Jerry-Mc 09.03.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Szablon to płat sklejki odpowiednio przycięty i przykładany dla kontroli, jak idzie robota. Wielokrotnego (cztero, bo cztery kolumny) użytku. Adam M.[/quote Jak myślici trudno znaleść fachowca to tak nie typowej pracy. Pracochłonne to nie prosta ściana. troszkę trzeba się pobawić, im lepiej wykonane szablony i bardziej przemyślane, tym mniej roboty. ( obrotowym by wyszło idealnie) Poszukaj coś o boniach, czeka mnie taka zabawa przy mojej ruince Cześć! Są trzy metody profilowania kolumn. 1. Pierścienie gipsowe. 2. Szablon prowadzony po prowadnicach pionowych. 3. Kolumny z trzonem drewnianym. Trzecią metodę stosuje się do mniejszych kolumn. Drugą raczej do kolumn żłobkowanych. Pierwszą do kolumn o zmiennej średnicy. W opisanym przypadku najlepiej wykorzystać pierścienie gipsowe. Z grubsza wygląda to tak, że wycinamy w płycie np.OSB otwór o średnicy kolumny, przecinamy płytę na pół. Połówki składamy na kolumnie i mocujemy je do niej, co ok. 0.8 -1.2 metra. Robimy coś w rodzaju formy pierścienia i zalewamy gipsem. Po stwardnieniu konstrukcję demontujemy i uzyskujemy w ten sposób pierścienie gipsowe. Pomiędzy te pierścienie zarzucamy zaprawę ściągając nadmiar porowadząc łatę po pierścieniach. Pozdrawam serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 15.03.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Połówki składamy na kolumnie i mocujemy je do niej, co ok. 0.8 -1.2 metra. Robimy coś w rodzaju formy pierścienia i zalewamy gipsem. Po stwardnieniu konstrukcję demontujemy i uzyskujemy w ten sposób pierścienie gipsowe. Czytam ten tekst wielokrotnie i zastanawiam się nad szerokośćią takich pierścieni gipsowych, czy to wystarczy jedna półka z osb i na niej wylać gips, czy może widzicie to inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 15.03.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 hejka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 16.03.2008 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 hejka JEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 16.03.2008 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Cześć pepi!Rzeczywiście wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie.Grubość pierścieni ok. 3cm. Formę możesz zrobić w ten sposób, że do każdej z płyt z dziurą o średnicy kolumny wytnij płytę o średnicy nieco większej ( w zalerzonści od oczekiwanego kształtu kolumny) i grubości ok 3cm. Gips należy wlać w otwór, którego dno stanowi płyta przylegająca do kolumny, a bok płyta zakreślająca średnicę kolumny, którą chcesz uzyskać. Jeżeli kokumny są na zewnątrz, zastosuj do pierścieni zaprawę gipsowo-wapienną.By zapobiec przyklejeniu się gipsu do płyt odizoluj je np: mieszaniną oleju silnikowego z rozgotowanym szarym mydłem, lub polakieruj szelakiem, uważając by nie pobrudzić powieszchni kolumny. Pozdrawiam.PS.Jako ciekawostkę dodam, że kiedyś w polskich drewnianych dworach do budowy kolumn używano bali okręconych powrozami nadając im charakterystyczny obły kształt. Tak uformowaną kolumnę tynkowano zaprawą wapienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 17.03.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Tak uformowaną kolumnę tynkowano zaprawą wapienną. Jestem ciekaw jak zaprawa się trzymała tyle lat na tych powrozach i drewnie. Jerry-Mc Jak myślisz może lepszy będzie klej z siatką niż zwykła zaprawą, albo dołożyć siatke rabitza jak wspominał adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 18.03.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam pepi!Jeżeli tynk na kolumnach odpada to rada adama_mk z zastosowaniem siatki jest bardzo rozsądana. Oczywiście najpierw skuj wszystkie luźnie źle przylegające części tynku. (Częstą przyczyną odpadających wyprawek tynkarskiech jest impregnat jakim zabezpieczane są formy). PS.Podczas okręcania bali sznury były systematycznie maczane w zaprawie tak, że skręcały się wciskając miedzy zwoje wapno. Sztukaterię też zabezpieczano w podobny sposób, z tym że rolę powrozów zastępowały maty rzadko tkanego lnu. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 19.03.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 witajcie, nie wiem gdzie się dołączyć, mamy projekt dworku : http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_merlin.html ale w środku chcemy wystrój nowoczesny , szukam bratniej duszy na forum w tym temacie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 19.03.2008 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 witajcie, nie wiem gdzie się dołączyć, mamy projekt dworku : http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_merlin.html ale w środku chcemy wystrój nowoczesny , szukam bratniej duszy na forum w tym temacie.. Witam. Podobny do Twojego buduje Ged, my tylko remontujemy. Od wiosny zaczynamy następny etap, jutro wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 31.03.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 HEJ!!!!! WRESZCIE WIOSNA!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 15.04.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Cześć! Niestety robota nie daje popisać, ale często Was czytam Na kolumny - ale nie pogrubienie, tylko od podstaw - mam taki pomysł: http://www.malastrico.pl/ jest lepszy od karton-tuby, bo daje od razu pożądany kształt - i działa, tylko trzeba bardzo uważać na znaczniki. Lepiej nawet troche przedobrzyc i samemu pokombinować przy zestawianiu elementów, coby było prosto. Aha i pamiętać o porządnych fundamentach, bo waga słupka jest poważna. Do tynkowania użyliśmy siatki elewacyjnej i kleju do glazury. Jak wyszło pokaże, jak się nauczę wklejać zdjęcia, ale myslę, że nieźle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 16.04.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 proszę, wklej zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 17.04.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Cześć! Niestety robota nie daje popisać, ale często Was czytam Na kolumny - ale nie pogrubienie, tylko od podstaw - mam taki pomysł: http://www.malastrico.pl/ jest lepszy od karton-tuby, bo daje od razu pożądany kształt - i działa, tylko trzeba bardzo uważać na znaczniki. Lepiej nawet troche przedobrzyc i samemu pokombinować przy zestawianiu elementów, coby było prosto. Aha i pamiętać o porządnych fundamentach, bo waga słupka jest poważna. Do tynkowania użyliśmy siatki elewacyjnej i kleju do glazury. Jak wyszło pokaże, jak się nauczę wklejać zdjęcia, ale myslę, że nieźle. Pozdrawiamtez prosze o fotki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.04.2008 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Jest kilka zdjęć z opisem naszej ruinki w majowym nr. Muratora. muszę napisać sprostowanie (brak naszej autoryzacji ) moją pracowitość opisaną w artykule trzeba pomniejszyć przynajmniej o połowę Dziś pięknie słonko przygrzało, mam wolny dzień (moje imieniny ) ostatnio przytargałem własnym rozpadającym się transportem ( odpadło 2 razy koło) połowę karpiówki na nasz daszek. Dachówka z odzysku po 15 groszy za sztukę, na raz moim transportem zabieram 1000 szt to jest około 1,7 tony. Muszę wozić szybko, aby zdążyć zanim się materiał skończy Wydajność starej dachówki to 48 szt na m2 * około 370m2 daszku =17760 szt ( pod domem jest tylko 9 kursów ) ilość wydaje się porażająca, tylko koszt zadawalający nowa wygląda tak jakoś sterylnie, czysto, równo by gryzła się z wiekowym dworkiem stara z patyną, to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 23.04.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Jest kilka zdjęć z opisem naszej ruinki w majowym nr. Muratora. muszę napisać sprostowanie (brak naszej autoryzacji ) moją pracowitość opisaną w artykule trzeba pomniejszyć przynajmniej o połowę Dziś pięknie słonko przygrzało, mam wolny dzień (moje imieniny ) ostatnio przytargałem własnym rozpadającym się transportem ( odpadło 2 razy koło) połowę karpiówki na nasz daszek. Dachówka z odzysku po 15 groszy za sztukę, na raz moim transportem zabieram 1000 szt to jest około 1,7 tony. Muszę wozić szybko, aby zdążyć zanim się materiał skończy Wydajność starej dachówki to 48 szt na m2 * około 370m2 daszku =17760 szt ( pod domem jest tylko 9 kursów ) ilość wydaje się porażająca, tylko koszt zadawalający nowa wygląda tak jakoś sterylnie, czysto, równo by gryzła się z wiekowym dworkiem stara z patyną, to jest to Zamierzasz w jakikolwiek sposób czyścić, czy będziesz układał jak leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 26.04.2008 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Jest kilka zdjęć z opisem naszej ruinki w majowym nr. Muratora. muszę napisać sprostowanie (brak naszej autoryzacji ) moją pracowitość opisaną w artykule trzeba pomniejszyć przynajmniej o połowę przyznaję jakieś dziwne podchody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 26.04.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Jak się nauczyłem wklejać zdjęcia to powinno tu być:http://images25.fotosik.pl/202/ee837cb64364e08f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 26.04.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Ooo! To spróbuję jeszcze jedno: http://images33.fotosik.pl/232/f178710a22aabec6.jpg To jest bardziej z kolumnami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 26.04.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Jak mi już tak dobrze idzie, to jeszcze o coś Was spytam:Od frontu posesji mam stuletnie akacje. Front ma 27m i pierwotnie rosły sobie: w narożniku brzoza - 2 akacje - brama - 2 akacje - brzoza. Brzozy dla urody a akcje - dla pszczół. Od 40 lat pszczół już nie ma. Akacje zostały - sztuk 3. I jedna brzoza - 1 akacja padła którejś zimy ze 30 lat temu, a brzoza ze 25 - nie przeżyła wykopu na rurę kanalizacyjną. Teraz zmieniam wiekową siatkę na sztachetki na betonowej podmurówce. Podmurówka będzie w odległości < 0,5m od akacji. Dół już się kopie, akacje zdecydowałem wywalić - korzenie z wykopu dziś zostały usunięte, żeby nie wysadziły płotu. Akacja to badyl, chwast, pszczół nie ma, gałęzie lecą, może się wywalić kiedy zechce, symetrii żadnej tego układu też już nie ma, mało: przesuwam trochę bramę, w miejscu gdzie stała nieistniejąca akacja wypadnie furtka; obok badyli w odl. 1,5 m przewody elektryczne i telefoniczne, jak wytnę to posadzę tuje, abo cuś... No i patrzę na te badyle i nie mogę się zdecydować. Takie charakterne są. I jeszcze coś: one zawsze tu były.No przecież tak nie można - trzeba z żywymi naprzód iść... Chyba się uchlam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0wy 26.04.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Witam, Wycięcie takiego drzewa bez pozwolenia może Cię drogo kosztować. http://www.wm.pl/index.php?ct=braniewo&id=721264 PozdrawiamMark0wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts