pepi 28.02.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Jest bo musi być i ok. Uważam, że lepiej jak jest, niż miałoby go w ogóle nie być. Co by się działo z zabytkami, może już by ich nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.02.2008 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam. a jak wygląda konserator? Można robić prawie wszystko Ocieplenie zrobiłem od wewnętrznej strony, ale widziałem w trakcie ocieplania remontowany dworek po zewnętrznej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 28.02.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 No to dobrze, nie jest tak żle jak myślałem. A czy korzystałeś z jakiegoś wsparcia finansowego od konserwatora, czy go tak jak piszesz nie poznałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.02.2008 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 O jakieś wsparcie mozna starać się po wpisaniu do rejestru zabytków, ja dziękuję za takie wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 28.02.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Tego nie wiem. Tylko słyszałem że takowe istnieje. Rozpytuje, bo może kiedyś spełnie własne marzenie i wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.02.2008 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 papiery, faktury i mooooooooże coś kiedyś oddadzą jak znajdą kase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.02.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 an-bud - mnie interesuje jak ocieplałeś od WEWNĘTRZNEJ strony? Żeby nie bylo efektu "termosu"....?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 29.02.2008 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Gagata A co rozumiesz pod pojęciem efektu termosu ? Każde ocieplenie od wew. czy zew. przypomina taki efekt. Zrobiłem analogicznie jak szkielet kanadyjski, chciałem mieć możliwie bardzo energooszczędny dom. Pisałem chyba wcześniej, mam 20 cm wełny na ścianach. Grubość ścian zewnętrznych wyszła 70 cm, ubyło też około 12 m2 z parteru, ale przy tym metrarzu to pryszcz Obecnie walczę nad wkładem kominkowym ale to przyjemność , będzie miał ponad 30kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 29.02.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Zastanawiałem się komo moge zapytać, czy gdzie wystawić post z moim dylematem. Rzecz dotyczy dworku tzn. kolumn podtrzymujących ganek, a że tu sami dworkowi zapaleńcy więc padło na was. Jak poszerzyć średnice słupów po wylaniu w tubie kartonowej. Mam je proste, otynkowane. Tynk odstrzelił troche i jest do naprawy,pewnie podczas tynkowania fachowcy dali nogi, poza tym lepiej podobają mi się tzw. beczki (ja je tak nazywam) an-bud chyba jesteś budowlańcem jak dobrze wyczytałem, może masz na to rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.02.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Stoją same z siebie. Można je owinąć siatką Rabitza, tak z grubsza nadając pożądane kształty i potem otynkować.Powinno być dobrze.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 29.02.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 No tak po prostu otynkować , bez szablonu. Kolumny są cztery obok siebie, obawiam się, że mogą się różnić od siebie. Tynk wapienno-cementowy, czy może jakieś kleje, nie chodzi mi o super gładką powierzchnie tylko o trwałość i kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.03.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Szablon to płat sklejki odpowiednio przycięty i przykładany dla kontroli, jak idzie robota.Wielokrotnego (cztero, bo cztery kolumny) użytku.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 01.03.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 an-bud - tak to określał nasz znajomy budowalniec... . Chodziło, jak pamietam, o zagrożenie skraplania wilgoci między ociepleniem a ścianą budynku... generalnie pamiętam z tamtej rozmowy wnioski, że NIE POWNNO SIĘ ocieplać od środka. To mnie zawsze martwiło, bo jak np ocieplić piekne stare domy (STODOŁY!) z poniemieckiej czerwonej cegły tak by zachowac tę fantastyczna elewację...?? A może .. to dotyczyło tylko ocieplania styropianem...? Zaraz przejrzę Twój dziennik i dotrę do opisów techniki ocieplania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 01.03.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Szablon to płat sklejki odpowiednio przycięty i przykładany dla kontroli, jak idzie robota. Wielokrotnego (cztero, bo cztery kolumny) użytku. Adam M.[/quote Jak myślici trudno znaleść fachowca to tak nie typowej pracy. Pracochłonne to nie prosta ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.03.2008 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 an-bud - tak to określał nasz znajomy budowalniec... . Chodziło, jak pamietam, o zagrożenie skraplania wilgoci między ociepleniem a ścianą budynku... generalnie pamiętam z tamtej rozmowy wnioski, że NIE POWNNO SIĘ ocieplać od środka. To mnie zawsze martwiło, bo jak np ocieplić piekne stare domy (STODOŁY!) z poniemieckiej czerwonej cegły tak by zachowac tę fantastyczna elewację...?? A może .. to dotyczyło tylko ocieplania styropianem...? Zaraz przejrzę Twój dziennik i dotrę do opisów techniki ocieplania! Nie powinno się ocieplać od środka-tak uczyli starych fachowców mnie też Barzdzo ważne przy ocieplaniu od wew. wełną jest paroizolacja, dokładnie na zakłady, i KLEJONA, i jeszcze dodatkowo taśmą, nawet przejscia przewodów uszczenione taśmą klejącą. Dziś każde poddasze użytkowe to prawie "kanadyjczyk" Jeszcze pamiętać o sprawnej wentylacji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.03.2008 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Szablon to płat sklejki odpowiednio przycięty i przykładany dla kontroli, jak idzie robota. Wielokrotnego (cztero, bo cztery kolumny) użytku. Adam M.[/quote Jak myślici trudno znaleść fachowca to tak nie typowej pracy. Pracochłonne to nie prosta ściana. troszkę trzeba się pobawić, im lepiej wykonane szablony i bardziej przemyślane, tym mniej roboty. ( obrotowym by wyszło idealnie) Poszukaj coś o boniach, czeka mnie taka zabawa przy mojej ruince Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.03.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 and-bud no to juz jakos brzmi:-) to rozumiem! jeden z moich wykładowców byłych opowiadał że chcial kiedyś (zona mu wybiła z głowy, jak to okreslił , dziś mocno żałują.. ) kupic piekna sotodołę na pieknej działce przerobic ja na dom w ten sposób, żeby (była bardzo duża) zbudową w środku jakby drugi dom - ściany z drewna w pewnym odstepnie od istniejących (sama pustka powietrzna byłaby już izolacja termiczną) a wentylacja BYŁA bo to była stodoła - te wszystkie piękne otwory w murze, czasem w bardzo ozdobnych układach! No i mamy zdrowy, świetnie wentylowany dom:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.03.2008 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 and-bud no to juz jakos brzmi:-) to rozumiem! jeden z moich wykładowców byłych opowiadał że chcial kiedyś (zona mu wybiła z głowy, jak to okreslił , dziś mocno żałują.. ) kupic piekna sotodołę na pieknej działce przerobic ja na dom w ten sposób, żeby (była bardzo duża) zbudową w środku jakby drugi dom - ściany z drewna w pewnym odstepnie od istniejących (sama pustka powietrzna byłaby już izolacja termiczną) a wentylacja BYŁA bo to była stodoła - te wszystkie piękne otwory w murze, czasem w bardzo ozdobnych układach! No i mamy zdrowy, świetnie wentylowany dom:-) Od wielu lat remontują i ocieplają tak w Angli, Szkocji. Przerabiają tak opuszczone kościoły, stodoły i inne zabytkowe budynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.03.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 No tak, przecież masz oczywistą rację. Oglądam tyle tego w TV - jakoś to muszą robic żeby zachować styl. Znaczy sie sposób sprawdzony i żadne wielkie odkrycie Tylko u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 04.03.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 O jakieś wsparcie mozna starać się po wpisaniu do rejestru zabytków, ja dziękuję za takie wsparcie JESTEM na biezaco po zrobieniu elewacji zabytkowej kamienicy ,wpisanej niestety do rejestruzab. oddali mi ok20% wydatkow!! Patrzac z boku niezle.tyle ze nalatalem sie za konserwatorem ,musialem zrobic projekt i wziasc specjalistyczna firme.Robiac systemem gospodarczym ,mniej bym sie nabiegal i wydal miejsze pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts