Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzew Mojżesza - ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie?

Recommended Posts

Witam,

dostałem sadzonkę krzewu Mojżesza i teraz nie wiem co z nim zrobić tzn gdzie posadzić i jak to wygląda szukałem na internecie ale tam są tylko teoretyczne uwagi może ktoś z Was już to praktykował.

Pozdrawiam

Mile widziane foto.

to jest tamaryszek, lubi poludniowe strony...widzialam w ogrodach, kwitnie takim brudnym rózem:) ladnie wyglada

Witam,

dostałem sadzonkę krzewu Mojżesza i teraz nie wiem co z nim zrobić tzn gdzie posadzić i jak to wygląda szukałem na internecie ale tam są tylko teoretyczne uwagi może ktoś z Was już to praktykował.

Pozdrawiam

Mile widziane foto.

to jest tamaryszek, lubi poludniowe strony...widzialam w ogrodach, kwitnie takim brudnym rózem:) ladnie wyglada

Dyptam jesionolistny (Dictamnus albus) nazywany jest grejącym krzewem Mojżesza. W gorącym klimacie (w Polsce nie) bylina ta wydziela olejki eteryczne, które mogą zapalać się i stąd nazwa „gorejacy krzew".

Lubi gleby suche, przepuszczalne, zasobne w wapń.

ale trzeba przyznać,że są do siebie bardzo podobne

no wlasnie sa...znalazłam informacje....w miesieczniku ogrodach był pokazany tamaryszek, nie bylina a krzew i wlasnie nzawany mojzeszowym...opisany tez zw wydziela duzo cukru i ludnosc na pustyni zbiera i tym czym słodzi, olejki eteryczne powoduja ze moze sie zapalic:):) (oczywiscie tylko na pustyniach) stad własnie ten tamaryszek mi wyskoczył.....