Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Material na dom

Z czego jest/bedzie twoj dom?  

1 038 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego jest/bedzie twoj dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 325
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
W moim przypadku będzie to beton komórkowy. W moim rejonie - tani, bardzo dostępny i polski :wink:

Ta notka była napisana Wto Paź 07, 2003 4:59 am

a na dzień dzisiejszy niestety albo na szczęście technologia się zmieniła i będą to Silikaty. W najbliższym czasie idę zamawiać materiał na budowę.

• 2 weeks później...
POMOCY !!! Czy ktos moze mi powiedziec cos wiecej na temat silki? Koszt budowy m2 sciany? Czy ekipa musi miec doswiadczenie w stawianiu z tego materialu sciany? Czy sa to cieple domy? Co z tym zachwalanym mikroklimatem? Przez te sciany juz mam zarwanych kilka nocy a decyzje musze podjac na dniach. Bede wdzieczna za informacje. Pozdrawiam wszystkich zmagajacych sie z VATem i budawa :p

POMOCY !!! Czy ktos moze mi powiedziec cos wiecej na temat silki? Koszt budowy m2 sciany? Czy ekipa musi miec doswiadczenie w stawianiu z tego materialu sciany? Czy sa to cieple domy? Co z tym zachwalanym mikroklimatem? Przez te sciany juz mam zarwanych kilka nocy a decyzje musze podjac na dniach. Bede wdzieczna za informacje. Pozdrawiam wszystkich zmagajacych sie z VATem i budawa :p

Ekipa powinna mieć jakieś pojęcie o silce, np z filmu Muratora, myślę że bez problemu dostaniesz w PSB. DOmy są ciepłe i oddychające (wiem że niektórzy się z tego śmieją), nie rozwija się grzyb i zarazki :evil: nie wiem ile w tym prawdy. No i ciężkie są te bloczki, twarde co murarzom się nie podoba.

Niemcy bardzo sobie silikaty upodobali. Materiał bardzo twardy, akustycznie nieprzepuszczalny (jeśli można się tak wyrazić, fizycy nie czytać tego)

Poszukaj na forum, co jakiś czas w Wymianie doświadczeń temat jest podnoszony, jest tam masa informacji. CO do ceny, to porównywalna z wienerbergerem, tylko po ociepleniu wełną trzeba położyć warstwę elewacyjną silki, nie każdemu się to podoba.

• 2 weeks później...