Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Iskierka - szulu - komentarze :)

szulu

Recommended Posts

Mam pytanko

Dlaczego zdecydowaliście sie na tak wysoki szalunek ?

Czy nie lepiej było na fundament położyć bloczki betonowe?

Na to jeszcze pójdą z 2-3 warstwy bloczków ;) Miała być wylana całość ale form zabrakło budowlańcom ;) A dlaczego wylewane a nie z bloczków? Szczerze mówiąc to nie wiem, tak jakoś wyszło po rozmowach z szefem firmy i z osoba nadzorującą ;)

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...też nam się wydawało że zmian zbyt wiele nie wprowadzamy...ale wyszło inaczej wciąż kombinujemy :wink:

My naprawdę nie mamy zmian ;) Jedynie zamiana drzwi z oknem w kotłowni, ścianka kolankowa wyższa o 1 pustaka i koniec ;)

aaa, jeszcze to: wyrównany poziom nad garażem, garaż na równym poziomie z resztą domu. Więcej nic nie zmienialiśmy ;)

My wszystko to co Wy i jeszcze trochę ...z wydłużeniem łazienki na dole o 45 cm np. :wink: i zrobirnirm na poddaszu kosztem pok nr 2 kącika komputerowego :wink: do tego strych z oknem wyłazowym...itp :wink:

Ten pomysł z pokojem komputerowym też może wykorzystam najwyżej będzie ciemny ;) Zresztą na razie i tak pokoi jest więcej niż nas więc będzie gdzie przez najbliższe kilka lat z komputerem się ukryć ;)

No teraz będzie długi weekend i przerwa :/ Ale od 7.05 ostro do roboty się chłopaki biorą. W okolicach 10.05 powinien już byc strop :) Najgorsze wrażenie robią na wszystkich mury :( Bure, szare... Nie to co zwykły biały pustak ;) No ale i tak na to przyjdzie styropian i tynk, więc szybko sie o szarzyźnie zapomni ;)

...my się zastanawiamy czy ocieplać na zew. odrazu czy jesienią...Szulu wierzysz, że wprowadzimy się do jesieni? ja powoli wymiękam... :cry:

No my wstępnie ustaliliśmy ekipę od osciepleń na sierpień, ale jak w lipcu przyjdą to nie będę wybrzydzał :D Co do wprowadzenia się do jesieni... Ja wprowadzę się jak tylko elektryk zacznie instalację robić, żeby nóg w nocy nie dostała :) Mam nadzieję, że we wrześniu, październiku będziemy mogli już prawie normalnie mieszkać w naszej Iskierce ;)

Witam

Jestem na etapie wyboru projektu i bardzo podoba mi się właśnie Iskierka. CZy możecie napisac ile taki domek was wyniesie? Jestem zielona w temacie ale jakiś kosztorys pewnie macie?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Cóż, kosztorys przy takich zmianach cen jak aktualnie ma to miejsce to raczej mało wiarygodne info ;) Musisz się zastanowić z czego będziesz budować i jak wykończysz. My za robociznę pod dach płacimy 26k zł, materiały jak na razie to ok. 40k, dojdzie jeszcze troszkę bo jeszcze nie mamy blachodachówki. Ważne też jest co będziecie robić sami a co zlecicie. W zeszłym roku gdy oglądaliśmy kosztorys Iskierki to podawane 120k wydawało się wiarygodne (w naszych stronach przelicznik za m2 budowlańcy i architekci podawali ok. 1200-1500 za m2 z wykończeniem). Teraz jest sporo drożej :( Mamy jednak nadzieję, że uda nam się (musi się udać :D) zmieścić z całym wykończeniem, ociepleniem, ogrzewaniem, ogrodzeniem poniżej 170k, ale dużo rzeczy będziemy robić sami przy wykończeniówce. Po długim weekendzie będę się częściowo rozliczał z wykonawcą to postaram się podać ile już i za co zapłaciliśmy ;)

Szulu bardzo dziękuję za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę że ceny zmieniają się z dnia na dzień dlatego chodziło mi o cenę w przybliżeniu a dokładnie czy zmieszczę się w 200 tys. Ciekawa byłam jak ma się faktyczna wycena do tej umieszczonej na stronie biura projektowego. Nie wiem jeszcze z czego będę budować, nie wiem nawet czy akurat iskierkę (chociaż bardzo mi się podoba z wyjątkiem tego że nie ma na dole pokoju) ale przy wykończeniu też sobie poradzimy z jakimiś kafelkami czy panelami.

Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwość zrobienia pokoju na dole w miejscu pomieszczenia gospodarczego. Oczywiście wtedy piec itp. musiałabym przenieść do garażu (bo gdzieś to musi być) Czy jest on na tyle duzy?

Zyczę miłego weekendu