Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Iskierka - szulu - komentarze :)

szulu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej,

kibicuje Ci bardzo bo zamierzam budować też iskierkę. Na razie załatwiam papiery a planowana budowa będzie sierpień/wrzesień. A może napiszesz jakie zmiany w iskierce robisz.

Żadnych zmian praktycznie nie wprowadziłem ;) Nie chciałem okna w kuchni, ale zarówno architekt jak i znajomi odradzali mi to ze względu na to że domek straciłby urok więc okno zostało ;) Podniosłem tylko ściankę kolankową, wyrównałem strop nad garażem na równo z pozostałą częścią domu oraz zamieniłem drzwi w kotłowni z oknem ;) Nie po to wybierałem projekt ponad rok czasu żeby dużo zmian w nim robić :D

okno z drzwiami kotłowni też chcę zamienic. ścianki kolankowej nie podnoszę ale zastanawiam się nad oknami połaciowymi czy nie zmniejszyć ich ilości. Do dwóch albo trzech. Tylko się boję żeby zbyt ciemno nie było.

To samo powiedział mi architekt robiący adaptacje. Dlatego zostawiłem tak jak jest :)

Witam!!!! i bardzo się cieszę,że zdecydowałeś się opisać budowę Iskierki. Super będzie dzielić się z Wami doswiadczeniem i cieszyć z każdego drobiazgu.. :lol: .Nie zapomnij o dzienniku i wszystko opisuj... :wink: Tempo macie konkretne, to coś jak my :wink: . Planujemy stan surowy zamknięty 30 czerwca... :roll: i robimy wszystko żeby się udało. Pozdrawiam serdecznie. Ula.

Witam!!!! i bardzo się cieszę,że zdecydowałeś się opisać budowę Iskierki. Super będzie dzielić się z Wami doswiadczeniem i cieszyć z każdego drobiazgu.. :lol: .Nie zapomnij o dzienniku i wszystko opisuj... :wink: Tempo macie konkretne, to coś jak my :wink: . Planujemy stan surowy zamknięty 30 czerwca... :roll: i robimy wszystko żeby się udało. Pozdrawiam serdecznie. Ula.

No my też mamy w umowie koniec robót na 30 czerwca. Ale to bez okien i drzwi oraz posadzek. Chociaż ten 30.06 to max termin z opóźnieniami ;) W praktyce podobno na początku czerwca będzie koniec ;)

Co do materiałów to wszystkie podobno zaklepane ;) Mam taki układ z szefem firmy, że on kupuje na siebie ja mu oddaję. Podobno ma kupować bez zarobku dla siebie ;) Wszystkie faktury do wglądu :) Drewno na dach już czeka na odbiór, materiały na ścianę już zaklepane, blachodachówka dostępna od ręki u stałego dostawcy firmy, która nam buduje, co do okien i drzwi problemu nie będzie ;)

Elektryk - zaklepany.

Hydraulik - wszystko co związane z hydrauliką będzie robił mój ojciec z naszą pomocą (również c.o.);)

Wszelkiego rodzaju panele, płytki itp rzeczy będziemy kłaść we własnym zakresie. Ocieplenie, tynki, posadzki - raczej specjaliści.

Teraz jeszcze mamy dylematy co do tego ogrzewania :/ Z jednej strony ogrzewanie groszkiem tańsze, z drugiej strony człowiek nie będzie miał całe życie 27 lat ;) Za gazem przemawia bezproblemowa i czysta obsługa oraz brak miejsca na składowanie opału, za groszkiem cena. Od tego myślenia już mnie głowa boli :(

W tej chwili na placu boju jest trzech pracowników + osoba ich pilnująca i nadzorująca :D Docelowo podobno ma być 3 murarzy i 1 lub 2 pomocników.

ja czekałam na zdjęcia :( a po zalaniu chudziakiem nie czekasz kilka dni zanim ruszą ściany?...my czekaliśmy jakieś 9 dni...dzisiaj byłam na mojej posesji :wink: mury prawie gotowe, jeszcze z dwa dni i postawią kominy a potem strop...z tego co mówi majster to na ten długi tydzień majowy chcą jechać do domu :o czyli robota musi być skończona inaczej chłopaki nie pojadą... :wink:

ja czekałam na zdjęcia :( a po zalaniu chudziakiem nie czekasz kilka dni zanim ruszą ściany?...my czekaliśmy jakieś 9 dni...dzisiaj byłam na mojej posesji :wink: mury prawie gotowe, jeszcze z dwa dni i postawią kominy a potem strop...z tego co mówi majster to na ten długi tydzień majowy chcą jechać do domu :o czyli robota musi być skończona inaczej chłopaki nie pojadą... :wink:

Znając życie to trochę mi kitu wciskają i w przyszłym tygodniu nie zaczną ścian a chudziak będzie stał aż do 7 maja ;) No chyba, że zaczną ściany a przed odejściem w sobotę zaleją chudziaka ;) Tak czy siak swoje odstoi bo budowlańcy mają wolne od 30.04 do 6.05 :)

Fajnie że możecie rozliczać swoich ludzi z czasu. My niestety zdecydowaliśmy się na firmę zawaloną robotą ( bo ogólnie ciężko nam było jakąś znalezć) Teraz kończa gdzies tam dach, pózniej zaczynaja u sąsiadów a następnie przyjdą do nas choć fundamenty wylane i wszystko gotowe już czeka. I tak oto ucieka nam wiele czasu