Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MASZ DWOREK?

an-bud

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jureczku, a o czym Ty będziesz do niego pisał???

apel autora

Apel

Do archiwum / biblioteki poszukuję wszelkich materiałów ikonograficznych i historycznych dotyczących dworów polskich i ziemiaństwa w Polsce, a w tym:

fotografii, rysunków, grafik, obrazów

dokumentów, opisów, pamiętników niepublikowanych, książek dotyczących:

dworów i ich architektury

wnętrz i otoczenia dworów

danych genealogicznych (drzewa)

historii rodzin ziemiańskich, legend, anegdot i opowieści rodowych.

Archiwum moje - największy prywatny zbiór w Polsce na temat dworów - zawiera kilkanaście tysięcy sztuk fotografii i innych pozycji ikonograficznych, bibliotekę, katalogi.

Celem jego utworzenia 30 lat temu, było i jest ocalenie jak największej ilości danych dotyczących tak ważnego zjawiska w historii Polski jakim był dwór i ziemiaństwo.

Jestem autorem książek: „JAM DWÓR POLSKI” wydanej w 1993 i 1997 roku oraz "OBLICZA POLSKIEGO DWORU", wydanej w 2003 i 2004 r.(współautor: S. Markowski), kilkudziesięciu artykułów na temat historii i architektury polskich dworów oraz 20 wystaw fotograficznych i malarskich (m.in. w Brukseli). Materiały z archiwum są udostępniane autorom prac naukowych i dokumentacyjnych.

Osoby, które dysponują materiałami na temat polskich dworów proszę o wymienione niżej dane:

Nazwa miejscowości i jej lokalizacja, zdjęcia dworu (po nadesłaniu oryginału robię kopię i zdjęcia odsyłam)

Rok budowy dworu, architekt, pierwszy właściciel, kolejni właściciele, z podaniem dat objęcia majątku i związku z poprzednim właścicielem, np. spadek, zakup, małżeństwo itp.

Architektura dworu: powierzchnia, ilość pomieszczeń, plan wnętrza, budulec (drewniany, murowany), rodzaj portyku, rodzaj dachu i czym kryty. Czy dwór był przebudowywany i przez kogo ?

Wnętrze dworu: piece, kominki, malowidła ścienne i inne elementy stałe.

Elementy ruchome dworu: obrazy, kolekcje dzieł sztuki, rodzaj mebli, biblioteka.

Otoczenie dworu: powierzchnia parku, stawy, plan, rodzaje drzew, aleje zabytkowe budowle parkowe: lamus, oficyna, spichlerz, kapliczka, własność ziemska (ilość hektarów).

Historia rodzin mieszkających w dworze (drzewa genealogiczne). Opisy życia w dworze. Ewentualne powiązania dworu ze znanymi postaciami i wydarzeniami historycznymi.

Legendy i anegdoty związane z dworem,

Fotografie dworów, ich wnętrz, otoczenia i mieszkańców.

Serdecznie dziękuję!

może ma jakieś informacje o naszej ruince :wink: zastanawiam się nad gankiem, zostawić taki co "prawie" jest (przebudowany został przez szwaba w około 1905r. czy odtwarzać wcześniejszy wygląd :-? )

:lol: Widzę że było inaczej :wink: ganek został przebudowany w około 1905r. (mam rentgena w oczach) jak było wcześniej? też częściowo "widzę" :wink: ale może więcej wiedzieć (widzieć :wink: ) autor Maciej Rydel, i może coś podpowie. Mamy wydany przez niego album "Oblicza polskiego dworu" Nasza ruinka jest bardzo podobna do główngo budynku dworu w Niedzwiedziu (20km od nas) Z drugiej strony podoba się nam obecny kształt ganku :-?

:o :o :o :D :D :D

no choć na Wuśkę mogę liczyć :roll: :lol:

bo reszta :roll:

jak kawe i ciacho daję - marudzom

jak nie daje marudzom nooo :roll:

cze kochani moi :lol: :lol: :lol:

w rowie byłam :-? mariańskim znaczy :roll:

chyba wylezę bo nuuuuudno tam :wink: :lol:

aaaaa 8)

będziemy odświeżać "gabineto-salonik" :D :D :D :D

kupiłam farbę i tapetkę (tapeta na "tymczasową" obudowę kominka :roll: ) 8)

nowy karniszon i "szmatki" na okno - to na imieniny Jurka od psipsiaciół :roll:

ufff :wink:

to tyle :roll: :lol: :lol: :lol: