Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MASZ DWOREK?

an-bud

Recommended Posts

waldibmw

Ten awatarek, to Ci się zepsuł, czy to tak specjalnie miało być? :roll: :roll: :roll:

:D :D :D

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A docelowo po remoncie???????????
tak na 100% to nie mam pojęcia. Zmieniają się ceny nośników energi, nowe

technologie tanieją. staram się tak zrobić remont aby w każdym momencie można coś zmienić nie ponosząc większych kosztów, trzeba być elastycznym. Obecnie zakładam że będą na parterze 2 kominki powietrzne (każdy obsługuje ponad 100 m2 ) i docelowo trzeci kominek z płaszczem wodnym dublujący ogrzewanie parteru (220m2--680m3) ale połaczony z kotłownią z....?

możę słoneczne, albo wiatrowe, czytałem że będzie to w niedalekiej przyszłości tańsze. w tej chwili postawiłem na dobre ocieplenie i jeżeli po zamontwniu rekuperatora spalę w kominku poniżej 5mp.

drewna w sezonie (na ogrzanie 220m2 parteru) to takie palenie będzie jeszcze prawie przyjmnością. :D słyszałem o przypadkach puszczania z dymem w kominku 30mp na sezon :( i to przy 150m2 do ogrzania.

Pytam sie bo mam caly czas dylemat co robic??mam 300m2 na dole Gory narazie poza ociepleniem nie ruszam.Napewno zrobie reku i normalny duzy kominek( reku rozprowadzi z niego cieplo)napweno podlacze smieciaka bo go juz mama w kotlowni i normalne centralne i dalej niewiem.......
też piętra nie ruszam, wystarczy nam parter. łączenie reku z kominkiem jest złym rozwiązaniem, reku ma wyciągać powietrze z mokrych pomieszczeń i wtłaczać na suche pomieszczenia. Wybór CO zależy od kasy, kasy, kasy i zapotrzebowania budynku na ciepło.

waldibmw

Ten awatarek, to Ci się zepsuł, czy to tak specjalnie miało JEST to moje najbardziej aktualne foto! Tak poprostu wygladam !Niekazdy mosi byc piekny !!!!!! :D :oops: :wink:

właściwie nie chodziło mi o piękno, bo dla każdego pięknem jest coś innego, natomiast mam wrażenie, że poprzedni był z "motórkiem" jakimś i trochę lepszego dziennego światła użyto do zrobienia fotki. (a może to nie Ty?)

ps ten obecny wygląda, jakby Cię ktoś przez dno szklanki oglądał :wink:, ale może to zamierzony efekt??? :roll:

Adam -mk napisal ze wlasnie reku przy okazji rozprowadzi cieplo po domu!? to ja juz nic nie lapie
a Masz od Adama instrukcję? inne ilości pow. potrzebne są do wentylacji inne na ogrzewanie, a do tego trzeba to wymuszać i to jest dyskwalifikujące łaczenie tych systemów. chyba że się to połączy z automatyką, ja to czarno widzę :(

waldibmw

Ten awatarek, to Ci się zepsuł, czy to tak specjalnie miało JEST to moje najbardziej aktualne foto! Tak poprostu wygladam !Niekazdy mosi byc piekny !!!!!! :D :oops: :wink:

właściwie nie chodziło mi o piękno, bo dla każdego pięknem jest coś innego, natomiast mam wrażenie, że poprzedni był z "motórkiem" jakimś i trochę lepszego dziennego światła użyto do zrobienia fotki. (a może to nie Ty?)

ps ten obecny wygląda, jakby Cię ktoś przez dno szklanki oglądał :wink:, ale może to zamierzony efekt??? :roll:

TO ja !! Kupilem nowy aparat cyfrowyi syn probowal jego mozliwosci......Za pare dni zmienie :p

pomysły na urządzenie wnętrz i ogrodu mamy bardzo mgliste.

Jesli bedziecie chcieli to w sprawie ogrodu moge cos doradzic, choc nie obiecuje, ze to bedzie juz natychmiast, bo my tez wlasnie budujemy.

Moze trzeba by pogrzebac w archiwach i poszukac kto w tamtym czasie projektowal ogrody w okolicy.

Piekny :-))

Jesli bedziecie chcieli to w sprawie ogrodu moge cos doradzic, choc nie obiecuje, ze to bedzie juz natychmiast, bo my tez wlasnie budujemy.

Moze trzeba by pogrzebac w archiwach i poszukac kto w tamtym czasie projektowal ogrody w okolicy.

dodre rady zawsze się przydadzą, mam w jednej firmie układ, może uda się w zime załatwić tanio projekt.

dodre rady zawsze się przydadzą, mam w jednej firmie układ, może uda się w zime załatwić tanio projekt.

A chcesz miec raczej nowoczesny ogrod czy rewaloryzacje? Inwentarke juz ci ktos zrobil?

:( taki aby prawie nic nie robić, no ostatecznie trawę ciąć.

a jaki styl? moze warto odtworzyc dawny ogrod i park?

Co do trawy - troche strzelam, ale wydaje mi sie, ze kiedys sie tak nie kosilo nalogowo jak w naszych czasach. W sklepach juz sa specjalne mieszanki nasion potrzebnych do zalozenia tzw. laki kwietnej. Ja sie kiedys uczylam rewalorki z ksiazki: Longin Majdecki, Konserwacja i rewaloryzacja zabytkowych założeń ogrodowych, Warszawa 1993. Byly w niej chyba przyklady takich mieszanek. Poza tym to byl bardzo wysokiej klasy specjalista. W sprzedazy pokazala sie tez wlasnie "Historia ogrodow" tego samego autora, ale dla Was potrzebny bylby II tom (w przygotowaniu) albo stara jednotomowa wersja. Pasjonujaca, ale dla fanatykow ;) Moga byc tez "Ogrody polskie" Gerarda Ciolka. Namawiam do poogladania sobie starych planow i zdjec, zrobienia inwentaryzacji drzew i wtedy do podjecia decyzji.

:( taki aby prawie nic nie robić, no ostatecznie trawę ciąć.

a jaki styl? moze warto odtworzyc dawny ogrod i park?

Co do trawy - troche strzelam, ale wydaje mi sie, ze kiedys sie tak nie kosilo nalogowo jak w naszych czasach. W sklepach juz sa specjalne mieszanki nasion potrzebnych do zalozenia tzw. laki kwietnej. Ja sie kiedys uczylam rewalorki z ksiazki: Longin Majdecki, Konserwacja i rewaloryzacja zabytkowych założeń ogrodowych, Warszawa 1993. Byly w niej chyba przyklady takich mieszanek. Poza tym to byl bardzo wysokiej klasy specjalista. W sprzedazy pokazala sie tez wlasnie "Historia ogrodow" tego samego autora, ale dla Was potrzebny bylby II tom (w przygotowaniu) albo stara jednotomowa wersja. Pasjonujaca, ale dla fanatykow ;) Moga byc tez "Ogrody polskie" Gerarda Ciolka. Namawiam do poogladania sobie starych planow i zdjec, zrobienia inwentaryzacji drzew i wtedy do podjecia decyzji.

dzięki, troszkę pomyślę i się dokształcę