem walczą z poddaszem. Wełna ułożona, zaczęli z profilami, miejsce na właz wycięte, bo przeniosłam w inne miejsce :roll:

Zamówiliśmy płytki w zeszłym tygodniu. Teraz się okazało, że pomarańczowych braknie. Trzeba zamówić więcej. Mam nadzieję, że przyślą z tej samej lini produkcyjnej i niebędzie żadnych różnic w odcieniu

To matta z Opoczna, u nas będzie w dużej łazience.

http://img266.imageshack.us/img266/5488/azienkaopocznomattaar0.jpg

Dwa dni temu zmieniłam ustawienie wanny i prysznica. Bogdan się nie załamał na moje szczęście :lol:

Ciągle czekamy na wiadomości o reku. POŚ mają nam montować tak szybko jak tylko znajdą koparkę gdzieś u nas na wsi :lol: Więc może to być jutro, a może nie :roll:

Jeszcze o nowych kosztach związanych z budową domu.

- impregnat - 62,-

- zaliczka za daszek - robocizna - 700,- reszta jak mi go poprawią

- beton na tarasy i schody - 1.757,-

- piasek - 380,-

Razem 115.932,-

Policzyłam, że sam beton kosztował nas 10 tys. Piasek też sporo. Jak dla mnie to dużo. Już nawet nie chcę myśleć o ziemi, którą trzeba będzie nawieżć na działkę. Dużo jej potrzebujemy :cry:

Na budowie dziś tłoczno, hoho, jak nigdy. Tata z Tadkiem, Bogdan z chłopakami, dekarze do ganku. No właśnie, ciekawa jestem jak im ten ganek teraz wyjdzie. Niech się mają na baczności, bo ja tu czuwam 8)

Praca wre, pogoda sprzyja. Nawet grilla robili na obiad :o Nie za dobrze im tam wszystkim? :lol:

Nareszcie nam przerobili ganek :D Nie podobają mi się tylko te filarki, są za cienkie :evil: Chyba je obuduję klinkierem :-?

http://img166.imageshack.us/img166/6105/015ganekfq3.jpg

Sufity ciągle się robią

http://img337.imageshack.us/img337/5712/02stelaeza4.jpg

A tu widać już rury do odkurzacza centralnego. Chyba fotografa ktoś szturchnął :lol:

http://img237.imageshack.us/img237/3663/01odkurzaczcentralnydl4.jpg

Wczoraj chłopaki naprawdę się spisali. Dziś kończą wodę i rozprowadzają kanalizcję. Wszystkie grzejniki - szt.4 zamontowane. Z podłogówką musimy się wstrzymać kilka dni, bo wylewki od razu chcemy robić. Jeśli teraz ułożymy podłogówkę, to bez wylewek nie będzie można po tym chodzić, więc roboty inne staną w miejscu.

Dziś oczywiście sobota robocza. A słoneczko ciągle świeci :D