Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Iskierka - szulu - komentarze :)

szulu

Recommended Posts

Szulu lecisz jak burza.

Mam takie pytanie skąd wiedziałes ile czego kupic? Sam liczyles? Czy szedles z projektem a moze z kosztorysem do firm?

Kosztorys zrobi Ci każda firma budowlana. Nam proponowali kosztorys w PSB za 200 zł, z czego zwracali ta kwotę przy zakupach powyżej jakiejś sumy. Ale ponieważ stan surowy buduje nam firma, to im zleciliśmy zakup materiałów (nie mamy zbytnio czasu latać po hurtowniach i pilnowac dostaw). Ma to tez ten plus, że ta firma ma spore rabaty w składach no i vat jedyne 7% :D A kupić teraz coś bez vatu jest coraz trudniej, bo materiały schodza na pniu, prawie niezależnie od ceny ;) W sumie samemu tez można wyliczyć, w końcu razem z projektem jest kosztorys i zestawienie materiałów, ale zawsze lepiej jak obejrzy to ktoś zorientowany w temacie, żeby później nie okazało się, że krokwie są za krótkie :D

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szulu czy mi się wydaje czy okna w kuchni są na różnym poziomie?

Zauważyłam na Twoich zdjęciach ,że okno boczne w kuchni masz o jeden bloczek wyżej.

Patrzyłam w projekcie ale nic takiego nie mogę znależć a może tylko mi się wydaje?

Tak jest w projekcie, bo raczej ciężko byłoby na takim samym poziomie dać 150x150 i 120x120 ;) Zmian w oknach w projekcie nie robiłem :D Ale dla pewności po ciemku przy świetle monitora spojrzałem w projekt i piszę prawdę :)

W sumie tez się zdziwiłem jak pierwszy raz na żywo te okna zobaczyłem ;) Rzut oka w projekt i się wszystko zgadzało ;)

Czytam to i sie smieje. Opis co robicie przypomina raczej internetowego bloga a nie powazne forum na temat budowy domu, z uwagami dotyczacymi zmian w projekcie lub czegos podobnego.

NO ja przepraszam ale chyba o to tu właśnie chodzi, bo przynajmniej ja nie mam nic zawodowo wspólnego z budowaniem i nie uważam, że muszę silić się na fachowość. Forum to miejsce gdzie zainteresowani wymieniają się uwagami, jedni bardziej inni mniej zaawansowani. Jak komuś nie pasuje niech nie zagląda.

Czytam to i sie smieje. Opis co robicie przypomina raczej internetowego bloga a nie powazne forum na temat budowy domu, z uwagami dotyczacymi zmian w projekcie lub czegos podobnego.

Każdy może mieć swoje zdanie :) W moim dzienniku wpisuję rzeczy, które ja uważam za istotne, a budowlańcem nie jestem ;) Dla mnie duże znaczenie ma to, że w danym dniu wybudowano mi ileś tam ściany a nie to ile łopat piachu trzeba było wsypać do betoniarki żeby zrobić zaprawę ;) I to właśnie przekazuję w dzienniku mojej budowy :D Może jak będę budował któryś dom z kolei to wtedy będę zamieszczał tylko informacje interesujące takiego profesjonalistę jak Ty :) A jeżeli chcesz poczytać o poważniejszych rzeczach to raczej NTG ;)

PS. Jeżeli chciałbyś poczytać tylko o zmianach w projekcie itp, to raczej 90% dzienników z tego forum by Ci nie pasowało :) A swoją droga miałem niesamowite szczęście, że akurat mój dziennik skomentowałeś jako pierwszy ;) Chyba mam jakieś względy u Ciebie :o

Każdy może mieć swoje zdanie :) W moim dzienniku wpisuję rzeczy, które ja uważam za istotne, a budowlańcem nie jestem ;) Dla mnie duże znaczenie ma to, że w danym dniu wybudowano mi ileś tam ściany a nie to ile łopat piachu trzeba było wsypać do betoniarki żeby zrobić zaprawę ;) I to właśnie przekazuję w dzienniku mojej budowy :D Może jak będę budował któryś dom z kolei to wtedy będę zamieszczał tylko informacje interesujące takiego profesjonalistę jak Ty :) A jeżeli chcesz poczytać o poważniejszych rzeczach to raczej NTG ;)

PS. Jeżeli chciałbyś poczytać tylko o zmianach w projekcie itp, to raczej 90% dzienników z tego forum by Ci nie pasowało :) A swoją droga miałem niesamowite szczęście, że akurat mój dziennik skomentowałeś jako pierwszy ;) Chyba mam jakieś względy u Ciebie :o

I o to właśnie chodzi ;). Jak byśmy wszyscy byli profesjonalnymi budowlańcami to po co nam to formum? A my tylko lajkoniki w tej kwestii ;).

Jeśli chcesz poczytać:

1. o zmianach w projekcie to wejdź na dział projekty i architektura i tam na wybrany prtojekt

2. o wykonawcach wejdz na "wykonawca doskonaly i mniej"

3. o wymianie doświadczeń to wejdz na "wymiana doswiadczen"

itd.

a jesli chcesz wejsc na dziennik budowy - dzień po dniu to po prostu tam wejdz. I nie oczekuj nie wiadomo czego. Sama nazwa wszystko mowi. Ja nie wiem jakie ty chciales uzyskac tu informacje? Ale w calym dziale dziennikow takich informacji nie uzyskasz. A moze zaloz swoj dziennik i pokaz nam jak sie to robi. Albo mam lepszy pomysl moze napiszesz do admina i poskarzysz sie ze ten opis przypomina internetowego bloga a nie powazne forum. Mysle ze nie mozesz tego tak zostawic.

Hej, u nas robota wre od rana...mam umówionego elektryka i hydraulika jeszcze w tym miesiącu.. :roll: .robimy instalacje na dole, tak abym w czerwcu mogła ruszać z tynkami i wylewkami...góra czyli kolejny etap zrobimy po dachu...w czwartek przyjadą mierzyć otwory okienne...Masz wycenę okien?

No u nas też od rana pracują chłopaki ;) Byłem po 7 jak jechałem do pracy, żeby przekazać, że wodę mieli dziś poprawić z Gosp. Pomocniczego a tu już rusztowania rozstawione i betoniarka szalała ;) Z elektryką poczekamy chyba aż dach będą kończyć, żeby elektryk wszedł po wstawieniu okien (w okolicach miedź jest w cenie :evil:). Co do okien to powiem szczerze, że nigdzie się jeszcze nie dowiadywaliśmy, bo nie mamy kiedy :( Do 12.05 musimy napisać magisterki i dopiero po tym czasie może jakieś wolne będzie żeby pojeździć za oknami, kotłem gazowym itp. Ten tydzień (a przynajmniej 3 dni) to pisanie pracy :)

szulu apropo fundamentow. To widze ze jednak nie miales calego piachu wywalanego tak jak murarz mowil. Do tego podobno w planie jest ze na lawach muszą byc bloczki betonowe a u ciebie sie po prostu lal beton. Jejku coraz bardziej sie wkurzam tym moim murarzem. Ale juz sie nie bede denerwowala.

Tak jak już kiedyś pisałem, po rozmowie z wykonawcą stwierdziliśmy, że wylejemy fundament. Chyba dużej różnicy to fundamentom nie zrobiło ;) W końcu i to i to beton :D Co do kopania pod fundamenty - nie znam się na budowaniu i zdałem się na wykonawcę. Wykopali, zalali, murują, położą dach ;)

Szulu, kiedy obrona? ja mam to juz z głowy od 25 maja 2006...ooo niedługo rocznica! Trzeba to uczcić ...może grillkiem...itd. :wink: 3-mam kciuki.u.

Obrona chyba pod koniec czerwca, dokładnie nie wiem :) Trochę sobie za bardzo poluzowałem z pisaniem pracy i teraz mam stresa ;) Ale będzie dobrze, najważniejsze żeby szybko napisać ;)

apropo pisania prac. Ja 29 czerwca 2006 roku sie obroniłam. W maju ubiegłego roku zastanawiałam się nad zmianą tematu. Ale u mnie był do zrobienia model ekonometryczny i niestety z mojego modelu nie wyszlo nic sensownego. Byłam zalamana myslalam zeby zmienic temat, ale pojechalam do promotora i on ze praca wlasnie na tym polega by opisywac wszystko co sie robi a ze model sensowny nie wyszedl to przeciez nie moja wina ze nie ma jakiejs tam zaleznosci. I tak naprawde w ciagu miesiaca wszystko napisalam. Ale do tej pory zle wspominam ten okres

Witam! Wszystkich !

Szulu Mam pytanko odnośnie materiału użytego na ściany, czy jesteś w stanie ocenić swój wybór? Czy w dalszym ciągu jesteś zadowolony? Może masz jakieś opinie na temat dźwiękoszczelności i przenikania ciepła "ciepłoty"?

Jak to kalkulowało się cenowo gdy kupowałeś materiał ( chodzi mi o te pustaki Leiera), a może wiesz jak to wygląda teraz?

Ja właśnie zastanawiam się, czy nie władować swoich oszczędności przed budową w materiały na ściany i nie wiem co mam wybrać.

Witam! Wszystkich !

Szulu Mam pytanko odnośnie materiału użytego na ściany, czy jesteś w stanie ocenić swój wybór? Czy w dalszym ciągu jesteś zadowolony? Może masz jakieś opinie na temat dźwiękoszczelności i przenikania ciepła "ciepłoty"?

Jak to kalkulowało się cenowo gdy kupowałeś materiał ( chodzi mi o te pustaki Leiera), a może wiesz jak to wygląda teraz?

Ja właśnie zastanawiam się, czy nie władować swoich oszczędności przed budową w materiały na ściany i nie wiem co mam wybrać.

Co do materiałów, to gdybym miał więcej czasu i pieniędzy to raczej byłby standardowy pustak lub porotherm ;) Ale sytuacja z materiałami wyglądała tak, ze miałem do wyboru pustaki po 12 zeta i dostępne za miesiąc lub półtora (ok. połowy maja) lub Leier Monolit od ręki ;) Cena taka sama, ok. 12 zł sztuka. Z informacji, które uzyskałem od doradcy technicznego z Leiera wynika, że te bloczki+styropian 8cm mają współczynnik przenikania ciepła U=0.26. My ocieplamy styropianem 12. W naszych stronach raczej się z tego nie buduje, więc nie miałem od kogo zasięgnąć języka :D Na forum czytałem różne opinie o keramzycie, w większości chyba pozytywne ;) Co do wyboru - nie mogę żałować :D Fakt, że ekipa nie ma wprawy z budowania w tym systemie, ale jakoś im to wychodzi ;) Zależało mi głównie na czasie, ponieważ ekipa wchodziła od połowy kwietnia. Teraz słyszałem, że pustaki u nas sa po ok. 18 zeta :evil: za to ten Leier chyba bez zmian ;) Na minus przemawia wygląd - prawie jak pustak żużlowy :D Na plus aktualnie chyba cena i parametry ;) Pocieszam się, że źle nie będzie, materiał wygląda interesująco, parametry ma dobre :) Zobaczymy co z tego wyniknie jak zamieszkamy :) Aha, z Leiera mamy też strop. Mam nadzieję, że do końca tygodnia zobaczę już go na domku :)

Szulu jeśli znajdziesz chwilę wytchnienia to czy mógłbyś napisac co konkretnie zaliczasz do tych 41 tyś. :wink:

Materiał na ściany nośne, działowe, część betonu (na pewno 13m3 ale czy też więcej to dokładnie nie wiem ale pewnie tak :D), ileś metrów desek, kominy spalinowe i wentylacyjne, strop, cement, wapno, piasek, dysperbit, papa i chyba drewno na dach. Pewny nie jestem, bo dokładnie się na razie nie liczymy ;) W tej wymieniance brak gwoździ i innych podobnych pierdółek, które w sumie pewnie też swoje kosztują :)