Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MASZ DWOREK?

an-bud

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gagata A co rozumiesz pod pojęciem efektu termosu ? Każde ocieplenie od wew. czy zew. przypomina taki efekt. Zrobiłem analogicznie jak szkielet kanadyjski, chciałem mieć możliwie bardzo energooszczędny dom. Pisałem chyba wcześniej, mam 20 cm wełny na ścianach. Grubość ścian zewnętrznych wyszła 70 cm, ubyło też około 12 m2 z parteru, ale przy tym metrarzu to pryszcz :) Obecnie walczę nad wkładem kominkowym :) ale to przyjemność :) , będzie miał ponad 30kw

Zastanawiałem się komo moge zapytać, czy gdzie wystawić post z moim dylematem. Rzecz dotyczy dworku tzn. kolumn podtrzymujących ganek, a że tu sami dworkowi zapaleńcy więc padło na was.

Jak poszerzyć średnice słupów po wylaniu w tubie kartonowej. Mam je proste, otynkowane. Tynk odstrzelił troche i jest do naprawy,pewnie podczas tynkowania fachowcy dali nogi, poza tym lepiej podobają mi się tzw. beczki (ja je tak nazywam)

an-bud chyba jesteś budowlańcem jak dobrze wyczytałem, może masz na to rade.

an-bud - tak to określał nasz znajomy budowalniec... :wink: . Chodziło, jak pamietam, o zagrożenie skraplania wilgoci między ociepleniem a ścianą budynku... generalnie pamiętam z tamtej rozmowy wnioski, że NIE POWNNO SIĘ ocieplać od środka. To mnie zawsze martwiło, bo jak np ocieplić piekne stare domy (STODOŁY!) z poniemieckiej czerwonej cegły tak by zachowac tę fantastyczna elewację...??

A może .. to dotyczyło tylko ocieplania styropianem...?

Zaraz przejrzę Twój dziennik i dotrę do opisów techniki ocieplania!

an-bud - tak to określał nasz znajomy budowalniec... :wink: . Chodziło, jak pamietam, o zagrożenie skraplania wilgoci między ociepleniem a ścianą budynku... generalnie pamiętam z tamtej rozmowy wnioski, że NIE POWNNO SIĘ ocieplać od środka. To mnie zawsze martwiło, bo jak np ocieplić piekne stare domy (STODOŁY!) z poniemieckiej czerwonej cegły tak by zachowac tę fantastyczna elewację...??

A może .. to dotyczyło tylko ocieplania styropianem...?

Zaraz przejrzę Twój dziennik i dotrę do opisów techniki ocieplania!

Nie powinno się ocieplać od środka-tak uczyli starych fachowców :( mnie też :) Barzdzo ważne przy ocieplaniu od wew. wełną jest paroizolacja, dokładnie na zakłady, i KLEJONA, i jeszcze dodatkowo taśmą, nawet przejscia przewodów uszczenione taśmą klejącą. Dziś każde poddasze użytkowe to prawie "kanadyjczyk" :wink: Jeszcze pamiętać o sprawnej wentylacji !

Szablon to płat sklejki odpowiednio przycięty i przykładany dla kontroli, jak idzie robota.

Wielokrotnego (cztero, bo cztery kolumny) użytku.

Adam M.[/quote

Jak myślici trudno znaleść fachowca to tak nie typowej pracy. Pracochłonne to nie prosta ściana.

troszkę trzeba się pobawić, im lepiej wykonane szablony i bardziej przemyślane, tym mniej roboty. ( obrotowym by wyszło idealnie) Poszukaj coś o boniach, czeka mnie taka zabawa przy mojej ruince :)

and-bud no to juz jakos brzmi:-) to rozumiem!

jeden z moich wykładowców byłych opowiadał że chcial kiedyś (zona mu wybiła z głowy, jak to okreslił :D , dziś mocno żałują.. ) kupic piekna sotodołę na pieknej działce przerobic ja na dom w ten sposób, żeby (była bardzo duża) zbudową w środku jakby drugi dom - ściany z drewna w pewnym odstepnie od istniejących (sama pustka powietrzna byłaby już izolacja termiczną) a wentylacja BYŁA bo to była stodoła - te wszystkie piękne otwory w murze, czasem w bardzo ozdobnych układach! No i mamy zdrowy, świetnie wentylowany dom:-)

and-bud no to juz jakos brzmi:-) to rozumiem!

jeden z moich wykładowców byłych opowiadał że chcial kiedyś (zona mu wybiła z głowy, jak to okreslił :D , dziś mocno żałują.. ) kupic piekna sotodołę na pieknej działce przerobic ja na dom w ten sposób, żeby (była bardzo duża) zbudową w środku jakby drugi dom - ściany z drewna w pewnym odstepnie od istniejących (sama pustka powietrzna byłaby już izolacja termiczną) a wentylacja BYŁA bo to była stodoła - te wszystkie piękne otwory w murze, czasem w bardzo ozdobnych układach! No i mamy zdrowy, świetnie wentylowany dom:-)

Od wielu lat remontują i ocieplają tak w Angli, Szkocji. Przerabiają tak opuszczone kościoły, stodoły i inne zabytkowe budynki :)

O jakieś wsparcie mozna starać się po wpisaniu do rejestru zabytków, ja dziękuję za takie wsparcie :wink:
JESTEM na biezaco po zrobieniu elewacji zabytkowej kamienicy ,wpisanej niestety do rejestruzab. oddali mi ok20% wydatkow!! Patrzac z boku niezle.tyle ze nalatalem sie za konserwatorem ,musialem zrobic projekt i wziasc specjalistyczna firme.Robiac systemem gospodarczym ,mniej bym sie nabiegal i wydal miejsze pieniadze. :D :wink: