braza 13.03.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Skrobnijcie coś qurna, bo aż mi głupio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.03.2009 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Gosia padnięta, internet zanika obiecała że jutro może wklei parę zdjęć Muszę wkleić fajną stronkę http://www.dwory-polskie.pl/x.php/1,1/Strona-glowna.html i napisać do autora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 13.03.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Jureczku, a o czym Ty będziesz do niego pisał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 14.03.2009 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Jureczku, a o czym Ty będziesz do niego pisał??? apel autora Apel Do archiwum / biblioteki poszukuję wszelkich materiałów ikonograficznych i historycznych dotyczących dworów polskich i ziemiaństwa w Polsce, a w tym: fotografii, rysunków, grafik, obrazów dokumentów, opisów, pamiętników niepublikowanych, książek dotyczących: dworów i ich architektury wnętrz i otoczenia dworów danych genealogicznych (drzewa) historii rodzin ziemiańskich, legend, anegdot i opowieści rodowych. Archiwum moje - największy prywatny zbiór w Polsce na temat dworów - zawiera kilkanaście tysięcy sztuk fotografii i innych pozycji ikonograficznych, bibliotekę, katalogi. Celem jego utworzenia 30 lat temu, było i jest ocalenie jak największej ilości danych dotyczących tak ważnego zjawiska w historii Polski jakim był dwór i ziemiaństwo. Jestem autorem książek: „JAM DWÓR POLSKI” wydanej w 1993 i 1997 roku oraz "OBLICZA POLSKIEGO DWORU", wydanej w 2003 i 2004 r.(współautor: S. Markowski), kilkudziesięciu artykułów na temat historii i architektury polskich dworów oraz 20 wystaw fotograficznych i malarskich (m.in. w Brukseli). Materiały z archiwum są udostępniane autorom prac naukowych i dokumentacyjnych. Osoby, które dysponują materiałami na temat polskich dworów proszę o wymienione niżej dane: Nazwa miejscowości i jej lokalizacja, zdjęcia dworu (po nadesłaniu oryginału robię kopię i zdjęcia odsyłam) Rok budowy dworu, architekt, pierwszy właściciel, kolejni właściciele, z podaniem dat objęcia majątku i związku z poprzednim właścicielem, np. spadek, zakup, małżeństwo itp. Architektura dworu: powierzchnia, ilość pomieszczeń, plan wnętrza, budulec (drewniany, murowany), rodzaj portyku, rodzaj dachu i czym kryty. Czy dwór był przebudowywany i przez kogo ? Wnętrze dworu: piece, kominki, malowidła ścienne i inne elementy stałe. Elementy ruchome dworu: obrazy, kolekcje dzieł sztuki, rodzaj mebli, biblioteka. Otoczenie dworu: powierzchnia parku, stawy, plan, rodzaje drzew, aleje zabytkowe budowle parkowe: lamus, oficyna, spichlerz, kapliczka, własność ziemska (ilość hektarów). Historia rodzin mieszkających w dworze (drzewa genealogiczne). Opisy życia w dworze. Ewentualne powiązania dworu ze znanymi postaciami i wydarzeniami historycznymi. Legendy i anegdoty związane z dworem, Fotografie dworów, ich wnętrz, otoczenia i mieszkańców. Serdecznie dziękuję! może ma jakieś informacje o naszej ruince zastanawiam się nad gankiem, zostawić taki co "prawie" jest (przebudowany został przez szwaba w około 1905r. czy odtwarzać wcześniejszy wygląd ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 14.03.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 dobry wieczór Jurek no jak masz zdjecia że wiesz jak przed szwabem wyglądał to moze lepiej odtworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.03.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Ja też uważam, że nad odtworzeniem starego lepiej się zastanowić. Chyba, że ten poprzedni, przed Niemcem (politycznie poprawna jestem ) jest brzydszy niż ten poniemiecki, wtedy zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.03.2009 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Widzę że było inaczej ganek został przebudowany w około 1905r. (mam rentgena w oczach) jak było wcześniej? też częściowo "widzę" ale może więcej wiedzieć (widzieć ) autor Maciej Rydel, i może coś podpowie. Mamy wydany przez niego album "Oblicza polskiego dworu" Nasza ruinka jest bardzo podobna do główngo budynku dworu w Niedzwiedziu (20km od nas) Z drugiej strony podoba się nam obecny kształt ganku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.03.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Bo też i qurna ładny ten obecny ganek jest, oj ładny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 15.03.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 dobry z wieczorka no to już chyba trzeba monetą rzucić skoro ten ładny i ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.03.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Ejjjj Wyyyy ... na drugą stronę niedługo spadniecie Gosia, kawy nie dajesz, obcyndalasz się normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 16.03.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 dobry wieczór Brazula no Gosia zamęczona jest Jurek zarobiony no więcej wyrozumiałości no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 16.03.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 no choć na Wuśkę mogę liczyć bo reszta jak kawe i ciacho daję - marudzom jak nie daje marudzom nooo cze kochani moi w rowie byłam mariańskim znaczy chyba wylezę bo nuuuuudno tam aaaaa będziemy odświeżać "gabineto-salonik" kupiłam farbę i tapetkę (tapeta na "tymczasową" obudowę kominka ) nowy karniszon i "szmatki" na okno - to na imieniny Jurka od psipsiaciół ufff to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 16.03.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 No nie. Obraziłam się. Nawet jak zajrzą na fm to do mnie ani nosa nie wściubią. I ciągle ich nie ma. Wychodzę z tego zakładu!!! no już od obraź siem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 16.03.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 idem poczytać co tam słychać jak z netu mnie nie wywali [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.03.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Zdjęcia rób !!!!!! A za kawę to ja się jeszcze nigdy na nikogo nie obraziłam, oj sobie grabisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 16.03.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Gosia, a co Ty spać po nocach nie możesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 16.03.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Brazulko kawa i zdjęcia bedom Moniu bo ja to "nocny Marek" jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 16.03.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 bajaj się Boga o tej godzinie przychodzić dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 16.03.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 ciekawe jak długo Ty mnie jeszcze lubić bedziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 16.03.2009 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 WUŚKA NOOOOOO Moniu, bo dopiero o 22 do domku dojechałam no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts