Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MASZ DWOREK?

an-bud

Recommended Posts

od kilki dni nie mam czasu wejść do netu, trzeba wydrukować troszkę kasy. zielsko rośnie a ruinka nic. jakieś krasnoludki by się przydały do pomocy. ostatnio przerobiłem salon na warsztat, nigdy okien nie robiłem, ale jak rozbiorę jedno na cznniki pierwsze, to się nauczę. mam do zrobienia w ruince ponad 40 szt. ciekawe ile kasy mogę oszczędzić?

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

od kilki dni nie mam czasu wejść do netu, trzeba wydrukować troszkę kasy. zielsko rośnie a ruinka nic. jakieś krasnoludki by się przydały do pomocy. ostatnio przerobiłem salon na warsztat, nigdy okien nie robiłem, ale jak rozbiorę jedno na cznniki pierwsze, to się nauczę. mam do zrobienia w ruince ponad 40 szt. ciekawe ile kasy mogę oszczędzić?

Podejrzewam, że nie wszystkie trzeba wymieniać. Często usunięcie starej farby, wymiana niektórych okuć, pomalowanie i oszklenie od nowa starym oknom potrafi przywrócić nowy blask :) .

Często usunięcie starej farby, wymiana niektórych okuć, pomalowanie i oszklenie od nowa starym oknom potrafi przywrócić nowy blask :) .

No własnie. A tak w ogóle - co zamierzasz zrobić z tymi pięknymi starymi piecami? Bo ja nigdy w życiu bym ich nie likwidowała- raczej pomyślałabym o ich odtworzeniu, ale wstawiając w miejsce paleniska wkład kominkowy. Taki stary piękny piec to skarb!

Często usunięcie starej farby, wymiana niektórych okuć, pomalowanie i oszklenie od nowa starym oknom potrafi przywrócić nowy blask :) .

No własnie. A tak w ogóle - co zamierzasz zrobić z tymi pięknymi starymi piecami? Bo ja nigdy w życiu bym ich nie likwidowała- raczej pomyślałabym o ich odtworzeniu, ale wstawiając w miejsce paleniska wkład kominkowy. Taki stary piękny piec to skarb!

zgadzam się w 100% mam zamiar przerobić je na kominki, może w jadalni będzie jak piec, czasem myślę tak, potem inaczej. jednym plusem ciągnącego się remontu jest czas na przemyślenia i zmiany. obecnie planuję na partrze dwa kominki, piec kaflowy, grilo-kominek (w trakcie) na tarasie w części oszklonej(taki taras to super sprawa, u moich starych to najczęściej używany pokój). no i na piętrze trzy kominki. na początku chciałem usunąć starą farbę z kafli, ale doszedłem do wniosku że lepiej wygląda piec ze starymi malowidłami pokryty patyną. niestety okna nadają się na opał,tylko klamki są piękne, mają na moje oko 100 pare lat. no i jeszcze zastanawiam się czy zrobić 3 a może 4 szybowe?

Nie wiem, jakie masz plany co do przyszłego wyglądu okien. Na pewno 4 szyby zwiekszą izolacyjność cieplną okna, ale trzeba dobrze pomyśleć, żeby te szyby były wprawione w odpowiednio wyglądające okna, czyli pasujące do całości budynku. W rezydencji, do której kiedyś dawałam linka taki przeszklony taras to najbardziej reprezentacyjna jadalnia. Cudeńko. I rzeczywiście reprezentacyjna - choćby ze względu na te przeszklenia. Przemyśl, jak sam wiesz (też to znam z doświadczenia) remontując powoli własnymi siłami ma się sporo czasu na przemyślenia.

elewację zach. i płd. chcę zrobić tak aby przypominała wyglądem stan z 1905 r . wykopałem cynkowe zdobienia (resztki) maskujące rolety okienne, przy oknach zachowały się rolki . pracownicy z koserwacji zabytków powiedzieli nam że można wystąpić do nich o projekt elewacji z tego okresu (chyba będzie gratis) uważam że okna na tych elewacjach muszą być prawie identyczne co obecne skrzynkowe. jedynie szkło 2 * 2 .wkleję zdjęcia do albumu na fotoonet to będzie można je zobaczyć ( dziś wieczorem)

Bardzo mi się podoba Twój sposób myślenia - to takie ważne, żeby zachować i odtworzyć dawne piękno takiej rezydencji. Żaden nowoczesny projekt nie zastąpi tego, co prawdziwe i zgodne z duchem tego budynku. Mam nadzieję, że będą zdjęcia - postaram się je obejrzeć, mimo moich limitów transferu. Może za kilka lat, jak już będziesz szczęśliwym posiadaczem pięknej rezydencji, zaprosisz mnie na zwiedzanie, nie? :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: (Oczywiście żartuję!)

Hm... Ja nie mam jeszcze basenu, ale bardzo podoba mi się to, co Państwo tu piszą :) Sam zajmuję się od jakiegoś czasu dość istotną hodowlą korników i spuszczeli (etc.) i chciałbym się wprosić do grona. Kiedyś w innym wątku wymieniałem poglądy z jarkotowa na kwestie okien i glifów zdaje się - w skrócie: dom drewniany 2 razy przestawiany, ostatni raz przez mojego pradziadka w 1904, obecnie w mieście, pierwotnie dworek w nieodległej wsi :oops:. Pamietam, że obiecałem wklejenie zdjęcia, niestety wymiękłem technicznie z zakładaniem albumu na innym serwerze...

Mój problem to niezbyt wiele czasu na manipulacje przy forum, ale obiecuję Wam solennie, że będę Wam towarzyszył w tym wątku i może cuś wkleję do wątku, bo widzę, że jest taka możliwość.

Pozdrawiam wszystkich bardzo

Nie musisz zakładać albumu. Skorzystaj z fotosik.pl, tam są bardzo jasne i intuicyjne instrukcje. Link do zdjęcia możesz podać stamtąd, to też darmowy hosting. Poczytaj też tutaj:

kto mnie nauczy wklejania zdjęć. Powodzenia! I czekamy na zdjęcia. :D

Wow! :o To i basen już jest? No to i ja zapraszam - do mojego gospodarstwa. Też mogę napełnić basen! :lol: :lol: :lol:

basen duzy nie jest, raczej malutki basenik (5,5m średnicy) ale pomoczyć się można i dziedzica nauczyc pływać :D dziękujemy za zaproszenie i chętnie skorzystamy jak tylko szanowny małżonek zarobi kaskę. :lol:

zdjęcia można wklejać np. na http://www.foto.onet.pl :lol: właśnie usiłujemy wkleić dorobek (zdjęciowy) z ostatnich trzech lat :D :D :D

Hm... Ja nie mam jeszcze basenu, ale bardzo podoba mi się to, co Państwo tu piszą :) Sam zajmuję się od jakiegoś czasu dość istotną hodowlą korników i spuszczeli (etc.) i chciałbym się wprosić do grona. Kiedyś w innym wątku wymieniałem poglądy z jarkotowa na kwestie okien i glifów zdaje się - w skrócie: dom drewniany 2 razy przestawiany, ostatni raz przez mojego pradziadka w 1904, obecnie w mieście, pierwotnie dworek w nieodległej wsi :oops:. Pamietam, że obiecałem wklejenie zdjęcia, niestety wymiękłem technicznie z zakładaniem albumu na innym serwerze...

Mój problem to niezbyt wiele czasu na manipulacje przy forum, ale obiecuję Wam solennie, że będę Wam towarzyszył w tym wątku i może cuś wkleję do wątku, bo widzę, że jest taka możliwość.

Pozdrawiam wszystkich bardzo

cieszymy się i zapraszamy do basenu (do piwniczki też) :D

Jurek, Gosia - dziedzic jest fantastic. Gratuluję, rzadko widuję tak urocze dzieciaki. Wiem co mówię, mam z nimi zawodowo do czynienia. Super!

A dałoby się zdjęcia umieścić jedno pod drugim w powyższym poście? Wtedy stronka by się tak nie rozciągała... :oops: Sorki, że marudzę... :oops: :wink:

:o O rany!!! Szanowny małżonek męczył mnie o wklejenie różnych takich...

np. zdjęć, podpisów, odnośników!!!! :evil:

:oops: hmm.. no i sie udało :o :o :o :D

nawet "walnął" komplement :oops:

ALE TO WSZYSTKO zawdzięczam SZANOWNYM FORUMOWICZOM :D :D :D

Dziękuję szczególnie "PONUREMU" :D :D :D

OOOOO!!!!Kochana! Nie istnieje pojęcie "stetryczałej wiejskiej baby"!!! :D :D :D a w każdym bądź razie u nas :D

Bardzo dziękuję za komplementy ale......d...blada :evil:

wyczyniają się dziś jakieś cuda! albo ja jestem.....

po naciśnięciu na odnośnik "masz dworek? pojawia mi się ...???

sama nie wiem co? i nijak nie wiem co z tym zrobić :o :o :o

Forumowicze, ratunku!!! :cry: nawet nie wiem gdzie szukać :oops: