adam_mk 07.12.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Wdepnąłem przypadkiem, bo czasem lubię się popętać i poszukać ciekawostek.Wyjaśniam.MOŻNA zrobić sobie DGP. Ale to się robi z głową i z naprawdę nie każdych materiałów.Jak się ma reku, to zalecałbym wychwytywanie czapy gorącego powietrza spod sufitu pomieszczenia z kominkiem jednym wywiewem i wtedy reku uśredni temperatury a nawiew poniesie je po całym obiekcie.Nie należy jednak mylić tego z ogrzewaniem nadmuchowym, bo to coś zupełnie innego!Trudno też nazwać ten sposób WPROST ogrzewaniem. To raczej sposób wspomagania ogrzewania przez nawiew ciut cieplejszego powietrza.Wywiewamy +20stC (generalnie) z domieszką +50st (na przykład).Nawiewamy więc? Powiedzmy 23stC. Za to wszędzie, gdzie są nawiewy. 1 kubatura/godz to o wiele za dużo na wentylację w warunkach "normalnych"1 kubatura/godz to o wiele za mało dla ogrzewania powietrznego - nadmuchowego.Tylko...Jak się robi recyrkulację, to zaczynają się schody...Życie w przeciągu nie każdego bawi...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczas 07.12.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 DGP???Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie tego skrótu?pls. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Wszędzie tu tego pełno! Dystrybucja Gorącego Powietrza... Taka opalarka robiona kominkiem... Wiesz co to opalarka? Widziałeś w markecie.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 07.12.2007 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 an-bud, pozdrawiam serdecznie Wiesz, co chcesz osiągnąć a na porady patrz...tylko nie na mój avatar Pozdrawiam królik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.12.2007 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 an-bud, pozdrawiam serdecznie Wiesz, co chcesz osiągnąć a na porady patrz...tylko nie na mój avatar Pozdrawiam królik poprzednio był zajefajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.12.2007 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Wdepnąłem przypadkiem, bo czasem lubię się popętać i poszukać ciekawostek. Wyjaśniam. MOŻNA zrobić sobie DGP. Ale to się robi z głową i z naprawdę nie każdych materiałów. Jak się ma reku, to zalecałbym wychwytywanie czapy gorącego powietrza spod sufitu pomieszczenia z kominkiem jednym wywiewem i wtedy reku uśredni temperatury a nawiew poniesie je po całym obiekcie. Nie należy jednak mylić tego z ogrzewaniem nadmuchowym, bo to coś zupełnie innego! Trudno też nazwać ten sposób WPROST ogrzewaniem. To raczej sposób wspomagania ogrzewania przez nawiew ciut cieplejszego powietrza. Wywiewamy +20stC (generalnie) z domieszką +50st (na przykład). Nawiewamy więc? Powiedzmy 23stC. Za to wszędzie, gdzie są nawiewy. 1 kubatura/godz to o wiele za dużo na wentylację w warunkach "normalnych" 1 kubatura/godz to o wiele za mało dla ogrzewania powietrznego - nadmuchowego. Tylko... Jak się robi recyrkulację, to zaczynają się schody... Życie w przeciągu nie każdego bawi... Adam M.dlatego lepsze rozwiązanie to osbno, wentyluję tyle ile potrzeba i palę w kominku tyle ile chcę jestem za upraszczaniem, im prościej tym taniej kominek działa super, rekuperator- jak będzie na niego kasa pozdrawiam Jurek A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczas 16.12.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Ok. Thx. Nie potrafiłem tylko znaleźć nigdzie co to DGP, no a opalarka to chyba takie coś do opalania tyko myślałem że to na UV a nie na g.powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.01.2008 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Witam. Dawno tu nikt nie zaglądał zbieram energię, byle do wiosny Tej zimy Gosia pilnuje temperatury w domu przestawiła na 23, 24 stopnie można się przyzwyczaić tylko opału ubywa dość szybko poszło już 3m przestrzenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 14.01.2008 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 pod moim nickiem, zmienił się opis . wytropiłem winnych " wrobienia" winni to:..... kilku Forumowiczów i Redakcja. a było to przed samymi świętami. obecnie szykuje się następny "numer" "zakwitł" zaraz po nowym roku wiem co, ale kto w tym maczał palce? 1. Redakcja 2. ???... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 14.01.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 poszło już 3m przestrzenne E tam, u mnie kubiczny leci co chwilę - na szczęście gazu... Ten sam układ: 23 najniższa akceptowalna, choć daleko lepiej byłoby 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 14.01.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 My wynajmujemy parter w domku i sterownik niestety jest na gorze u wlascicieli. Temperature mamy zwykle 18-18,5 stopnia w rzadkich porywach do 21,5. Efekt - przy 19,5 jest nam juz cieplo, a przy 22 zaczynamy intensywnie wietrzyc. Ale 18 stopni w nocy i rano przy wstawaniu to trauma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 14.01.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Jak to się nam jednak wymagania zmieniają: moja Babcia zawsze przez calą zimę miała 14 st. C. To znaczy - tyle było po obiedzie, jak do niej przychodziłem - "piec jak ogień!" mówiła. Jak kiedyś jej napaliłem i z trudem termometr zlapał 17 st C to był "upal, że nie można wytrzymać" i "uważaj, bo piec wysadzisz!". Rano zawsze na bosaka odmiatała śnieg ze schodów. Rano bywało 11, 9, 7... W szczególnie ostre zimy zdarzał się rano cienki lodek na wiadrze z wodą. Wiadro stało przy piecu. Babcia dożyła 86 lat nam u niej jakoś też nie było zimno. Czasy się zmieniają - teraz poniżej 21 st nie jest mi ciepło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.01.2008 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 do wszystkiego można się przyzwyczaić do lepszego łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.01.2008 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam. no tak mieliśmy dziś wizytację naszej ruinki, zapowiadaną wcześniej. Zdążyłem troszkę "odgruzować" domek i teren, jak wypadło? Będzie fotoreportaż w MURATORZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 18.01.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam. no tak mieliśmy dziś wizytację naszej ruinki, zapowiadaną wcześniej. Zdążyłem troszkę "odgruzować" domek i teren, jak wypadło? Będzie fotoreportaż w MURATORZE Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grehor 20.01.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Witam, tak sobie przeglądam forum i trafiłem na ten wątek. Nie wiem czy możemy nasz przyszły dom nazywać dworkiem - miejscowi mówią na to pałacyk. Dom nie jest taki stary jak niektórych na tym forum. Z tego co wiem powstał w 1908 roku. Po wojnie zrobiono z niego szkołę - teraz będziemy mieszkać w nim my i jeszcze dwie rodziny i już się nie mogę doczekać. kilka zdjęć wrzuciłem tu: http://foto.onet.pl/hp54w,vkvvccc0kgkm Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.01.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Chciałem... Nie otwiera mi się... Albo nie umiem? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grehor 20.01.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Chciałem... Nie otwiera mi się... Albo nie umiem? Adam M. Nie wiem czemu :/ wysłałem przez gg znajomemu link i normalnie otworzył. Może jeszcze być pod takim adresem: http://foto.onet.pl/hp54w Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.01.2008 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 jest w dużo, dużo lepszym stanie, od mojej ruinki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 20.01.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Grehor, udało się otworzyć. super chałupa, szkoda, że nie bedziecie w nim sami. Gratuluję i trzymam kciuki. Pewnie przed Wami dużo pracy. Trzymajcie się i pytajcie. Pomożemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts