Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MASZ DWOREK?

an-bud

Recommended Posts

Wdepnąłem przypadkiem, bo czasem lubię się popętać i poszukać ciekawostek.

Wyjaśniam.

MOŻNA zrobić sobie DGP.

Ale to się robi z głową i z naprawdę nie każdych materiałów.

Jak się ma reku, to zalecałbym wychwytywanie czapy gorącego powietrza spod sufitu pomieszczenia z kominkiem jednym wywiewem i wtedy reku uśredni temperatury a nawiew poniesie je po całym obiekcie.

Nie należy jednak mylić tego z ogrzewaniem nadmuchowym, bo to coś zupełnie innego!

Trudno też nazwać ten sposób WPROST ogrzewaniem. To raczej sposób wspomagania ogrzewania przez nawiew ciut cieplejszego powietrza.

Wywiewamy +20stC (generalnie) z domieszką +50st (na przykład).

Nawiewamy więc? Powiedzmy 23stC. Za to wszędzie, gdzie są nawiewy.

1 kubatura/godz to o wiele za dużo na wentylację w warunkach "normalnych"

1 kubatura/godz to o wiele za mało dla ogrzewania powietrznego - nadmuchowego.

Tylko...

Jak się robi recyrkulację, to zaczynają się schody...

Życie w przeciągu nie każdego bawi...

Adam M.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wdepnąłem przypadkiem, bo czasem lubię się popętać i poszukać ciekawostek.

Wyjaśniam.

MOŻNA zrobić sobie DGP.

Ale to się robi z głową i z naprawdę nie każdych materiałów.

Jak się ma reku, to zalecałbym wychwytywanie czapy gorącego powietrza spod sufitu pomieszczenia z kominkiem jednym wywiewem i wtedy reku uśredni temperatury a nawiew poniesie je po całym obiekcie.

Nie należy jednak mylić tego z ogrzewaniem nadmuchowym, bo to coś zupełnie innego!

Trudno też nazwać ten sposób WPROST ogrzewaniem. To raczej sposób wspomagania ogrzewania przez nawiew ciut cieplejszego powietrza.

Wywiewamy +20stC (generalnie) z domieszką +50st (na przykład).

Nawiewamy więc? Powiedzmy 23stC. Za to wszędzie, gdzie są nawiewy.

1 kubatura/godz to o wiele za dużo na wentylację w warunkach "normalnych"

1 kubatura/godz to o wiele za mało dla ogrzewania powietrznego - nadmuchowego.

Tylko...

Jak się robi recyrkulację, to zaczynają się schody...

Życie w przeciągu nie każdego bawi...

Adam M.

dlatego lepsze rozwiązanie to osbno, wentyluję tyle ile potrzeba i palę w kominku tyle ile chcę :) jestem za upraszczaniem, im prościej tym taniej :lol: kominek działa super, rekuperator- jak będzie na niego kasa :lol:

pozdrawiam Jurek A

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
pod moim nickiem, zmienił się opis :evil: . wytropiłem winnych " wrobienia" winni to:..... kilku Forumowiczów i Redakcja. a było to przed samymi świętami. obecnie szykuje się następny "numer" "zakwitł" zaraz po nowym roku :) wiem co, ale kto w tym maczał palce? 1. Redakcja 2. ???...

Jak to się nam jednak wymagania zmieniają: moja Babcia zawsze przez calą zimę miała 14 st. C. To znaczy - tyle było po obiedzie, jak do niej przychodziłem - "piec jak ogień!" mówiła. Jak kiedyś jej napaliłem i z trudem termometr zlapał 17 st C to był "upal, że nie można wytrzymać" i "uważaj, bo piec wysadzisz!". Rano zawsze na bosaka odmiatała śnieg ze schodów. Rano bywało 11, 9, 7... W szczególnie ostre zimy zdarzał się rano cienki lodek na wiadrze z wodą. Wiadro stało przy piecu. Babcia dożyła 86 lat :) nam u niej jakoś też nie było zimno.

Czasy się zmieniają - teraz poniżej 21 st nie jest mi ciepło....

Witam. no tak :roll: mieliśmy dziś wizytację naszej ruinki, zapowiadaną wcześniej. Zdążyłem troszkę "odgruzować" domek i teren, jak wypadło? Będzie fotoreportaż w MURATORZE :oops:

:D :D :D :D :D :D

Gratulacje. :D

Witam,

tak sobie przeglądam forum i trafiłem na ten wątek.

Nie wiem czy możemy nasz przyszły dom nazywać dworkiem - miejscowi mówią na to pałacyk.

Dom nie jest taki stary jak niektórych na tym forum. Z tego co wiem powstał w 1908 roku. Po wojnie zrobiono z niego szkołę - teraz będziemy mieszkać w nim my i jeszcze dwie rodziny :) i już się nie mogę doczekać.

kilka zdjęć wrzuciłem tu: http://foto.onet.pl/hp54w,vkvvccc0kgkm

Pozdrawiam

Grzegorz

Grehor, udało się otworzyć. :o super chałupa, szkoda, że nie bedziecie w nim sami. Gratuluję i trzymam kciuki. Pewnie przed Wami dużo pracy. Trzymajcie się i pytajcie. Pomożemy. :wink: :D