Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Iskierka - szulu - komentarze :)

szulu

Recommended Posts

szulu jeszcze cie pomecze. Mam nadzieje ze mi wybaczysz. Bo ciagle mnie zastanawiaja te cholerne fundamenty i widze ze ty nie masz tak jak w projekcie. Bo w projekcie są ławy potem bloczki a u ciebie wszedzie jest beton. Wiec ja sie zastanawiam czym to sie bedzie roznilo od propozycji mojego murarza. On mowi ze wszedzie bedzie beton. Na dole taki beton pelniacy role ław ze zbrojeniem, szerszy. A potem beton tak jak u ciebie, wezszy taki jak szerokosc cegly. Ze powstanie litera T odwrocona.

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szulu jeszcze cie pomecze. Mam nadzieje ze mi wybaczysz. Bo ciagle mnie zastanawiaja te cholerne fundamenty i widze ze ty nie masz tak jak w projekcie. Bo w projekcie są ławy potem bloczki a u ciebie wszedzie jest beton. Wiec ja sie zastanawiam czym to sie bedzie roznilo od propozycji mojego murarza. On mowi ze wszedzie bedzie beton. Na dole taki beton pelniacy role ław ze zbrojeniem, szerszy. A potem beton tak jak u ciebie, wezszy taki jak szerokosc cegly. Ze powstanie litera T odwrocona.

No ten beton na dole ze zbrojeniem to ława ;) A na tym fundament albo z bloczków albo wylany, na szerokość mniejszą od ławy (szerokość podobna do materiału z którego budujesz). Tak mam :)

on chce lac po prostu beton a na dole dac zbrojenie. W ksztalcie litery I. A z kolei kierownik budowy mowi ze musi byc rozszerzenie zeby byla litera T odwrocona. Wtedy nie bedzie trzeba wybierac calego piachu a jedynie podkopac.

Dzisiaj jade do murarza wiec mu powiem ze kierownik sie nie zgadza na jego rozwiazanie i ze musi tak zrobic jak kierownik mowi.

Problem jest w tym ze to ja o wszystkim decyduje, to ja rozmawiam z murarzem a nie mąż. A jak wiadomo murarz traktuje mnie z gory bo mloda i do tego kobieta wiec co ona sie zna mozna ją oszukac. Dzieki bardzo za wysluchanie moich zalen.

Szulu, ile na dole wyjdzie metrów do tynkowania?szukam tynkarza z agregatem ...u nas stawka to 23 zł za mkw :roll: myslisz, że to jakieś 250mkw? A u Was jakie tynki będą i czy wylewki z miksokreta? u nas raczej tak...pod koniec maja nakładają nam więżbę...nie moę się już doczekać ech... :wink: pozdro.u.

Szulu, ile na dole wyjdzie metrów do tynkowania?szukam tynkarza z agregatem ...u nas stawka to 23 zł za mkw :roll: myslisz, że to jakieś 250mkw? A u Was jakie tynki będą i czy wylewki z miksokreta? u nas raczej tak...pod koniec maja nakładają nam więżbę...nie moę się już doczekać ech... :wink: pozdro.u.

Metrów do tynkowania jeszcze nie liczyłem, nie mam kiedy :D Zresztą, po co liczyć, ile będzie to będzie. Tynki w każdym razie tradycyjne, posadzki sami będziemy wylewać bez żadnych kretów i innych zwierzątek ;) Dziś robią nam kominy i zaczynają :) Mam nadzieję, że już niedługo dach :D

Szuli, ile masz przygotowanych stempli pod strop, w jakich odległościach je rozstawisz? pytam bo u mnie była afera cała na ten temat :roll: nasz majster chciał 40 szt a majster sąsiadów 150 :o

Hmmm, zalezy od stropu. U mnie na belkę do 4.5 m potrzeba 1 podpory, a i tak murarze dają więcej :D Stemplują mi tak jakby był normalny wylewany strop ;) Nie wnikam w to, nie znam się, mają zrobić tak, żeby było dobrze :) Z moich obserwacji wynika, że ok 100 lekko zużyją ;)

• 2 weeks później...
ojej ja rowniez baaardzo lubie tu zagladac i jz sie moge doczekac pokrycia dachu i zdjec pomieszczen ze sciankami dzialowymi :lol:

pozdro.

Spokojnie, zdjęcia będę robił i zamieszczał regularnie :) Mam nadzieję, że pokrycie za 2-3 tygodnie będzie, równocześnie ze ściankami działowymi :) No i oczywiście z oknami i drzwiami :)

Spokojnie, zdjęcia będę robił i zamieszczał regularnie :) Mam nadzieję, że pokrycie za 2-3 tygodnie będzie, równocześnie ze ściankami działowymi :) No i oczywiście z oknami i drzwiami :)

Witaj, jeśli tak będzi efaktycznie to znaczy, że fachowców masz naprawde dośc dobrych.

Ja póki co jeszcze się męczę z deskami czołowymi, ale już niedługo zawiśnie rynna i potem powstanie upragniony dach :)

Pozdrawiam i zachęcam do odwiedzin mojego dziennika.