Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MASZ DWOREK?

an-bud

Recommended Posts

właśnie oglądałem-zajefajnie.!wywala mnie coś z netu.dziwią mnie alarmy ja jestem raczej na innej planecie. zostawiam kluczyki w samochodzie,domu też często nie zamykam.jak się troszkę podszkolę to wyślę więcej fotek.jest sporo ciekawych.mam mało czasu trzeba zarobić na ruinkę.więc troszkę cierpliwości. moja ruinka jest z połowy 19w, w pokoju były tapety z gazetami z 1870r (po niemiecku i jeszcze gotycki druk)w tym pokoju od wojny przechwywano zboże, a część gospodarczą domu przerobili na oborę!!! okoliczni mieszkańcy też nazywają to coś pałacem,a w tej wsi jest jeszcze jeden dworek nie wspomnę ze w okolicy jest killka ponad 1000m2

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam. z koserwacji zabytków mam opis,zaczyna się od około 1300r,kto kiedy za ile.od1800 do 1945 jest biała plama.pred samą wojną i w czasie właścicelami byli niemcy (sąsiadka ich znała) ma w garażu bufet dębowy z mojego salonu!!! inna miała stół zkrzesłami na 24 osoby też zmojej jadalni, skończył w piecu!!!wiem że ok 1900r.przeprowadzono parcelację majątku, a nowy właściciel przeprowadził remont (widać tzn. ja widzę) wymienił ganek, okna, jedne zamurował inne zrobił (jestem z wykszt, zawodu, zamiłowania i z potrzeby budowlańcem)jedynie po łukach w piwnicy można określić powstanie tego budynku. na połowę 19 wieku.

Droga dojazdowa do ruinki

http://foto1.m.onet.pl/_m/6a92e01260d69f136c95383cf5cb20c1,5,19,0.jpg

nienawidzę mojego męża!!!!zmusza mnie od kilku godzin, żebym wkleiła zdjęcie do Jego postu!! mam nadzieję, że teraz się udało?kochani ja też jestem noga komputerowa. dziękuję WSZYSTKIM FORUMOWICZOM ZA POMOC!!!!mojemu mężowi też.

Droga dojazdowa do ruinki

nienawidzę mojego męża!!!!zmusza mnie od kilku godzin, żebym wkleiła zdjęcie do Jego postu!! mam nadzieję, że teraz się udało?kochani ja też jestem noga komputerowa. dziękuję WSZYSTKIM FORUMOWICZOM ZA POMOC!!!!mojemu mężowi też.

Małgosiu, witaj na forum i do zobaczenia na spotkaniu forumowym :lol:

PS jeśli idzie o nogi.. komputerowe, to ja jestem dwie lewe. Głowa do góry, sami swoi. Remontujący, a nie koniecznie specjaliści od komputerów. :lol:

Do zobaczenia. mam nadzieję, że jeszcze się odezwiecie. :D

Btw: podobne dworki można jeszcze nabyć od ANRu... znam osobiście jeden wyremontowany dworek połozony na cyplu nad jeziorem (cały cypel jego !), ok. 7 ha powierzchni, starodrzew, do nabycia za 1.2mln zł.... myślę że w sumie raczej niedrogo biorąć pod uwagę obecne ceny na terenach podmiejskich za dom 200m2 na działce 1000m2... skąd tylko wziąśc ten luźny milionik....

A wracając do tematu: fajowa ta "ruinka"...

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

No po prostu szok i cudo!!! Chyba w nocy bedzie mi się śnił Twój dworek!!! Zarąbisty, no!!! O rany!!!! A ta cena!!!!! Gdzieś Ty się o takiej sprzedaży dowiedział????!!!!! Ale jesteś szczęściarz!!!! Życzę powodzenia!!!!!!

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Nie słyszałam... :roll: U nas we wsi nie ma, kurna... :roll: Ale jakby jednak w tym Twoim zrobić agroturystykę, to dom pracowałby na swoje utrzymanie i na Twoją rodzinę. Miejsce jest wymarzone. :roll: :D :D :D :D :D

An-bud - ale bomba. nie mam słów. myślę że ABSOLUTNIE warto w niego inwestować i nawet gdyby, ODPUKAĆ!, coś nie poszło to zawsze go możesz sprzedać z DUUUUUŻYM zyskiem. Bez ryzyka :D

Ale taki pałac w takim miejscu to MUSI na siebie zarabiać i ZAROBI DOBRZE (to zalezy od Was) . Miec coś takiego tylko dla siebie to skrajny egoizm :wink:

A przede wszystkim - czy stać Was na pakowanie ogromnej kasy (remonty pod okiem konserwatora?) bez perspektywy aby to się zwróciło (z nawiązką)?

Poproszę zdjęcia!

Pozdrawiam remontujących :p

Polska i Ukraina - przed głosowanie pomyslałam - ale byłoby fajnie! ale to nierealne..nawet nie oglądałam transmisji.A tu - sms od kolegi - NASI GÓRĄ!!!

Nie chciałam mu wierzyć, musiałam włączyć radio.

Ja też działam w kierunku agroturystyki:-)) W KIERUNKU tzn planuję to dopiero a raczej jestem w trakcie prac przygotowawczych - remonty, pracuję nad oferta itp. Kupiłam stare gospodarstwo poniemieckie ale nic tu już z pierwotnego stanu nie zostało :( na moje nieszczęście dom był remontowany w latach ok.70 tych (brrr..) więc ja musze usunąc ślady tego remontu i zrobic swój. Już tu mieszkamy, od grudni br. Teraz robimy remont pomieszczeń gospodarczych aby i goście mieli gdzie mieszkać.

Twój dom - pałac jest tak atrakcyjny sam w sobie że dla samego faktu przyjemności zamieszkania w nim niejeden przyjedzie i zapłaci. Nie wiem jakie jest otoczenie - powinno być zielono ale tak by podkreslić "tajemniczość" pałacyku (raczej "dziko" - ogród angielski) lub porobić piekne partery kwiatowe i strzyzone rośliny, jakieś rzeźby (bardziej elegancko - ogród francuski - bardzo pracochłonny!).

W środku powinniscie zachować/stworzyć klimat koniecznie! najlepiej za pomoca starych mebli (niechby nawet podniszczonych) - to ważne! Aby taki piekny dworek nie miał w środu "tego co jest wszędzie" czyli plastikowych paneli na ten przykład... :-?

A ta część Polski - super sprawa! Sama bliskość Torunia jest atrakcją! Kaszuby, jeziora, pomorze, MORZE! (ile kilometrów?) - jest dokąd robić wypady 1-dniowe jak ktoś do Was przyjedzie!

Goście zagraniczni (EURO 2012 - masz trochę czasu :D )

Kilka pokoi pod wynajem (no przeciez masz miejsce..), w wystroju jw - juz nie mówię zabytki (kogo na to stać) ale choćby proste drewniane meble (żadnych mebli z odzysku z lat 7-80!! choc kusi bo one nieszczęsne są wieczne, niestety), dobra kolorystyka, naturalne materiały (zasłony, narzuty), reklama w necie i - hajda!!!

No i jak zwykle, kiedy Gagata pisze, to jakbym siebie słyszała. To dobra kobieta jest, An-bud, Ty posłuchaj Jej mądrej rady. Ja też coś niecoś wiem na ten temat i podpisuję się pod jej słowami całkowicie. Meble nie chłopskie, tylko trochę dworkowe, żadnych nowoczesnych "ulepszeń" widocznych gołym okiem. Możesz ewentualnie popatrzeć tutaj:

http://www.rezydencja-jankow.pl/

Pozdrawiam i zapraszam do klubu agrogospodarzy! :wink: :D :D :D

to trzeba w totka wygrać, albo bank obrobić. :lol: :lol: :lol:i mam tylko 54ary

Z bankiem poczekaj, lepiej dokup trochę ziemi. Po pierwsze jak będziesz miał powyżej hektara to zapłacisz znacznie niższy podatek od nieruchomości, a po drugie dotacje z Unii, a po trzecie większa wartość i możliwość zaciągnięcia większego kredytu pod hipotekę.