Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wypoczynek ze skóry czy z alcantry?

mikita

Recommended Posts

użytkuję i skórę i alkantarę (zamsz) i każdy z tych materiałów ma swoje wady i zalety

skóra jest niestety zawsze zimna, ale nic w nią nie wsiąka tak łatwo, można wytrzeć i nic się nie dzieje, z alkantarą nie jest już tak wesoło, jest za to zawsze ciepła :) i przyjemna np podczas leżenia :)

skórę mam w kolorze ecru i naprawdę sprawuje się super, czyści się też wyśmienicie

na alkantarze znać też ślady układania się "włosa", niektórym to może przeszkadzać

skóra jest niestety zawsze zimna, ale nic w nią nie wsiąka tak łatwo, można wytrzeć i nic się nie dzieje, z alkantarą nie jest już tak wesoło, jest za to zawsze ciepła :) i przyjemna np podczas leżenia :)

skórę mam w kolorze ecru i naprawdę sprawuje się super, czyści się też wyśmienicie

:p :p Nie jest tak zle jak mowisz z ta alcantarą.

Alcantara dzieki dodatkom teflonu sie znakomicie... pierze. Mam alcantare od kilku lat w kolorze ecru i jak sie zabrudzi, sciagam pokrycie i najzwyczajniej wkladam ją do pralki na 30st . Nic sie z wlosem nie dzieje.Tam gdzie nie da sie zdjac "tapicerki" pierze sie recznie , gabka w cieplej wodzie z dodatkiem detergentow i wierz mi , ze wyglada jak nowa.

Uwaga, zadnej chemii samochodowej czy dywanowej do alcantary a bedzie sluzyc dlugie lata i wygladac swiezo :wink:

mam tą przyjemność użytkować kanapy w obu typach obić - skórze i alkantarze.

Skórę mam w kolorze ecru - użytkuję rok i nic się z nią nie dzieje strasznego. Bardzo łatwa w utrzymaniu, łatwo się czyści (myję ją mydłem dove w płynie, a po wyschnięciu nacieram specyfikiem do skór z IKEA - kanapa i fotel są odżywione).

Kolorek ciągle ma ten sam :)

W obicu z alkantary mam kanape w kolorze czerwonym i też jest ok.

Jednak bardziej wolę skórę.

A alcantre myjecie jakims zwyklym detergentam- czyli jakim? 2112wojtek napisal, ze zadnych srodkow do dywanow. Wiec jakie- mydlo w plynie?

Przymierzam sie do zakupu, a skory nie chce ze zwgledu na jej sliskosc i odczucie chlodu. Wiec hcyba zostaje mi wlasnie alcantra.

A jacy producenci robia wypoczynki ze zdejmowanym pokryciem z alcantry? Do tej pory widzialam, ze zdejmowane pokrycia to raczej domena Ikea. A sofy od nich nie chce :roll:

skory nie chce ze zwgledu na jej sliskosc i odczucie chlodu.

skóra śliska? być może lakierowana (ta pewnie jest śliska).

Chłód chłodem da się do niego przyzwyczaić - ja już go nie odczuwam :)

iga,

popieram Twoją decyzję

wojtek,

jakoś nie bardzo sobie wyobrażam jak zamsz można uprać w pralce ..... :o :-? 8)

ale widocznie mało rozgarnięta jestem ....

sądziłam, że skóra nie lubi wody ....

a może Ty myślisz o takiej materiałowej "podróbce" alkantary??

prawdziwej nie widziałam jeszcze zdejmowanej

ale ja krótko żyję :D

O widzicie- nie tylko mnie to zdejmowane pokrycie zaskoczylo :wink:

akinom skora (szczegolnie taka sarsza- juz "wyslizgana" :wink: ) sliska jest bardzo. Wiem, ze na nowych meblach nie jest tak zle :wink:

Ale ja mam jeszcze jeden powod przeciw- moze to glupie, ale zbyt wrazliwa jestem i nie moglabym lezec na skorze. Podobnie przerazaja mnie owcze skor, ktore czesc osob stosuje jako dywaniki. Jakbym na to stapnela bosa stopa atak paniki murowany :wink:

Ale jako osoba zarabiajaca kiedys sprzataniem domow weim jedno- wypoczynki skorzane rewelacyjnie sie czyci. Jak czlowiek pomysli ile kurzu wnika w jakis material to brrrrrrrrr...

izat

. Podobnie jak Ty, tez mialem spore opory przed pierwszym praniem ze wzgledu na zamszowy wyglad.W koncu doszedlem do wniosku , ze raz kozie smierc i zaryzykowalem.

Alcantara pomimo , ze wyglada łudząco podobnie jak zamsz,nie jest jednak skorą, jest tworzywem syntetycznym na bazie teflonu .Jeszcze do niedawna drozszym od skory.

Przepis prania dla alcantary znalazlem w necie a potwierdzil to producent mebli.

Nie mowie tez o zadnych podrobkach, bo wspolpracuje z firmami produkujacymi meble, wiec informacje mam niejako prosto ze zrodla.

Osobiscie nie slyszalem o podrobkach alcantary, tym bardziej z tkaniny :)

iga9

Wiekszosc firm dzisiaj produkujacych meble miekkie ma w swojej ofercie dowolne obicia, nie ma wiec problemow z ich wyborem. Wiekszosc też poduch i obić z alcantary ma zdejmowane pokrycie, wlasnie po to zeby dalo sie je prac

W pralce zastosowalem zwyklego Vizira a siedziska wyszorowalem plynem do naczyń pt. Pur, tak jak mi zreszta doradzono ale mozna i zwyklym mydlem w plynie. Mozna to robic bez obaw.

Dla niedowiarkow

http://www.meble-davinci.pl/?q=Kolory

No jakby nie bylo skora moze przetwrac natarcie. Z biegiem lat wyciera sie w niektorych miejscach. Ale jak zabiezpieczysz ja specjalnymi melczkami nic nie powinno sie dziac. Mysle, ze skora jest najlepsza jesli ma sie w domu zwierzeta. Zwykla sofa 1 psiura wytrzyma. Ale juz ze 2 i do tego jakies koty- nie ma szans.

A co myslicie o skorze ekologocznej? Ma duzo gorsze wlasciwosci niz prawdziwa? Bo ta moglabym chociaz ideologicznie zaakceptowac :roll: Jest tez duzo tansza. Tylko zazwyczaj cena nie idzie w parze z jakoscia. :wink:

A ja z trochę innej beczki :D Kupiłam piękny :roll: wypoczynek skórzany (dziecko alergik m.in. na kurz) niestety po 3 dniach wypoczynek wylądował w pokoiku na górze - powód? mały zaczął strasznie kaszlec :cry: Po wyniesieniu i wywietrzeniu pokoju jest spokój. Meble wietrzę już 2 miesiące i dalej czuc :x Wiem, że skóra pachnie zawsze, ale może po jakimś czasie mniej intensywnie? Czy impregnaty są "aromatyczne"? Może to zapach impregnatu tak go podrażniał? Umyc go? Co radzicie - posiadacze skór? :-?