Piątka 26.04.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Akacja to badyl, chwast, ( ...) No i patrzę na te badyle i nie mogę się zdecydować. Takie charakterne są... one zawsze tu były Bardzo lubię akacje, choć mają kolce, często stoją, a całe prawie suche już i chore.. i właśnie dlatego, że maja to coś..ja bym im jeszcze dała szansę nie mogę zrozumiec czemu wiele osób ma je za chwasty.. u nas leśnik z miłością patrzył na każdego klona ( dla odmiany dla mnie tak pospolity na Mazowszu, że niczym chwast), a akacje miał za nic.. może ktoś mi wyjasni w czym rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 18.05.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Bardzo lubię akacje, choć mają kolce, często stoją, a całe prawie suche już i chore.. i właśnie dlatego, że maja to coś..ja bym im jeszcze dała szansę Niech siedzą. I żona i ja nie mielim sumienia Korzenie trochę mają nadwerężone - pewnie więcej gałęzi uschnie - może sobie poradzą. Najwyżej sie zamówi linoskoczka z piłą. Niech siedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 19.05.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 napewno dodają uroku..i charakteru całej Twojej posiadłości.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 22.05.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Aż mi się łezka w oku zakręciła.Ja wysiałam nasiona akacji do skrzynki balkonowej i tak bardzo się cieszę,że mają już 5cm.Myślę ,że akacje sprawdzają się w dużych ogrodach.Mama ma małą działeczkę,sąsiadka ma 2 wielkie akacje przy płocie,mamie mało co rośnie w tej okolicy i ile sprzątania liści,strąków itd.Jednak hoduję w skrzyneczce i nigdy bym nie ścięła tak starych drzew.A jak pachną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 28.05.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam wszystkich Akacje rosną. Tak się Wam trochę wytłumaczę z tych akacji: Ja ten to chyba wszystko trochę za poważnie biorę. Bo to było tak: jakieś 100 z haczkiem lat temu kupił pradziadek plac, potem dwór do przeniesienia. Potem przeniósł, złożył do kupy. Potem dziadek z braćmi wyjeżdżali stąd na studia - do Niemiec i Austrii, bo w Kongresówce po polskiej maturze... Potem legiony, wojna światowa, bolszewicka. Potem Dziadek i dwóch braci wyjechało stąd za chlebem. Na wschód. Potem znowu wojna światowa. Potem dwóch braci wróciło. Jeden nie. Potem dziwny czas - różni lokatorzy, żeby dom pod kwaterunek nie podpadł! Zawsze - ogród. Pszczoły - akacje - kwiaty - drzewa - agresty - warzywo - ziemniaki... Potem - zgroza - starsze pokolenie wymiera, młodsze - w blokach - dom marnieje. Ogród dziki. Potem my z żoną. Najprzód bezradni wobec 12 współwłascicieli. Wyprowadzka do W-wy. Później - po kolejnych 8 latach - wykupione, zdeterminowani, żeby uratować ruinkę - wracamy. Dalej - jak wszyscy tutaj: remont. - walka Teraz - końcówka: elewacje, podjazd, ogród. Każda operacja, to wykarczowanie czegoś, często także z serca, jakaś rewolucja. Stare okna - nie nadawały się do remontu. Stare podłogi - nie udało się zdjąć bez zniszczenia. Potem ogród: 2 Stare Grusze i jeden Orzech. Gruszek nikt nie jadł, orzech po raz drugi odbijał ze zbutwiałego pnia - nie do uratowania. Strata niby żadna, mimo to serce boli. Dobrze, że akacje zostały. Grochodrzew. Robinia akacjowa. Chwast. Ale za to jak pachnie. Znajomy ogrodnik powiedział, ze nawet z 1/3 korzeni powinny sobie poradzić. A mają min. 3/4. Od paru dni mają listki. Czekamy, aż zakwitną... Dziękuję, że pomogliście mi podjąć słuszną decyzję. Pozdrawiam jm1964 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 29.05.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 piękna historia.. dwór w cieniu starych drzew, akacje patrzyły na dwór.. badasz też może historię swojej rodziny? rozrysowałeś drzewo? ja utknęłam w okresie powst.styczniowego.. i jak tu cokolwiek wyciąć, jak człowiek wie czyje ręce to posadziły.. może nasadź też nowych różnych gatunków .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 29.05.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Posadź te gatunki drzew i krzewów które są miejscowe. Nie sadź tuji. Zachowaj charakter ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 29.05.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 badasz też może historię swojej rodziny? rozrysowałeś drzewo? ja utknęłam w okresie powst.styczniowego.. i jak tu cokolwiek wyciąć, jak człowiek wie czyje ręce to posadziły.. może nasadź też nowych różnych gatunków .. Jednego gatunka posadziłem 16 lat temu, jest to zdaje się "ancymonek pospolity". A drzewo genealogiczne rozrysowalem do pradziadka, tego od domu - urodził się w latach 60tych XIXw. Dalej już tylko dane z herbarzy, najdalej sięgają do 1712 r. Ale ciągle odkrywam coś nowego. Chyba odkrywanie przeszlości stało się modne ostatnio, bo coraz więcej ludzi się tym interesuje i coraz więcej też jest opublikowanych źródeł. Sadzić będę się starał z wyczuciem, zeby nie zepsuc tego co zostało. Chociaż przezacny tomku1950 chyba bym Cię zdziwił - rósł tu m. in. eukaliptus i morele a także ciepłolubne winogrona żywo przypominające greckie ale lepsze w smaku - nie mam pojęcia co za odmiana. Przodkowie mieli trochę smykałki ogrodniczej i chyba trudno mi będzie się z nimi mierzyć. Na razie biorę się za Randap i atakuję perz. Potem trochę to zglebogryzarkuję i zatrawię. Przyjaciel jest doktorem od traw - zobaczymy co wymyśli Mamy też pomysła, żeby stary orzech podświetlić od spodu... Będę donosił. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 22.06.2008 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Nasze akacje http://foto2.m.onet.pl/_m/731b7c0180eb781cf5e6c4e2a3b5fcea,5,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/6a92e01260d69f136c95383cf5cb20c1,5,19,0.jpg są przepiękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 23.06.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Pięknie muszą wyglądać jak kwitną Nie macie problemu z odrostami od korzeni? Akacja /robinia/ lubi się rozpanoszyć i zachwaścić działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 23.06.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Mamy To coś tak jak baobaby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 25.06.2008 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 nie wiem jak baobaby ale akacje owszem wyrastaja nie wiedziec kiedy i jak ale paaaachną.....wszystkie znajome mieszczuchy zazdroszcza nam tego zapachu gosia - zona an-buda Ps. tysiączek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 25.06.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Gosiu, gratulacje http://th.interia.pl/51,b41491ab21677107/szampan_strzal.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 26.06.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 nie wiem jak baobaby ale akacje owszem wyrastaja nie wiedziec kiedy i jak ale paaaachną.....wszystkie znajome mieszczuchy zazdroszcza nam tego zapachu gosia - zona an-buda Ps. tysiączek też Wam zazdroszczę tych akacji, pal sześć te odrosty Gratuluję tysiączka! Gosiu, pamiętasz jeszcze zlot / nie czarownic /? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 26.06.2008 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 dzięki JEA Katju jasne, że pamiętam buziaki dla rodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 26.06.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 dzięki JEA Katju jasne, że pamiętam buziaki dla rodzinki wzajemnie, wzajemnie całusy i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 26.06.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Też gratuluję, choć gdzież mi tam skromnemu żuczkowi (65) A baobaby mogą rozsadzić planetę, jak się ich nie wyrywa, póki są jeszcze bardzo małe. Więc właściwie nie jest z nimi tak jak z akacjami tylko zdecydowanie gorzej. Odrosty naszych akacji wycinamy gdzieś od 100 lat jak tylko się pokażą, a i tak co roku zdarza się jakiś 2-merowy kolczasty badyl Mój ojciec był dokładny i starał się usuwać z korzeniami - odrastały gdzie indziej. Tu jest dokładnie przedstawiona kwestia baobabów: http://drzewka-bonsai.blogspot.com/2006/06/baobaby-w-literaturze.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.06.2008 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Też gratuluję, choć gdzież mi tam skromnemu żuczkowi (65) : dzięki ale jaki dłuuuuuuuugi staż na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 09.08.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 witajcie, nie wiem gdzie się dołączyć, mamy projekt dworku : http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_merlin.html ale w środku chcemy wystrój nowoczesny , szukam bratniej duszy na forum w tym temacie.. Witam. Podobny do Twojego buduje Ged, my tylko remontujemy. Od wiosny zaczynamy następny etap, jutro wiosna Ged ma inny dworek Ten Piątki jest trochę unowocześniony (więc nowoczesny wystrój będzie pasował), a u Ged'a nawiązuje do tradycyjnego dworku. Natomiast Twój prawdziwy dworek, An-bud, to po prostu marzenie - obserwuję go od dawna i jestem pełna podziwu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.08.2008 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 bardzo dziękujemy za "wydobycie" nas z drugiej strony ciągle brak czasu na wklejenie nowych zdjęć -kilka zmian jest... troszke się zmieniło ale idzie bardzoooo wolno....kaska i czas pozdrawiamy ps. "Śledzimy" Twój dziennik i trzymamy kciuki an-budy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts