Bigsister 16.04.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Na elewacje chcielibyśmy zastosować klinkier ręcznie formaowany, jednak mamy pewien dylemat. Mieszkamy pod lasem i ciekawi jesteśmy czy od północnej strony ten klinkier ( porowaty z wieloma szczelinami ) nie będzie się robił zielony ( pyłki drzew, mech, itp. ).Jeśli ktoś ma elewację z ttakiego klinkieru to proszę o informację, jak się to prezentuje po kilku latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 17.04.2007 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Nikt nie ma takiego klinkieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 18.04.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 To zależy od wielu czynników między innymi od szerokości okapów. Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie kiedy rośnie mech. Mech rośnie przy dużej wilgotności podłoża i braku nasłonecznienia. Kierując się tym stwierdzeniem powinnaś sama udzielić sobie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 18.04.2007 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 To zależy od wielu czynników między innymi od szerokości okapów. Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie kiedy rośnie mech. Mech rośnie przy dużej wilgotności podłoża i braku nasłonecznienia. Kierując się tym stwierdzeniem powinnaś sama udzielić sobie odpowiedzi Ta prawda życiowa niestety nie znalazła potwierdzenia w jedynym znanym mi przypadku. Widziałam dom w lesie nad jeziorem, gdzie elewacja jest z klinkieru ręcznie formowanego a płot z normalnego klinkieru. Od północnej strony klinkier ręcznie formowany nie ma mchu a płot ma! Chciałam się dowiedzieć, jak wygląda praktyka u innych bo ten znany mi przypadek z teorią nie ma nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 ... Od północnej strony klinkier ręcznie formowany nie ma mchu a płot ma! Chciałam się dowiedzieć, jak wygląda praktyka ... nasi dziadowie na mchu jadali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingas 23.04.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Witam,Mamy dokladnie ten sam dylemat, czy zrobic elewacje z klinkieru recznie formowanego w lesie ?Mam pytanie, czy zrobiliscie ta elewacje, jesli tak to jak sie ona sprawdza?Bardzo prosze o odpowiedz .Inga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 10.05.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 mchem pokryje się wszystko co znajduje się w odpowiednich warunkach, także Twój klinkier.Na różne materiały różnie działa nalot, mech.Cegły klinkierowe ręcznie formowane są porowate. Trudniej je czyścić z nalotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.05.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Raz na 20 lat zabezpieczysz okna i "przelecisz" mury myjką ciśnieniową.To nie jest tak, że dziś wydłubiesz a za rok odrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.pluzanski 21.05.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Północna połać blaszanego dachu moich sąsiadów zmienia powoli kolor z czerwonego na zielony. Do lasu jest kilometr, za płotem stary sad. Mi to nie przeszkadza, a na ręcznie formowanym klinkierze to byłby może nawet dodatkowy bonus - dom wygląda jakby stał sto lat a nie tydzień, no ale to moja opinia. Bezpiecznie będzie chyba założyć że może zachodzić mchem. Klinkier przynajmniej da się umyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts