Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Material na dom

Z czego jest/bedzie twoj dom?  

1 038 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego jest/bedzie twoj dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 325
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja z silikatów plus wełna

miałam właśnie napisać że powinno się zrobić świeży taki sondaż bo od 2003 roku trochę się pozmieniało. byłam przekonana że teraz nikt już nie buduje z BK a tu proszę - nadal popularny :o

na osiedlu sama ceramika.

• 1 month później...

A ja ciągle nie wiem a zdecydować się muszę już.

Czy osoby, które są niezadowolone z ceramiki lub BK mogą napisać dlaczego, może być na priv też.

Ja rozważam opcje

1. Porotherm 25 plus styropian

2. Porotherm 25 plus wełna

3. Beton k. 24 plus wełna

Nie chciałam BK ale czytam, że nie jest tak źle, łatwo się wierci a to też ważne.

Ceramika jest ok. ale podobno jest mase odpadów więc wychodzi dużo drożej.

Ekipy mam dwie, jedna od Poro druga od BK, a wybrać trzeba.

Może ktoś jeszcze ma coś do dopisania.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Ja obecnie mieszkam w małym domu 70m2 z gazobetonu+10styro, dach 15 wełna, okna 3 komorowe i nie mogę narzekać na rachunki. Max 2 tony węgla, w domu 22 stopnie, w okresie grzewczym podgrzewam też wodę użytkową (4os, prysznic).

Jak widać, jeśli chodzi o izolacyjność domu, nie powala, a rachunki przyzwoite. Dom będę miała teraz 2 razy większy Porotherm 25+15styro, okna 5 komorowe, wanna i prysznic, wentylacja z rekuperatorem, ale nie liczę, abym wiele zyskała na rachunkach. Na mój rozum rachunki wzrosną 2 razy, jak powierzchnia domu. Przychodzi taki moment, że walka o większą izolacyjność przynosi coraz mniejsze efekty, równolegle z coraz kosztowniejszymi inwestycjami.

Chyba nikt jeszcze nie zrobil na ten temat ankiety, a moze pokaze ona jakie materialy sa najpopularniejsze. Prawdopodobnie o czyms zapomne lub nie ujme, dlatego prosze o zaznaczanie opcji Inne i wpisanie ponizej jakie to materialy.

Jeśli Porotherm to ceramika tradycyjna to zaznaczam takową w sondażu. Dokładnie rzecz ujmując od wewnątrz: tynk cem-wap - słowacki Porotherm 25 na zwykłej zaprawie - 15cm styropianu - tynk akrylowy. Działowe ściany: też ceramika poryzowana 11,5 (austryjacki Rapis i niemiecki Unipor) i 8 (polski Porotherm). Mury mam iście europejskie! :)

Jestem za BK

Mój domek to BK 24 cm plus 16 cm styro.

BK ponieważ:

- ciepły

- tani (był po 7 z groszem jak kupowałem w 2007)

- duży, szybko domek rośnie

- łatwy w obróbce przy stawianiu murów (murowalimy sami)

- łatwy przy stawianiu ścianek działowych (sami)

- łatwy przy rozprowadzaniu elektryki, hudrauliki, odkurzacza cent itp itd (sami)

- łatwy przy płytach GK na poddaszu (profile można przykręcić do ściany drewnowkrętami) - sami

• 1 month później...