Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Iskierka - szulu - komentarze :)

szulu

Recommended Posts

A my jesteśmy wdzięczni i za fotki i za umożliwienie "oglądnięcia" domu w realu. To tylko utwierdziło nas w decyzji dot. wyboru projektu, a także pozwoliło uświadomić sobie co chcemy zmienić. Aczkolwiek musimy jeszcze looknąć za dnia.... :D

Pozdrawiamy

Mariola&Marcin

Zastanówcie się nad oknami dachowymi ;) Ostatnio zasłaniałem wszystkie folią i nie myślałem, że dają tyle światła ;)

Zapraszam kiedyś w słoneczny dzień na wizję lokalną :)

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, no, szarzyzna zniknęła i o niebo lepiej.Już widać jak robi się cieplutko w Waszym domku.

A elewacja ,jaki to dokładnie kolor bo nie widać dokładnie z daleka?

Masz może jakieś zdjęcia zrobione na górze chętnie zobaczę ( zwłaszcza górną łazienkę)

Szybko Wam idzie to wykańczanie aż pozazdrościć.

No, no, szarzyzna zniknęła i o niebo lepiej.Już widać jak robi się cieplutko w Waszym domku.

A elewacja ,jaki to dokładnie kolor bo nie widać dokładnie z daleka?

Masz może jakieś zdjęcia zrobione na górze chętnie zobaczę ( zwłaszcza górną łazienkę)

Szybko Wam idzie to wykańczanie aż pozazdrościć.

Kolor elewacji to chyba piaskowy ;) W każdym razie wygląda jak lekko żółty. Numer koloru z palety tynków atlasa to 36. Zdjęć u góry w ostatnim czasie nie robiłem bo nic się tam teraz nie dzieje ;) Może w weekend popstrykam coś i wrzucę. Wykańczanie idzie niestety coraz wolniej ze względu na brak $$ :(

Ja w temacie materiału użytego przez ciebie do budowy ścian. Jak wygląda w tym towarze prowadzenie instalacji. Pytam bo koluś od adaptacji stwierdził że trzeba wszystko po wierzchu i grubo tynkować :o .

Jak to wyglądało u ciebie?

Hmmm, powiem szczerze, że tynku na ścianach trochę mam, ryte w ścianach nic nie było, w sufitach też nie. Przykrycie taśmy nie wymaga jakiejś nie wiadomo jakiej ilości tynku. Zresztą, wolałem nawet żeby elektryk nie próbował ryć w tych bloczkach, bo bez odpowiedniego podejścia byłoby więcej strat niż to warte ;)

szulu

Dołączam do szacownego grona iskierkowiczów i tak jak wszyscy na poczatku drogi przez budowę zamęczam samą siebie i męża oczywiscie też pytaniami jak ma wygladać docelowo dom, żeby później nie narzekać. Dlatego też zwracam się do Ciebie, bo masz juz jako taki obraz całości.

1. Czy z perspektywy czasu jesteś zadowolony z podniesienia ścianki kolankowej?

2. Czy ten komin w długim pokoju nie zacienia okien?

3. Jakiej wielkości okienko masz w kotłowni i co sądzisz o zastąpieniu go większym tzn wysokosciowo dopasowanym do okna w salonie?

pozdrawiam.

szulu

Dołączam do szacownego grona iskierkowiczów i tak jak wszyscy na poczatku drogi przez budowę zamęczam samą siebie i męża oczywiscie też pytaniami jak ma wygladać docelowo dom, żeby później nie narzekać. Dlatego też zwracam się do Ciebie, bo masz juz jako taki obraz całości.

1. Czy z perspektywy czasu jesteś zadowolony z podniesienia ścianki kolankowej?

2. Czy ten komin w długim pokoju nie zacienia okien?

3. Jakiej wielkości okienko masz w kotłowni i co sądzisz o zastąpieniu go większym tzn wysokosciowo dopasowanym do okna w salonie?

pozdrawiam.

Witam,

Ad. 1.

Tak, jestem zadowolony, zawsze to trochę więcej przestrzeni ;) Chociaż z drugiej strony wydaje mi się, że wpłynęło to trochę na wygląd elewacji, nie wyobrażam sobie jak by to wyglądało gdybym podwyższył o 2 bloczki.

Ad. 2.

Dlatego są tam 2 okna dachowe żeby nie było tego typu problemów ;) W sumie dużo jeszcze u góry nie przebywam, ale nie zauważyłem, żeby komin w jakiś sposób wpływał na okna ;) Zawsze jest pełne światło albo z jednego albo z drugiego :D

Ad. 3.

Okno w kotłowni (tak jak i pozostałe) mam wymiarowo takie jak w projekcie. Ma wymiar 95cmx70cm ;) Szczerze mówiąc zmiana rozmiarów tego okna jakoś do mnie nie przemawia, to w końcu jest kotłownia a nie pokój dzienny :D

• 2 weeks później...

Witaj Szulu!!!

Jestem wierną czytelniczka twojego dziiennika.Od ponad miesiaca moja Iskierka,tez rośnie.Wszystko szło sprawniei i dobrze :lol: Ale dzis pojawił się problem.Fachowiec mówi ,że tak dziwacznych schodów jeszcze nie widział.

Jeśli mozesz to proszę napisz jak te schody wyglądaja w realu.Czy rzeczywiscie są bardzo wąskie i niewygodne w użytkowaniu?Może lepiej zdecydować się na drewniane?

Proszę o szczerą odpowiedż.... :-?

Witaj Szulu!!!

Jestem wierną czytelniczka twojego dziiennika.Od ponad miesiaca moja Iskierka,tez rośnie.Wszystko szło sprawniei i dobrze :lol: Ale dzis pojawił się problem.Fachowiec mówi ,że tak dziwacznych schodów jeszcze nie widział.

Jeśli mozesz to proszę napisz jak te schody wyglądaja w realu.Czy rzeczywiscie są bardzo wąskie i niewygodne w użytkowaniu?Może lepiej zdecydować się na drewniane?

Proszę o szczerą odpowiedż.... :-?

Cóż, moi budowlańcy też kręcili nosem na te schody ale powiedziałem, że mają być i są :D Jak dla mnie są wygodne, wchodzi się bez problemów i bardzo szybko ;) Nawet nasz mały psiak daje sobie radę ze schodzeniem i wchodzeniem :D Szerokie bardzo nie są ale nie powiedziałbym, że są wąskie i niewygodne ;) Jak znajdę bakterie do aparatu to może popstrykam trochę zdjęć jak się po tym chodzi i co się mieści :D

Witam,

Co nowego pojawiło się w Waszym domku, coś brak aktualnych zdjęć???

Pochwalcie się co już zrobiliście :wink:

Skończyliśmy ocieplać poddasze. Daliśmy na skosy 20+5 cm unimaty Isovera a na sufit 20cm (nad tym mamy nieogrzewany strych z podłogą z płyt OSB z wyjściem na korytarzu). Teraz u góry jest już folia, nic nie pyli, jest ciepło, po rozpaleniu w kominku siedzi się bardzo miło w koszulce na krótki rękaw :) W najbliższym czasie mamy w planie wkopać skrzynkę pod gaz, położyć część płytek w łazience i zrobić centralne ;) W tym tygodniu elektryk ma nam pozakładać gniazdka i włączniki więc może już lampy jakieś powiesimy żeby nie ciągnąć zbyt dużo kabli :D Postaram się zrobić trochę zdjęć jak znajdę jakieś naładowane aku do aparatu w domu ;) Optymistycznie planujemy się wprowadzić przed listopadem, ale coś czuję że bardziej realny jest środek listopada :(

Szulu nareszcie jakieś zdjęcia - u ciebie brak zdjęć to chyba naprawdę oznacza brak czasu:) Oczywiście widać jak prace poszły do przodu aż pozazdrościć no i życzę abyście Święta Bożego Narodzenia spędzili w nowym domu ( ale to chyba u was nie będzie problemem)

Pozdrawiam i czekam na dalsze zdjęcia :wink:

Szulu, bardzo męczy mnie kwestia dolnej łazienki (ten temat był już poruszany). Dopiero teraz stwierdzam, że ta łazienka jest kiepsko zaprojektowana, bo jeżeli ktoś się jednak uprze na prysznic, a nie poszerzy łazienki to może być kiepsko.Jak to wygląda w realu, dodam, że myślałam o prysznicu 90-tce.

Szulu, bardzo męczy mnie kwestia dolnej łazienki (ten temat był już poruszany). Dopiero teraz stwierdzam, że ta łazienka jest kiepsko zaprojektowana, bo jeżeli ktoś się jednak uprze na prysznic, a nie poszerzy łazienki to może być kiepsko.Jak to wygląda w realu, dodam, że myślałam o prysznicu 90-tce.

90-ka się zmieści, nie ma sprawy, ale przejście będzie baaardzo niewygodne w stronę okna :D Niedługo wrzuce fotki skończonej łazienki z pralką w środku to może trochę rozjaśni się wielkośc tego pomieszczenia :D

• 3 weeks później...
Hej. Jak tam postępują prace wykończeniowe?? :wink: Łazieneczka pewnie juz skończona?

Pozdrawiamy

M&M

Tia, w łazience już tylko co kilka dni sprzątamy żeby za dużo kurzu nie było :D Teraz rozpocznie się wojna z centralnym. Cały czas czekamy na speca od instalacji gazowej, mamy nadzieję, że pojawi się w przyszłym tygodniu i zrobi nam gazik żebyśmy mogli zrobić odbiór domku i grzać gazem :)