Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MASZ DWOREK?

an-bud

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To dlatego tak Wam ładnie idzie renowacja tego dworku :D Udało Wam się coś nowego ostatnio podziałać?

Moniu :lol:

kiedy kupowaliśmy nasza ruinkę, Jurek obiecał, że w ciągu 30 lat zakończy remont :o :roll: :p

a zakupu dokonaliśmy 23.04.2004r :roll:

no więc prace rozłożył sobie na baaaaaardzo długi czas :lol: :lol:

mówi, że jak uda mu sie oddać wszystko wcześniej to będę chwalić budowlańca, który wykonał pracę przed terminem :lol: :lol: :lol:

na razie mamy zrobioną (nie do końca) prawą stronę. :-? i zadaszony taras (prawie zrobiony). No ja wiem, PRAWIE robi wielką różnicę :D

a tak naprawdę, Jurek robi właściwie wszystko sam w wolnych chwilach,

w mniej wolnych "drukuje" kasę na remoncik i "waciki" dla mnie :lol: :lol: :lol:

buziaki

gosia

To dlatego tak Wam ładnie idzie renowacja tego dworku :D Udało Wam się coś nowego ostatnio podziałać?

kiedy kupowaliśmy nasza ruinkę, Jurek obiecał, że w ciągu 30 lat zakończy remont :o :roll: :p

mówi, że jak uda mu sie oddać wszystko wcześniej to będę chwalić budowlańca, który wykonał pracę przed terminem :lol: :lol: :lol:

na razie mamy zrobioną (nie do końca) prawą stronę. :-? i zadaszony taras (prawie zrobiony). No ja wiem, PRAWIE robi wielką różnicę :D

w mniej wolnych "drukuje" kasę na remoncik i "waciki" dla mnie :lol: :lol: :lol:

buziaki

gosia

:lol: :lol: :lol:

przynajmniej na waciki masz :p

a dworek też będzie soon :D

Piękny ten dworek od Janrenovate'a!!! Problem polega na tym, że ja nie mam budowlańca w domu (w rodzinie też) i wyremontowanie tego pewnie nie leży w moich możliwościach finansowych :-?

Cześc wszystkim :D

Prova dostała, a jakże i odpisała :D

buziaki

gosia

Gosiu, oglądam już chyba setny raz ten Wasz albumik ruinki i nie mogę wyjść z podziwu :roll: :D Przepięknie jest, a za te ... lat dopiero będzie :roll: :roll: :roll: Niestety takie remonty są bardzo kosztowne, podobnie jak i budowa, ale warto, na pewno warto odremontować takie cudo :wink: Poza tym te tereny wkoło - ilekroć patrzę to zazdraszczam (w pozytywnym znaczeniu tego słowa :wink: ).

A tak w ogóle to dzien dobry :D

że się wetnę... :wink: (Jurek :lol: )

Wcześniej byłem przeciwnikiem remontowania, widziałem same minusy. Kilkanaście lat temu moi rodzice wynieśli się na wieś, jak zobaczyłem ten "domek" to @#$%^%$# :evil: tylko spychacz i ...... by było troszkę gruzu, opału :wink:

Dworek to cóś innego :wink: ma "duszę" podziwiam starą robotę ( zauważyłem że też byli papudrakami :( , ale stare technologie...) W pierwszej chwili, taki remont może przerazić :lol: ( znajomym kończyła się wyobraznia po pierwszej inspekcji :lol: ) Ale... daliśmy za te prawie 200-letnie mury z duszą i ziemią, kilkadziesiąt starych drzew, itd. "psie" pieniądze (dwadzieściapięć tyś. zł.)

Roboty i kosztów jest raczej mniej, oczywiście w porównaniu do budowanego domu podobnej powierzchni (po co komu prawie 500m2 ???)

Teoretycznie aby wbić pierwszą łopatę w ziemię na własnej działce trzeba wydać Ok 10tyś zł. a nawet często i więcej (projekt, zezwolenia itp.) STOI prawie stan surowy otwarty ( troszkę rozebrać, poprawić, a z potrzebnych materiałow to piasek, cement i WODA :wink: ) mamy dach nad głową od saamego początku :D i też wprowadziliśmy się zaraz po zakupie ruinki :-? było wesoło, bez prądu (lampy naftowe), wody ( do picia woziłem z Tounia 40km) do mycia woda z własnej studni na korbę 20 m głębokośći :o największym problemem był brak zmywarki :evil: tzn. brak możliwości jej podłączenia :lol: dopiero po paru miesiącach udręki, w grudniu mieliśmy wodę z wodociągu ( prymitywnie, częściowo połączone wężem ogrodowym) ale leciała "normalnie" zdążyłem przed ważną imprezą :wink: ( dwa dni przed naszym weselem :oops: )

:lol: :lol: :lol:

Wiesz An-Budku, za 20tysiaków to i ja bym kupiła, bo później to żaden problem nawet kredyt wziąć na podratowanie ruinki. Ale niektóre (czyt.: te ze strony) to i pół miliona kosztują, a roboty jeszcze jest że ho ho!!! I co wtedy???

Dobrze, że się rozgadałeś, ale mnie przeraża te 30 lat :-? :D

Cześć :D

Brazulko :lol:

to się jeszcze okaże :roll: :roll: :roll:

Jurek mówi, że może z 20 lat przed terminem :o :roll: hmmm...

a jeżeli weźmiesz pod uwagę remont Twojej ruinki, stajni i nnych

no i pola do tego, to ta kaska wygląda nie tak źle 8)

jeżeli kupisz samą ziemię i będziesz musiała to wszystko zbudować

od podstaw to też tanio nie będzie :-?

no i klimat takich starych dworków i zabudowań, bezcenny :lol: :lol:

buziaki

gosia