Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Material na dom

Z czego jest/bedzie twoj dom?  

1 038 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego jest/bedzie twoj dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 325
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Keramzyt - Optiroca

Witam! Szukamy ciepłego mat. budowlanego na ściany zewnętrzne do proj. ,,Mały" DO6 dla dwojga emerytów. Czy keramzytowe ściany zewnętrzne są dużo droższe od np. BK? Pytam o cenę 1m2. Jaką masz grubość ścian i jakiej firmy jest materiał? Czekamy na ,,plusy" i minusy tego typu budowy

Keramzyt - Optiroca

Witam! Szukamy ciepłego mat. budowlanego na ściany zewnętrzne do proj. ,,Mały" DO6 dla dwojga emerytów. Czy keramzytowe ściany zewnętrzne są dużo droższe od np. BK? Pytam o cenę 1m2. Jaką masz grubość ścian i jakiej firmy jest materiał? Czekamy na ,,plusy" i minusy tego typu budowy

Witam. Podaję linka do strony producenta. Mozna się potargować. Nam zaproponowali 12% rabatu

http://www.betax.com.pl/cennik.php

Witaj CLAUDII

Oczywiscie masz racje ze kazdy materiał ma swoje wady i zalety,i zystki w zasadzie sa dobre, w moim projekcie architekr przewidział porotherm PW44 lub yutong w obydwu przypadkach ściana dwowastwowa / sciana nosna + ocieplenie/ . ja jednak uwazam ze nie jest to takie tanie jakby sie wydawało srobiłem sobie przyblizona kalkulacje i oto wynik

POROTHEMR 30 15 kl twardosci kosztuje 6,36 PLN X 16 szt daje 101,44 do tego trzeba dołazyc robocizne okolo 20,00 PLN za m/kw i docieplenie powiedzny 90,00 m kw razam daje to oczywiscie w duzym przyblizeniu 210,00 PLN to ściana Twoja

a teraz moja ściana

porotherm UNIPOR 25 15 klasa 11szt X 5,36=58,96

styropian 10 cm w przybliżeniu 12,00

porotherm UNIPOT 115 8szt X 4,14=33,12

do tego robocizna jakies 40,00

----------------------------------

Razem 148,08

przy suporeksie jako sciana nosna jest to jeszcze taniej

oczywiscie ja jeszcze musze moja sciane otynkowac, ale mozna to zrobic zwykłum tynkiem cementowo wapiennym a całosc pomalowac jakac dobra farbą. mozna tez nic nie robic przez jakis czas i dom bedzie zdatyn do zamieszkanie, no i sciana jest mocniejsza.

naturalne ze te moja wyliczenia nalezy traktowac teoretycznie ceny brałem z internetu ale uwazam ze jest to dosc prawdopodobna kalkulacja.

przemysl jeszcze śwoja decyzje MUSLENIE NIE BOLI A MOŻE SIE OPŁACIC

pozdrawiam

darek

D&D mała poprawka , u mnie porotherm 30 mam za 5,30,architekt odradził mi wszelkie porotony i poromury i inne podróbki, a już na pewno nie ścianę 25.

No ale każdy ma swoje przekonania,więc nie ma co polemizować.Jedni myślą,że taniej wychodzą tynki ręczne od maszynowych a to wcale nie prawda,tak samo jak stropy lane niby dużo tańsze od terivy.To jest temat rzeka... Pozdrawiam

Max 29 cm + 15 styropian ale to wszystko w przyszłym roku ( do tego czasu mam nadzieję , że wybudują się wszyscy co rozpoczęli budowy jeszcze przed kryzysem :lol: - dopiero wtedy ceny materiałów mogą się ustabilizować lub spaść ) . W tym roku tylko wycinka lasu , plantowanie , podpiwniczenie i może nowe nasadzenia sosen na działce.

Pozdrawiam